LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 17 Δεκεμβρίου 2020 16:29

Μια νέα υπηρεσία για την αντιμετώπιση καρδιολογικών παθήσεων στο ΥΓΕΙΑ

Για την τροποποίηση του αυτόνομου νευρικού, γράφει ο Δημοσθένης Κατρίτσης, Καρδιολόγος, Διευθυντής Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Metropolitan - Καρδιακή Αρριυθμία

Τα τελευταία χρόνια μελετάται εντατικά ο ρόλος του αυτόνομου νευρικού συστήματος στην πρόκληση και διατήρηση πολλών καρδιολογικών παθήσεων όπως η κολπική μαρμαρυγή, η αρτηριακή υπέρταση, οι κοιλιακές ταχυκαρδίες και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πλέον συχνή αρρυθμία στους ενήλικες και αποτελεί μία σύγχρονη επιδημία προσβάλλοντας το 3% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως. Η πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια και αυξάνει σημαντικά την θνητότητα στους πάσχοντες. Η αγωγή με αντιαρρυθμικά φάρμακα είναι επιτυχής μόνο στο 50% των περιπτώσεων και πολλές φορές συνοδεύεται από ανεπιθύμητες και επικίνδυνες παρενέργειες. Οι δε επεμβατικές μέθοδοι για την εκρίζωση της αρρυθμίας (ablation) δεν είναι πάντοτε επιτυχείς. Την τελευταία δεκαετία ασχολούμαστε ιδιαίτερα με την τροποποίηση του αυτονόμου νευρικού συστήματος για την αντιμετώπιση ανθεκτικών μορφών κολπικής μαρμαρυγής, και το 2013 δημοσίευσε στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of the American College of Cardiology) την πρώτη παγκοσμίως τυχαιοποιημένη μελέτη που αποδείκνυε την κλινική χρησιμότητα της τεχνικής του. Η τεχνική εφαρμόζεται σε περιπτώσεις αποτυχίας των συμβατικών μεθόδων ablation και σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, μειώνει σοβαρά τον κίνδυνο υποτροπής της αρρυθμίας χωρίς να εκθέτει τον ασθενή σε υψηλότερους κινδύνους επιπλοκών ή να παρατείνει τον χρόνο στο ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο και τη νοσηλεία, εν γένει, όπως συμβαίνει με άλλες προσεγγίσεις. Η τροποποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος για την αντιμετώπιση ανθεκτικών μορφών κολπικής μαρμαρυγής έχει δημιουργήσει νέες προοπτικές θεραπείας, και η Γ’ Καρδιολογική Κλινική θεωρείται διεθνώς κέντρο αναφοράς για την πάθηση.

Η αρτηριακή υπέρταση είναι το άλλο μεγάλο πρόβλημα υγείας του σύγχρονου ανθρώπου. Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ, 35% του γενικού πληθυσμού άνω των 20 ετών πάσχει από αρτηριακή υπέρταση, ενώ σε ηλικίες άνω των 60 ετών το ποσοστό ανέρχεται στο 67%! Περίπου 12-18% των υπερτασικών ασθενών πάσχουν από ανθεκτική υπέρταση, δηλαδή δεν ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική θεραπεία ακόμη και με την χρήση τουλάχιστον 3 αντιυπερτασικών φαρμάκων. Την τελευταία δεκαετία αναπτύσσονται μέθοδοι για την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών αυτών μέσω νεφρικής απονευρώσεως η οποία καταστρέφει μέρος του νεφρικού πλέγματος πέριξ των νεφρικών αρτηριών. Το πλέγμα αυτό θεωρείται υπεύθυνο για τη πυροδότηση νευρικών ανακλαστικών μηχανισμών που συντελούν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Το ενδιαφέρον  για τη νεφρική απονεύρωση έχει ανανεωθεί μετά τη  δημοσίευση των πρόσφατων μελετών στο Lancet και το European Heart Journal και με την χρήση νέων καθετήρων. Δημιουργούνται έτσι κέντρα αναφοράς για την εφαρμογή της μεθόδου, μεταξύ των οποίων και το ΥΓΕΙΑ, και τα νεότερα αποτελέσματα είναι λίαν ικανοποιητικά.

Η τεχνική είναι σχετικά απλή και όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες στερείται επιπλοκών. Απαιτείται μόνο μια μέρα νοσηλείας και σε έμπειρα χέρια είναι απολύτως ασφαλής για τον ασθενή. Η νεφρική απονεύρωση θεωρείται ιδιαίτερα πρωτοποριακή προσέγγιση και, επιπλέον, δοκιμάζεται και σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και επικίνδυνες για τη ζωή κοιλιακές αρρυθμίες.

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του Covid-19 ή να αποφεύγετε να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.

*Άρθρο του Δημοσθένη Κατρίτση, Καρδιολόγου, Διευθυντή Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωεκλογές - Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις (εικόνες)Σήμερα 13:11 | Ειδήσεις

"Εμείς σας μιλάμε για το πώς θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα και το μόνο μέλημα των άλλων είναι πώς θα πέσει ο Μητσοτάκης", είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Basket League: Μπασκετμπολίστας ξυλοκόπησε την σύντροφο τουΣήμερα 13:34 | Ειδήσεις

Η γυναίκα κατέθεσε μήνυση για σωματικές βλάβες κατά του συντρόφου της. 

“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρεςΣήμερα 10:49 | Ειδήσεις

Δυναμικά και με ισχυρό ενδιαφέρον ξεκίνησε το πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Νοικιάζω” του Yπ. Κοινωνικής Συνοχής. Οδηγός για τους δικαιούχους και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!Σήμερα 11:51 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει σε εξώδικο που έστειλε η χήρα του άτυχου εθελοντή, που πέθανε ενώ μαινόταν η μεγάλη φωτιά στην Ρόδο. "Απίθανη" είναι η απάντηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρες14:49Απάτη - Σέρρες: παρίσταναν τους λογιστές και απέσπασαν λεία “μαμούθ”14:36Basket League: Μπασκετμπολίστας ξυλοκόπησε την σύντροφο του14:22Θεσσαλονίκη: παιδί παρασύρθηκε από ηλεκτρικό πατίνι14:09Πογέτ: Τελείωσα το συμβόλαιό μου και είμαι ελεύθερος13:55Ευρωεκλογές - Μητσοτάκης: Πρέπει να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις (εικόνες)13:41Αγρίνιο: 15χρονη χτυπούσε την αδερφή της μέχρι να λιποθυμήσει13:28“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)13:15Νικόλαος - Τατιάνα Μπλάτνικ: Χώρισαν μετά απο 14 χρόνια γάμου13:01Κακοκαιρία - Σκόπελος: Οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα (εικόνες)12:48Θείος δικάζεται για βιασμό της 10χρονης ανιψιάς του12:34Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας 12:20Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!12:07Κρήτη: Επιτέθηκε στους γονείς του και τους ανάγκασε να κοιμηθούν σε εκκλησία11:54Δίκη Τραμπ: Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε11:41Τένις - Βαρκελώνη: Ο αντίπαλος του Τσιτσιπά στον ημιτελικό11:29Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)11:16Ευρωεκλογές - Κασσελάκης: Περιοδεία σε 27 νησιά για 10 ημέρες11:02Βόρεια Κορέα: Δοκιμή σε τεράστια πυραυλική κεφαλή10:49Formula 1 - GP Σαγκάης: Ο Φερστάπεν επικράτησε στον αγώνα σπριντ10:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο