LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 01 Δεκεμβρίου 2020 18:08 | Ανανέωση: 02 Δεκεμβρίου 2020 13:33

Αποζημίωση από Δήμο για τον θάνατο μικροπωλητή

Αποζημίωση που ξεπερνά τις 164.000 ευρώ θα πληρώσει Δήμος στους συγγενείς για τον θανάσιμο τραυματισμό 57χρονου. 

AP - δικαστήριο - δικαστής - σφυράκι - σφυρί - Gavel

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, με την οποία δήμος της Ανατολικής Μακεδονίας υποχρεώθηκε να καταβάλλει αποζημίωση στους συγγενείς 57χρονου υπαίθριου μικροπωλητή, ο οποίος σκοτώθηκε σε υπαίθρια εκδήλωση, όταν ένα μεγάλο κλαδί δένδρου, έπεσε στο κεφάλι του, από ύψος 20 μέτρων. Αναλυτικότερα, ο 57χρονος, το 2009, μαζί με την γυναίκα του είχαν στήσει πάγκο μέσα στον χώρο του δημοτικού πάρκου, καθώς ήταν ημέρα υπαίθριας λαογραφικής εορτής. Όμως, ξαφνικά ένα κλαδί από λεύκη, μήκους 14 μέτρων, κατέπεσε από ύψος περίπου 20 μέτρων το κεφάλι του μικροπολιτή. Μεταφέρθηκε στο κρατικό νοσοκομείο της περιοχής, όπου διαγνώστηκε κρανιοεγκεφαλική κάκωση και αποφασίστηκε να γίνει η διακομιδή του σε κρατικό νοσοκομείο γειτονικής πόλης, προκειμένου να εξεταστεί από ειδικό νευροχειρούργο. Όμως, κατά τη διακομιδή του απεβίωσε.

Η σύζυγός του, τότε 52 ετών και τα δύο ενήλικα παιδιά του, διεκδίκησαν από τον δήμο αποζημίωση, μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του 57χρονου, οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του δήμου, καθώς δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα συντήρησης των δένδρων, ούτε έκοψε τα επικίνδυνα κλαδιά τους, ενώ παρέλειψε, μέσω των υπαλλήλων του, να διενεργήσει έλεγχο εάν ορισμένα δένδρα και μάλιστα σε χώρο δημοτικού πάρκου, είχαν καταστεί επικίνδυνα και επιρρεπή για σπάσιμο των κλαδιών τους, λόγω σαθρότητας.

Το ΣτΕ επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θράκης, το οποίο έκρινε ότι η αποκοπή του κλαδιού δεν οφειλόταν σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι), αλλά «αποκλειστικά στην παράλειψη των αρμοδίων οργάνων του δήμου να προβούν στην συντήρηση του χώρου» του πάρκου που υπήρχε το επίμαχο δένδρο και «την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή ενδεχόμενης πτώσης του δένδρου, ιδίως σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών». Ο δήμος υποστήριξε ότι την ημέρα του θανατηφόρου ατυχήματος επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ισχυρισμό τον οποίο όμως οι εφέτες απέρριψαν.

Παράλληλα, το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής επιδίκασε ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης, στην σύζυγο 60.000 ευρώ και από 30.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δύο παιδιά του θανόντα, ενώ επιπρόσθετα επιδίκασε στην σύζυγο το ποσό των 44.280 ευρώ, ως αποζημίωση λόγω στέρησης διατροφής (σύνολο 164.280 ευρώ). Σε όλα τα επιδικασθέντα ποσά προστίθενται ο νόμιμος τόκος από την ημέρα κατάθεσης της αγωγής.

Τέλος, από το Τριμελές Εφετείο Θράκης, ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος της διεύθυνσης περιβάλλοντος του δήμου και η αντιδήμαρχος, υπεύθυνη της διεύθυνσης πρασίνου, κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια και τους επιβλήθηκε, αφενός στον πρώτο φυλάκιση 18 μηνών, με τριετή αναστολή, αφετέρου στον δεύτερο φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟΠΕΚΕΠΕ: Έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οι 15 συλληφθέντες από την Κρήτη (εικόνες)Σήμερα 08:48 | Ειδήσεις

Νωρίτερα, είχαν φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά, με πλοίο της γραμμής από την Κρήτη. 

ΗΠΑ: 'Ενοπλη επίθεση στο Πανεπιστήμιο Brown - Τουλάχιστον δύο νεκροί (βίντεο)Σήμερα 08:19 | Ειδήσεις

Τα πυρά του δράστη έχουν τραυματίσει πολλούς ανθρώπους, εκ των οποίων 8 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Βλάβη σε αγωγό στην Πανόρμου - Ο δρόμος έγινε... καφέ ποτάμι (βίντεο)Σήμερα 08:32 | Ειδήσεις

Ο δρόμος στην οδό Πανόρμου πλημμύρισε το πρωί της Κυριακής από βλάβη σε αγωγό. Νερό αναβλύζει το πεζοδρόμιο. Αποκλειστικές εικόνες του ΑΝΤ1

Κολωνός: Νεκρός οδηγός μηχανής μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητοΣήμερα 09:12 | Ειδήσεις

Ο οδηγός της μηχανής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γερμανία: Σχεδίαζαν επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά της Βαυαρίας - Αναζητούνται τα κίνητρα09:53Επίσκεψη Μητσοτάκη σε μπλόκο της Τροχαίας στη Σταδίου - "Εδώ στην κυριολεξία σώζουμε ζωές" (εικόνες)09:38Κολωνός: Νεκρός οδηγός μηχανής μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο09:24ΟΠΕΚΕΠΕ: Έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οι 15 συλληφθέντες από την Κρήτη (εικόνες)09:10Βλάβη σε αγωγό στην Πανόρμου - Ο δρόμος έγινε... καφέ ποτάμι (βίντεο)08:56ΗΠΑ: 'Ενοπλη επίθεση στο Πανεπιστήμιο Brown - Τουλάχιστον δύο νεκροί (βίντεο)08:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Δεκεμβρίου08:28Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή08:14Τραμπ: Θα ανταποδώσουμε το χτύπημα στο Ισλαμικό Κράτος23:59Παναθηναϊκός: Εκτός αποστολής για τον αγώνα με τον Βόλο ο Τσέριν 23:45Η αντιπολίτευση κατηγορεί την Κυβέρνηση για την πρόσκληση σε αγρότες για διάλογο λέγοντας ότι είναι προσχηματικός23:31Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού- Εντοπίστηκαν τέσσερα κινητά τηλέφωνα23:17ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Οδοστρωτήρας… οι “πράσινοι”23:03Αυτοκίνητο έπιασε φωτιά στην Ιόνια Οδό στο ύψος της Αμφιλοχίας22:49Κηφισιά – Αστέρας Τρίπολης: Τα δοκάρια σταμάτησαν τους γηπεδούχους22:35Τροχαίο δυστύχημα στη Χίο: Νεκρός οδηγός μηχανής που παρέσυρε πεζό22:21Πανιώνιος – Προμηθέας: Οι Αχαιοί “βύθισαν” κι άλλο τους γηπεδούχους22:07Ηράκλειο: Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών με έναν τραυματία21:53Μύκονος – Καρδίτσα: Σπουδαία νίκη για τους γηπεδούχους21:39Τράκαρε με τον Ελ Κααμπί και έβγαλε σέλφι μαζί του21:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο