LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 17 Δεκεμβρίου 2020 17:43

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να δείξει βούληση για διάλογο

Τι διεμήνυσε στην Άγκυρα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Υπουργείο Εξωτερικών

Η Τουρκία πρέπει να δείξει με τη συμπεριφορά της ότι επιθυμεί έναν εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

«Θα πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να είμαστε έτοιμοι εφόσον προσκληθούμε για τις διερευνητικές επαφές για να συζητήσουμε το μοναδικό ζήτημα που συζητούσαμε μέχρι τώρα, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ» και «η Τουρκία θα πρέπει να απέχει από οποιεσδήποτε προκλητικές ενέργειες» κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι ελήφθησαν δύο σημαντικές αποφάσεις:

Πρώτον, επιβολή κυρώσεων σε επιπρόσθετα φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση της απόφασης της 11ης Νοεμβρίου του 2019 που έχει ως νομικό υπόβαθρο το άρθρο 29 της Συνθήκης για την ΕΕ.

Δεύτερον, ζήτησε από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσουν μια έκθεση για το σύνολο των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, εμπορικών σχέσεων, και άρα της τελωνειακής ένωσης.
Αυτό έχει αποφασιστεί και αυτό περιμένουμε να παρουσιαστεί, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δίνοντας το στίγμα των προσδοκιών της ελληνικής πλευράς για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο.

Ερωτηθείς για την αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι ζητείται από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ να προωθήσει την πρόταση περί πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε πως επί της αρχής η Ελλάδα δεν έχει κάποια αντίρρηση, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως από εκεί και πέρα όλα τα κράτη που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να σέβονται τα βασικά αυτονόητα κριτήρια: να αναγνωρίζουν το σύνολο των υπόλοιπων συμμετεχόντων, να σέβονται την εδαφική κυριαρχία όλων των άλλων κρατών και να σέβονται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Τα κράτη που θα συμμετάσχουν σε μια τέτοια ενδεχόμενη διάσκεψη πρέπει να σέβονται αυτά τα κριτήρια, διαμήνυσε ρητά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας πως αν υπάρχει ένα κράτος το οποίο δεν τα σέβεται είναι ένα ένας ανασταλτικός παράγοντας.

Περαιτέρω, επισήμανε πως πρέπει πρώτα απ’ όλα να συμφωνηθεί το πλαίσιο της ενδεχόμενης διάσκεψης και ποιοι θα συμμετάσχουν, αναδεικνύοντας πως ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι θεμελιώδες ζήτημα. Σημείωσε για το πλαίσιο που θα συμφωνηθεί, ότι ετοιμάζει κάποιες προτάσεις ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, καθιστώντας εκ νέου σαφές πως σύγκληση αυτής της διάσκεψης δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με τη συγκατάθεση των κρατών-μελών της ΕΕ και των κρατών των οποίων θα συγκληθούν. Δίνοντας μια γεύση για το αντικείμενο μιας τέτοιας διάσκεψης, είπε πως θα είναι η πολυμερής συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε διάφορους τομείς.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Κύπρο, είπε πως συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, ο συντονισμός όσον αφορά τα ζητήματα που άπτονται του Κυπριακού ενόψει μιας πιθανούς πρόσκλησης, την οποία μπορεί να απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες το επόμενο έτος για μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη.

Μιλώντας για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στην πρόσφατη Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε εκτενώς σε όλη την γκάμα των ενεργειών οι οποίες υπονομεύουν τη συνοχή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και αποδυναμώνουν τη νοτιοανατολική πτέρυγά του.

Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη τριμερή σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στο Αμμάν μεταξύ Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου, ο κ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε τις συνομιλίες ενδιαφέρουσες. Έκανε γνωστό πως συζήτησαν όχι μόνο για την τριμερή συνεργασία, αλλά και για τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, κατά τις οποίες ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών έκανε πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις όσον αφορά το Ιράκ, την κατάσταση στα Παλαιστινιακά εδάφη, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την τουρκική συμπεριφορά στην περιοχή. Το τελευταίο ήταν κάτι που έκανε εντύπωση στην ελληνική πλευρά, σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Τέλος, επανέλαβε πως η θέση της Ελλάδας για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας παραμένει σταθερή. «Είμαστε υπέρ της ενταξιακής πορείας της εδώ και δεκαετίες, από το 2003 και έπειτα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την αιρεσιμότητα» σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραγωδία στην Ελβετία - Η έκκληση του αδελφού της Αλίκης: Προτεραιότητα των αρχών ήταν οι τραυματίες, όχι οι αγνοούμενοι (βίντεο)Σήμερα 20:03 | Ειδήσεις

Σοκ και δέος εξακολουθεί να προκαλεί η ασύλληπτη τραγωδία στο Κράν Μοντανά της Ελβετίας, όπου ένα μπαρ λαμπάδιασε με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, κυρίως νέους.

Τάσος Τέλλογλου - Μέτρα πυρασφάλειας: 1 στα 10 κέντρα διασκέδασης δεν τα τηρείΣήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Ο Τάσος Τέλλογλου μίλησε για τα κοινά βασικά ζητήματα πυρασφάλειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη τα οποία εξέθεσε και η πρόσφατη τραγωδία στην Ελβετία.

Τραγωδία στην Ελβετία: Βεγγαλικά σε μπουκάλια σαμπάνιας φαίνεται πως προκάλεσαν τη φονική πυρκαγιάΣήμερα 17:17 | Ειδήσεις

Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει περίπου στους 40, με τη διαδικασία επίσημης αναγνώρισης να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύγκρουση τεσσάρων οχημάτων στη Λεωφόρο Κηφισού - Κυκλοφοριακό κομφούζιο προς ΠειραιάΣήμερα 21:14 | Ειδήσεις

Σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφηκαν στη Λεωφόρο Κηφισού, μετά από σύγκρουση τεσσάρων Ι.Χ. στο ύψος της οδού Λασκαράτου, στην περιοχή του Περιστερίου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παναθηναϊκός: Στην πόρτα της εξόδου ο Τετέ - Έρχεται νωρίτερα ο Παντελίδης22:16Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο22:02Νέα βίντεο ντοκουμέντο από την τραγωδία στην Ελβετία - Χωρίς έξοδο διαφυγής το μπαρ21:48Το Κίεβο δίνει εντολή για την απομάκρυνση 3.000 παιδιών και των γονέων τους από τη Ζαπορίζια και το Ντνιπροπετρόφσκ21:34Σύγκρουση τεσσάρων οχημάτων στη Λεωφόρο Κηφισού - Κυκλοφοριακό κομφούζιο προς Πειραιά21:20Πάτρα: Ενήλικος κατηγορείται ότι επιτέθηκε σε 12χρονο21:06ANT1 Sports: Tο 2026 αρχίζει με μονομαχία αιωνίων αντιπάλων στο μπάσκετ20:52Τραγωδία στην Ελβετία - Η έκκληση του αδελφού της Αλίκης: Προτεραιότητα των αρχών ήταν οι τραυματίες, όχι οι αγνοούμενοι (βίντεο)20:38Τάσος Τέλλογλου - Μέτρα πυρασφάλειας: 1 στα 10 κέντρα διασκέδασης δεν τα τηρεί 20:24Ηράκλειο: Τρεις άνδρες μπήκαν σε ποιμνιοστάσιο και θανάτωσαν 40 αρνιά20:10Σήμερα τα φώτα κι οι φωτισμοί, με βροχές νοτιά και σκόνη οι αγιασμοί19:56Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου19:42Άμστερνταμ- Αεροδρόμιο Σχίπχολ: Αναμένονται εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων λόγω κακοκαιρίας19:28Καματερό: Συνελήφθη 21χρονος ο οποίος άσκησε σωματική βία σε βάρος 40χρονου19:14Ελβετία- Κραν Μοντανά: Ανακρίθηκαν οι διευθυντές του μοιραίου μπαρ 19:00Τσιάρας: Μόνο ο διάλογος οδηγεί σε λύσεις18:46Απέναντι στις επικρίσεις, ο Τραμπ επαναλαμβάνει ότι η υγεία του είναι "τέλεια"18:32Ουκρανία: Νέο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών διόρισε ο Ζελένσκι18:18Ξάνθη: Κροτίδα εξερράγη στα χέρια 9χρονου – Ακρωτηρίασαν το δάχτυλό του18:04Μπλόκα αγροτών: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο εθνικό οδικό δίκτυο - Συστάσεις για την επιστροφή εκδρομέων17:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο