LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 15 Ιανουαρίου 2021 18:05 | Ανανέωση: 15 Ιανουαρίου 2021 18:22

Lockdown: Πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της αγοράς – αναλυτικά τα μέτρα

Ποια καταστήματα ανοίγουν. Ποιοι οι κανόνες λειτουργίας τους. Τι θα ισχύσει στις "κόκκινες περιοχές". Η διάρκεια του sms για τα ψώνια. Οι αποφάσεις για τις εκκλησίες.

Κορονοϊός - μέτρα - Χριστούγεννα - αγορές - click away

Το άνοιγμα τoυ λιανεμπορίου ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας και τους κανόνες επαναλειτουργίας τους από την προσεχή Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η μετάβαση στα καταστήματα που ανοίγουν (αναλυτική λίστα με τους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών παρακάτω) θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 και ο καταναλωτής θα έχει χρονικό περιθώριο δύο ωρών για να ολοκληρώσει την αγορά του, ενώ θα υπάρχει «πλαφόν» καταναλωτών ανάλογα με το εμβαδόν του καταστήματος που θα είναι πιο αυστηρό σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Με «πλαφόν» και αποστάσεις θα λειτουργήσουν και τα εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά κλπ.

Εκτός από το λιανεμπόριο ανοίγουν επίσης:

  • Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.
  • Υπηρεσίες Διαιτολογίας.
  • Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων με εξαίρεση την άσκηση.
  • Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.
  • ΚΤΕΟ

Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, δηλαδή σε εκείνες που βρίσκονται στο «κόκκινο» τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν με το click away.

Γενικοί Κανόνες Λειτουργίας:

  • Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.
  • Έναρξη λειτουργίας, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
  • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
  • Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης
  • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
  • Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).

Ειδικοί όροι λειτουργίας

  • Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
  • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
  • Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.

Η λειτουργία των KΤΕΟ

  • Από τη Δευτέρα ξεκινάει και η λειτουργία των ΚΤΕΟ για τα οποία θα ισχύουν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία είναι:
  • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους , να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας.
  • Γάντια μιας χρήσεως και χρήση αντισηπτικού.

Όσον αφορά στους λατρευτικούς χώρους ισχύουν τα εξής:

Κατά τις λειτουργίες επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με ανώτατο όριο τα 50 άτομα και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Δείτε παρακάτω τους κλάδους του λιανεμπορίου και υπηρεσιών που επανεκκινούν από τη Δευτέρα:

"Όταν πριν από ένα μήνα είχαμε ανακοινώσει τη μερική λειτουργία του λιανικού εμπορίου με τη μέθοδο της Παραδόσεως Εκτός (click away), είχαμε καταλήξει σε εκείνη την απόφαση μετά από εισήγηση της Επιτροπής καθόσον τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα δεν επέτρεπαν να λειτουργήσει η αγορά με πιο «ελεύθερο» τρόπο. Είχαμε εξηγήσει ότι όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα είναι τέτοια που θα μας επιτρέψουν να λειτουργήσουμε την αγορά μας υπό συγκεκριμένους κανόνες και ασφάλεια, αμέσως θα προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα διότι η Κυβέρνηση απολύτως κατανοεί τα τεράστια προβλήματα που η παρατεταμένη καραντίνα έχει φέρει συνολικά στο εμπόριο, τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους αλλά και το καταναλωτικό κοινό. Σήμερα, μετά από πολύωρη συζήτηση στην Επιτροπή και την πολύ αναλυτική εισήγηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, από εμένα, τον Αναπληρωτή μου, κύριο Νικόλαο Παπαθανάση και τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτού, κύριο Παναγιώτη Σταμπουλίδη, πήραμε την έγκριση της Επιτροπής για την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Άρα, από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ξεκινάει ξανά η λειτουργία του λιανικού εμπορίου με κανόνες" τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η κατάκτηση καλής επιδημιολογικής εικόνας από τη χώρα μας δεν πρέπει να χαθεί και προειδοποίησε ότι αν η επιδημία δείξει τάσεις επαναφοράς η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να ανακαλέσει τα μέτρα.

"Αυτή η καλή επιδημιολογική εικόνα δεν μπορεί να χαθεί. Για αυτό και θέλω να τονίσω προς όλους ότι η προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων εδράζεται στο ότι όλοι μας, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι αλλά και οι καταναλωτές, κάνουμε μεταξύ μας μια συμφωνία ευθύνης ότι θα τηρήσουμε απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα που θα σας περιγράψω. Εάν η επιδημία δείξει τάσεις επαναφοράς, δεν λέω αν επανέλθει, θα δράσουμε πολύ ταχύτερα και δεν θα επιτρέψουμε να επανέλθει. Εάν δείξει τάσεις επαναφοράς, θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε πίσω αυτά τα μέτρα. Δεν θα ρισκάρουμε την υγεία του ελληνικού λαού. Πρέπει, λοιπόν, όλοι μας με πολύ μεγάλη ευθύνη να καταλάβουμε ότι πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα, να μην σκεφτούμε τρόπους για το πώς θα τα παραβιάσουμε αλλά να ξέρουμε ότι όλα αυτά τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύσουν την δική μας υγεία, την υγεία των γύρω μας, των πελατών μας, των φίλων μας και του συνόλου του ελληνικού λαού" είπε χαρακτηριστικά.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)Σήμερα 10:55 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής της ΝΔ, που υποστηρίζει ότι ο πατέρας του πέθανε από ιατρικό λάθος. Τι ζητά από τον Άδωνι Γεωργιάδη, τι λέει για τον Πρωθυπουργό, τι καταγγέλλει για το Νοσοκομείο “Αττικόν”

“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην ΑθήναΣήμερα 09:12 | Ειδήσεις

Πως τα μέλη της διεθνούς συμμορίας είχαν κάνει “χτυπήματα” κέντρο της πρωτεύουσας. Τι βρέθηκε στην κατοχή τους.

Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο οδηγόςΣήμερα 10:42 | Ειδήσεις

Ποια ποινή του επιβλήθηκε. Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να απορριφθεί το αίτημα της υπεράσπισης για να αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου.

Καταγγελία - Ημαθία: Μαθήτριες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση, ενώ έκαναν ιππασίαΣήμερα 09:45 | Τοπικά Νέα

Τι κατήγγειλαν οι ανήλικες, που θέλησαν να κάνουν ιππασία, στην διάρκεια σχολικής εκδρομής. Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης των αλόγων και του στάβλου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χρήστος Καλλιάνος: Σκέφθηκα να κάνω άτυπη “ευθανασία” στον πατέρα μου (βίντεο)11:28Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο οδηγός11:15Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)11:01Καταγγελία - Ημαθία: Μαθήτριες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση, ενώ έκαναν ιππασία10:48Φορολογικές δηλώσεις: Aυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους10:34Βασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του - Προετοιμασίες για την κηδεία του”10:19Σητεία: Τον μαχαίρωσε επειδή του έκανε παρατήρηση10:06Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα στην αυλή σχολείου!09:52Κωνσταντάτος για βόμβες στο Ελληνικό: Από θαύμα δεν γίναμε παρανάλωμα09:39Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του τρένου09:25“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην Αθήνα09:12Νέα Ιωνία: Άντρας έπεσε στις γραμμές του τρένου09:04Τσερνόμπιλ: το πυρηνικό δυστύχημα που άλλαξε τον κόσμο08:50Κρήτη – ενδοοικογενειακή βία: Πολυετής φυλάκιση σε πατέρα που χτύπησε την κόρη του08:37Τροχαίο δυστύχημα με μηχανή στην Σκιάθο08:24Καλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)08:10Και η ψυχολογική κακοποίηση;08:09Ρομάριο: Επιστρέφει στα γήπεδα μετά από 15 χρόνια07:57“Ενώπιος Ενωπίω” – Ελεονώρα Μελέτη: Δεν θα γίνω πολιτικάντζα…07:43Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε 6 Δήμους την Παρασκευή07:29
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο