LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠαράξεναΔημοσίευση: 11 Δεκεμβρίου 2020 11:02

Εντυπωσιακό εύρημα: απολιθωμένο δέντρο εντοπίστηκε με τα κλαδιά του (εικόνες)

Πρόκειται για σπανιότατο εύρημα καθώς είναι η πρώτη φορά, από το 1995 οπότε ξεκίνησαν οι ανασκαφές στη Λέσβο, που εντοπίζεται απολιθωμένο δένδρο με τα κλαδιά του.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΕΝΔΡΟ

Ένα μεγάλο απολιθωμένο δένδρο που διατηρήθηκε ακέραιο με τα κλαδιά και τις ρίζες του εντοπίσθηκε, τις τελευταίες ημέρες, κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών που πραγματοποιούνται κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου.

Πρόκειται για σπανιότατο εύρημα καθώς είναι η πρώτη φορά, από το 1995 οπότε ξεκίνησαν οι ανασκαφές στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που εντοπίζεται απολιθωμένο δένδρο με τα κλαδιά του.

«Ο απολιθωμένος κορμός διατηρείται σχεδόν ακέραιος μέσα σε λεπτόκκοκο ορίζοντα ηφαιστειακής στάχτης. Τα λεπτόκοκκα ηφαιστειακά υλικά κάλυψαν και διατηρήσαν ακέραιo τον κορμό, τα κλαδιά και τις ρίζες του δένδρου», αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου και υπεύθυνος της ανασκαφής, καθηγητής Νίκος Ζούρος. «Το δένδρο βρίσκεται στην αρχική θέση ανάπτυξής του και φαίνεται ότι η βιαιότητα της ηφαιστειακής έκρηξης το ξάπλωσε στο έδαφος στη θέση που βρέθηκε. Εκεί σκεπάστηκε από παχύ στρώμα ηφαιστειακής στάχτης και στη συνέχεια απολιθώθηκε», προσθέτει.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΕΝΔΡΟ

Στην ίδια θέση βρέθηκε μεγάλος αριθμός φύλλων καρποφόρων δένδρων που προέρχονται από τα φυτά του υποτροπικού δάσους της Λέσβου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. «Σημαντικό στοιχείο, επίσης, είναι και ο προσανατολισμός του κορμού που έρχεται να επιβεβαιώσει στοιχεία που δείχνουν την ύπαρξη και δεύτερου σημαντικού ηφαιστείου, εκτός από αυτό της Βατούσας, που φαίνεται να συνέβαλε στη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους» σημειώνει ο κ. Ζούρος. Η αποκάλυψη του σημαντικού ευρήματος έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών αποξήλωσης του παλαιού ασφαλτοτάπητα του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου στο ύψος της διασταύρωσης του δρόμου που οδηγεί στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους.

Από τη στιγμή της εύρεσης, εδώ και τρεις εβδομάδες, το σύνολο του προσωπικού του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που απασχολείται στις εργασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων εργάζεται εντατικά για την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών αποκάλυψης των κλαδιών του δένδρου και την ασφαλή διατήρηση του ευρήματος. Κατασκευάστηκε ειδικός νάρθηκας γύρω από τον κορμό και τα κλαδιά του δέντρου, προκειμένου να προστατευθεί και να διατηρηθεί ακέραιο το εύρημα. Επίσης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής της ειδικής μεταλλικής σχάρας που θα επιτρέψει τη μεταφορά του ευρήματος σε γειτονική θέση. Παράλληλα, διαμορφώθηκε, από την κατασκευάστρια του οδικού άξονα τεχνική εταιρεία, ειδική πλατεία σε παρακείμενο χώρο προκειμένου να υποδεχθεί το εύρημα και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του δρόμου.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΕΝΔΡΟ

«Πρόκειται -χωρίς αμφιβολία- για μοναδικό εύρημα που συνιστά μία από τις σημαντικότερες αποκαλύψεις απολιθωμάτων στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένας αντίστοιχος κορμός απολιθωμένου δένδρου με ακέραιες τις διακλαδώσεις του, που να έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα. Η ανάδειξη του ευρήματος στην νέα του θέση αναμένεται να γίνει τους προσεχείς μήνες, έτσι ώστε να είναι ορατό και επισκέψιμο από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής» καταλήγει ο κ. Ζούρος.

Σημειώνεται, ότι οι σωστικές ανασκαφές που διενεργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου, από το καλοκαίρι του 2018, έχουν φέρει στο φως εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό απολιθωμένων κορμών και φυλλοφόρων οριζόντων στο τμήμα του δρόμου που διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από την Άντισσα έως το Σίγρι.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΕΝΔΡΟ

Η φετινή χρονιά «έκρυβε» πολλές εκπλήξεις, καθώς νέες απολιθωματοφόρες θέσεις ήρθαν να προστεθούν στις υπάρχουσες, συνθέτοντας το παζλ του υποτροπικού δάσους που υπήρχε στην περιοχή πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός κατακείμενων και ιστάμενων απολιθωμένων κορμών, ενώ σχετικά με το πρόσφατο εύρημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είχε βρεθεί μέχρι σήμερα κορμός με τις διακλαδώσεις αυτής της κλίμακας και διαστάσεων.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΕΝΔΡΟ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤέμπη - Μητσοτάκης: Η αμφισβήτηση των θεσμών οδηγεί σε “κοινωνική ζούγκλα”Σήμερα 13:04 | Ειδήσεις

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς πολλούς αποδέκτες, με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη, για τους κινδύνους που κρύβει η αμφισβήτηση των θεσμών. Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες την ΚυριακήΣήμερα 12:13 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα για τις περιοχές, όπου θα εκδηλωθούν οι δυνατές βροχές και καταιγίδες. Πότε θα μειωθεί η ένταση τους.

Μηνιγγίτιδα - Μαστοράκου: Το αποτέλεσμα των εξετάσεων της 54χρονης θα δείξει αν είναι νέο στέλεχοςΣήμερα 19:18 | Ειδήσεις

Συναγερμός έχει σημάνει μετά το νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας στον Πύργο, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο μιας 54χρονης γυναίκας. Τι είπε η  αντιπεριφερειάρχης δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον ΑΝΤ1.

Τροχαίο στην Φυλή: Πως σκοτώθηκε ο 15χρονος - Πως σώθηκε η κοπέλα που ακρωτηριάστηκεΣήμερα 11:48 | Ειδήσεις

Ανατριχίλα προκαλούν οι λεπτομέρειες από την τραγωδία με τον 15χρονο που πέθανε ακαριαία στο πίσω κάθισμα. Πως κρατήθηκε στην ζωή το κορίτσι που έχασε το πόδι του. Μάχη για την ζωή του δίνει άλλος ένας από τους τραυματίες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μηνιγγίτιδα - Μαστοράκου: Το αποτέλεσμα των εξετάσεων της 54χρονης θα δείξει αν είναι νέο στέλεχος19:39Βόλος: Αυτοκίνητο “κόλλησε” σε …βομβαρδισμένο δρόμο εξαιτίας της Google (βίντεο)19:25Πανσερραϊκός - Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη για τους “ερυθρόλευκους” και επιστροφή στην κορυφή19:12Παναθηναϊκός - Βόλος: Επιστροφή στις νίκες για το “τριφύλλι”18:59Μεταναστευτικό: Δεκάδες άνθρωποι διασώθηκαν στη Γαύδο18:45Κορονοϊός: Σημεία για rapid test δωρεάν την Δευτέρα18:32Ουκρανία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς θέρμανση μετά από ρωσικό πλήγμα σε θερμοηλεκτρικό σταθμό 18:18Φυλακές υψίστης ασφαλείας: Κρατούμενοι “ξεσηκώθηκαν” για τις τηγανητές πατάτες!18:05Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα ανοίξει τις πύλες της Κόλασης αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι17:51Τεχνητή νοημοσύνη: Ο Μασκ ανακοίνωσε τα αποκαλυπτήρια του Grok 317:38Πύργος: Η “κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα” και η τραγική κατάληξη της γυναίκας17:23Αχαρνές: Ανήλικοι απειλούσαν και λήστευαν οδηγούς και πεζούς17:10Λεβαδειακός - Άρης: Θρίαμβος των Βοιώτων επί των “κιτρίνων”16:56Κύπελλο μπάσκετ γυναικών: Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο (εικόνες)16:42To Harry Truman στη Σούδα για έκτακτες επισκευές μετά τη σύγκρουση με πλοίο τουρκικών συμφερόντων16:29Παναθηναϊκός – Βόλος: Επεισόδια μεταξύ οπαδών των “πρασίνων”16:15Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:02Καιρός: Βροχές, χιόνια και πτώση θερμοκρασίας την Δευτέρα15:48Οδηγός πιάστηκε μεθυσμένη 2 φορές το ίδιο βράδυ!15:34Αυστρία - Επίθεση με μαχαίρι: “Σύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος” βλέπουν οι αρχές 15:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο