LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 29 Νοεμβρίου 2020 16:43

ΕΚΤ: χρειάζεται επιτάχυνση της μείωσης των “κόκκινων” δανείων στην Ελλάδα

Τι ζήτησε ο επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ για τους πλειστηριασμούς και τον πτωχευτικό κώδικα.

AP - European Central Bank - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - Φρανκφούρτη

Την ανάγκη να επιταχύνουν οι ελληνικές τράπεζες τη διαδικασία εξυγίανσης των ισολογισμών τους προκειμένου να μειωθούν σε αποδεκτό επίπεδο τα κόκκινα δάνεια, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ESM) Αndrea Enria.

O ίδιος, μιλώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της ίδρυσης ενός Πανευρωπαϊκού δικτύου «κόκκινων τραπεζών» (εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού) προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το επερχόμενο κύμα αύξησης δανείων που θα προκαλέσει η πανδημία.

Μάλιστα, πρότεινε τη δημιουργία μηχανισμού ο οποίος θα αποτρέπει τον επιμερισμό του κόστους που συνεπάγεται η λειτουργία τέτοιων εταιρειών μεταξύ όλων των κρατών μελών της Ε.Ε.

Με τον τρόπο αυτόν, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, μπορεί να καμφθούν οι αντιρρήσεις που προβάλλουν ορισμένες κυβερνήσεις επικαλούμενες τον λεγόμενο «κίνδυνο αμοιβαίας ανάληψης Χρέους».

Επίσης, όπως απεκάλυψε, αντίθετοι με την ιδέα της δημιουργίας μίας πανευρωπαικής «κακής τράπεζας» είναι και ορισμένοι τραπεζίτες, οι οποίοι κρίνουν ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις για την αύξηση των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη ( σ.σ ο ίδιος έχει εκτιμήσει ότι η νέα γενιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να φθάσει το 1,4 τρισ. ευρώ), είναι αρκετά απαισιόδοξες.

Ειδικότερα, για τις ελληνικές τράπεζες ο επικεφαλής του SSM αναγνώρισε ότι έχουν καταβάλει απίστευτες προσπάθειες και πρόοδο στην αντιμετώπιση της κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την προηγούμενη κρίση. «Έχουμε παρατηρήσει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους περίπου 25 δισ. Ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2018 έως το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Έτσι, υπήρξε μια σημαντική προσπάθεια, αλλά ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τα συνολικά δάνεια παραμένει πολύ υψηλότερος από ό,τι στην υπόλοιπη τραπεζική ένωση. Είναι 36,7% στην Ελλάδα, σε σύγκριση με κάτω του 3% στη ζώνη του ευρώ συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να καταβληθούν πρόσθετες προσπάθειες».

Περαιτέρω επιδείνωση

Προσέθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ το οποίο συνέβαλε στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 «Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει το σχήμα προστασίας στοιχείων ενεργητικού «Ηρακλής» το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες να κάνουν τιτλοποιήσεις και να ελευθερώσουν τους ισολογισμούς τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Χάρη σε αυτό το σχήμα έχει σημειωθεί πρόσφατα σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, άρα έχουν ήδη επιτευχθεί πολλά» είπε.

«Γνωρίζουμε ότι η βαθιά ύφεση που έχει προκαλέσει ο κορ0νοϊός θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και οι τράπεζες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι σε θέση να στηρίξουν την οικονομία. Πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα ως επείγον» επεσήμανε.

Νέος πτωχευτικός και ενίσχυση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

«Υπάρχει και κάτι που μπορούν να κάνουν οι αρχές για να στηρίξουν αυτήν τη διαδικασία. Υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που συζητούνται, όπως καταλαβαίνω, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση. Μεταρρυθμίσεις όπως η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, η ενίσχυση του πλαισίου ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η εκκαθάριση των υποθέσεων πτώχευσης φυσικών προσώπων οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων. Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν προκειμένου ο τραπεζικός τομέας να γίνει περισσότερο βιώσιμος και να είναι πραγματικά σε θέση να στηρίξει την οικονομία». τόνισε επίσης.

Προειδοποίησε, όμως, ότι οι τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν την εκκαθάριση των ισολογισμών τους, καθώς η βαριά ύφεση που προκλήθηκε από το COVID-19 θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των δανείων τους . «Είναι επείγον να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα» , ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Υποστήριξε τέλος ότι η τραπεζική ένωση δεν έχει προωθηθεί επαρκώς, ώστε να διαθέτει ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε περίπτωση ενός μεγάλου συστημικού σοκ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠτΔ - Τασούλας: Η εθνική ομοψυχία δεν είναι ευχολόγιο, αλλά όρος απαράβατοςΣήμερα 12:52 | Ειδήσεις

Με τιμές υποδέχθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τον Κωνσταντίνο Τασούλα στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την ορκωμοσία του, παραδίδοντάς του τη «σκυτάλη» της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Δίκη - Μάτι: Ενοχή για 12 πρόσωπα, απαλλαγή για 9 ζητά η εισαγγελέαςΣήμερα 11:41 | Ειδήσεις

Την ενοχή 12 κατηγορούμενων και την απαλλαγή 9 ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων στη δίκη για το Μάτι.

Ορκωμοσία Τασούλας - Μητσοτάκης: Η στιγμή που σκύβει στα ονόματα των 57 θυμάτων των ΤεμπώνΣήμερα 12:10 | Ειδήσεις

Καρέ - καρέ η στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκύβει στα ονόματα των 57 θυμάτων των Τεμπών μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη. 

Τέμπη: Μήνυση κατά Καραμανλή και Σπίρτζη από oικογένεια θύματοςΣήμερα 13:46 | Ειδήσεις

Μήνυση κατά των πρώην υπουργών Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη κατατέθηκε από τους δικηγόρους της οικογένειας ενός εκ των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, της Αγάπης Τσακλίδη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εθνική Πινακοθήκη - Νίκος Παπαδόπουλος: Βίντεο - ντοκουμέντο από τον βανδαλισμό των εκθεμάτων 15:04Εξωδικαστικός μηχανισμός - Χατζηδάκης: Υπερδιπλασιάστηκαν οι ρυθμίσεις οφειλών 14:50ΟΣΕΘ: “Έκρηξη” στην επικύρωση εισιτηρίων σε ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ14:36Γυναικοκτονία - Θεσσαλονίκη: Σε σοκ οι κόρες του ζευγαριού14:21Καιρός: Συννεφιά, αφρικανική σκόνη και νέα άνοδος της θερμοκρασίας την Παρασκευή14:07Τέμπη: Μήνυση κατά Καραμανλή και Σπίρτζη από oικογένεια θύματος13:53Δίκη - Μάτι: Ενοχή για 12 πρόσωπα, απαλλαγή για 9 ζητά η εισαγγελέας13:39Ενδοοικογενειακή βία - Ρόδος: Ανήλικος κατήγγειλε τον πατέρα του 13:24Conference League: Φιορεντίνα - Παναθηναϊκός ζωντανά σε ANT1 και antenna.gr την Πέμπτη13:10ΠτΔ - Τασούλας: Η εθνική ομοψυχία δεν είναι ευχολόγιο, αλλά όρος απαράβατος12:56Βούλα: Συνελήφθησαν δύο εργολάβοι για το εργατικό δυστύχημα 12:43Ορκωμοσία Τασούλα - Σακελλαροπούλου: Σας συγχαίρω για την εκλογή σας12:30Ορκωμοσία Τασούλας - Μητσοτάκης: Η στιγμή που σκύβει στα ονόματα των 57 θυμάτων των Τεμπών 12:16Ρόδος: Εξαφάνιση ανήλικων από δομή φιλοξενίας12:03Ορκίστηκε νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τασούλας11:49Ορκωμοσία Τασούλα: Απέχουν Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας11:35ΠτΔ - Κώστας Τασούλας: Οι πρώτες αφίξεις στην τελετή ορκωμοσίας (εικόνες)11:22Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλονίκης Άνθιμος11:08ΠτΔ - Κώστας Τασούλας: Η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας (live blog)10:55Πέμπτη 13 Μαρτίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας 10:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο