LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 04 Δεκεμβρίου 2020 22:30

Νικόλας Χρηστάκης (Kαθηγητής Yale): Θα υπάρξει και τρίτο κύμα κορονοϊού

Τι συνιστά στους Έλληνες. Ποιες οι εκτιμήσεις του για το εμβόλιο.  Γιατί δίνει εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ YALE

Οι Έλληνες πρέπει να είναι πιο φρόνιμοι και να πάρουν πολύ στα σοβαρά το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19, ανέφερε ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale, Νικόλας Χρηστάκης, μιλώντας σε διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Το Βέλος του Απόλλωνα - Οι βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας στον τρόπο που ζούμε», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα. 

 Όπως είπε, ο κορονοϊός κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα όπως οι ιδέες. Επεσήμανε ότι αν ληφθούν υπόψη, τόσο η μεταδοτικότητα όσο και η θνητότητα, η νέα πανδημία είναι η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 100 ετών, μετά την ισπανική γρίπη. 

Ο κ. Χρηστάκης εκτίμησε ότι αν ο πληθυσμός πειστεί να κάνει το εμβόλιο, σε ένα περίπου χρόνο θα έχουμε ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τη βιολογική δυναμική του ιού και θα είμαστε αντιμέτωποι περισσότερο με την οικονομική και την κοινωνική επίπτωση του. Για το χειμώνα του 2021, προέβλεψε ότι θα υπάρξει ένα τρίτο επιδημικό κύμα, αν και πιο ήπιο λόγω των εμβολιασμών που θα έχουν γίνει στο μεταξύ. 

Είπε ακόμη ότι το καλοκαίρι του 2021, διαφαίνεται πως θα είναι δυνατό να τονωθεί ο τουρισμός περισσότερο από ό,τι το καλοκαίρι 2020, αν και όχι στα επίπεδα του 2019 - άποψη που, όπως ανέφερε, μετέφερε και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης εκτίμησε ότι το άνοιγμα της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα που έγινε φέτος το καλοκαίρι, δεν έπαιξε ρόλο στην πυροδότηση ενός δεύτερου επιδημικού κύματος, κάτι που θα συνέβαινε ούτως ή άλλως, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες.

Ακόμη ανέφερε ότι αν η κυβέρνηση αντιμετωπίσει καλά και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αυτό θα αυξήσει τη δημοτικότητά της και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για τους θανάτους από Covid-19 της τρέχουσας περιόδου στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι περίπου 100 τη μέρα, επεσήμανε ότι η χώρα μας συγκριτικά με άλλες, όπως η Σουηδία ή η Πορτογαλία, βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Από τους πολίτες κυρίως, τόνισε, εξαρτάται, αν η Ελλάδα θα τα καταφέρει καλύτερα, όπως και στο πρώτο κύμα.

 Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Κάκτος, τo Public και το Inside Story, μίλησαν επίσης ο Ανδρέας Παπανδρέου (καθηγητής Περιβαλλοντικών Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής Οικονομίας της Βιώσιμης Ανάπτυξης) και ο Ηλίας Μόσιαλος (καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics and Political Science). Ο Η. Μόσιαλος εκτίμησε ότι μετά τους πρώτους εμβολιασμούς, περί τα τέλη Φεβρουαρίου, θα αρχίσει να χτίζεται ένα «τείχος» ανοσίας στην Ελλάδα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕλληνοτουρκικά: Εισβολή οπλισμένων τουρκικών F-16 στο Αιγαίο και σκληρές αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφηΣήμερα 21:25 | Ειδήσεις

Μια εκ των αερομαχιών, οδήγησε σε εμπλοκή τουρκικού μαχητικού, που υποχρεώθηκε σε άτακτη φυγή προς τα τουρκικά παράλια.

Πλατύκαμπος Λάρισας: Ασθενοφόρο συγκρούστηκε με όχημα της αστυνομίας (εικόνες)Σήμερα 19:56 | Ειδήσεις

Η κλούβα της αστυνομίας βρισκόταν στο σημείο για τα μπλόκα των αγροτών. Το ασθενοφόρο μετέφερε δύο ασθενείς.

Τάσος Τέλλογλου στον ΑΝΤ1: Γιατί δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του Α. Λυκουρέντζου από την ΚυβέρνησηΣήμερα 20:26 | Ειδήσεις

Κυβερνητικές πηγές βεβαιώνουν στον ΑΝΤ1 οτι η ευθύνη βρίσκεται στον τεχνικό σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αργησε με την επεξεργασία του αρχείου.

Πλεύρης στον ΑΝΤ1: Να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης μεταναστών σε αφρικανικό έδαφοςΣήμερα 19:39 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπουργός για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αφού προηγουμένως παραδέχθηκε ότι «έχουνε πολιτική ευθύνη για τα όσα έγιναν στον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρώμη - Φοντάνα ντι Τρέβι: Με εισιτήριο η επίσκεψη από τον Φεβρουάριο23:59Σέρρες: Σύλληψη 62χρονου καθηγητή για σεξουαλική επίθεση σε μαθήτρια23:44Απάντηση με... προπόνηση για τον Ολυμπιακό 23:30Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονου23:16Πτολεμαϊδα: Πώς ο σκύλος “Bongo”… “ξετρύπωσε” σημαντική ποσότητα ναρκωτικών σε κτήμα 60χρονου23:02Νέα πρόκληση Μιτσκόσκι: Για μένα το όνομα “Μακεδονία” είναι ιερό22:48Σοβαρό τροχαίο στην Εύβοια: ΙΧ βγήκε εκτός δρόμου και κατέληξε σε χωράφι (εικόνες)22:47Ελλάδα – Αρμενία: Υπεγράφη σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας22:33Παρέμβαση ΥΠΑΑΤ για γεωργούς που δεν έλαβαν τη βασική ενίσχυση λόγω εκκρεμοτήτων στο Κτηματολόγιο22:19Ελληνοτουρκικά: Εισβολή οπλισμένων τουρκικών F-16 στο Αιγαίο και σκληρές αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφη22:05Παναθηναϊκός: "Μέσα" για το ματς με τον ΠΑΟΚ, Σφιντέρσκι, Τουμπά – Πρόλαβε τη θλάση ο Πάντοβιτς21:51Υπόθεση "Πελικό" στη Γερμανία: Ένοχος άνδρας που νάρκωνε και κατέγραφε τον βιασμό της συζύγου του21:37Πούτιν: Δεν ξεκινήσαμε εμείς τον πόλεμο στην Ουκρανία21:23Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 στηρίζει τα Παιδικά Χωριά SOS21:09Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:55Τάσος Τέλλογλου στον ΑΝΤ1: Γιατί δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του Α. Λυκουρέντζου από την Κυβέρνηση20:41Ant1 Sports: Μεθυσμένη… πολιτεία η Νέα Φιλαδέλφεια20:27Πλατύκαμπος Λάρισας: Ασθενοφόρο συγκρούστηκε με όχημα της αστυνομίας (εικόνες)20:13Πλεύρης στον ΑΝΤ1: Να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης μεταναστών σε αφρικανικό έδαφος20:03Χριστουγεννιάτικο Δέντρο: η ιστορία του και τα έθιμα στην Ελλάδα19:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο