LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 15 Ιανουαρίου 2021 16:18

Επιστολή Μακρόν στον Ερντογάν για βελτίωση των σχέσεών τους

Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για κοινή δράση σε τέσσερα σημαντικά ζητήματα. Πότε αναμένεται η πρώτη μεταξύ τους συνάντηση για το 2021.

AP - Ερντογάν - Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έστειλε επιστολή στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενημερώνοντας για μια συμφωνία Άγκυρας-Παρισιού για σημαντικά ζητήματα που μεταξύ άλλων έχουν να κάνουν με τη Συρία και τη Λιβύη.

«Στην επιστολή, ο Πρόεδρος Μακρόν εκφράζει τη σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη και τη βούλησή του να αναπτύξει θετικούς δεσμούς με την Τουρκία, καθώς και να συναντήσει τον πρόεδρό μας την προσεχή περίοδο. Είναι μια πολύ θετική επιστολή με ορισμένα κομμάτια στα τουρκικά. Ο πρόεδρος μας το καλωσόρισε και συμφώνησε να συναντηθεί με τον Μακρόν. Μια αρχική συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης », δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα το 2020 λόγω περιφερειακών συγκρούσεων στη Συρία και  τη Λιβύη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα με την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, ο Τσαβούσογλου και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών αποφάσισαν να δρομολογήσουν έναν οδικό χάρτη για συμφιλίωση.

Ως αποτέλεσμα των διπλωματικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών, επιτεύχθηκε αμοιβαία συμφωνία για την κοινή δράση σε τέσσερα ζητήματα, όπως οι διμερείς σχέσεις και διαβουλεύσεις, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και της Λιβύης, και συνεργασία στον τομέα αυτό της εκπαίδευσης.

«Ελπίζω ότι η Γαλλία δεν θα επαναλάβει τα ίδια λάθη που διέπραξε στο πλαίσιο της επιχείρησής μας την Ειρηνική Άνοιξη. Φυσικά, αυτή η διαδικασία (συμφιλίωσης) θα επηρεάσει θετικά τους διμερείς μας δεσμούς, τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα περιφερειακά ζητήματα », τόνισε ο υπουργός.

Πηγή: NTV

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤσιάρας σε αγρότες: Αυτά είναι τα περιθώρια των παρεμβάσεων που έχει η ΚυβέρνησηΣήμερα 16:34 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, παραδέχθηκε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και τους κάλεσε εκ νέου σε διάλογο.

Μητσοτάκης: Στρατηγική προτεραιότητα για την Ελλάδα η ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕΣήμερα 13:25 | Ειδήσεις

Όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Μολδαβίας.

"Νέα εποχή" για τις Ένοπλες Δυνάμεις: Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο - Τι αλλάζει σε μισθούς και βαθμολόγιοΣήμερα 16:21 | Ειδήσεις

Ο "Χάρτης Μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στη Νέα Εποχή" συμπληρώνει τη δέσμη πολιτικών που υλοποιούνται στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» και είχε παρουσιαστεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Οι εργαζόμενοι του ΑΝΤ1 καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο ΑλληλεγγύηςΣήμερα 15:07 | Ειδήσεις

Στις 22 Δεκεμβρίου ο ΑΝΤ1 φιλοξενεί τον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο Αλληλεγγύης για τα παιδιά.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
"Αποκαλύψεις": Ανατροπή - βόμβα με τον "Φραπέ" - Κάλεσαν λάθος πρόσωπο στην Εξεταστική17:20Πέθανε ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ17:10"Νέα εποχή" για τις Ένοπλες Δυνάμεις: Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο - Τι αλλάζει σε μισθούς και βαθμολόγιο17:00Τασούλας για τρομοκατική επίθεση: Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια και το αντισημιτικό μίσος που την υποκίνησε16:50Τσιάρας σε αγρότες: Αυτά είναι τα περιθώρια των παρεμβάσεων που έχει η Κυβέρνηση16:40Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού λόγω εργασιών βαριάς συντήρησης16:30Κομοτηνή: Επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο σε λαϊκή - Γυναίκα τραυματίστηκε στο πρόσωπο16:14Το ONE VISION από τη ΔΕΗ διαμορφώνει τη νέα εμπειρία πελάτη16:05Οι εργαζόμενοι του ΑΝΤ1 καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο Αλληλεγγύης 16:00Πόσο κοστίζει να γεμίσω το ντεπόζιτο το 2025;15:50Γαλλία: Αναβλήθηκε η εορταστική συναυλία στα Ηλύσια Πεδία - Φόβοι για την ασφάλεια των πολιτών15:46Λάρισα: Αναβλήθηκε η δίκη των δύο αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας15:32Μαχαίρωμα ανήλικης - Κυψέλη: Πώς έγινε το συμβάν - Δεύτερο περιστατικό βίας για τη μαθήτρια15:18ΠΑΟΚ: Την Τετάρτη στην Τούμπα ο Ζαφείρης15:04Λάρισα: Σε εξέλιξη η συγκέντρωση αγροτών στην Κεντρική Πλατεία της πόλης για τη δίκη δύο συναδέλφων τους14:50Αυστραλία: Οι δωρεές για τον ήρωα της παραλίας Μπόνταϊ ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο14:36Κυψέλη: Στο Νοσοκομείο 14χρονη που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από μαθήτρια μέσα σε σχολείο14:22Μαρινάκης: Οι εικόνες από την αιματηρή, τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ, υπερβαίνουν τα όρια της λογικής14:08Ρωσία: Η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας13:54Μητσοτάκης: Στρατηγική προτεραιότητα για την Ελλάδα η ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ13:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο