LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 11 Δεκεμβρίου 2020 11:23 | Ανανέωση: 11 Δεκεμβρίου 2020 11:23

Γεωργιάδης: click away υπό όρους και μόνο για μαγαζιά με “πόρτα σε δρόμο”

Πως θα γίνεται η παραγγελία και η προμήθεια προϊόντων. Πως θα πληρώνει ο καταναλωτής. Τι θα γίνει με τα κλειστά εμπορικά κέντρα.

e-Commerce Project Manager - ηλεκτρονικό εμπόριο

«Η κυβέρνηση έπειτα από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων και μετά από πολύ μεγάλη συζήτηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων οδηγήθηκε στην αναγκαστική απόφαση να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμη και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο των εορτών», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων εν όψει των εορτών, λαμβάνοντας τον λόγο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς όλες τις επιχειρήσεις και σε όλους τους εργαζομένους: δεν υποκρινόμαστε ότι αυτό δεν προκαλεί τεράστια ζημία. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μία συγκλονιστικά δύσκολη απόφαση για όλους πίσω από την οποία, όμως, πρέπει να συνταχθούμε με πειθαρχία και αποφασιστικότητα, διότι μπροστά μας έχουμε ένα πολύ μεγαλύτερο αγαθό: την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία της ζωής και της υγείας των συνανθρώπων μας, των φίλων μας, των συγγενών μας, των παιδιών μας», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Εξήγησε πως μπροστά στο πολύ μεγάλο αυτό δίλημμα στο οποίο οδηγηθήκαμε από την πανδημία «η κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο τη λειτουργία του click away, δηλαδή της λιανικής πώλησης με διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Κατ' εξαίρεση για λόγους συμβολισμού και για λόγους προβολής του πνεύματος και του πολιτισμού του λιανικού εμπορίου των αμιγώς βιβλιοπωλείων».

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές στο εμπόριο για την περίοδο των εορτών και ειδικότερα την περίοδο 13 Δεκεμβρίου – 7 Ιανουαρίου είπε ότι «από τις υπηρεσίες θα επιτρέψουμε να ανοίξουν μόνο τα κομμωτήρια, τα κουρεία και οι υπηρεσίες ΚΤΕΟ». Υπογράμμισε πάντως πως «δεν υποκρινόμαστε ότι το click away μπορεί να ισοφαρίζει σε επιχειρήσεις τη ζημία από τη μη λειτουργία του λιανικού εμπορίου. Γι αυτό το λόγο και οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές». Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι εάν παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού, η ισχύς της μεθόδου click away θα ανασταλεί.

Εξηγώντας τον τρόπο που θα γίνεται η προμήθεια αγαθών, ο Υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης, σημείωσε ότι «μόνο ένας καταναλωτής θα επιτρέπεται να μεταβαίνει σε ένα κατάστημα, αφού έχει παραγγείλει ηλεκτρονικώς ή τηλεφωνικώς και αφού φέρει αποδεικτικό της ηλεκτρονικής συναλλαγής ή sms από την επιχείρηση με το ΑΦΜ και τα στοιχεία της, καθώς και ότι έχει γίνει παραγγελία. Η παραλαβή των αγαθών θα γίνεται στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω ασύρματου pos». Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη ότι «η μέγιστη ουρά αναμονής σε κατάστημα θα είναι 9 άτομα, με απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των καταναλωτών,  καθώς και ότι προβλέπεται πρόστιμο και σφράγισμα όποιας επιχείρησης βρεθεί να παρανομεί πχ. έχοντας στο εσωτερικό της κάποιον πελάτη».

«Το click away θα εφαρμοστεί μόνο από όσες επιχειρήσεις έχουν «πόρτα» σε δρόμο κι επομένως κλειστά εμπορικά κέντρα τύπου mall, συστεγαζόμενες επιχειρήσεις ή καταστήματα που βρίσκονται σε άλλους εσωτερικούς χώρους δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν βάσει αυτής της μεθόδου», ανέφερε ο Υπ. Επενδύσεων και Ανάπτυξης. Σε ότι αφορά τα κομμωτήρια, ο Υπ. Επενδύσεων είπε ότι με όλα τα μέτρα προστασίας και τους περιορισμούς βάσει τετραγωνικών του καταστήματος θα λειτουργούν τα κομμωτήρια, μόνο με προκαθορισμένα ραντεβού και χωρίς να επιτρέπεται η αναμονή πελατών.

Συγκεκριμένοι οι κανόνες του click away

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επελέγη η λειτουργία της αγοράς μέσω της διαδικασίας click away. Τόνισε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν με ευλάβεια πολύ συγκεκριμένοι κανόνες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού αλλά και κρούσματα καταστρατήγησης της διαδικασίας, υπογραμμίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αποσυρθεί και αυτή η λειτουργία.

Επισήμανε πως η διαδικασία θα εξελιχθεί μόνο με την προϋπόθεση «ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε» και υπογράμμισε τη σημασία τού να αποφευχθεί η μεγάλη κοινωνική κινητικότητα έξω από τα καταστήματα. «Είμαστε σε συζητήσεις ειδικότερα με τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν έχουν τη δυνατότητα της υπηρεσίας click away. Θα δούμε για επιπλέον προστατευτικά μέτρα. Θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις», απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο έως τις 7 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι έγινε διεξοδική συζήτηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων χθες και προχθές και πως τα μέτρα έχουν την απόλυτη έγκρισή τους. «Αν δεν την είχαν δεν θα τα είχα ανακοινώσει», διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργιάδης ενώ επισήμανε πως αν τηρηθεί το click away με τον τρόπο που περιέγραψε, τελικά η κοινωνική κινητικότητα δεν θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο από αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στους δρόμους. «Αν δεν λαμβάναμε κανένα τέτοιο μέτρο, θα ρισκάραμε την πλήρη κατάρρευση του εμπορίου και του courier καθώς θα είχαμε συσσώρευση ανεκτέλεστων παραγγελιών και όταν θα ανοίγαμε το λιανικό εμπόριο κανονικά θα υπήρχε πολυκοσμία. 'Αρα και για να περιοριστεί η κινητικότητα και η πολυκοσμία, τότε ήταν αναγκαίο να βρεθεί διέξοδος», εξήγησε.

Είπε επίσης ότι θα επιτρέπονται και τηλεφωνικές παραγγελίες, ώστε και μικρά καταστήματα να έχουν επαφή με τον πελάτη και να κάνουν χρήση της υπηρεσίας click away. «Απευθύνεται δηλαδή όχι μόνο στους μεγάλους αλλά και στους περισσότερους μικρούς. Δεν θέλω να υποκριθώ ότι θα αντικαταστήσει την κανονική λειτουργία, αλλά ήταν η καλύτερη δυνατή λύση υπό τις δεδομένες συνθήκες», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν υπάρχει μητρώο των επιχειρήσεων που θα κάνουν χρήση της υπηρεσίας και πως η κυβέρνηση έθεσε γενικούς κανόνες και αφορά όλες εκείνες που έχουν πρόσβαση σε δρόμο. Επανέλαβε ότι οι παραγγελίες θα μπορούν να γίνονται είτε μέσω του e-shop, είτε τηλεφωνικά και πως η υπηρεσία θα λειτουργήσει μόνο με την ηλεκτρονική απόδειξη της παραγγελίας και με συγκεκριμένη ώρα κατά την οποία μόνο ένα άτομο θα μπορεί να την παραλάβει. «Από την τήρηση του κανόνα θα εξαρτηθεί η συνέχιση ή όχι του μέτρου», προειδοποίησε.

Η παρουσιάση που έκανε ο Αδ. Γεωργιάδης:

Χονδρεμπόριο

Αναφερόμενος στη δυνατότητα που υπάρχει για πώληση προϊόντων σε επαγγελματίες, ο υπουργός σημείωσε ότι υπήρξαν φαινόμενα καταστρατήγησης του μέτρου και ξεκαθάρισε ότι εντός του καταστήματος θα μπορούν να εισέρχονται μόνο οι επαγγελματίες που σχετίζονται με τις οικοδομικές δραστηριότητες. Όλοι οι υπόλοιποι χονδρέμποροι θα εξυπηρετούνται με τον σύστημα click away.

Την Κυριακή ανοικτά τα σούπερ μάρκετ

Αναφορικά με τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, προαιρετικά θα μπορέσουν να λειτουργήσουν την ερχόμενη Κυριακή, όπως είπε ο υπουργός ενώ και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λειτουργούν με το σύστημα του click away.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα μπορούν να πωλούν παιγνίδια και τα σούπερ μάρκετ ο υπουργός απάντησε: «Εφόσον ξεκινά η υπηρεσία click away σε όλα τα υπόλοιπα καταστήματα θα απαλευθερωθούν και στα σούπερ μάρκετ».

Παραμένουν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων

Πηγές του οικονομικού επιτελείου διευκρίνιζαν ότι «τα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των επιχειρήσεων, όπως έχουν ανακοινωθεί για τον μήνα Δεκέμβριο, παραμένουν σε ισχύ και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες θα λειτουργήσουν με το σύστημα click away. Ειδικότερα, όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου δικαιούνται για ολόκληρο τον μήνα Δεκέμβριο:

  • Να θέσουν όσους από τους εργαζόμενούς τους επιθυμούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες τους. Επίσης, έχουν το δικαίωμα να ανακαλέσουν εργαζόμενους από το καθεστώς αναστολής - ενέργεια επιτρεπόμενη από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες.
  • Μείωση ενοικίου 40%.
  • Αναστολή ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
  • Δικαίωμα συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.
  • Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο