LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 17 Δεκεμβρίου 2020 16:29

Μια νέα υπηρεσία για την αντιμετώπιση καρδιολογικών παθήσεων στο ΥΓΕΙΑ

Για την τροποποίηση του αυτόνομου νευρικού, γράφει ο Δημοσθένης Κατρίτσης, Καρδιολόγος, Διευθυντής Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Metropolitan - Καρδιακή Αρριυθμία

Τα τελευταία χρόνια μελετάται εντατικά ο ρόλος του αυτόνομου νευρικού συστήματος στην πρόκληση και διατήρηση πολλών καρδιολογικών παθήσεων όπως η κολπική μαρμαρυγή, η αρτηριακή υπέρταση, οι κοιλιακές ταχυκαρδίες και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πλέον συχνή αρρυθμία στους ενήλικες και αποτελεί μία σύγχρονη επιδημία προσβάλλοντας το 3% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως. Η πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια και αυξάνει σημαντικά την θνητότητα στους πάσχοντες. Η αγωγή με αντιαρρυθμικά φάρμακα είναι επιτυχής μόνο στο 50% των περιπτώσεων και πολλές φορές συνοδεύεται από ανεπιθύμητες και επικίνδυνες παρενέργειες. Οι δε επεμβατικές μέθοδοι για την εκρίζωση της αρρυθμίας (ablation) δεν είναι πάντοτε επιτυχείς. Την τελευταία δεκαετία ασχολούμαστε ιδιαίτερα με την τροποποίηση του αυτονόμου νευρικού συστήματος για την αντιμετώπιση ανθεκτικών μορφών κολπικής μαρμαρυγής, και το 2013 δημοσίευσε στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of the American College of Cardiology) την πρώτη παγκοσμίως τυχαιοποιημένη μελέτη που αποδείκνυε την κλινική χρησιμότητα της τεχνικής του. Η τεχνική εφαρμόζεται σε περιπτώσεις αποτυχίας των συμβατικών μεθόδων ablation και σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, μειώνει σοβαρά τον κίνδυνο υποτροπής της αρρυθμίας χωρίς να εκθέτει τον ασθενή σε υψηλότερους κινδύνους επιπλοκών ή να παρατείνει τον χρόνο στο ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο και τη νοσηλεία, εν γένει, όπως συμβαίνει με άλλες προσεγγίσεις. Η τροποποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος για την αντιμετώπιση ανθεκτικών μορφών κολπικής μαρμαρυγής έχει δημιουργήσει νέες προοπτικές θεραπείας, και η Γ’ Καρδιολογική Κλινική θεωρείται διεθνώς κέντρο αναφοράς για την πάθηση.

Η αρτηριακή υπέρταση είναι το άλλο μεγάλο πρόβλημα υγείας του σύγχρονου ανθρώπου. Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ, 35% του γενικού πληθυσμού άνω των 20 ετών πάσχει από αρτηριακή υπέρταση, ενώ σε ηλικίες άνω των 60 ετών το ποσοστό ανέρχεται στο 67%! Περίπου 12-18% των υπερτασικών ασθενών πάσχουν από ανθεκτική υπέρταση, δηλαδή δεν ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική θεραπεία ακόμη και με την χρήση τουλάχιστον 3 αντιυπερτασικών φαρμάκων. Την τελευταία δεκαετία αναπτύσσονται μέθοδοι για την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών αυτών μέσω νεφρικής απονευρώσεως η οποία καταστρέφει μέρος του νεφρικού πλέγματος πέριξ των νεφρικών αρτηριών. Το πλέγμα αυτό θεωρείται υπεύθυνο για τη πυροδότηση νευρικών ανακλαστικών μηχανισμών που συντελούν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Το ενδιαφέρον  για τη νεφρική απονεύρωση έχει ανανεωθεί μετά τη  δημοσίευση των πρόσφατων μελετών στο Lancet και το European Heart Journal και με την χρήση νέων καθετήρων. Δημιουργούνται έτσι κέντρα αναφοράς για την εφαρμογή της μεθόδου, μεταξύ των οποίων και το ΥΓΕΙΑ, και τα νεότερα αποτελέσματα είναι λίαν ικανοποιητικά.

Η τεχνική είναι σχετικά απλή και όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες στερείται επιπλοκών. Απαιτείται μόνο μια μέρα νοσηλείας και σε έμπειρα χέρια είναι απολύτως ασφαλής για τον ασθενή. Η νεφρική απονεύρωση θεωρείται ιδιαίτερα πρωτοποριακή προσέγγιση και, επιπλέον, δοκιμάζεται και σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και επικίνδυνες για τη ζωή κοιλιακές αρρυθμίες.

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του Covid-19 ή να αποφεύγετε να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.

*Άρθρο του Δημοσθένη Κατρίτση, Καρδιολόγου, Διευθυντή Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔυτική Αττική: Πυροβολισμοί κατά πυροσβεστών (βίντεο)Σήμερα 07:24 | Ειδήσεις

Νύχτα άγριων επεισοδίων σε πολλές περιοχές της Αττικής και όχι μόνο, από Ρομά που διαμαρτύρονται για τον τραυματισμό του 16χρονου από αστυνομικό, στην Θεσσαλονίκη.

Πυροβολισμός 16χρονου: Το πόρισμα του ιατροδικαστήΣήμερα 08:42 | Ειδήσεις

Η κατάσταση της υγείας του παιδιού που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και τα ευρήματα του ιατροδικαστή.

Θεσσαλονίκη: “Βουτιά” θανάτου σε φωταγωγό (εικόνες)Σήμερα 09:58 | Τοπικά Νέα

Στο κενό έπεσε ένας άνδρας σε πολυκατοικία στην Τούμπα.

Σέρρες - Θάνατος μαθητή: το ανθρώπινο λάθος, οι ευθύνες και η στήριξη των παιδιών (βίντεο)Σήμερα 09:36 | Τοπικά Νέα

Η εκτίμηση ειδικού για τα αίτια της έκρηξης, η “εθελοντική” ψυχολογική στήριξη παιδιών και εκπαιδευτικών και οι κόντρες για τις ώρες εργασίας τεχνικών στα σχολεία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Το Πρωινό” - Απατζίδη: ο Κλέων Γρηγοριάδης και ο καβγάς “στον αέρα” για το ξεγύμνωμα (βίντεο)11:50“Κιβωτός του Κόσμου”: ο υποστηρικτής παπά - Βαγγέλης και η εκκλησία στην ταράτσα (εικόνες)11:35Δίκη για Μάτι: Φωτογραφίες των θυμάτων στο ακροατήριο (εικόνες)11:21Καυτανζόγλειο: 13χρονη κατήγγειλε ασέλγεια από “αστυνομικό”11:07Ακάρ: Κάποιοι πολιτικοί και στρατιωτικοί στην Ελλάδα ονειρεύονται10:54Μπακς: “Γαλανόλευκη” νίκη και δώρο για τα γενέθλια του Αντετοκούνμπο (εικόνες)10:41Μουντιάλ 2022: Το “Rouk Zouk Special”… παίζει μπάλα (εικόνες)10:27Θεσσαλονίκη: “Βουτιά” θανάτου σε φωταγωγό (εικόνες)10:14Σέρρες - Θάνατος μαθητή: το ανθρώπινο λάθος, οι ευθύνες και η στήριξη των παιδιών (βίντεο)10:00“Καλάθι του Αη Βασίλη” - Γεωργιάδης: θα γίνει χαμός….. (βίντεο)09:47Πάντζος για 16χρονο: Εγκληματίας ο αστυνομικός - Οι Ρομά να “μαζέψουν” τα παιδιά τους (βίντεο)09:33Καλίν – Σάλιβαν μίλησαν για τα F-16 και τη Συρία09:2016χρονος - Αλεξόπουλος: Δεν υπήρξε προσπάθεια εμβολισμού αστυνομικών (βίντεο)09:0616χρονος - Κούγιας: ο αστυνομικός διερωτάται αν έκανε το σωστό ή το λάθος (βίντεο)08:51Πυροβολισμός 16χρονου: Το πόρισμα του ιατροδικαστή08:38Πορτογαλία: Φονικές πλημμύρες στη Λισαβόνα (εικόνες)08:24Αναπτυξιακός νόμος: Αιτήσεις για “Τουριστικές Επενδύσεις” 1,6 δις ευρώ08:10Μουντιάλ 2022: Ο Μπαπέ θα είναι έτοιμος για την Αγγλία07:57Ελληνοτουρκικά - ΗΠΑ: Βρείτε διπλωματική λύση στις διαφορές σας07:45“Rouk Zouk” με τα… 1.000!07:31
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο