LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 16 Δεκεμβρίου 2020 21:04

5G: Δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας

Μεγάλο το ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, κάτι που αποτυπώνεται και στο συνολικό τίμημα. Πότε θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τα πρώτα δίκτυα 5ης γενιάς.

ΔΙΚΤΥΟ 5G

Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας για την παρουσία της στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση συνιστά το μεγάλο ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στη δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η δημοπρασία αποτελούσε το τελευταίο βήμα για την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή του 5G. Το συνολικό τίμημα ξεπέρασε το ποσό των 372 εκατομμυρίων ευρώ, δικαιώνοντας πλήρως τον σχεδιασμό της δημοπρασίας, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα συμπεριέλαβε το σύνολο των διαθέσιμων ραδιοσυχνοτήτων.

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η στρατηγική εξαρχής αποσκοπούσε τόσο στη μεγιστοποίηση των κρατικών εσόδων, όσο και στην δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης για επιχειρηματικές και ερευνητικές δραστηριότητες γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας εντατικής προσπάθειας που ξεκίνησε δώδεκα και πλέον μήνες πριν από την εκκίνηση της δημοπρασίας και περιλάμβανε περισσότερες από 70 προαπαιτούμενες ενέργειες.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 τα πρώτα δίκτυα 5G θα ξεκινήσουν να λειτουργούν. Με βάση τις προϋποθέσεις των αδειών, μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%, ενώ στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ισόρροπη ανάπτυξη των υποδομών και την αποφυγή αποκλεισμών, έχει ληφθεί πρόνοια για την παροχή υπηρεσίας 5G από τουλάχιστον έναν πάροχο σε 42 απομακρυσμένες περιοχές, τόσο στην παραμεθόριο όσο και στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε θα έχουν δημιουργηθεί έως και 69.000 θέσεις εργασίας λόγω της μετάβασης στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, ενώ η προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία από τις επενδύσεις σε τομείς όπως οι Μεταφορές, η Υγεία και η Εκπαίδευση μπορεί να ξεπεράσει τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά στη Ριτσώνα - Μεγάλη κινητοποίηση της ΠυροσβεστικήςΣήμερα 13:43 | Ειδήσεις

Οι φλόγες εκδηλώθηκαν σήμερα το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση στη Ριτσώνα, λίγες ώρες μετά τη φωτιά στο Μαρκόπουλο, για την οποία εκδόθηκε και μήνυμα του 112.

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση σχεδιάζει πολιτικές για ισχυρή ανάπτυξη που βελτιώνει τη ζωή των πολιτώνΣήμερα 13:01 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών.

Φωτιά στο Μαρκόπουλο - “Ήχησε” το 112 (εικόνες)Σήμερα 11:05 | Ειδήσεις

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο.

Κηφισός: Άνδρας μπλόκαρε την κυκλοφορία για να κάνει την ανάγκη του (βίντεο)Σήμερα 14:26 | Ειδήσεις

Σε βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και των social media φαίνεται οδηγός να έχει σταματήσει το αμάξι του στη μέση της λεωφόρου για να κάνει την ανάγκη του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ακινητοποιήθηκε πλοίο λόγω βλάβης15:07Λάρισα: Γυναίκα έπεσε θύμα τσαντάκια και τραυματίστηκε14:54Κηφισός: Άνδρας μπλόκαρε την κυκλοφορία για να κάνει την ανάγκη του (βίντεο)14:40Μακρόν – Ερντογάν: Βάιραλ έγινε στα τουρκικά σόσιαλ μίντια η χειραψία των δύο προέδρων14:27Πέθανε ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς14:13Λαϊκό Νοσοκομείο: Μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη με χρήση ρομποτικού συστήματος14:00Φωτιά στη Ριτσώνα: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής 13:46Βατικανό: Στη Νίκαια της Μικράς Ασίας η συνάντηση του νέου πάπα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη13:33Παναθηναϊκός: Το ποδοσφαιρικό «αντίο» στον Μπαρτ Σένκεφελντ: «Πράσινος φρουρός για πάντα»13:19Μαρινάκης: Η κυβέρνηση σχεδιάζει πολιτικές για ισχυρή ανάπτυξη που βελτιώνει τη ζωή των πολιτών13:06Γαλλία: Ναυάγιο στη Μάγχη12:52Eurovision: Η δημόσια τηλεόραση της Ισπανίας ζητά να γίνει έλεγχος του televoting για το 12αρι στο Ισραήλ12:38Σοβαρό τροχαίο στον Βόλο: Μεθυσμένος οδηγός συγκρούστηκε με διανομέα και εξαφανίστηκε12:25Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Ιερέας εκπαιδευμένος στις Πρώτες Βοήθειες, έσωσε τη ζωή παιδιού σε χωριό της Λήμνου12:11Δευτέρα 19 Μαϊου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας11:57Σεισμός στη Ζαχάρω Ηλείας11:43e- ΕΦΚΑ: Έναρξη υποβολής αιτήσεων για τη θερινή κατασκηνωτική περίοδο 202511:29Φωτιά στο Μαρκόπουλο - “Ήχησε” το 112 (εικόνες)11:15Στέφανος Τανιμανίδης: "Είμαι πρόσφυγας πρώτης γενιάς"11:02Μητσοτάκης για τη Γενοκτονία των Ποντίων: Μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία10:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο