LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 18 Ιανουαρίου 2021 10:56

Μάας: η Τουρκία έχει την υποχρέωση να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο

Μηνύματα προς την Άγκυρα σε σκληρή γλώσσα, από τον Γερμανό ΥΠΕΞ, λίγο πριν την επίσκεψη του στην Τουρκία.

AP - ΧΑΙΚΟ ΜΑΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

«Το παιχνίδι με τη φωτιά δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί. Η Τουρκία, ως εταίρος του ΝΑΤΟ, «έχει σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της διαπραγμάτευσης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να μη θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου, όπως είπε, να τον ενθαρρύνει «να συνεχίσει με αποφασιστικότητα και να παγιώσει την εποικοδομητική πορεία των τελευταίων εβδομάδων».

«Στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας αφήσαμε πίσω μας μια δύσκολη χρονιά. Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο οξύνθηκε σε κάποιες περιπτώσεις δραματικά. Αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί. Ως εταίρος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της οδού της διαπραγμάτευσης, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και να μην θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο κ. Μάας πριν από λίγο και πρόσθεσε ότι γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο το Βερολίνο «χαιρετίζει το γεγονός ότι η Τουρκία από τις αρχές του έτους στέλνει μηνύματα αποκλιμάκωσης - όχι μόνο με τα λόγια, αλλά και με τα έργα».

Το γεγονός ότι η Τουρκία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν στις 25 Ιανουαρίου τις διερευνητικές τους συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί από το 2016, «είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα», σημείωσε ο υπουργός και χαρακτήρισε «θετικό μήνυμα» από την πλευρά της Άγκυρας τον «πρόωρο τερματισμό των σεισμικών ερευνών στα ανοικτά της Κύπρου με την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους "Barbaros"».

Εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, «ταχθήκαμε ρητά υπέρ της επανάληψης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, ειδικά κατά την διάρκεια της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ το τελευταίο εξάμηνο», συνέχισε ο κ. Μάας και έκανε λόγο για μια «πραγματική ευκαιρία βιώσιμης αποκλιμάκωσης» της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η θετική ορμή των τελευταίων εβδομάδων θα πρέπει να έχει διάρκεια, προκειμένου να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργηθεί η βάση για έναν διάλογο προσανατολισμένο στη λύση. Γι' αυτόν τον λόγο ταξιδεύω σήμερα στην 'Αγκυρα, προκειμένου να ενθαρρύνω τον συνάδελφό μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συνεχίσει με αποφασιστικότητα και να παγιώσει την εποικοδομητική πορεία των τελευταίων εβδομάδων», κατέληξε ο κ. Μάας.

Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 15:00 ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

Μία ημέρα νωρίτερα, στις 21 Ιανουαρίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠροεδρικό Μέγαρο: Ορκίστηκαν ο νέος υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης και τρεις υφυπουργοίΣήμερα 10:15 | Ειδήσεις

«Κυρίαρχος στόχος είναι η αύξηση των επιστροφών παράνομων μεταναστών και η πάταξη της λαθρομετανάστευσης» τόνισε ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Επίθεση μέσα σε λεωφορείο: Λίγα χιλιοστά από την μηριαία αρτηρία το τραύμα του ανήλικου (βίντεο)Σήμερα 09:43 | Ειδήσεις

Για λίγα μόλις χιλιοστά δεν απέβη μοιραίο το τραύμα στον ανήλικο από τον σουγιά του 16χρονου μέσα σε λεωφορείο.

Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριέςΣήμερα 07:10 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας. 

Εύβοια - Αστυνομικός που έσωσε μητέρα και κόρη: Λέω πάει θα πνιγώ και εγώ εδώ… (βίντεο)Σήμερα 10:08 | Ειδήσεις

Τι είπε αποκλειστικά στον ΑΝΤ1, ο ήρωας αστυνομικός που βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του έσωσε μία μητέρα και την κόρη της που τις είχαν παρασύρει τα ρεύματα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κώστας Μοναχός - Η σύζυγός του στον ΑΝΤ1: Στο τελευταίο “αντίο” θα είμαστε οι δυο μας... (βίντεο)12:06Τραγωδία στη Λάρισα: ΙΧ έπεσε σε κολόνα - Νεκρή η οδηγός11:52Τι είναι το μικροβίωμα ενδομήτριου;11:38Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Διακόπηκε για τις 2 Ιουλίου η δίκη11:24Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην Κρήτη - Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή 11:10Τραμπ: Δεν συνομιλούμε με την Τεχεράνη10:56Εύβοια - Αστυνομικός που έσωσε μητέρα και κόρη: Λέω πάει θα πνιγώ και εγώ εδώ… (βίντεο)10:42 Λιάνα Κανέλλη στον ΑΝΤ1: Δεν ξέρω σε τι βαθμό αγανάκτησης συνεπάγεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ (βίντεο)10:28Προεδρικό Μέγαρο: Ορκίστηκαν ο νέος υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης και τρεις υφυπουργοί 10:14Επίθεση μέσα σε λεωφορείο: Λίγα χιλιοστά από την μηριαία αρτηρία το τραύμα του ανήλικου (βίντεο)09:57Εύβοια: Αυτός είναι ο ήρωας αστυνομικός που έσωσε μητέρα και κόρη στη θάλασσα - "Χωρίς δεύτερη σκέψη βούτηξα"09:50Μπουκώρος στον ΑΝΤ1: Αν έχεις λίγη ευθιξία τότε είναι αυτονόητος ο δρόμος της παραίτησης (βίντεο)09:33Εύβοια: Ηλικιωμένη πνίγηκε στη θάλασσα09:18Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη άνδρας που οδηγούσε μεθυσμένος09:03Γάζα: Τουλάχιστον 35 νεκροί σε επιχειρήσεις του Ισραήλ τις τελευταίες ώρες08:48Μουντιάλ Συλλόγων: Στα προημιτελικά η Μπάγερν που κέρδισε την Φλαμένγκο (εικόνες)08:34Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδρίαση στη σκιά του ΟΠΕΚΕΠΕ – Θα προηγηθεί η ορκωμοσία των νέων μελών 08:19Άρση απαγορευτικού απόπλου για λιμάνια της Αττικής08:05ΗΠΑ: Νεκροί πυροσβέστες σε ενέδρα - Είχαν πάει για να σβήσουν φωτιά (βίντεο)07:50Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη Δευτέρα07:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο