LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 24 Δεκεμβρίου 2020 16:58 | Ανανέωση: 24 Δεκεμβρίου 2020 16:58

Brexit: Εμπορική συμφωνία ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου

Η ανακοίνωση της επίτευξης της συμφωνίας εν αναμονή της συνέντευξης Τύπου. Η ανακοίνωση του Λονδίνου.

AP - Brexit - Αγγλία - Βρετανία

Κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία για ομαλή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι δύο πλευρές, μετά από 4,5 χρόνια διαπραγματεύσεων.

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε πως οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας κατέληξαν σε συμφωνία για το Brexit.

Για «δίκαιη και ισορροπημένη» συμφωνία έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν. «Αξίζει να παλέψουμε για αυτήν τη συμφωνία. Έχουμε τώρα μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Η Ευρώπη προχωρά τώρα» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ανακοίνωση ότι οι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη δημιουργία στενής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συμπλήρωσε:

«Ευχαριστούμε την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ για τις ακούραστες προσπάθειές τους».

«Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ επέδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ίδια ενότητα» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Επισήμανε ότι «αυτές ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα για το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλύσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών, προτού δώσουν το πράσινο φως»

Η κυβέρνηση της Βρετανίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Ό,τι υποσχέθηκε στο βρετανικό λαό κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του 2016 και των περσινών εκλογών η κυβέρνηση καλύπτεται με αυτήν τη συμφωνία.

Επανακτούμε τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων, του εμπορίου και των νερών μας.

 Η συμφωνία αποτελεί φανταστικό νέο για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε κάθε σημείο του Ηνωμένου Βασιλείου.

 Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου βασισμένη σε μηδενικά τιμολόγια και μηδενικές ποσοστώσεις, που έχει επιτευχθεί ποτέ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Η συμφωνία είναι το η μεγαλύτερη διμερής συμφωνία για την κάθε πλευρά, καλύπτοντας εμπόριο αξίας 668 δισεκατομμυρίων λιρών για το 2019.

Εγγυάται επίσης ότι δεν δεσμευόμαστε πλέον από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχει ρόλος για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και όλες οι κόκκινες γραμμές της κυριαρχίας μας επετεύχθησαν.

Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 θα έχουμε ολοκληρωτική οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία.

 Το μεταναστευτικό σύστημα με πόντους θα μας επιτρέπει να έχουμε πλήρη έλεγχο του ποιος εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τελειώνει την ελεύθερη μετακίνηση.

Καταφέραμε μία εξαιρετική συμφωνία για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο σε χρόνο ρεκόρ και κάτω από εξαιρετικά προκλητικές συνθήκες, που προστατεύει την αξιοπρέπεια και την εσωτερικής μας αγορά, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τώρα έχουμε κάνει το Brexit και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις φανταστικές ευκαιρίας που μας δίνει η ανεξαρτησία ως ανεξάρτητο εμπορικό κράτος και να κάνουμε συμφωνίες με άλλους συνεργάτες στον κόσμο.

 Ικανοποίηση από την Ιρλανδία

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν χαιρέτισε την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και την ΕΕ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας εξέφρασε τον ενθουσιασμό του επειδή αποφεύχθηκε η επιστροφή στα «σκληρά» σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Μια συμφωνία για το Brexit είναι πραγματικά καλοδεχούμενη μετά από τέσσερα μακρά χρόνια διαπραγματεύσεων», είπε ο Μάρτιν. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει πλέον στις δύο πλευρές να επικεντρωθούν στη σφυρηλάτηση «μιας καλής σχέσης» μεταξύ τους τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε.

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στην ευρωπαϊκή ομάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter συγχαίρει τον Μισέλ Μπαρνιέ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς και τις ομάδες τους για την συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου. «Η ευρωπαϊκή ενότητα παρέμεινε ισχυρή μέσω μιας επίπονης διαδικασίας, ενώ τα συμφέροντα των κρατών μελών της ΕΕ προστατεύθηκαν. Τώρα μπορούμε να οικοδομήσουμε μια αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

ΥΠΕΞ: Η συμφωνία θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας δυνατής εταιρικής σχέση

Την επίτευξη συμφωνίας, επί της αρχής, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με τη μελλοντική σχέση μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, χαιρετίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, η συμφωνία αυτή θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας δυνατής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο παραμένει αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών προσβλέπει στην εφαρμογή της συμφωνίας και την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέλος, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μισέλ Μπαρνιέ, «για την ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά τους στην επίτευξη της συμφωνίας».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Weekend relax: Τι να κάνεις το Σαββατοκύριακο για να αποφορτιστείς23:59Ο σωστός τρόπος να μαζέψεις τα χειμωνιάτικα ρούχα23:53Πρίγκιπας Φίλιππος: γιατί ο Τζόνσον δεν θα πάει στην κηδεία23:45Ρούλα Κορομηλά: Η συγκινητική φωτογραφία από το παρελθόν23:36Lockdown: ανοίγουν όλες οι εκκλησίες από την Κυριακή23:28Εκτός ΑΕΚ ο Ηλίας Παπαθεοδώρου23:20Πρίγκιπας Φίλιππος: το BBC δέχθηκε παράπονα για… υπερβολική κάλυψη!23:09VICE Specials: “ΙΣΡΑΗΛ: Η ζωή μετά το εμβόλιο” (εικόνες)23:00Νία Βαρντάλος -“Γάμος αλά ελληνικά”: Έρχεται και τρίτη ταινία22:52Κογκό: Δεκάδες άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί σε δυστύχημα με λεωφορείο 22:40Κορονοϊός - Σταϊκούρας: Τα τρία βήματα για ανάκαμψη της Οικονομίας22:27Διπολική Διαταραχή22:15Ο Παναθηναϊκός έριξε "κατοστάρα" στο Λαύριο22:02Βήμα παραμονής για την ΑΕΛ21:50Στάθης Ψάλτης: “Ραγίζει” καρδιές η κόρη του μιλώντας για τις τελευταίες ημέρες της ζωής του21:39“Ήλιος”: νέα επεισόδια με ανατροπές και… εκπλήξεις! (εικόνες)21:27Λύκεια – ΚΥΑ: Τι ισχύει για self test και μέτρα προστασίας21:16Ο πρίγκιπας Φίλιππος και η σχέση του με την Ελλάδα (βίντεο)21:04Θεσσαλονίκη: Κοσμοπλημμύρα έξω από μπαρ (εικόνες)20:51Καμένα Βούρλα: Φωτιά απείλησε σπίτια (εικόνες)20:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο