LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 04 Δεκεμβρίου 2020 22:30

Νικόλας Χρηστάκης (Kαθηγητής Yale): Θα υπάρξει και τρίτο κύμα κορονοϊού

Τι συνιστά στους Έλληνες. Ποιες οι εκτιμήσεις του για το εμβόλιο.  Γιατί δίνει εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ YALE

Οι Έλληνες πρέπει να είναι πιο φρόνιμοι και να πάρουν πολύ στα σοβαρά το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19, ανέφερε ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale, Νικόλας Χρηστάκης, μιλώντας σε διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Το Βέλος του Απόλλωνα - Οι βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας στον τρόπο που ζούμε», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα. 

 Όπως είπε, ο κορονοϊός κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα όπως οι ιδέες. Επεσήμανε ότι αν ληφθούν υπόψη, τόσο η μεταδοτικότητα όσο και η θνητότητα, η νέα πανδημία είναι η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 100 ετών, μετά την ισπανική γρίπη. 

Ο κ. Χρηστάκης εκτίμησε ότι αν ο πληθυσμός πειστεί να κάνει το εμβόλιο, σε ένα περίπου χρόνο θα έχουμε ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τη βιολογική δυναμική του ιού και θα είμαστε αντιμέτωποι περισσότερο με την οικονομική και την κοινωνική επίπτωση του. Για το χειμώνα του 2021, προέβλεψε ότι θα υπάρξει ένα τρίτο επιδημικό κύμα, αν και πιο ήπιο λόγω των εμβολιασμών που θα έχουν γίνει στο μεταξύ. 

Είπε ακόμη ότι το καλοκαίρι του 2021, διαφαίνεται πως θα είναι δυνατό να τονωθεί ο τουρισμός περισσότερο από ό,τι το καλοκαίρι 2020, αν και όχι στα επίπεδα του 2019 - άποψη που, όπως ανέφερε, μετέφερε και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης εκτίμησε ότι το άνοιγμα της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα που έγινε φέτος το καλοκαίρι, δεν έπαιξε ρόλο στην πυροδότηση ενός δεύτερου επιδημικού κύματος, κάτι που θα συνέβαινε ούτως ή άλλως, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες.

Ακόμη ανέφερε ότι αν η κυβέρνηση αντιμετωπίσει καλά και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αυτό θα αυξήσει τη δημοτικότητά της και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για τους θανάτους από Covid-19 της τρέχουσας περιόδου στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι περίπου 100 τη μέρα, επεσήμανε ότι η χώρα μας συγκριτικά με άλλες, όπως η Σουηδία ή η Πορτογαλία, βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Από τους πολίτες κυρίως, τόνισε, εξαρτάται, αν η Ελλάδα θα τα καταφέρει καλύτερα, όπως και στο πρώτο κύμα.

 Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Κάκτος, τo Public και το Inside Story, μίλησαν επίσης ο Ανδρέας Παπανδρέου (καθηγητής Περιβαλλοντικών Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής Οικονομίας της Βιώσιμης Ανάπτυξης) και ο Ηλίας Μόσιαλος (καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics and Political Science). Ο Η. Μόσιαλος εκτίμησε ότι μετά τους πρώτους εμβολιασμούς, περί τα τέλη Φεβρουαρίου, θα αρχίσει να χτίζεται ένα «τείχος» ανοσίας στην Ελλάδα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΗΠΑ: Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου – Κύκλος επαφών στην ΟυάσινγκτονΣήμερα 08:23 | Ειδήσεις

Αναλυτικά το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο δεκαήμερο ταξίδι του στις ΗΠΑ, με αφετηρία τη σημερινή του συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.


 


 


 


 

Τέμπη: Πατέρας θύματος κάνει απεργία πείνας και δίψας μπροστά στη Βουλή – Η ανάρτηση της ΚαρυστιανούΣήμερα 15:43 | Ειδήσεις

Ο πατέρας του Ντένις Ρούτσι, που έχασε τη ζωή του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ζητά την εκταφή της σορού του παιδιού του.

Αποκαλύψεις - Ειρήνη Μουρτζούκου: Φέρεται να είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει και άλλο βρέφοςΣήμερα 16:20 | Ειδήσεις

Η μαρτυρίες στην εκπομπή "Αποκαλύψεις" για την άγνωστη απόπειρα δολοφονίας ενός ακόμη βρέφους από την Ειρήνης Μουρτζούκου το 2017.

Τόκιο - Καραλής: Βρέθηκε στο βάθρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ανοιχτού στίβουΣήμερα 16:57 | Ειδήσεις

Κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο ο “Μανόλο”.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εύβοια: 60χρονος τραυμάτισε τη 49χρονη σύζυγό του με μαχαίρια19:13Κρήτη: Άγνωστος εισέβαλε στη Μονή Αφέντη Χριστού – Η στιγμή που προσπαθεί να διαρρήξει το παγκάρι (βίντεο)18:56Οι ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)18:39Ο Τραμπ θα κηρύξει την Ουάσιγκτον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης18:25Τροχαία Αττικής - Νέος ΚΟΚ: Σχεδόν 3.000 παραβάσεις βεβαιώθηκαν μέσα σε τρεις ημέρες (βίντεο)18:11Θεσσαλονίκη: 14χρονος παγιδεύτηκε στα λατομεία17:57Ηράκλειο: Ηλεκτρονικό τσιγάρο "έσκασε" στο στόμα του και τραυματίστηκε σοβαρά17:43Καλλιθέα: Κινηματογραφική καταδίωξη ανήλικου οδηγού μηχανής17:29Αποκαλύψεις - Ξεσπά ο πατέρας του Παναγιωτάκη: Μου στέρησαν το φως του παιδιού μου17:14Τόκιο - Καραλής: Βρέθηκε στο βάθρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ανοιχτού στίβου17:00Αιματηρό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη: Διώκεται για κακούργημα η 36χρονη κοπέλα που μαχαίρωσε τον οδηγό16:45Αποκαλύψεις - Ειρήνη Μουρτζούκου: Φέρεται να είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει και άλλο βρέφος16:29Έκλεβε καύσιμα από τον εργοδότη του - Κατασχέθηκαν 15 δοχεία 20 λίτρων το καθένα16:15Εύβοια: Πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου - Τι φοβούνται οι αρχές16:00Τέμπη: Πατέρας θύματος κάνει απεργία πείνας και δίψας μπροστά στη Βουλή – Η ανάρτηση της Καρυστιανού15:46ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύθηκαν περιουσιακά στοιχεία της Πόπης Σεμερτζίδου και συγγενών της15:32Χανιά: Συνελήφθη άνδρας για εμπρησμούς σε κάδους και ξερά χόρτα15:17Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε σορός άνδρα στα νερά του Θερμαϊκού15:03EuroΒasket: Έφτασαν στην Ελλάδα οι «χάλκινοι» - Θερμή υποδοχή της Εθνικής Ομάδας (εικόνες)14:49Τεντόγλου: Με ένα άλμα στον τελικό – Πήδηξε στα 8.17 μέτρα14:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο