LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 30 Νοεμβρίου 2020 08:16

Το lockdown αύξησε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η εικόνα της κατανάλωσης του Νοεμβρίου παραπέμπει σε άνοδο της ζήτησης σε σχέση με πέρυσι. Τι δείχνουν τα στοιχεία για την αγορά καυσίμων.

ηλεκτρικό ρεύμα - λάμπα

Εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με το «λοκντάουν» της άνοιξης εμφανίζει τις τελευταίες εβδομάδες η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία τον Νοέμβριο σημείωσε άνοδο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Αντίστοιχα, στην αγορά καυσίμων σημαντική αύξηση παρουσιάζει εφέτος (μέχρι τον Μάιο) μόνο η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης ενώ στα υπόλοιπα καύσιμα η πτώση είναι διψήφια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η εικόνα της κατανάλωσης του Νοεμβρίου - λίγες ημέρες πριν κλείσει ο μήνας - παραπέμπει σε άνοδο της ζήτησης κατά 1,42% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2019 (3.552 γιγαβατώρες εφέτος έναντι 3.502 πέρυσι). Συγκριτικά, τον Μάρτιο του 2020 όταν επιβλήθηκε το πρώτο «λοκντάουν» η ζήτηση ρεύματος μειώθηκε κατά 3,44%, ενώ ακολούθησαν ο Απρίλιος με -12,18%, ο Μάιος με -10.15%, ο Ιούνιος με -17,19%. Μονοψήφια (4-6%) ήταν η πτώση της ζήτησης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας συνδέεται με τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας, της λειτουργίας των επιχειρήσεων και της αγοράς, αλλά και την πτώση του τουρισμού. Τα στοιχεία δείχνουν, ωστόσο, ότι παρά το «lockdown» καταγράφονται ανοδικές τάσεις στην κατανάλωση ενέργειας.

Στην αγορά καυσίμων, σύμφωνα με στοιχεία από τις εταιρείες εμπορίας, η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης την άνοιξη, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών οδήγησε τους περισσότερους καταναλωτές σε επίσπευση των αγορών και αποθεματοποίηση ενόψει του χειμώνα. Έτσι στο 10μηνο καταγράφεται αύξηση της κατανάλωσης άνω του 40%. Όμως τον Οκτώβριο, οπότε άρχισε εκ νέου η διάθεση του πετρελαίου στην αγορά καταγράφεται πτώση της τάξης του 30% εξαιτίας ακριβώς της αποθεματοποίησης που προηγήθηκε.

Στα καύσιμα κίνησης, βενζίνες και ντήζελ η πτώση της κατανάλωσης στο δεκάμηνο είναι αντίστοιχα 13 και 10 % και οφείλεται στον περιορισμό των μετακινήσεων, την πτώση του τουρισμού, το κλείσιμο των σχολείων, κ.λπ. Ειδικά στα αεροπορικά καύσιμα και τη ναυτιλία που επηρεάζονται άμεσα από τον τουρισμό, η πτώση της κατανάλωσης κυμαίνεται στο 50%.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚυριάκος Μητσοτάκης: Συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη της «Συμμαχίας των Προθύμων» για την ΟυκρανίαΣήμερα 22:01 | Ειδήσεις

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά στο σχέδιο (των ΗΠΑ) για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφέςΣήμερα 18:51 | Ειδήσεις

Όσα δήλωσε ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ στον ΑΝΤ1 για την αλλαγή συνόρων της Ουκρανίας.

Καρδίτσα: 12χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος - Υπέστη σοβαρό έγκαυμα προσπαθώντας να ανάψει το τζάκιΣήμερα 18:29 | Ειδήσεις

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης ο 12χρονος μεταφέρθηκε εσπευσμένα σο νοσοκομείο "Παίδων" της Αθήνας.

Ο Τραμπ στέλνει τον Γουίτκοφ στο Κρεμλίνο για συνομιλίες με τον ΠούτινΣήμερα 22:34 | Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι «απομένουν λίγα σημεία διαφωνίας» και η συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία είναι κοντά.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηράκλειο: Επείγουσα αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου λόγω…απείθαρχου επιβάτη23:59Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί θετικά το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 202623:44Πάπας Λέων: Ταξιδεύει στην Τουρκία – θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο23:29Παναθηναϊκός: «Πάτησε» την Παρτιζάν κι έπιασε κορυφή 23:14Ο Τραμπ στέλνει τον Γουίτκοφ στο Κρεμλίνο για συνομιλίες με τον Πούτιν23:00Παραμένει στην ΑΕΚ ο Ρότα μέχρι το 203022:46Ηράκλειο: Φωτιά σε εργοστάσιο - Σοβαρές υλικές ζημιές, μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής22:32Champions League: Εκτός έδρας νίκες για Μπενφίκα και Ούνιον Σεν Ζιλουάζ22:18Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη της «Συμμαχίας των Προθύμων» για την Ουκρανία22:04ΤΑΞΙ: Νέα 48ωρη απεργία21:50Έγκλημα στη Σαλαμίνα: Προσευχόταν τα τελευταία της λεπτά η 75χρονη - Υποψήφια με την Χρυσή Αυγή η 46χρονη21:36ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 28 Νοεμβρίου21:22Τέλλογλου - Αισθητήρες σε γέφυρες: Αγώνας δρόμου για ελέγχους στατικότητας21:08Ενδοοικογενειακή βία – ΕΛ.ΑΣ: 47 συλλήψεις καθημερινά μέσα στο 202520:54Κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του Άρη Μουγκοπέτρου20:40ANT1 sports: O Παναθηναϊκός υποδέχεται την Παρτιζάν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς20:26Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές20:12Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο μετάβασης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ - Οι τρεις μεγάλες αλλαγές19:58Καρδίτσα: Λύκος μπήκε σε ποιμνιοστάσιο και σκότωσε 20 πρόβατα και αρνιά (εικόνες)19:30Αγροτικές επιδοτήσεις: Τα βασικά χαρακτηριστικά του μεταβατικού συστήματος πληρωμών και ελέγχων για το 202519:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο