LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 02 Δεκεμβρίου 2020 11:50 | Ανανέωση: 02 Δεκεμβρίου 2020 12:12

Μητσοτάκης: οι εξαγωγές μας πέτυχαν ένα μικρό άθλο

 Ο τομέας του εξωτερικού εμπορίου αποδεικνύεται ανθεκτικός, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

εξαγωγές - κοντέινερ

Ο τομέας του εξωτερικού εμπορίου αποδεικνύεται ανθεκτικός και στηρίζει την ελληνική οικονομία, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη "μικρό άθλο".

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στόχος του είναι «η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που εξάγει» και εκτίμησε ότι παρά τις δυσκολίες τής πανδημίας, το εξωτερικό εμπόριο μπορεί να γίνει και πάλι το όχημα για την επιστροφή μας στην ανάπτυξη. Σημείωσε ενδεικτικά ότι «οι εξαγωγές μας αποδεικνύονται ανθεκτικές: Στους πρώτους 9 μήνες του 2020, έφτασαν τα 17,5 δισεκατομμύρια, υπερβαίνοντας κατά 253 εκατομμύρια την αντίστοιχη επίδοση του 2019».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, οι εξαγωγές αποδεικνύονται και ευέλικτες, γιατί τις απώλειες όπως π.χ. στον τομέα των πετρελαιοειδών όπου αναπλήρωσαν αμέσως η σημαντική αύξηση των φαρμάκων, των τροφίμων, των χημικών και των μεταλλουργικών προϊόντων.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε αντίστιξη με την ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών κατά το ίδιο διάστημα, οι οποίες υποχώρησαν κατά 6 δισεκατομμύρια, βελτιώνοντας το εμπορικό μας ισοζύγιο. «Κάτι που σημαίνει ότι τα προϊόντα από ελληνικά χέρια είναι σε καλύτερη θέση να ανταποκρίνονται στην εγχώρια ζήτηση σε ποσότητα και σε ποιότητα. Κορυφαίο παράδειγμα; Η άμεση στροφή της βιομηχανίας μας στην παραγωγή υγειονομικού υλικού, που εξασφάλισε την εθνική επάρκεια και ήδη κατακτά και διεθνείς αγορές».

«Δυο οι πυλώνες του μικρού άθλου»

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης αυτός ο μικρός άθλος θεμελιώνεται σε δύο πυλώνες: Τη διορατικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας από τη μία και τη στήριξη της κυβέρνησης από την άλλη, υπενθυμίζοντας ότι όλες οι υπηρεσίες εξαγωγικού εμπορίου έχουν πλέον ενοποιηθεί υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφορικά με την κυβερνητική στήριξη των εξαγωγών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η φορολογία των επιχειρήσεων σταδιακά αποκλιμακώνεται, όπως και τα γραφειοκρατικά βάρη στις νέες επενδύσεις, ενώ αναμορφώνεται επίσης το Enterprise Greece και η χώρα διαθέτει Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας με 85 δράσεις.

«Η πανδημία αναδιέταξε, ασφαλώς, τις προτεραιότητες, με πρώτες τη διαφύλαξη της παραγωγικής βάσης, της απασχόλησης και του εισοδήματος. Όπως τόνισα και στη Βουλή, στο πλαίσιο της 4ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν ήδη βεβαιωθεί προς καταβολή 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνολικά 416.000 επιχειρήσεις» επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Μέσα στην κρίση, 100.000 νέες θέσεις εργασίας επιδοτούνται από το κράτος. Ενώ η πολιτεία εξακολουθεί να καλύπτει όλους όσοι πλήττονται τόσο με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, όσο και με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις των 800 ευρώ».

Αυτές οι δράσεις, εξήγησε ο κ.Μητσοτάκης, έχουν έναν και μόνο στόχο: «Να κρατήσουν όρθια την ελληνική κοινωνία και ετοιμοπόλεμη την εθνική οικονομία την επόμενη μέρα του Covid. Τότε, που θα κληθούμε να ανασχηματίσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο με όχημα και τους πόρους των 32 δισεκατομμυρίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης».

«Σταθερές οι εθνικές μας στοχεύσεις»

Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι οι εθνικές στοχεύσεις, παραμένουν σταθερές. Όπως εξήγησε οι στοχεύσεις είναι οι εξής: Η άνοδος της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα σε 48% μέχρι το 2023, η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής από το 9,5% στο 12% και ο διπλασιασμός των ξένων επενδύσεων έως το 2023.

Εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίησή του που και η εξωστρέφεια ως επιλογή συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό και με τις προτάσεις της ανεξάρτητης Επιτροπής Πισσαρίδη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο