LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 14 Δεκεμβρίου 2020 01:34

Ρομποτική Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης: ό,τι πιο σύγχρονο, πλέον και στην Ελλάδα

Γράφει ο Μάριος Λυκίσσας, Επ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Metropolitan Hospital.

Metropolitan - ΜΑΡΙΟΣ ΛΥΚΙΣΣΑΣ

Η χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης αποτελεί ένα αντικείμενο που λίγοι εξειδικευμένοι χειρουργοί κατέχουν τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Η τρισδιάστατη και πολύπλοκη δομή της σπονδυλικής στήλης αλλά και η πληθώρα των παθήσεών της αποτέλεσαν και αποτελούν αιτία ιατρικών σφαλμάτων και δυσαρεστημένων ασθενών.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα της σπονδυλικής στήλης είναι το γεγονός ότι φιλοξενεί ευαίσθητα ανατομικά στοιχεία όπως ο νωτιαίος μυελός και οι νευρικές ρίζες, βλάβη των οποίων οδηγεί σε εξαιρετικά σοβαρές επιπλοκές. Η διεθνής ιατρική κοινότητα με τη βοήθεια των μεγαλύτερων διεθνών εταιρειών σπονδυλικής στήλης, προσπαθώντας να μειώσουν τον αριθμό και τη σοβαρότητα των νευρολογικών επιπλοκών στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, έθεσαν ως βασική προϋπόθεση την ενασχόληση με αυτήν χειρουργών που αποδεδειγμένα έχουν εξειδικευτεί στο αντικείμενο αυτό. Δυστυχώς, παρά την υψηλή εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού οι νευρολογικές βλάβες συνεχίζουν να προκαλούνται κατά τη διάρκεια χειρουργείων σπονδυλικής στήλης.

Την τελευταία τριετία στις ΗΠΑ εφαρμόστηκε και εξελίχθηκε η ρομποτική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης ακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα της ρομποτικής χειρουργικής του ισχίου και του γόνατος. Τα κύρια πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής περιλαμβάνουν την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας ιατρικού λάθους καθώς και την εκμηδένιση της πιθανότητας πρόκλησης νευρολογικών βλαβών.

Το ρομποτικό σύστημα ExcelsiusGPS™ ©

Το ρομποτικό σύστημα ExcelsiusGPS™ αποτελεί το νεότερο επίτευγμα της ρομποτικής χειρουργικής παγκοσμίως. Η δε χρήση του μόνου Excelsius στη νότια Ευρώπη είναι πλέον πραγματικότητα στην Ελλάδα, στο Θεραπευτήριο Metropolitan. Ο γράφων, Δρ. Λυκίσσας, με την ομάδα του έχουν παρακολουθήσει από τις ΗΠΑ τα πρώτα βήματα του ρομποτικού συστήματος και έχουν ήδη πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό επεμβάσεων σε ενηλίκους και παιδιά με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη.

Metropolitan - ΜΑΡΙΟΣ ΛΥΚΙΣΣΑΣ

Σε ποιους ασθενείς είναι δυνατή η χρήση του;

Κάθε ασθενής με πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη που έχει την ένδειξη να χειρουργηθεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί με το ρομποτικό σύστημα ExcelsiusGPS™. Για κάθε ασθενή υπάρχει ένα εξατομικευμένο σχέδιο.

Ποιες είναι οι βασικές του εφαρμογές;

Οι ενδείξεις του ρομποτικού συστήματος ExcelsiusGPS™ περιλαμβάνουν μεταξύ πολλών άλλων τις ακόλουθες:

 • Σπονδυλική στένωση
 • Δισκοπάθεια-εκφύλιση μεσοσπονδυλίου δίσκου
 • Κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
 • Σκολίωση (ενηλίκων και παιδιών)
 • Κύφωση (ενηλίκων και παιδιών)
 • Σπονδυλολίσθηση
 • Όγκοι της σπονδυλικής στήλης

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ρομποτικού συστήματος;

Σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνικές χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης, το ρομποτικό σύστημα ExcelsiusGPS™:

 • Mειώνει σημαντικά το χειρουργικό χρόνο
 • Εξασφαλίζει ακρίβεια στη διαδερμική τοποθέτση των εμφυτευμάτων, διασφαλίζοντας μια αναίμακτη επέμβαση
 • Ελαχιστοποιεί την παραμονή στο νοσοκομείο η οποία ακόμη και στις σοβαρότερες των περιπτώσεων (π.χ. παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης) δεν ξεπερνά της 3 ημέρες, ενώ στις υπόλοιπες τη μία διανυκτέρευση
 • Ελαχιστοποιεί τις νευρολογικές επιπλοκές
 • Μειώνει σημαντικά το διεγχειρητικό και μετεγχειρητικό stress του ασθενούς
 • Μειώνει σημαντικά την περιεγχειρητική νοσηρότητα.

Metropolitan - ΜΑΡΙΟΣ ΛΥΚΙΣΣΑΣ

Τα οστεοπορωτικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης μπορούν να αντιμετωπιστούν με το ρομποτικό σύστημα;

Το ρομποτικό σύστημα επιτρέπει τη διαδερμική και κατ’ επέκταση αναίμακτη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης μετά από κάταγμα κάθε αιτιολογίας. Ο γράφων, ο οποίος χρησιμοποιεί ήδη από τις ΗΠΑ το ρομποτικό σύστημα με απόλυτη επιτυχία, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι σκοπός της κατασκευάστριας εταιρείας είναι, μέσα στους επόμενους μήνες, να επεκταθεί η χρήση του ρομποτικού συστήματος και σε κατάγματα του υπόλοιπου σκελετού.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με σκολίωση ή κύφωση;

Το ρομποτικό σύστημα αρχικά σχεδιάστηκε για ασθενείς με παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης όπου η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Η ευκολία και η ακρίβεια στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων αλλά και η μείωση της πιθανότητας πρόκλησης νευρολογικής βλάβης είναι εντυπωσιακή. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η διόρθωση της σκολίωσης ή της κύφωσης.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ασθενείς με προβλήματα στον αυχένα;

Οι χειρουργικές παθήσεις του αυχένα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ασφαλή τρόπο με το ρομποτικό σύστημα το οποίο έχει πρόσφατα λάβει έγκριση από το FDA για τη χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Metropolitan - ΜΑΡΙΟΣ ΛΥΚΙΣΣΑΣ

*Άρθρο του Μάριου Λυκίσσα, Επ. Καθηγητή Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντή Ορθοπαιδικής Κλινικής Metropolitan Hospital.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαιδιά 5 - 11 ετών: πως γίνεται ο εμβολιασμός από ιδιώτη παιδίατροΣήμερα 08:41 | Ειδήσεις

Τι λέει σε όλους τους γονείς, μέσω του ΑΝΤ1, ο Κώστας Νταλούκας, που καλεί για άμεσο εμβολιασμό των παιδιώ. Γιατί λέει ότι πρέπει να σταματήσουν τα πάρτι.

Μητσοτάκης - Πούτιν: “καυτή” η ατζέντα της συνάντησηςΣήμερα 06:29 | Ειδήσεις

Επίσκεψη στην Μόσχα πραγματοποιεί ο Πρωθυπουργός. Τι θα πει με τον Ρώσο Πρόεδρο για ανατολική Μεσόγειο, Τουρκία και Ουκρανία. Συνέντευξη Πεσκοφ στον ΑΝΤ1.

Νεκρά αδέρφια στο Νέο Ηράκλειο: Τα σημειώματα και τα αναπάντητα ερωτήματαΣήμερα 08:18 | Ειδήσεις

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες σχετικά με την οικογενειακή τραγωδία. Ο χαμός της μητέρας τους και η ανεργία.

ΕΦΚΑ - Συντάξεις: οι ημερομηνίες πληρωμήςΣήμερα 07:00 | Ειδήσεις

Πότε θα πιστωθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις Ιανουαρίου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΦΚΑ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“The 2Night Show” - Τριανταφύλλου: Το τροχαίο, η ζωή με το αμαξίδιο και η ξιφασκία 09:00Παιδιά 5 - 11 ετών: πως γίνεται ο εμβολιασμός από ιδιώτη παιδίατρο08:47“The 2Night Show” – Σοφιανός: Η απουσία από την τηλεόραση και οι τρεις γάμοι08:34Νεκρά αδέρφια στο Νέο Ηράκλειο: Τα σημειώματα και τα αναπάντητα ερωτήματα 08:20Πλαστά πιστοποιητικά: έδωσε 650 ευρώ και έκανε το εμβόλιο στο… μπουφάν!08:06Τζον Λένον: σαν σήμερα η δολοφονία του από θαυμαστή του07:53“Εξοικονομώ - Αυτονομώ”: 6 λάθη που καθυστερούν τις εγκρίσεις07:40Θεσσαλονίκη - Ψιλικατζίδικο: Ληστεία με κατσαβίδι07:26Πόθεν έσχες: Παράταση για την υποβολή τους07:13ΕΦΚΑ - Συντάξεις: οι ημερομηνίες πληρωμής07:00Κορονοϊός - Γερμανία: 1 νεκρός κάθε 3 λεπτά την Τρίτη06:46Μητσοτάκης - Πούτιν: “καυτά θέματα” στην ατζέντα της συνάντησης06:33ΕΟΔΥ: rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 180 σημεία06:19Καιρός: τοπικές βροχές, ισχυροί άνεμοι και κρύο την Τετάρτη06:06Champions League: Η Λίβερπουλ “άλωσε” την έδρα της Μίλαν23:59ΑΝΑΚΕΜ - Θεσσαλονίκη: “Σκούπα” σε… βουνά από μπάζα (εικόνες)23:47Φωτιά σε φυλακή στο Μπουρούντι: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες (εικόνες)23:33Αρχιμανδρίτης Παύλος Ντανάς: “Τα εμβόλια είναι λουσμένα στο αίμα”23:19Σεισμός στο Αρκαλοχώρι 23:06Πέθανε ο Stonewall Jackson22:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο