LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 09 Ιανουαρίου 2021 12:05

Επιδότηση δόσεων για επιχειρηματικά δάνεια προωθεί η Κυβέρνηση

Παράταση του μέτρου της αναστολής για τις επιταγές, προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών. Τι είπε για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

εργαζόμενοι - επιχειρήσεις - ενίσχυση - χρήματα - μέτρα

Την επέκταση του προγράμματος επιδότησης δόσεων - που έως τώρα εφαρμόζεται με το πρόγραμμα “Γέφυρα” σε στεγαστικά δάνεια, με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη - και για τα επιχειρηματικά δάνεια, εξετάζει η Κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, «αυτό που πάμε να κάνουμε είναι αντίστοιχο πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση». Είπε ότι θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα επιδιωχθεί να είναι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας πως δεν θα σχετίζονται με την πρώτη κατοικία, όπως το πρόγραμμα “Γέφυρα”. Σχετικά με το τελευταίο, δήλωσε ότι «βοηθήσαμε την κοινωνία, τα “πράσινα” και τα “κόκκινα” πρόσωπα για εννέα μήνες, επιδοτώντας τις δόσεις τους. Μόνο το 2020 δώσαμε 23,2 εκατ. ευρώ σε πάνω από 60.000 δάνεια και έχουμε και άλλα».

Όσον αφορά στις επιταγές που λήγουν αυτήν την περίοδο, ο Υπουργός προανήγγειλε παράταση κατά έναν μήνα του μέτρου της αναστολής τους, ενώ θα γίνουν και τροποποιήσεις στα κριτήρια προκειμένου να ληφθεί υπ’ όψιν ο τζίρος του διμήνου Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου.

Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η πλατφόρμα για την “Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5” έχει ανοίξει και λήγει στις 15 Ιανουαρίου (από τις 19 του μηνός θα ξεκινήσουν οι πληρωμές) και θα διατεθεί 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να ανέλθουν στις 400.000 επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Αυτό, όπως είπε, εξαρτάται από τις επιχειρήσεις, διότι θα πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Τα βασικά στοιχεία της “Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5”, είναι:

  • Το 50% μη επιστρεπτέο
  • Ελάχιστο όριο 1000 ευρώ
  • Καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις και τις νέες έως τον Σεπτέμβριο 2020.

Η επόμενη “Επιστρεπτέα Προκαταβολή”, η έκτη κατά σειρά, αναμένεται περί τον Μάρτιο, ενώ η αποπληρωμή θα γίνεται από το 2022 και μετά.

«Η οικονομία σταδιακά θα επανέρχεται στην κανονικότητα. Το 2021 θα καλύψουμε μέρος της απώλειας του 2020. Η σταθερή μείωση της καταβολής φόρου θα μας απασχολήσει στις αρχές του καλοκαιριού», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, διευκρινίζοντας ότι δεν θα μειωθεί η έκτακτη εισφορά σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, αλλά πολλές άλλες μειώσεις φόρων θα μονιμοποιηθούν.

Τέλος, για τα ενοίκια του Νοεμβρίου ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι εκδίδεται τη Δευτέρα η υπουργική απόφαση, έτσι ώστε έως το τέλος της εβδομάδας να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. «Θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες για τον Δεκέμβριο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα χάσουν τίποτα», κατέληξε.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣΥΡΙΖΑ: Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής και η αποχώρηση ΚασσελάκηΧθες 23:24 | Ειδήσεις

Ελήφθη η απόφαση για την ψηφοφορία της πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι «87» με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί εμφανώς ενοχλημένος από την Κεντρική Επιτροπή.

ΔΕΘ - Μητσοτάκης: “Ζυγισμένες” οι δαπάνες του 2025 (βίντεο)Χθες 18:39 | Ειδήσεις

Το πακέτο μέτρων των επόμενων ετών παρουσιάζει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Δείτε ζωντανά.

Ρέθυμνο - Επίθεση σε κτηνοτρόφο: Ταυτοποιήθηκε ένας δράστηςΧθες 21:33 | Ειδήσεις

Το ένα εμπλεκόμενο με το περιστατικό φέρεται να έχει ταυτοποιήσει η αστυνομία, γνωρίζοντας πλέον το όνομα και το επώνυμό του και "χτενίζοντας" την περιοχή για να τον εντοπίσει.

Nations League: Ιδανική πρεμιέρα της Εθνικής με τη ΦινλανδίαΧθες 23:39 | Ειδήσεις

Με το...δεξί κάθισε στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αφού οδήγησε την Ελλάδα σε μεγάλη νίκη κόντρα στην Ελβετία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Rocky”: Ο Σιβλέστερ Σταλόνε ετοιμάζει επιστροφή του 00:00Ηράκλειο: Κλείδωσε κόρη και νυν σύντροφο σε δωμάτιο - Τον κατήγγειλε η πρώην σύζυγός του23:49Nations League: Ιδανική πρεμιέρα της Εθνικής με τη Φινλανδία23:38ΣΥΡΙΖΑ: Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής και η αποχώρηση Κασσελάκη23:27Ελβετία: 11χρονος “έμπλεξε” με ακραίους ισλαμιστές23:13Πέθανε ο Ρον Γέιτς22:59Φεστιβάλ Βενετίας: Ο Χρυσός Λέοντας στον Αλμαδόβαρ και το πένθος για την Νικόλ Κίντμαν22:46ΔΕΘ: Η αντιπολίτευση για την ομιλία Μητσοτάκη22:32ΣΥΡΙΖΑ - Πρόταση μομφής: “Αρχίζει το ματς” (εικόνες)22:19Στέγαση – Οικογένεια: Τα μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης22:05Ρέθυμνο - Επίθεση σε κτηνοτρόφο: Ταυτοποιήθηκε ένας δράστης21:51ΔΕΘ - Μητσοτάκης: Τα 45 μέτρα που ανακοίνωσε21:38Καιρός: Μπόρες, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Κυριακή21:27ΔΕΘ: Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις, “φρούριο” η Θεσσαλονίκη (εικόνες)21:13Παραολυμπιακοί: Η Παπασταματοπούλου πήρε το χρυσό στο Παρίσι20:59Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Τα μέτρα ενίσχυσης εισοδήματος 20:47Θεσσαλονίκη: Φωτιά στη Θέρμη - Επιχειρούν εναέρια μέσα20:40Γαλλία: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του Μπαρνιέ20:26Κωνσταντινούπολη: Εξαφανίστηκε Έλληνας τουρίστας από την Κοζάνη20:13ΔΕΘ - Μητσοτάκης: “Ζυγισμένες” οι δαπάνες του 2025 (βίντεο)19:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο