LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 30 Νοεμβρίου 2020 22:39

ΛΑΡΚΟ: Ξεκινά ο διαγωνισμός για τα μεταλλεία

Δημοσιεύτηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη μίσθωση των εγκαστάσεων. Τι δήλωσαν Χατζηδάκης και Σταϊκούρας.

ΛΑΡΚΟ - LARCO

Την έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μίσθωση μεταλλευτικού εργοστασίου, μεταλλείων και μεταλλευτικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου, ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός αφορά σε:

  1. στη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο και επί του παρόντος μισθώνονται στη “Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ” (ΛΑΡΚΟ), και
  2. στη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του, τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο.

Η διαδικασία υποβολής προσφορών θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογής (Φάση Α) και μια φάση δεσμευτικών προσφορών (Φάση Β). Περισσότερες λεπτομέρειες παρέχονται στην Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου. Τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης, στις 11 Ιανουαρίου 2021.

Η Deloitte Business Solutions S.A. ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη ως νομικός σύμβουλος του Ταμείου.

Μεταλλεία - ΛΑΡΚΟ

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το άρθρο 21 Ν. 4664/2020, στις 23/11/2020 ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ δημοσίευσε πρόσκληση για υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στη ΛΑΡΚΟ, μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας. Πρόκειται για παράλληλη, ωστόσο ξεχωριστή διαδικασία από τον διαγωνισμό του Ταμείου. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο προτιμητέος επενδυτής σε κάθε έναν από τους δύο διαγωνισμούς θα έχει το δικαίωμα να πλειοδοτήσει και στον έτερο (εκατέρωθεν πλειοδοσία- shoot-out clause) εφόσον εκπληρώνει τα σχετικά κριτήρια επιλογής.

Σχετικά με το θέμα αυτό, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Σήμερα ξεκινά η διαδικασία αξιοποίησης του βασικού περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου στο πλαίσιο των διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ, του συγκροτήματος της Λάρυμνας. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε αξιόπιστα σχήματα με μακρόπνοο σχεδιασμό που θα προχωρήσουν στις απαραίτητες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας νικελίου και θα φέρουν νέες, καινοτόμες τεχνολογίες στις διαδικασίες εξόρυξης και παραγωγής. Ζητούμενο είναι η αποδοτικότερη λειτουργία του Συγκροτήματος, με βελτίωση ολόκληρης της “αλυσίδας αξίας”, από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων έως την παραγωγή και πώληση του τελικού προϊόντος. Εξυπακούεται ότι αυτή η διαδικασία εκμετάλλευσης και εκσυγχρονισμού θα πρέπει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Ευελπιστούμε ότι η ολοκλήρωση των διαγωνισμών θα σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο για τη συνέχιση της δραστηριότητας του νικελίου, κατά τρόπο που να παράγει οφέλη για την ελληνική οικονομία».

Ενώ, από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι: «Σήμερα, με την έναρξη, από το ΤΑΙΠΕΔ, και της δεύτερης διαγωνιστικής διαδικασίας, για την εκμίσθωση περιουσιακών στοιχείων κυριότητας του ελληνικού δημοσίου τα οποία χρησιμοποιούνταν από τη ΛΑΡΚΟ Α.Ε., υλοποιείται ακόμη ένα βήμα αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων της εταιρείας, που θέτουν σε κίνδυνο, επί μακρόν, την ίδια τη βιωσιμότητά της. Στόχος η προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών, που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας, στην οποία η χώρα μας διαθέτει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα, επ’ ωφελεία της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραγωδία στην Ελβετία - Η έκκληση του αδελφού της Αλίκης: Προτεραιότητα των αρχών ήταν οι τραυματίες, όχι οι αγνοούμενοι (βίντεο)Χθες 20:03 | Ειδήσεις

Σοκ και δέος εξακολουθεί να προκαλεί η ασύλληπτη τραγωδία στο Κράν Μοντανά της Ελβετίας, όπου ένα μπαρ λαμπάδιασε με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, κυρίως νέους.

Τάσος Τέλλογλου - Μέτρα πυρασφάλειας: 1 στα 10 κέντρα διασκέδασης δεν τα τηρείΧθες 19:52 | Ειδήσεις

Ο Τάσος Τέλλογλου μίλησε για τα κοινά βασικά ζητήματα πυρασφάλειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη τα οποία εξέθεσε και η πρόσφατη τραγωδία στην Ελβετία.

Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός: Ερυθρόλευκη νίκη σε ένα ντέρμπι αιωνίων για τους λάτρεις του μπάσκετΧθες 23:11 | Ειδήσεις

Αυτή ήταν η 10η σερί νίκη του Ολυμπιακού επί του «αιώνιου» αντιπάλου του σε επίπεδο Euroleague.

Τραγωδία στην Ελβετία: Βεγγαλικά σε μπουκάλια σαμπάνιας φαίνεται πως προκάλεσαν τη φονική πυρκαγιάΧθες 17:17 | Ειδήσεις

Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει περίπου στους 40, με τη διαδικασία επίσημης αναγνώρισης να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παναθηναϊκός: Ο Μπενίτεθ θέλει τον Τσάβες - Ανοικτό το ενδεχόμενο οψιόν αγοράς23:58Λ.Δ. Κονγκό: Επίθεση από ισλαμιστές αντάρτες - Αναφορές για 15 νεκρούς23:43Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός: Ερυθρόλευκη νίκη σε ένα ντέρμπι αιωνίων για τους λάτρεις του μπάσκετ 23:26Υεμένη: Βομβαρδισμοί σε βάσεις αυτονομιστών στη Χαντραμούτ23:12ΗΠΑ - Β. Καρολίνα: Το FBI απέτρεψε επίθεση με σφυριά και μαχαίρια την παραμονή της πρωτοχρονιάς22:58Ζαγόρι: Αυτοκίνητα κόλλησαν στο χιόνι - Χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες τα ΙΧ 22:4410 νεκροί και 597 τραυματίες σε τροχαία στην Αττική τον Δεκέμβριο22:30Παναθηναϊκός: Στην πόρτα της εξόδου ο Τετέ - Έρχεται νωρίτερα ο Παντελίδης22:16Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο22:02Νέα βίντεο ντοκουμέντο από την τραγωδία στην Ελβετία - Χωρίς έξοδο διαφυγής το μπαρ21:48Το Κίεβο δίνει εντολή για την απομάκρυνση 3.000 παιδιών και των γονέων τους από τη Ζαπορίζια και το Ντνιπροπετρόφσκ21:34Σύγκρουση τεσσάρων οχημάτων στη Λεωφόρο Κηφισού - Κυκλοφοριακό κομφούζιο προς Πειραιά21:20Πάτρα: Ενήλικος κατηγορείται ότι επιτέθηκε σε 12χρονο21:06ANT1 Sports: Tο 2026 αρχίζει με μονομαχία αιωνίων αντιπάλων στο μπάσκετ20:52Τραγωδία στην Ελβετία - Η έκκληση του αδελφού της Αλίκης: Προτεραιότητα των αρχών ήταν οι τραυματίες, όχι οι αγνοούμενοι (βίντεο)20:38Τάσος Τέλλογλου - Μέτρα πυρασφάλειας: 1 στα 10 κέντρα διασκέδασης δεν τα τηρεί 20:24Ηράκλειο: Τρεις άνδρες μπήκαν σε ποιμνιοστάσιο και θανάτωσαν 40 αρνιά20:10Σήμερα τα φώτα κι οι φωτισμοί, με βροχές νοτιά και σκόνη οι αγιασμοί19:56Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου19:42Άμστερνταμ- Αεροδρόμιο Σχίπχολ: Αναμένονται εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων λόγω κακοκαιρίας19:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο