LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 30 Νοεμβρίου 2020 22:39

ΛΑΡΚΟ: Ξεκινά ο διαγωνισμός για τα μεταλλεία

Δημοσιεύτηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη μίσθωση των εγκαστάσεων. Τι δήλωσαν Χατζηδάκης και Σταϊκούρας.

ΛΑΡΚΟ - LARCO

Την έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μίσθωση μεταλλευτικού εργοστασίου, μεταλλείων και μεταλλευτικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου, ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός αφορά σε:

  1. στη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο και επί του παρόντος μισθώνονται στη “Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ” (ΛΑΡΚΟ), και
  2. στη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του, τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο.

Η διαδικασία υποβολής προσφορών θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογής (Φάση Α) και μια φάση δεσμευτικών προσφορών (Φάση Β). Περισσότερες λεπτομέρειες παρέχονται στην Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου. Τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης, στις 11 Ιανουαρίου 2021.

Η Deloitte Business Solutions S.A. ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη ως νομικός σύμβουλος του Ταμείου.

Μεταλλεία - ΛΑΡΚΟ

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το άρθρο 21 Ν. 4664/2020, στις 23/11/2020 ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ δημοσίευσε πρόσκληση για υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στη ΛΑΡΚΟ, μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας. Πρόκειται για παράλληλη, ωστόσο ξεχωριστή διαδικασία από τον διαγωνισμό του Ταμείου. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο προτιμητέος επενδυτής σε κάθε έναν από τους δύο διαγωνισμούς θα έχει το δικαίωμα να πλειοδοτήσει και στον έτερο (εκατέρωθεν πλειοδοσία- shoot-out clause) εφόσον εκπληρώνει τα σχετικά κριτήρια επιλογής.

Σχετικά με το θέμα αυτό, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Σήμερα ξεκινά η διαδικασία αξιοποίησης του βασικού περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου στο πλαίσιο των διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ, του συγκροτήματος της Λάρυμνας. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε αξιόπιστα σχήματα με μακρόπνοο σχεδιασμό που θα προχωρήσουν στις απαραίτητες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας νικελίου και θα φέρουν νέες, καινοτόμες τεχνολογίες στις διαδικασίες εξόρυξης και παραγωγής. Ζητούμενο είναι η αποδοτικότερη λειτουργία του Συγκροτήματος, με βελτίωση ολόκληρης της “αλυσίδας αξίας”, από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων έως την παραγωγή και πώληση του τελικού προϊόντος. Εξυπακούεται ότι αυτή η διαδικασία εκμετάλλευσης και εκσυγχρονισμού θα πρέπει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Ευελπιστούμε ότι η ολοκλήρωση των διαγωνισμών θα σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο για τη συνέχιση της δραστηριότητας του νικελίου, κατά τρόπο που να παράγει οφέλη για την ελληνική οικονομία».

Ενώ, από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι: «Σήμερα, με την έναρξη, από το ΤΑΙΠΕΔ, και της δεύτερης διαγωνιστικής διαδικασίας, για την εκμίσθωση περιουσιακών στοιχείων κυριότητας του ελληνικού δημοσίου τα οποία χρησιμοποιούνταν από τη ΛΑΡΚΟ Α.Ε., υλοποιείται ακόμη ένα βήμα αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων της εταιρείας, που θέτουν σε κίνδυνο, επί μακρόν, την ίδια τη βιωσιμότητά της. Στόχος η προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών, που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας, στην οποία η χώρα μας διαθέτει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα, επ’ ωφελεία της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚεραμέως για συλλογικές συμβάσεις: Αυξήσεις μισθών για εργαζόμενους, ασφαλές περιβάλλον -Τέλος οι μνημονιακοί περιορισμοίΣήμερα 11:54 | Ειδήσεις

Νέα εποχή με την Κοινωνική Συμφωνία – Καταργούνται μνημονιακοί περιορισμοί, τι αλλάζει

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι οι 14 κατηγορούμενοι – Ποινές φυλάκισης 10-18 μηνώνΣήμερα 15:10 | Ειδήσεις

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, αρνήθηκε την αναγνώριση ελαφρυντικού στους κατηγορούμενους, με μοναδική εξαίρεση κατηγορούμενο ο οποίος έχει επιστρέψει τα χρήματα που του είχαν πιστωθεί.

Σοκ στη Νίκαια: 20χρονος ασελγούσε στα ανίψια του, 2 και 4 ετών, μαζί με τον σύντροφό τουΣήμερα 13:30 | Ειδήσεις

Ο 20χρονος φέρεται να ομολόγησε τις αποτρόπαιες πράξεις του, ενώ στην κατοχή της αστυνομίας βρίσκεται αποδεικτικό βιντεοληπτικό υλικό από το κινητό τηλέφωνό του.

Ρόδος: Γιος λιμενικού ο 19χρονος στρατιώτης που σκοτώθηκε από χειροβομβίδα – Πώς έγινε το δυστύχημαΣήμερα 14:46 | Ειδήσεις

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στο πεδίο βολής στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, κατά την μεταφορά οπλισμού και χειροβομβίδων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΟΣΥ: Ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών λόγω της έκτακτης στάσης σε Μετρό και Τραμ17:46Ολυμπιακός: Αποθέωση για τον Μεντιλίμπαρ από τα διεθνή μέσα17:36Βίλνιους: Αεροπλάνο εξετράπη της πορείας του - Έκλεισε το αεροδρόμιο (Εικόνες)17:22Δολοφονία στη Σαλαμίνα - "Αποκαλύψεις": Δεν ήταν διαταραγμένες οι σχέσεις νύφης-πεθεράς17:08Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:54"Νύχτα Αποκαλύψεων" με τον Πέτρο Κουσουλό, απόψε στις 24:00 στον ΑΝΤ116:40Ινδία: Μπασκέτα κατέρρευσε και τραυμάτισε θανάσιμα έναν 16χρονο (βίντεο)16:26Συλλυπητήρια Τασούλα για τον θάνατο του 19χρονου στρατιώτη στη Ρόδο16:12Εκρηκτικό το κλίμα στην πορεία κατά της βίας γυναικών στην Κωνσταντινούπολη: "Θέλουμε να ζήσουμε" – 14 προσαγωγές15:59Χωρίς νίκη επί ελληνικού εδάφους παραμένει η Ρεάλ Μαδρίτης σε αγώνες UEFA15:45Κύπρος: Υπεγράφη οριοθέτηση της ΑΟΖ και συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης με Λίβανο15:31ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι οι 14 κατηγορούμενοι – Ποινές φυλάκισης 10-18 μηνών15:17Ρόδος: Γιος λιμενικού ο 19χρονος στρατιώτης που σκοτώθηκε από χειροβομβίδα – Πώς έγινε το δυστύχημα15:03Δήλωση του Νίκου Δένδια για το δυστύχημα στη Ρόδο14:49Βραζιλία: Νέος τραυματισμός για τον Νεϊμάρ14:35Σοκ στη Νίκαια: 20χρονος ασελγούσε στα ανίψια του, 2 και 4 ετών, μαζί με τον σύντροφό του14:21Μαρούσι: Βρέθηκε οχιά μέσα σε κτήριο14:07ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή 14 κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις πρότεινε ο εισαγγελέας13:53Πάτρα: Άγνωστος έριξε κροτίδα μέσα σε σχολείο – Τραυματίας ένας 12χρονος μαθητής13:39Σαλαμίνα: Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε η 46χρονη που δολοφόνησε την πεθερά της13:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο