LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 12 Δεκεμβρίου 2020 09:32

Εκτελέστηκε δημοσιογράφος στο Ιράν

Είχε καταδικασθεί για υποκίνηση βίας στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2017.

Ιράν - δημοσιογράφος - Ρουχολάχ Ζαμ

Ο διαφωνών ιρανός δημοσιογράφος Ρουχολάχ Ζαμ, ο οποίος είχε καταδικασθεί για υποκίνηση βίας στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2017, εκτελέσθηκε σήμερα, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν είχε επικυρώσει τη θανατική καταδίκη του Ζαμ, ο οποίος συνελήφθη το 2019 αφού παρέμεινε για τρία χρόνια στην εξορία. Ο ιστότοπός του Anadnews είχε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ακολούθους.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Seda va Sima μετέδωσε ότι ο Ζαμ, «διευθυντής του αντεπαναστατικού δικτύου Amadnews, απαγχονίσθηκε σήμερα το πρωί».

Η Γαλλία και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν καταδικάσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Χαρακτηρίζοντας τον Ζαμ «δημοσιογράφο και διαφωνούντα», η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστία είχε αντιδράσει υπογραμμίζοντας πως η απόφαση αυτή σηματοδοτεί «μια κλιμάκωση της προσφυγής του Ιράν στη θανατική ποινή ως όπλο καταστολής, η οποία προκαλεί σοκ».

Η ΜΚΟ ζητουσε επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ «για να ακυρώσει αυτή την απάνθρωπη τιμωρία».

Γιός ενός μεταρρυθμιστή σιίτη ιερωμένου, ο Ζαμ είχε διαφύγει από το Ιράν και η Γαλλία του είχε δώσει άσυλο.

Τον Οκτώβριο 2019, το στρατιωτικό σώμα των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης ανακοίνωσε ότι παγίδευσε τον Ζαμ με μια «πολύπολοκη επιχείρηση με χρήση εξαπάτησης από τις υπηρεσίες πληροφοριών». Δεν έκανε γνωστό πού πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τον περιφερειακό αντίπαλο της Τεχεράνης, τη Σαουδική Αραβια, και αντιπάλους της κυβέρνησης, που ζούν εξόριστοι, ότι υποκίνησαν την αναταραχή που ξέσπασε στα τέλη του 2017, καθώς οι περιφερειακές διαμαρτυρίες για τις οικονομικές δυσχέρειες επεκτάθηκαν σ' όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των ταραχών και χιλιάδες συνελήφθησαν. Η αναταραχή ήταν η χειρότερη που έχει γνωρίσει το Ιράν εδώ και δεκαετίες και πέρυσι ακολούθησαν ακόμη πιο αιματηρές διαμαρτυρίες κατά των αυξήσεων των τιμών των καυσίμων.

Η λειτουργία του Amadnews του Ζαμ είχε ανασταλεί από την υπηρεσία μηνυμάτων Telegram το 2018 με την κατηγορία ότι υποκινούσε τη βία, αλλά αργότερα επανεμφανίσθηκε με άλλη ονομασία.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜπλόκο στα Πράσινα Φανάρια: Οι αγρότες έφτασαν στην έξοδο για το αεροδρόμιο "Μακεδονία"Σήμερα 14:43 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με μέλος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών, οι προθέσεις των αγροτών, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν είναι να μεταβούν στον κόμβο αεροδρομίου.

Μητσοτάκης για Μάτι και Μάνδρα: Ελάχιστο χρέος μας είναι διαρκώς να βοηθούμε και ποτέ να μην λησμονούμεΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

«Οκτώ χρόνια από το δράμα στη Μάνδρα και την τραγωδία στο Μάτι που ακολούθησε, οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί».

Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Επίσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας (βίντεο)Σήμερα 16:08 | Ειδήσεις

Η συνάντηση της κ. Γκιλφόϊλ με τον Βασίλη Κικίλια

Το ΕΚΠΑ "έσπασε το φράγμα" των top 200 πανεπιστημίων στον κόσμοΣήμερα 12:30 | Ειδήσεις

Για το έτος 2025, συμπεριελήφθησαν στην κατάταξη 2.025 πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγρότες: Έκλεισαν για μία ώρα και τους παραδρόμους στο Μπράλο17:06Μαρινάκης: Πέντε χιλιάδες έργα έως το 2030 άνω των 68 δισ. ευρώ16:52Αγρότες στη Θεσσαλονίκη: Επιστρέφουν στα Πράσινα Φανάρια16:38Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Επίσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας (βίντεο)16:24Τουρκία: Ποδοσφαιριστές της Super Lig ανάμεσα στους 20 υπόπτους που προφυλακίστηκαν για παράνομα στοιχήματα 16:10Αγροτοκτηνοτρόφοι στη Θεσσαλονίκη: Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν την έξοδο για το αεροδρόμιο από τη Μουδανιών15:56Εργατικό ατύχημα για 45χρονο χειριστή γερανού στο ναυπηγείο Περάματος15:46Παρέμβαση Άρειου Πάγου για τα αγροτικά μπλόκα και την παρακώλυση συγκοινωνιών15:32Μητσοτάκης για Μάτι και Μάνδρα: Ελάχιστο χρέος μας είναι διαρκώς να βοηθούμε και ποτέ να μην λησμονούμε15:18Μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια: Οι αγρότες έφτασαν στην έξοδο για το αεροδρόμιο "Μακεδονία"15:04ΚΥΣΕΑ: Οι διεθνείς εξελίξεις και τα εξοπλιστικά προγράμματα στο επίκεντρο της συνεδρίασης14:50Νέο αγροτικό μπλόκο στην Έδεσσα14:36Ρωσία: Στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη βορειοανατολικά της Μόσχας14:22Ζωγράφου: Οδηγός λεωφορείου κατέληξε στο νοσοκομείο μετά από αντιπαράθεση με οδηγό ΙΧ14:08Ηράκλειο: Οι αγρότες έχουν αποκλείσει το κτίριο της αποκεντρωμένης διοίκησης 13:54Καλύβια: Βρέθηκαν τρία καλάσνικοφ μέσα σε κλεμμένα ΙΧ13:40Χαλκιδική: Στήθηκε στη Νικήτη Σιθωνίας το πρώτο μπλόκο μελισσοκόμων και αγροτών μέσα στον νομό13:26Ζάκυνθος: Αύριο το τελευταίο αντίο στο άτυχο 2χρονο που έχασε την ζωή του από Πίτμπουλ 13:12Το ΕΚΠΑ "έσπασε το φράγμα" των top 200 πανεπιστημίων στον κόσμο12:58Λαμία: Οδηγός παρέσυρε 11χρονο και τον εγκατέλειψε12:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο