LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 15 Δεκεμβρίου 2020 13:39

Έρευνα: επικίνδυνα τα χειρουργεία την μέρα που έχει γενέθλια ο γιατρός!

Τι δείχνει η πρωτότυπη μελέτη και πως προκύπτει ο αυξημένος κίνδυνος για τους ασθενείς που υποβάλλονται στην επέμβαση.

χειρουργείο - εγχείρηση

Οι ασθενείς που κάνουν χειρουργική επέμβαση τη μέρα που ο γιατρός έχει γενέθλια, κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν, σε σχέση με όσους υποβάλλονται σε χειρουργείο οποιαδήποτε άλλη μέρα, σύμφωνα με μια πρωτότυπη μελέτη επιστημόνων στις ΗΠΑ. Η έρευνα δείχνει ότι διάφορα περιστατικά, όπως η συγκυρία της προσωπικής γιορτής ή γενικότερα οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή ενός χειρουργού, καμία φορά με μοιραίες συνέπειες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιαπωνικής καταγωγής επίκουρο καθηγητή Γιουσούκε Τσουγκάβα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος 'Αντζελες (UCLA), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (ΒΜJ), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 981.000 χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς 65 έως 99 ετών, οι οποίες αφορούσαν 17 παθήσεις και πραγματοποιήθηκαν από 47.489 χειρουργούς σε αμερικανικά νοσοκομεία. Από αυτές τις επεμβάσεις, οι 2.064 (δηλαδή οι δύο στις χίλιες ή 0,2%) διενεργήθηκαν τη μέρα που ο γιατρός είχε γενέθλια.

Διαπιστώθηκε ότι οι λίγοι εκείνοι ασθενείς που έτυχε να χειρουργηθούν από γιατρό που είχε τα γενέθλια του εκείνη τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο θνητότητα 6,9%, έναντι ποσοστού 5,6% για όσους χειρουργήθηκαν κάποια άλλη μέρα. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ανάλογη αύξηση της πιθανότητας θανάτου σε χειρουργείο παρατηρείται τις μέρες των γιορτών (ιδίως Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά), καθώς και τα σαββατοκύριακα.

Πειράματα σε εργαστηριακές συνθήκες έχουν δείξει ότι διάφορα πράγματα (θόρυβοι, προβλήματα με τον ιατρικό εξοπλισμό, συζητήσεις με παρευρισκόμενους γιατρούς και νοσηλευτές κ.α.) μπορούν να αποσπάσουν την αναγκαία προσοχή του χειρουργού την ώρα της επέμβασης και να επηρεάσουν αρνητικά την απόδοση του. Φαίνεται πως τη μέρα των γενεθλίων τους μερικοί γιατροί βιάζονται να τελειώσουν με τα χειρουργεία μια ώρα αρχύτερα ή, όταν πια έχουν γυρίσει στην οικογένεια τους για να γιορτάσουν τα γενέθλια τους, είναι λιγότερο πιθανό να επιστρέψουν στο νοσοκομείο, αν κάποιος ασθενής εμφανίσει μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕξελίξεις στη διπλή δολοφονία της Φοινικούντας -Σήμερα 20:31 | Ειδήσεις

Ο ρόλος του 22χρονου που είχε παρουσιαστεί αυτοβούλως στις Αρχές στα μέσα Οκτωβρίου και είχε αρχικά δηλώσει συνεργός.

Ο Τζέικ Σωτηριάδης στον ΑΝΤ1: Η Γροιλανδία υπάγεται διοικητικά στην Δανία, για περισσότερα από 300 χρόνιαΣήμερα 21:00 | Ειδήσεις

Ο Ελληνοαμερικανός πρώην αξιωματικός πληροφοριών, της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Τζέικ Σωτηριάδης, μίλησε στον ΑΝΤ1 για την σπουδαιότητα της χώρας αυτής.

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη ΓροιλανδίαΣήμερα 20:58 | Ειδήσεις

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θέλουν να διατηρήσουν αυτή την παγκόσμια τάξη για πολλούς λόγους και προσεγγίζουν θέματα όπως η Γροιλανδία».

Ισχυροί άνεμοι: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, ΛαύριοΣήμερα 19:32 | Ειδήσεις

Δεν αποκλείονται νέες ματαιώσεις ή τροποποιήσεις δρομολογίων, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη Γροιλανδία21:44Κηφισιά –ΑΕΛ: Στο τέλος δεν (Χ)αμογέλασε κανείς21:30Ο Τζέικ Σωτηριάδης στον ΑΝΤ1: Η Γροιλανδία υπάγεται διοικητικά στην Δανία, για περισσότερα από 300 χρόνια21:16Άρης – Ηρακλής: Έγινε θρίλερ… στο φινάλε21:02Εξελίξεις στη διπλή δολοφονία της Φοινικούντας 20:48ΑΝΤ1 Sports: “Πικρή” νίκη για τον Ολυμπιακό λόγω του τραυματισμού του Μόρις20:34Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ20:20Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:06Ροδόπη: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον αγνοούμενο αγρότη19:52Ισχυροί άνεμοι: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο19:38Έφοδος της ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού - Εντοπίσθηκαν μαχαίρι, ναρκωτικά και κινητό τηλέφωνο19:24Φθιώτιδα: Έπεσαν δέντρα στη Λοκρίδα λόγω των ισχυρών ανέμων19:10Οι Γροιλανδοί απαντούν στον Τραμπ: "Δεν θέλουμε να είμαστε Αμερικανοί"18:56Πάνω από 100 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας18:42Προϋπολογισμός 2025 – πρωτογενές πλεόνασμα: Σημαντική υπέρβαση έναντι του στόχου18:28Ολυμπιακός: Χωρίς Ποντένσε και Ροντινέι με Ατρόμητο18:14ΝΒΑ: Ο Αντετοκούνμπο κλείδωσε… τον ΛεΜπρόν και χάρισε την νίκη στα “ελάφια”18:01Τροχαίο στην Κόρινθο: Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό17:47Αγρότες: “Ναι” στον διάλογο με την Κυβέρνηση – “Όχι” σε συλλαλητήριο στην Αθήνα17:33Ζάκυνθος: Συνελήφθη 45χρονος που έβαλε φωτιά σε ασθενοφόρο17:19
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο