LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 30 Νοεμβρίου 2020 08:16

Το lockdown αύξησε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η εικόνα της κατανάλωσης του Νοεμβρίου παραπέμπει σε άνοδο της ζήτησης σε σχέση με πέρυσι. Τι δείχνουν τα στοιχεία για την αγορά καυσίμων.

ηλεκτρικό ρεύμα - λάμπα

Εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με το «λοκντάουν» της άνοιξης εμφανίζει τις τελευταίες εβδομάδες η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία τον Νοέμβριο σημείωσε άνοδο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Αντίστοιχα, στην αγορά καυσίμων σημαντική αύξηση παρουσιάζει εφέτος (μέχρι τον Μάιο) μόνο η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης ενώ στα υπόλοιπα καύσιμα η πτώση είναι διψήφια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η εικόνα της κατανάλωσης του Νοεμβρίου - λίγες ημέρες πριν κλείσει ο μήνας - παραπέμπει σε άνοδο της ζήτησης κατά 1,42% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2019 (3.552 γιγαβατώρες εφέτος έναντι 3.502 πέρυσι). Συγκριτικά, τον Μάρτιο του 2020 όταν επιβλήθηκε το πρώτο «λοκντάουν» η ζήτηση ρεύματος μειώθηκε κατά 3,44%, ενώ ακολούθησαν ο Απρίλιος με -12,18%, ο Μάιος με -10.15%, ο Ιούνιος με -17,19%. Μονοψήφια (4-6%) ήταν η πτώση της ζήτησης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας συνδέεται με τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας, της λειτουργίας των επιχειρήσεων και της αγοράς, αλλά και την πτώση του τουρισμού. Τα στοιχεία δείχνουν, ωστόσο, ότι παρά το «lockdown» καταγράφονται ανοδικές τάσεις στην κατανάλωση ενέργειας.

Στην αγορά καυσίμων, σύμφωνα με στοιχεία από τις εταιρείες εμπορίας, η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης την άνοιξη, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών οδήγησε τους περισσότερους καταναλωτές σε επίσπευση των αγορών και αποθεματοποίηση ενόψει του χειμώνα. Έτσι στο 10μηνο καταγράφεται αύξηση της κατανάλωσης άνω του 40%. Όμως τον Οκτώβριο, οπότε άρχισε εκ νέου η διάθεση του πετρελαίου στην αγορά καταγράφεται πτώση της τάξης του 30% εξαιτίας ακριβώς της αποθεματοποίησης που προηγήθηκε.

Στα καύσιμα κίνησης, βενζίνες και ντήζελ η πτώση της κατανάλωσης στο δεκάμηνο είναι αντίστοιχα 13 και 10 % και οφείλεται στον περιορισμό των μετακινήσεων, την πτώση του τουρισμού, το κλείσιμο των σχολείων, κ.λπ. Ειδικά στα αεροπορικά καύσιμα και τη ναυτιλία που επηρεάζονται άμεσα από τον τουρισμό, η πτώση της κατανάλωσης κυμαίνεται στο 50%.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜνημείο Άγνωστου Στρατιώτη: Προσαγωγές μελών του “Ρουβίκωνα”Σήμερα 20:20 | Ειδήσεις

Άνδρες των ΜΑΤ έσπευσαν στο σημείο και απώθησαν τους συγκεντρωμένους κάνοντας χρήση χημικών και προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές.

Τέμπη - Τέλλογλου: Νέα στοιχεία για τον σταθμάρχη και την εκπαίδευσή τουΣήμερα 18:41 | Ειδήσεις

«Το εργαλείο που είχε μπροστά του για να κατευθύνει τα τρένα δεν ήξερε να το δουλεύει» αποκάλυψε ο Τάσος Τέλλογλου για την γνώση του σταθμάρχη σχετικά με την αυτόματη χάραξη.

Στοκχόλμη: Πρόσκρουση λεωφορείου σε στάση - Πολλαπλοί νεκροί και τραυματίες σύμφωνα με την αστυνομίαΣήμερα 17:28 | Ειδήσεις

Η περιοχή έχει αποκλειστεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με ασθενοφόρα.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ακόμη μια προφυλάκιση κατηγορούμενουΣήμερα 18:53 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, του αποδίδεται κρίσιμος ρόλος στη λειτουργία της εγκληματικής ομάδας που εισέπραττε παράνομες επιδοτήσεις.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κίνα: Επέστρεψαν στη Γη οι τρεις Κινέζοι αστροναύτες που είχαν εγκλωβιστεί στο διάστημα22:53Ανανεώθηκε η θητεία των Ευρωπαίων Εισαγγελέων στην Αθήνα22:39Ιαπωνία: 32χρονη παντρεύτηκε χαρακτήρα που δημιούργησε μέσω.... της τεχνητής νοημοσύνης22:25ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 21 Νοεμβρίου22:11ΠΑΕ Κηφισιά: O Άγγελος Χαριστέας είναι ο νέος τεχνικός διευθυντής21:58Νότια Αφρική: Έρευνα για την "μυστηριώδη" άφιξη 153 Παλαιστινίων με πτήση από το Ναϊρόμπι 21:44Ρόδος: Άνδρας εγκλωβίστηκε σε κάδο σκουπιδιών - Τον απεγκλώβισε η Πυροσβεστική21:31Συναγερμός για την εξαφάνιση 31χρονου21:17Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο21:03Εθνική Ελπίδων: Τρένο… χωρίς στάση για το Euro 202720:49Τέμπη - Τέλλογλου: Νέα στοιχεία για τον σταθμάρχη και την εκπαίδευσή του20:35Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη: Προσαγωγές μελών του “Ρουβίκωνα”20:25Αττική: Συνελήφθη 40χρονος που οδηγούσε φορτηγό μεθυσμένος και προκάλεσε τροχαίο20:12Βόλος: Κουβαλούσε κλεμμένο κλιματιστικό πάνω στο ποδήλατο του!19:58ΟΠΕΚΕΠΕ: Ακόμη μια προφυλάκιση κατηγορούμενου19:44Λαμία: Άνδρας με λοστό έσπειρε τον τρόμο (Εικόνες)19:31"Ελευθέριος Βενιζέλος": Με 44 κιλά κάνναβης προσπάθησαν να εισέλθουν στην χώρα δύο άνδρες19:17Επέτειος Πολυτεχνείου: Drones, ελικόπτερα και 5.500 αστυνομικοί επί ποδός19:02Ηγουμενίτσα: Κατασχέθηκαν 350 κιλά κάνναβης18:49Ολυμπιακός: Πρόστιμο από την Euroleague18:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο