LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 12 Ιανουαρίου 2021 16:11 | Ανανέωση: 13 Ιανουαρίου 2021 20:03

Χατζηθεοδοσίου: Άμεση ανάγκη για έκτακτα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις

"Καμπανάκι" από τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. 

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου

«Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που η πανδημία έπληξε και τη χώρα μας. Σε όλο αυτό το μακρύ και εξαιρετικά δύσκολο διάστημα με τα δύο lockdown, που οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν με κρατική εντολή ή που είδαν τους τζίρους τους να συρρικνώνονται, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έβαζε πάντα ως προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτό συνεχίζει να κάνει ως σήμερα. Μόνο που έφτασε η ώρα να βάλει τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση. Αυτή την στιγμή η κοινωνία μας δεν κινδυνεύει μόνο από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, αλλά και από αυτές της οικονομικής ύφεσης που προκαλεί η πανδημία».

Τα παραπάνω αναφέρει δήλωση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και συνεχίζει:

«Σε όλο αυτό το διάστημα, η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ακολούθησε ευλαβικά τις εντολές της κυβέρνησης και συνολικά το επιχειρείν επέδειξε ωριμότητα και σύνεση. Όμως, παρά τις προσπάθειες μας, η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού δεν έχει ανασχεθεί στο ποσοστό που όλοι θα θέλαμε. Και αυτό γιατί δεν έχουν εκλείψει οι αντικοινωνικές συμπεριφορές με άσκοπες μετακινήσεις και συνωστισμό σε διάφορα σημεία, όπως σε πλατείες, παραλίες, ακόμα και έξω από εκκλησίες όπως είδαμε σε κάποιες περιπτώσεις. Το αποτέλεσμα είναι να παρατείνεται συνεχώς η περίοδος των σκληρών περιοριστικών μέτρων που επιβάλουν μεταξύ άλλων και το κλείσιμο επιχειρήσεων. Όμως όσο παρατείνεται αυτός ο φαύλος κύκλος, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα ακόμα και το 50% των επιχειρήσεων, ενώ ορισμένοι κλάδοι όπως η εστίαση απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή.

Μοναδική ελπίδα σωτηρίας μέρους των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου της χώρας, είναι το άμεσο άνοιγμα τους. Έστω και με τη μέθοδο «παράδοση εντός» ή click in shop. Να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα φυσικής παρουσίας του καταναλωτή σε κάποιο κατάστημα με προκαθορισμένο ραντεβού και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ήδη, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, υπάρχει άμεση ανάγκη για τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, όπως το «κούρεμα» οφειλών και η αποπληρωμή του υπόλοιπου του χρέους τους σε δόσεις που θα φτάνουν τις 120. Όσο καθυστερεί το άνοιγμα τους, έστω και υπό προϋποθέσεις και με αυστηρά υγειονομικά μέτρα, τόσο αυξάνεται η ανάγκη για περισσότερα μέτρα στήριξης. Είναι πλέον στο χέρι της κυβέρνησης η τελική επιλογή.

Όποια και αν είναι όμως, θα πρέπει να την υποστηρίξει με πράξεις και να μην αφήσει στο έλεος του Θεού εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους που κινδυνεύουν να οδηγηθούν στην ανεργία. Ζητάμε το αυτονόητο. Να λειτουργήσουμε με κανόνες. Περισσότερο επικίνδυνη είναι η σημερινή κατάσταση που βλέπουμε παραβατικές συμπεριφορές ενώ επιχειρήσεις και επαγγελματίες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Ας σταθμίσουν τα πράγματα και οι ειδικοί επιστήμονες και ας αποφασίσουν, αναλαμβάνοντας όμως και τις ευθύνες τους για την οικονομική καταστροφή που προκαλούν».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Σύνταγμα και Πεδίον του Άρεως την Παραμονή ΠρωτοχρονιάςΣήμερα 18:21 | Ειδήσεις

Πού θα πραγματοποιηθεί σταδιακή διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων;

Γκίλφοϊλ: Οι σχέσεις των δύο χωρών ποτέ δεν ήταν τόσο ισχυρέςΣήμερα 20:13 | Ειδήσεις

Το μήνυμα της αμερικανίδας πρέσβης δύο μήνες μετά την άφιξη της στην Ελλάδα. 

Θωμάς Γεράκης στον ΑΝΤ1 - Αποτίμηση 2025: Από τις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη έως τον ΟΠΕΚΕΠΕΣήμερα 19:44 | Ειδήσεις

Σε μια συνολική αποτίμηση της χρονιάς και των πολιτικών συσχετισμών προχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MARC, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις για κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αθηναίων λόγω των χαμηλών θερμοκρασιώνΣήμερα 16:43 | Ειδήσεις

Από σήμερα και μέχρι νεωτέρας, λαμβάνονται έκτακτα μέτρα με σκοπό την προστασία των ευάλωτων πολιτών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θύμα άγριου ξυλοδραμού ο αθλητής  Γίαννης Τσουκαλάς στη Σερβία21:54ΟΑΣΘ: Τέλος εποχής για τα χάρτινα εισιτήρια από την 1η Ιανουαρίου21:40Λάρισα: Εκτός κινδύνου το 3χρονο κοριτσάκι που νοσηλεύεται με εγκεφαλίτιδα21:26Μαρούσι – Παναθηναϊκός: Άνετη νίκη για τους "πράσινους" πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό21:12Τέλλογλου: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια συνάντησης πρωθυπουργού με τους αγρότες20:58Γκίλφοϊλ: Οι σχέσεις των δύο χωρών ποτέ δεν ήταν τόσο ισχυρές20:44ANT1 Sports: Την απόκτηση του Βούλγαρου αμυντικού, Μάρτιν Γκεοργκίεφ έως το 2030 ανακοίνωσε η ΑΕΚ20:30Θωμάς Γεράκης στον ΑΝΤ1 - Αποτίμηση 2025: Από τις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη έως τον ΟΠΕΚΕΠΕ20:16Τι καιρό θα κάνει τη παραμονή Πρωτοχρονιάς20:02Σουηδία: Τουλάχιστον 10 τραυματίες σε τροχαίο με λεωφορείο στην Στοκχόλμη19:48Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Σύνταγμα και Πεδίον του Άρεως την Παραμονή Πρωτοχρονιάς19:34Ζελένσκι: Συζήτησε με τον Τραμπ το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων - Έτοιμος να συναντηθεί με τον Πούτιν19:20Δολοφονία στο Κολωνάκι: Προφυλακίστηκε ο γιος της Ελένης Παπαδοπούλου19:06Βόλος: "Βροχή" πυροβολισμών στο Αλιβέρι – Πληροφορίες για τραυματισμό ενός ατόμου18:52Λεωφόρος Μαραθώνος: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών18:38Αττική: Συνελήφθη 45χρονη που λήστευε άτομα με αναπηρία, προσποιούμενη την οικιακή βοηθό18:24Ιταλία: Τέσσερις τραυματίες από βλάβη σε τελεφερίκ στις Άλπεις18:10Οι χάρτες της ΕΛΑΣ με εναλλακτικές διαδρομές για την παράκαμψη των αγροτικών μπλόκων17:56Βρετανία: Η Eurostar συμβουλεύει τους πελάτες της να αναβάλουν το ταξίδι τους17:42Λειτουργία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κατά την εορταστική περίοδο17:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο