LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 06 Ιανουαρίου 2021 23:25 | Ανανέωση: 06 Ιανουαρίου 2021 23:32

Καπιτώλιο: Εισβολή διαδηλωτών, τραυματίες και χάος (εικόνες)

Απίστευτες εικόνες από το Καπιτώλιο κάνουν το γύρο του κόσμου. Τα μηνύματα Τραμπ και Μπάιντεν. Δείτε ζωντανά εικόνα από το Καπιτώλιο.

AP - Καπιτώλιιο - ΗΠΑ - εισβολή

Πλήθος διαδηλωτών υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλλαν στο Καπιτώλιο, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος των ΗΠΑ.

Οι δεκάδες διαδηλωτές μπήκαν στο κτήριο, μετά από συνεχείς παρακινήσεις του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, που προηγουμένως τους είχε καλέσει να μεταβούν προς το Καπιτώλιο, ενώ είχε ζητήσει από τον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς να μην επικυρώσει το αποτέλεσμα, κάτι που ο Πενς αρνήθηκε, καθώς δεν έχει δικαιοδοσία ούτε από το Σύνταγμα για κάτι τέτοιο.

AP - Καπιτώλιιο - ΗΠΑ - εισβολή

Οι διαδηλωτές έχουν εξαπλωθεί μέσα στο κτήριο, το οποίο εκκενώθηκε από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές. Οι αναφορές κάνουν λόγο για έξι τραυματίες, χωρίς να έχει γίνει σαφές για ποιους πρόκειται. Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και αστυνομικοί. Βίντεο από το σημείο δείχνει γυναίκα να μεταφέρεται με φορείο εκτός του κτηρίου, ενώ τα διεθνή Μέσα αναφέρουν ότι η κατάσταση της υγείας της είναι κρίσιμη.

Στις εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου, ενώ τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και όλα τα διεθνή δίκτυα μεταδίδουν ζωντανά τις εικόνες, δείχνουν ένοπλους να σημαδεύουν τους εισβολείς, ενώ έχει γίνει και ρίψη δακρυγόνων, τόσο μέσα όσο κι έξω από το κτήριο.

AP - Καπιτώλιιο - ΗΠΑ - εισβολή

AP - Καπιτώλιιο - ΗΠΑ - εισβολή

AP - Καπιτώλιιο - ΗΠΑ - εισβολή

AP - Καπιτώλιιο - ΗΠΑ - εισβολή

Εκατοντάδες κόσμου βρίσκονται έξω από το κτήριο του Καπιτωλίου, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν ανέβει πάνω στη σκαλωσιά, όπου πρόκειται να ορκιστεί ο Τζο Μπάιντεν.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις του FBI, ενώ αν και αρχικά το Πεντάγωνο αρνήθηκε τη μετάβαση της Εθνικής Φρουράς εκεί, όπως ζήτησε η Πολιτεία, ο Λευκός Οίκος αργότερα ανακοίνωσε ότι η Εθνοφρουρά βρίσκεται καθ’όδόν προς το Καπιτώλιο, μετά απο αίτημα που υπέβαλε ο δήμος της Ουάσινγκτον.

Στην πόλη η κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 18:00, οι διαδηλωτές, ωστόσο, επιμένουν πως θα παραμείνουν όλη τη νύχτα στο Καπιτώλιο.

AP - Καπιτώλιιο - ΗΠΑ - εισβολή

Εμπρηστικός ο Τραμπ, ενωτικός ο Μπάιντεν

Αφού κάλεσε λίγο νωρίτερα σε μια εμπρηστική ομιλία τους υποστηρικτές του να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο για να πιέσουν τους Ρεπουμπλικάνους μέλη του Κογκρέσου να αντιταχθούν στην επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καλεί τώρα τους διαδηλωτές που τον στηρίζουν να αποφύγουν την βία, αφού οι τελευταίοι εισέβαλαν βίαια στο Καπιτώλιο σε μια εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση.

«Στηρίξτε την αστυνομία του Καπιτωλίου και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Είναι στο πλευρό της χώρας μας. Παραμείνετε ειρηνικοί!», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, λίγο μετά την εισβολή των οπαδών στο Καπιτώλιο.

Τραμπ - Τουίτ - Καπιτώλιο

Στη συνέχεια, σε βίντεο που ανέβασε στο Twitter απευθύνεται στους οπαδούς του και επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές εκλάπησαν, τους ζητά να πάνε στα σπίτια τους.

Αντιδράσεις και σοκ από τους ηγέτες του κόσμου

Για σοκαριστικές σκηνές στην Ουάσιγκτον έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ με ανάρτησή του στο Twitter.

Ειδικότερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε: «Σοκαριστικές σκηνές στην Ουάσιγκτον. Το αποτέλεσμα αυτών των δημοκρατικών εκλογών πρέπει να γίνει σεβαστό».

Τα εκλογικά αποτελέσματα πρέπει να γίνονται σεβαστά τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σημειώνοντας ότι «πρόκειται για μια πρωτοφανή επίθεση κατά της δημοκρατίας των ΗΠΑ, των θεσμών της και του κράτους δικαίου».

Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει: «Στα μάτια του κόσμου, η αμερικανική δημοκρατία απόψε εμφανίζεται υπό πολιορκία. Πρόκειται για μια πρωτοφανή επίθεση κατά της δημοκρατίας των ΗΠΑ, των θεσμών της και του κράτους δικαίου. Αυτή δεν είναι η Αμερική. Τα εκλογικά αποτελέσματα της 3ης Νοεμβρίου πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστά. Επαινώ τα λόγια του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η δύναμη της δημοκρατίας των ΗΠΑ θα επικρατήσει έναντι των εξτρεμιστών».

«Εξαιρετικά ταραγμένος από τη βία και τα φρικτά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον» δηλώνει με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως συμπληρώνει, «Η Αμερικανική Δημοκρατία είναι ανθεκτική, έχει βαθιές ρίζες και θα ξεπεράσει αυτή την κρίση».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚίμπερλι Γκίλφοϊλ: Live η συνέντευξη της στον ΑΝΤ1Σήμερα 19:57 | Ειδήσεις

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, στην πρώτη της συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, μιλάει για όλους και για όλα, στη Μαρία Σαράφογλου.

Ανθρωποκυνηγητό για διαρρήκτες στον Άγιο Δημήτριο - Τραυμάτισαν τρεις αστυνομικούςΣήμερα 21:42 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν και το όχημά τους εντοπίστηκε αργότερα στην οδό Κατριβάνου στη Δάφνη.

Παπαδάκης για ακρίβεια: Το κρέας είναι πλέον κατεψυγμένο και εισαγωγήςΣήμερα 19:15 | Ειδήσεις

Ο Γιώργος Παπαδάκης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για το ζήτημα της ακρίβειας και τις σημερινές τιμές των κρεάτων.

Τέμπη - Τέλλογλου: Ο ΟΣΕ καταγγέλει την σύμβαση του σταθμάρχηΣήμερα 18:51 | Ειδήσεις

Το πόρισμα της ΡΑΣ που κυκλοφόρησε καταλογίζει ευθύνες στον ΟΣΕ για ελλιπή εκπαίδευση σταθμαρχών και τοποθέτηση τους σε κρίσιμα πόστα. Ο Τάσος Τέλλογλου μιλάει στον ANT1 για το πόρισμα 76 σελίδων που βγήκε μετά από αναβολή.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στον ΑΝΤ1: Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα - Θα δείξουμε την ενεργειακή κυριαρχία που μπορούν να βιώσουν οι χώρες μας 23:18Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Live η συνέντευξη της στον ΑΝΤ123:04“Εξοικονομώ 2025”: Υπερδιπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος22:48Ρωσία: Συνετρίβη μαχητικό αεροσκάφος - Νεκροί οι δύο πιλότοι22:35Μπαρτσελόνα: Σχέδια για άγαλμα του Μέσι έξω από το Καμπ Νου22:21Πανσερραϊκός: Αναλαμβάνει ο Σαραγόσα μέχρι το καλοκαίρι - Ντεμπούτο κόντρα στον Παναθηναϊκό22:07Ανθρωποκυνηγητό για διαρρήκτες στον Άγιο Δημήτριο - Τραυμάτισαν τρεις αστυνομικούς21:53Κροατία: Πτώση τουρκικού πυροσβετικού αεροσκάφους - Νεκρός ο πιλότος21:39Ισπανία: Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα εμπορίας παιδιών21:25Ουγγαρία - Αυστρία: Διαμάχη για έναν πίνακα21:11Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή20:57Αίγιο: Ανήλικοι διέρρηξαν παντοπωλείο – Συνελήφθησαν δύο έφηβοι και οι γονείς τους20:43Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης20:29Κυπριακό: Ο Ερντογάν ζήτησε «δύο κράτη» – Ο Ερχουρμάν «πολιτική ισότητα»20:15Παπαδάκης για ακρίβεια: Το κρέας είναι πλέον κατεψυγμένο και εισαγωγής20:01Τέμπη - Τέλλογλου: Ο ΟΣΕ καταγγέλει την σύμβαση του σταθμάρχη19:47Θρήνος στην Κωνσταντινούπολη: Νεκρά δύο παιδιά από τροφική δηλητηρίαση – Έκαναν διακοπές με τους γονείς τους19:33Μ. Βρετανία: Δημοφιλείς καλλιτέχνες ζητούν πλαφόν στις τιμές μεταπώλησης εισιτηρίων 19:19ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ στοχοποιεί πολλαπλές ομάδες της Antifa ως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις - Aνάμεσά τους 2 ελληνικές οργανώσεις19:05Ολυμπιακός - Μπαρτζώκας: Συναισθηματικά μας "σκότωσε" ο τραυματισμός του Κίναν18:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο