LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 12 Δεκεμβρίου 2020 07:19 | Ανανέωση: 12 Δεκεμβρίου 2020 07:21

Προϋπολογισμός 2021: αντιπαράθεση στη Βουλή για τις δαπάνες της Υγείας

Ο Ανδρέας Ξανθός κατηγόρησε τον Χρήστο Σταϊκούρα ότι υπέπεσε σε δύο κατά συνθήκην ψεύδη. Τι απάντησε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στον ειδικό αγορητή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκυλακάκης

Στο επίκεντρο αντιπαράθεσης βρέθηκαν, στη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού, τα οικονομικά σχετικά με τις δαπάνες Υγείας.

Ο ειδικός εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Ξανθός κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ότι όταν αναφέρθηκε στην Υγεία «υπέπεσε σε δύο κατά συνθήκην ψεύδη: Το πρώτο, μας παρουσίασε ένα πίνακα για να υποστηρίξει ότι δεν ισχύει αυτό που λέμε, ότι δηλαδή είναι η Ελλάδα προτελευταία χώρα με βάση τον πίνακα του ΟΟΣΑ σε δαπάνες Υγείας αλλά έχει ανέβει 6 θέσεις. Όμως αυτή η άνοδος έχει παρουσιαστή σε αυτή την κλίμακα επειδή αυτές οι 6 χώρες δεν είχαν δώσει επικαιροποιημένα στοιχεία και ήταν οι δαπάνες που είχαν 3-4 μήνες πριν.

Το δεύτερο, ο υπουργός μάς είπε ότι μειώθηκαν οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία επί ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με το 2014. Ανερυθρίαστο ψεύδος καθώς από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται ότι 2014 ήταν 8,088 δισ. ευρώ, το 2015 ανήλθαν σε 8,182 δισ. ευρώ, το 2016 αυξήθηκαν σε 8,805 δισ ευρώ, ενώ όντως το 2017 και το 2018 υπήρξε μία μικρή κάμψη αλλά σαφέστατα βρισκόμαστε πάνω από το 2014. Το ερώτημα είναι όμως πως εάν οι δημόσιες δαπάνες επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν όπως ισχυρίζεστε μπορέσαμε και καλύφθηκαν οι ανασφάλιστοι και οι πρόσφυγες από το ΕΣΥ; Πώς ανοίξαμε 127 νέες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας; Πώς ανοίξαμε 120 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ; Πώς έγιναν 7.000 μόνιμες προσλήψεις και πάνω από 10.000 προσλήψεις συμβασιούχων; Πώς ανοίξαμε το κλειστό νοσοκομείο των Πατησίων; Και πρόσθεσε πως ο προϋπολογισμός του 2021 μειώνει τις δαπάνες για την Υγεία κατά 572 εκατ ευρώ, όταν η Ελλάδα ήδη υστερεί σε σχέση με τους μέσους όρους των δαπανών για την Υγεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης απάντησε στον ειδικό αγορητή του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας του ότι «το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε μικρότερο ποσοστό δαπανών Υγείας επί του ΑΕΠ από ότι ήταν το 2014» και πρόσθεσε πως «οι δαπάνες έχουν πάντα σημασία από το που προέρχονται» Μάλιστα του ανέφερε τέσσερα συγκριτικά τέσσερα στοιχεία που δείχνουν ότι οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας το 2014 ήταν 4,750 δισ. ευρώ ενώ το 2018 ήταν 3,829 δισ. ευρώ. Επίσης του επισήμανε πως οι Εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης για την Υγεία , δήλωση αυτό που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για την Υγεία το 2014 ήταν 3,771 δισ ευρώ και το 2018 ανήλθαν σε 4,638 δισ. ευρώ Συνεπώς, κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών « κατά το κοινός, εσείς αυξήσατε τις εισφορές των ασφαλισμένων και όχι την δημόσια δαπάνη για την Υγεία»

Παρεμβαίνοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός κάλεσε τον Ανδρέα Ξανθό να μην παρασύρεται στην μορφή της αντιπολίτευσης του υπόλοιπου ΣΥΡΙΖΑ λέγοντά τους πως «εμείς στη ΝΔ πραγματικά σας σεβόμαστε και εάν παρασυρθεί τε δεν θα έχουμε πουθενά να στηριχθούμε στο ότι στο στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι» Τον κάλεσε να αφήσει την πληθωριστική πολιτική που ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ακόμα καιόταν η κυβέρνηση προσλαμβάνει 7.000 στην Υγεία βγαίνει και ζητάει 15.000 προσλήψεις. Τα στοιχεία είπε δεν λένε ψέματα και δείχνουν ότι από το 2014 στο 2018 είχατε μείωση των δαπανών για την Υγεία και αυτό που αυξήσατε ήταν οι δαπάνες των νοικοκυριών για την Υγεία . Είχατε δημόσιες δαπάνες Υγείας ακόμα μικρότερες και από αυτές του τελευταίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης Σαμαρά. Οι δε προσλήψεις που κάνατε στο δημόσιο σύστημα Υγείας ήταν σε επικουρικό προσωπικό και όχι μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που σήμερα ζητάτε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σε έντονο ύφος επανέλαβε πως «η κυβέρνηση και οι βουλευτές της ΝΔ δεν μας σέβονται και νομίζουν ότι μπορεί να λένε ότι θέλουν. Ο κ. Ανδρέας Ξανθός μίλησε με απόλυτους αριθμούς για τα χρήματα που ξόδευε τον κάθε χρόνο το υπουργείο Υγείας» και πρόσθεσε πως «αυτές οι 6 χώρες που λέτε ότι ξεπεράσαμε στον πίνακα του ΟΟΣΑ είχαν στοιχεία που αφορούσαν 2 και 3 μήνες παλαιότερους και όχι επικαιροποιημένα, άρα στην χειρότερη περίπτωση ή η Ελλάδα είναι πάλι προ τελευταία ή στην καλύτερη έχετε περάσει μια ή δύο χώρες».

Σε νέα δήλωσή του ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: "Χθες κατηγόρησα τον κ. Σταϊκούρα ότι κακοποιεί εξίσου την θέση του Υπουργού Οικονομικών με αυτή του καθηγητή πανεπιστημίου. Βαριά κουβέντα. Άδικη όμως; Ο κ. Σταϊκούρας βγήκε και απάντησε ότι δεν παραποιεί τα στοιχεία και ότι για παράδειγμα δεν είμαστε δεύτεροι από το τέλος σε δαπάνες για τον κορονοϊό στην Ευρώπη όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά με βάση τα σημερινά στοιχεία 8οι από το τέλος. Φοβερό επίτευγμα θα έλεγε κανείς. Αλλά πως αλήθεια ανεβήκαμε 6 θέσεις; Πολύ απλά, οι άλλες χώρες δεν επικαιροποίησαν τα στοιχεία τους. Έτσι η Ελλάδα που απέστειλε στοιχεία για τις 21 Σεπτεμβρίου φαίνεται για παράδειγμα να έχει ξοδέψει λίγο περισσότερα από την Αυστρία. Απλώς τα στοιχεία της Αυστρίας είναι από τις 6 Μαΐου. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες 5 χώρες. Συμπερασματικά, όσο και να βασανίσει τα στοιχεία ο κ. Σταϊκούρας η Ελλάδα παραμένει στον πάτο της Ευρώπης σε δαπάνες για την αντιμετώπιση του COVID".

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορωπί: Πέθανε ο 22χρονος που κατάπιε αμάσητο μπέργκερΣήμερα 11:52 | Ειδήσεις

Τραγική κατάληξη για τον νεαρό που κατάπιε μπέργκερ στο πλαίσιο ενός challenge

Πρωθυπουργός Σιγκαπούρης σε Μητσοτάκη: Η οικονομία υπό την ηγεσία σας απογειώνεται - Βλέπουμε πολλές νέες ευκαιρίες στην ΕλλάδαΣήμερα 10:30 | Ειδήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί με τον προθυπουργό της Σιγκαπούρης, Lawrence Wong

Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επιμένουν οι καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα πλήξουνΣήμερα 12:11 | Ειδήσεις

Πότε αναμένεται υποχώρηση του φαινομένου.

Προϋπολογισμός 2026: Ενίσχυση εισοδήματος και μείωση φορολογικών βαρών για μεσαία τάξη, νέους και οικογένειες με παιδιάΣήμερα 07:40 | Ειδήσεις

Κυρίαρχο στοιχείο του τελικού σχεδίου είναι η ενίσχυση του εισοδήματος και η μείωση των φορολογικών βαρών για τη μεσαία τάξη, τους νέους και τις οικογένειες με παιδιά.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για επικίνδυνη οδήγηση στη Δήμητρα Ματσούκα13:44Ήπειρος - κακοκαιρία: 35 επεμβάσεις της πυροσβεστικής μέσα στις δύο τελευταίες ημέρες13:30Ο Αντώνης Ρέμος... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου13:16Τραγωδία στην Εύβοια: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς13:02Χρυσοχοΐδης στο Ρέθυμνο: Αυστηροποίηση των ποινών για τις μπαλωθιές12:48Άρης: Αποδυναμωμένος στην Νέα Φιλαδέλφεια - Χωρίς έξι παίκτες θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ12:34Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επιμένουν οι καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα πλήξουν12:20Κορωπί: Πέθανε ο 22χρονος που κατάπιε αμάσητο μπέργκερ12:06Τροχαίο στην Εύβοια: Αγροτικό έπεσε σε γκρεμό11:52Χατζηδάκης: Εγκρίθηκε το σχέδιο για τις αγροτικές επιδοτήσεις – Στην τελική ευθεία οι πληρωμές11:38Θεσσαλονίκη: Διεκόπη η δίκη για το δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής11:24Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε η 16χρονη που είχε εξαφανιστεί11:10Τσεχία: Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε σύγκρουση τρένων 10:55Πρωθυπουργός Σιγκαπούρης σε Μητσοτάκη: Η οικονομία υπό την ηγεσία σας απογειώνεται - Βλέπουμε πολλές νέες ευκαιρίες στην Ελλάδα10:41Συνελήφθη η Δήμητρα Ματσούκα - Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα και υπό την επήρεια αλκοόλ10:27Θεσσαλονίκη: Πτώση τρίχρονου αγοριού από τις κερκίδες κολυμβητηρίου10:13Σταύρος Παπασταύρου: Στις αρχές του 2027 οι γεωτρήσεις στο Ιόνιο (βίντεο)09:59Σε κατάσταση συναγερμού η Πολωνία: Αναπτύσσει 10.000 στρατιώτες για την προστασία κρίσιμων υποδομών09:44Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε δύο άτομα για ναρκωτικά09:30Γαλλία: Διακοπή της ηλεκτροδότησης σε τμήματα του Παρισιού09:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο