LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 26 Δεκεμβρίου 2020 15:39

Κορονoϊός - Γουχάν: Στο εδώλιο η Κινέζα που ξεσκέπασε τις “αδυναμίες” των Αρχών

ΟΙ κινεζικές Αρχές έχουν “εξαφανίσει” τους πολίτες- δημοσιογράφους που έκαναν καταγγελτικά ρεπορτάζ.

AP - Γουχάν - Κίνα - κορονοϊός

Την εποχή της αυστηρής καραντίνας στη Γουχάν στις  αρχές του κορονοϊού,  η Ζανγκ Ζαν, μια 37χρονη πρώην δικηγόρος μετατράπηκε σε πολίτη – δημοσιογράφο, ενσαρκώνοντας την ανάγκη να αποκοπούν οι Κινέζοι από τις κρατικά φιλτραρισμένες πληροφορίες σχετικά με την επιδημία.

Τώρα, έγινε σύμβολο των προσπαθειών της κυβέρνησης να αντικρούσει τις πρώτες αποτυχίες της στην κρίση και να προωθήσει ένα επιτυχημένο αφήγημα.

Η Ζάνγκ σταμάτησε αιφνιδίως να δημοσιεύει τον Μάιο, μετά από αρκετά ακατέργαστα και καταγγελτικά ρεπορτάζ της. Η αστυνομία αργότερα, παραδέχθηκε ότι είχε συλληφθεί, κατηγορούμενη για διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Τη Δευτέρα, θα προσαχθεί στο δικαστήριο, στην πρώτη δίκη ενός «χρονικογράφου» της κρίσης του κορονοϊού στην Κίνα.

Λίγο μετά τη σύλληψή της, η Ζάνγκ ξεκίνησε απεργία πείνας, σύμφωνα με τους δικηγόρους της.  Είναι σε κακή κατάσταση, αφυδατωμένη, αλλά αρνείται  να φάει, δήλωσαν οι δικηγόροι, υποστηρίζοντας ότι η απεργία πείνας είναι η μορφή διαμαρτυρίας της κατά της άδικης κράτησής της.

«Είπε ότι αρνείται να συμμετάσχει στη δίκη. Λέει ότι είναι προσβολή», είπε ο Ρεν Κουαννίου, ένας από τους δικηγόρους, αφότου την επισκέφτηκε στα μέσα Δεκεμβρίου στη Σαγκάη, όπου κρατείται.

Η δίωξη της είναι τμήμα της συνεχιζόμενης εκστρατείας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για να επαναδιατυπωθεί χειρισμός της Κίνας από το ξέσπασμα ως μια διαδοχή σοφών, θριαμβευτικών κινήσεων της κυβέρνησης. Οι επικριτές της κυβέρνησης που έχουν επισημάνει τα πρώτα λάθη των αξιωματούχων συνελήφθησαν, λογοκρίθηκαν ή απειλήθηκαν από την αστυνομία.

Ακόμη τρεις πολίτες – δημοσιογράφοι εξαφανίστηκαν από τη Γουχάν πριν από την Ζανγκ, αν και κανένας τους δεν έχει κατηγορηθεί δημόσια.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν την  Ζανγκ ότι «επέλεξε τη σύγκρουση και προκάλεσε προβλήματα» – συχνή κατηγορία για κυβερνητικούς επικριτές – και πρότειναν φυλάκιση μεταξύ τεσσάρων και πέντε ετών.

Το 99,9% των υποθέσεων που καταλήγουν σε δικαστήριο στην Κίνα έχουν ως αποτέλεσμα την καταδίκη των κατηγορουμένων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Ζανγκ ήταν ανάμεσα σε ένα πλήθος  δημοσιογράφων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, που συγκεντρώθηκαν στη Wuhan μετά την επιβολή της καραντίνας  στα τέλη Ιανουαρίου. Οι αρχές ασχολήθηκαν με την προσπάθεια να διαχειριστούν το χάος της επιδημίας, και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, το αυστηρό καθεστώς λογοκρισίας της Κίνας χαλάρωσε.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘεσσαλονίκη: 710 κλήσεις στην Πυροσβεστική λόγω των προβλημάτων που προκάλεσαν ισχυροί άνεμοιΣήμερα 07:56 | Ειδήσεις

Κατά τη χθεσινή ημέρα, η Πυροσβεστική δέχτηκε 710 κλήσεις μέχρι χθες στις 11:30 το βράδυ για πτώσεις δέντρων και αντικειμένων με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Γαλάτσι: ΙΧ και Μοτοποδήλατα πήραν φωτιά - Επέμβαση της ΠυροσβεστικήςΣήμερα 07:13 | Ειδήσεις

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα.

Τραμπ: Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία θα γίνει σαφής μέσα στις επόμενες εβδομάδεςΣήμερα 06:03 | Ειδήσεις

Προγραμματίζεται νέα συνάντηση του κ. Τραμπ με τον κ. Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες μέσα στον Ιανουάριο, είπε από την πλευρά του ο ουκρανός πρόεδρος, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Μεξικό: Εκτροχιάστηκε τρένο με 250 επιβαίνοντες - Τουλάχιστον 13 οι νεκροίΣήμερα 06:45 | Ειδήσεις

Ο συρμός είχε αναχωρήσει από τη Σαλίνα Κρους, στις ακτές στον Ειρηνικό, με προορισμό την Κοατσακοάλκος, στην πολιτεία Βερακρούς, που έχει παράλια στον Κόλπο του Μεξικού.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" πληρωμών έως τις 2 Ιανουαρίου08:32Θεσσαλονίκη: 710 κλήσεις στην Πυροσβεστική λόγω των προβλημάτων που προκάλεσαν ισχυροί άνεμοι08:18Τουρκία: Φερόμενοι ως τζιχαντιστές τραυμάτισαν 7 αστυνομικούς08:04Σάμος: Νεκρός ο ένας εκ των τεσσάρων αγνοούμενων αλλοδαπών07:50Μακρόν: Η συμμαχία των προθύμων θα συγκεντρωθεί στο Παρίσι στις αρχές Ιανουαρίου07:36Γαλάτσι: ΙΧ και Μοτοποδήλατα πήραν φωτιά - Επέμβαση της Πυροσβεστικής 07:22Μεξικό: Εκτροχιάστηκε τρένο με 250 επιβαίνοντες - Τουλάχιστον 13 οι νεκροί07:08Ολυμπιακός: Ο Σέιμπεν Λι αποχωρεί - Επιστρέφει στην Τουρκία06:54Τραμπ: Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία θα γίνει σαφής μέσα στις επόμενες εβδομάδες06:40Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 29 Δεκεμβρίου06:26Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:12Ιταλία: “Ξύπνησε” η χιονισμένη Αίτνα (εικόνες)23:59Globe Soccer Awards: Λάμψη Ντεμπελέ, Γιαμάλ και Παρί Σεν Ζερμέν23:45Σάμος: Σύλληψη 49χρονου κατηγορούμενου για 27 απάτες - Υποδυόταν μέχρι και στέλεχος της... Interpol23:34Ο Χάρι Στάιλς επιστρέφει μετά από δυόμιση χρόνια αποχής23:20Ολυμπιακός: Για συμφωνία με Τάιρικ Τζόουνς κάνουν λόγο οι Σέρβοι23:07Θάνος Μικρούτσικος: Σαν σήμερα “έφυγε” ο σπουδαίος συνθέτης με την παράλληλη πολιτική δράση22:53Φωτιά - Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένη μια γυναίκα με σοβαρά εγκαύματα22:39Μπριζίτ Μπαρντό: Ανήκει πλέον στη συλλογική μνήμη του Σεν Τροπέ, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε, ανακοίνωσε ο δήμος της πόλης22:25Καραμπόλα έξι αυτοκινήτων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου 22:11
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο