LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 30 Νοεμβρίου 2020 22:39

ΛΑΡΚΟ: Ξεκινά ο διαγωνισμός για τα μεταλλεία

Δημοσιεύτηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη μίσθωση των εγκαστάσεων. Τι δήλωσαν Χατζηδάκης και Σταϊκούρας.

ΛΑΡΚΟ - LARCO

Την έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μίσθωση μεταλλευτικού εργοστασίου, μεταλλείων και μεταλλευτικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου, ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός αφορά σε:

  1. στη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο και επί του παρόντος μισθώνονται στη “Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ” (ΛΑΡΚΟ), και
  2. στη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του, τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο.

Η διαδικασία υποβολής προσφορών θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογής (Φάση Α) και μια φάση δεσμευτικών προσφορών (Φάση Β). Περισσότερες λεπτομέρειες παρέχονται στην Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου. Τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης, στις 11 Ιανουαρίου 2021.

Η Deloitte Business Solutions S.A. ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη ως νομικός σύμβουλος του Ταμείου.

Μεταλλεία - ΛΑΡΚΟ

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το άρθρο 21 Ν. 4664/2020, στις 23/11/2020 ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ δημοσίευσε πρόσκληση για υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στη ΛΑΡΚΟ, μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας. Πρόκειται για παράλληλη, ωστόσο ξεχωριστή διαδικασία από τον διαγωνισμό του Ταμείου. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο προτιμητέος επενδυτής σε κάθε έναν από τους δύο διαγωνισμούς θα έχει το δικαίωμα να πλειοδοτήσει και στον έτερο (εκατέρωθεν πλειοδοσία- shoot-out clause) εφόσον εκπληρώνει τα σχετικά κριτήρια επιλογής.

Σχετικά με το θέμα αυτό, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Σήμερα ξεκινά η διαδικασία αξιοποίησης του βασικού περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου στο πλαίσιο των διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ, του συγκροτήματος της Λάρυμνας. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε αξιόπιστα σχήματα με μακρόπνοο σχεδιασμό που θα προχωρήσουν στις απαραίτητες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας νικελίου και θα φέρουν νέες, καινοτόμες τεχνολογίες στις διαδικασίες εξόρυξης και παραγωγής. Ζητούμενο είναι η αποδοτικότερη λειτουργία του Συγκροτήματος, με βελτίωση ολόκληρης της “αλυσίδας αξίας”, από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων έως την παραγωγή και πώληση του τελικού προϊόντος. Εξυπακούεται ότι αυτή η διαδικασία εκμετάλλευσης και εκσυγχρονισμού θα πρέπει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Ευελπιστούμε ότι η ολοκλήρωση των διαγωνισμών θα σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο για τη συνέχιση της δραστηριότητας του νικελίου, κατά τρόπο που να παράγει οφέλη για την ελληνική οικονομία».

Ενώ, από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι: «Σήμερα, με την έναρξη, από το ΤΑΙΠΕΔ, και της δεύτερης διαγωνιστικής διαδικασίας, για την εκμίσθωση περιουσιακών στοιχείων κυριότητας του ελληνικού δημοσίου τα οποία χρησιμοποιούνταν από τη ΛΑΡΚΟ Α.Ε., υλοποιείται ακόμη ένα βήμα αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων της εταιρείας, που θέτουν σε κίνδυνο, επί μακρόν, την ίδια τη βιωσιμότητά της. Στόχος η προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών, που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας, στην οποία η χώρα μας διαθέτει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα, επ’ ωφελεία της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Παραγωγικότητα χωρίς αξιοποίηση τεχνολογίας δεν μπορεί να υπάρχει σήμεραΧθες 21:20 | Ειδήσεις

Όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση με τον πρόεδρο της Grant Thornton Consulting, Νικόλαο Καραμούζη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Grant Thornton, Βασίλη Καζά, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Future Unfold - Framing the Future of Technology», στο Μέγαρο Μουσικής.

Τραμπ: Χάος η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν είναι εύκολα τα πράγματαΧθες 21:38 | Ειδήσεις

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι ΗΠΑ είναι «ισχυρές και σεβαστές ξανά στην παγκόσμια σκηνή» και αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη νωρίτερα φέτος

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις AI κάμερες – Στόχος μας είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, δηλώνει ο ΠαπαστεργίουΧθες 23:35 | Ειδήσεις

Ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι η εγκατάσταση καμερών σε σημεία όπου έχουν σημειωθεί, ή δυνητικά μπορεί να σημειωθούν συγκρούσεις δεν συνιστούν απλώς τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, αλλά ουσιαστική παρέμβαση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας γεωπολιτικός παράγοντας, αλλά μια αξιόπιστη συνέταιρος των ΗΠΑΧθες 23:09 | Ειδήσεις

«Είναι συναρπαστικό να βλέπω ότι Ελλάδα και ΗΠΑ αξιοποιούν αυτές τις ευκαιρίες. Να διαμορφώσουμε αυτή την εποχή μαζί» τόνισε η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Υπεγράφη η έγκριση του Εθνικού Χάρτη Εκτίμησης Κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών23:59Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις AI κάμερες – Στόχος μας είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, δηλώνει ο Παπαστεργίου23:51Θεσσαλονίκη: Αθώοι Σκωτσέζοι οπαδοί για κατοχή καπνογόνων στο γήπεδο της Τούμπας23:43Τραμπ: Σύντομα θα ξεκινήσουν χερσαίες επιθέσεις στη Βενεζουέλα23:35Παρτιζάν: Συμφώνησε ο Αντρέα Τρινκιέρι για να διαδεχτεί τον Ομπράντοβιτς στην τεχνική ηγεσία23:27Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας γεωπολιτικός παράγοντας, αλλά μια αξιόπιστη συνέταιρος των ΗΠΑ23:19Τροχαίο με εγκατάλειψη στα Χανιά: Στο νοσοκομείο ένας μοτοσικλετιστής (εικόνες)23:11Πιτσιλής - Future Unfold: Η ΑΑΔΕ μετασχηματίζεται σε "data-driven" Οργανισμό23:03Χατζηδάκης - Future Unfold: Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σύμμαχός μας εάν συνεχίσουμε να προχωρούμε με σοβαρότητα στην οικονομία22:58Θεσσαλονίκη – Μπλόκα αγροτών: Άνοιξε το τελωνείο Ευζώνων έπειτα από 4 ώρες αποκλεισμού22:53Χίος: Συνελήφθη Τούρκος για εμπλοκή σε κατασκοπεία22:45Βουλή: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ψηφιακή ενίσχυση της οδικής ασφάλειας – Τι προβλέπει22:37Ο Όμιλος Antenna ενισχύει την ηγετική θέση του στον τομέα της ψυχαγωγίας - Νέα εξαγορά της Options & Town Cinemas22:29Ζελένσκι: Κανείς δεν μπορεί να διαλύσει τον κόσμο μόνος του – ούτε η Ρωσία22:24Δύο τροχαία στη Θεσσαλονίκη με πρωταγωνίστριες μεθυσμένες οδηγούς22:16Αττική: Κανονικά θα λειτουργήσουν όλες οι λαϊκές αγορές αύριο Τετάρτη22:08Μητσοτάκης: Παραγωγικότητα χωρίς αξιοποίηση τεχνολογίας δεν μπορεί να υπάρχει σήμερα22:00Πέρασε η τροπολογία για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί όπλων - Αναλυτικά οι νέες διατάξεις21:52Ελεύθερος αφέθηκε ο οδηγός ταξί που προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 35χρονο στη Θεσσαλονίκη21:44Τραμπ: Χάος η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν είναι εύκολα τα πράγματα21:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο