LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠαράξεναΔημοσίευση: 28 Νοεμβρίου 2020 07:49

Βρέθηκε σκελετός φάλαινας 5.000 χρόνων (εικόνες)

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το εν λόγω εύρημα ανοίγει "ένα παράθυρο στο παρελθόν", το οποίο μπορεί να δώσει σημαντικά στοιχεία για τη στάθμη της θάλασσας και τη βιοποικιλότητα.

Ανακάλυψη - σκελετός φάλαινας - Ταϊλάνδη

Ένας τέλεια διατηρημένος σκελετός φάλαινας, που πιστεύεται ότι έζησε πριν 3.000 με 5.000 χρόνια, ανακαλύφθηκε στην Ταϊλάνδη.

Τα οστά βρέθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου περίπου 12 χιλιόμετρα (7,5 μίλια) από την ακτή δυτικά της Μπανγκόκ. Ο σκελετός μήκους 12 μέτρων θεωρείται ότι ανήκει σε φάλαινα Bryde.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το εν λόγω εύρημα ανοίγει "ένα παράθυρο στο παρελθόν", το οποίο μπορεί να δώσει σημαντικά στοιχεία για τη στάθμη της θάλασσας και τη βιοποικιλότητα.

Ανακάλυψη - σκελετός φάλαινας - Ταϊλάνδη

Τα οστά αυτά αποτελούν "ένα σπάνιο εύρημα", δήλωσε ο ερευνητής Marcus Chua του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης στο BBC. "Υπάρχουν λίγα υπο-απολιθώματα φαλαινών στην Ασία", είπε, και ακόμη λιγότερα είναι "σε τόσο καλή κατάσταση".

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ταϊλάνδης Varawut Silpa-archa δείχνουν ότι τα οστά είναι ανέπαφα. Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερο από το 80% του σκελετού έχει ανακτηθεί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων των σπονδύλων, των πλευρών, των πτερυγίων και μιας ωμοπλάτης. Μόνο το κεφάλι του σκελετού εκτιμάται ότι έχει μήκος περίπου 3 μέτρα.

Ανακάλυψη - σκελετός φάλαινας - Ταϊλάνδη

Ο κ. Chua τόνισε ότι η ανακάλυψη θα επιτρέψει στους ερευνητές να μάθουν περισσότερα για το συγκεκριμένο είδος φαλαινών και να διαπιστώσουν εάν υπήρχαν διαφορές σε σύγκριση με τις σημερινές φάλαινες Bryde. Ο σκελετός θα παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τις «παλαιοβιολογικές και γεωλογικές συνθήκες εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένης της στάθμης της θάλασσας, των τύπων ιζημάτων και των βιολογικών κοινοτήτων εκείνη την εποχή».

Οι φάλαινες Bryde, που ζουν σε ζεστά, εύκρατα και τροπικά νερά, βρίσκονται ακόμα και σήμερα στις θάλασσες της Ταϊλάνδης.

Ανακάλυψη - σκελετός φάλαινας - Ταϊλάνδη

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις διαρρηκτών μετά από κυνηγητό σε ταράτσες και μπαλκόνια10:43Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:29Αττική: Μπαράζ εμπρησμών σε αυτοκίνητα10:15Τηλέφωνο για βόμβα στα δικαστήρια της Ευελπίδων10:01Στο Λονδίνο ο Μητσοτάκης - Θα μιλήσει σε επενδυτικό συνέδριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε συνεργασία με την Μόργκαν Στάνλεϊ09:47IRIS: Υποχρεωτικό από σήμερα σε όλες τις επιχειρήσεις09:33Πάτρα: Συλλήψεις για πωλήσεις αλκοόλ σε ανήλικους09:19Τσιάρας στον ΑΝΤ1: Οι αγρότες έχουν δίκιο, αλλά έως ένα σημείο09:05Τροχαίο στη Λούτσα: "Ο οδηγός δεν κατάλαβε ότι είχε σκοτώσει τον 24χρονο" δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας στον ΑΝΤ1 (βίντεο)08:50Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητάει προεδρική χάρη στη δίκη του για διαφθορά08:35Γουίτκοφ: Ο απεσταλμένος του Τραμπ σήμερα στη Μόσχα08:21Πάτρα: Νέο περιστατικό πτώσης σοβά στο κέντρο της πόλης08:07Αγρότες – μπλόκα: Παραμένει αποκλεισμένος ο Ε-6507:52Δώρο Χριστουγέννων: Νωρίτερα φέτος η καταβολή του07:38ΤΑΞΙ: Νέα 48ωρη απεργία07:24Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS: Οι δέκα ημερομηνίες “σταθμός”07:10ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο “χάρτης” των πληρωμών έως τις 5 Δεκεμβρίου06:56Τραμπ: Το σκάνδαλο διαφθοράς στην Ουκρανία δεν βοηθάει τις διαπραγματεύσεις για ειρήνη06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 1η Δεκεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο