LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 26 Νοεμβρίου 2020 21:18

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: καταδίκασε την απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία

Οι ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, που ξεκίνησε το 2015 στην Πολωνία, έπληξε την ανεξαρτησία και τη νομιμότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

AP - ΠΟΛΩΝΙΑ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε σήμερα την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, με την οποία απαγορεύτηκαν σχεδόν πλήρως οι αμβλώσεις στη χώρα αυτή, επισημαίνοντας ότι «διακυβεύεται η υγεία και η ζωή των γυναικών» και παραβιάζονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με ψήφους 455 υπέρ, 145 κατά και 71 αποχές.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά τη μεταρρύθμισή του από το συντηρητικό, καθολικό κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) και συμμορφούμενο προς τις επιθυμίες του, έθεσε εκτός νόμου τη διακοπή της εγκυμοσύνης λόγω σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου, κρίνοντας ότι είναι ασύμβατη με το Σύνταγμα. Η απόφαση αυτή προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, άνευ προηγουμένου για τη χώρα.

Επί της ουσίας, με την απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύτηκαν όλες οι αμβλώσεις, εκτός αν πρόκειται για περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Οι ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, που ξεκίνησε το 2015 στην Πολωνία, «έπληξε την ανεξαρτησία και τη νομιμότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου» και ότι «ο συνταγματικός χαρακτήρας των πολωνικών νόμων δεν είναι πλέον επαρκώς εγγυημένος».

Στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια, η Επίτροπος Ισότητας Ελένα Ντάλι σημείωσε ότι η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στην άμβλωση. Υπενθύμισε όμως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε το 2017 μια διαδικασία σε βάρος της Πολωνίας, λόγω των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης και εξέφρασε ανησυχία για την ανεξαρτησία του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αυτή η διαδικασία «επί παραβάσει του άρθρου 7», όπως αποκαλείται, αφορά τη «σοβαρή καταπάτηση» των αξιών της ΕΕ και μπορεί θεωρητικά να οδηγήσει σε κυρώσεις, όπως στη στέρηση ψήφου στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ίδια διαδικασία ξεκίνησε το 2018 και σε βάρος της Ουγγαρίας.

«Η Πολωνία του 2020 είναι κόλαση για τις γυναίκες», είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησε ο ευρωβουλευτής Ρόμπερτ Μπιέντρον (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες), πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Πολωνίας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο γίνονται λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις στη χώρα. Οι γυναικείες οργανώσεις όμως εκτιμούν ότι παράνομα, ή στο εξωτερικό, πραγματοποιούνται 200.000. «Ο περιορισμός ή η απαγόρευση του δικαιώματος στην άμβλωση (…) θα προκαλέσει αύξηση των παράνομων, επικίνδυνων αμβλώσεων» που ενέχουν θανάσιμο κίνδυνο για τις γυναίκες, κατήγγειλαν οι ευρωβουλευτές.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η Ευρώπη οφείλει να είναι παρούσα όχι με λόγια αλλά με πράξειςΣήμερα 13:55 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, στη συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα;

Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο στενός συνεργάτης του Ζελένσκι εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράςΣήμερα 17:41 | Ειδήσεις

Οι υπηρεσίες καταπολέμησης της διαφθοράς της Ουκρανίας πραγματοποίησαν έρευνα σήμερα το πρωί στην οικία του Άντριι Γερμάκ.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Πάπας Λέων: Tο κοινό προσκύνημα στην ΝίκαιαΣήμερα 15:12 | Ειδήσεις

Παρόντες στην κοινή προσευχή είναι επικεφαλής και εκπρόσωποι άλλων χριστιανικών εκκλησιών και ομολογιών.

Κυριακή Γρίβα: Ελεύθερη και η αστυνομικός-επόπτρια που είχε υπηρεσία την ημέρα της δολοφονίαςΣήμερα 15:03 | Ειδήσεις

Κατά την απολογία της, η επόπτρια φαίνεται να είπε ότι δεν βρισκόταν στο γραφείο όπου ήταν η αξιωματικός υπηρεσίας όταν πήγε η Κυριακή ζητώντας βοήθεια.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο στενός συνεργάτης του Ζελένσκι εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς17:46Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:36Ευλογιά: Εντοπίστηκαν 3 περιστατικά παραβάσεων κανονισμών προστασίας της δημόσιας υγείας και της ζωικής παραγωγής17:26Θεσσαλονίκη: Με σταθερό ρυθμό οι δοκιμές του Μετρό προς Καλαμαριά17:16Ρωσία: Παρελήφθη το νέο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου - Θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα17:06ΥΠΑΑΤ: 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα 3,7 δισ. που καταβάλλονται στους αγρότες το 202516:56ΑΑΔΕ: Επιστροφή ενός μηνιαίου ενοικίου για 9.000 δικαιούχους16:46Ψηφιακό Μητρώο: Παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2026 για την απογραφή ανελκυστήρων16:36e-ΕΦΚΑ: Παράταση προθεσμίας για καταβολή δόσεων ρύθμισης και τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών16:26Ολυμπιακός - Ελ Κααμπί: Έγινε ο κορυφαίος ξένος σκόρερ με ελληνική ομάδα στην Ευρώπη...μαζί με τον Βαζέχα16:16Λέσβος: Η Adel χτυπάει το νησί - Σφοδρή χαλαζόπτωση (Εικόνες + Βίντεο)16:06Πιερρακάκης: Ο Προϋπολογισμός του 2026 είναι το επόμενο βήμα για την Ελλάδα που δεν φοβάται το αύριο, δημιουργεί, πατά σε σταθερά θεμέλια15:56Τέμπη: Νέα διακοπή στη δίκη για τα χαμένα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας15:46Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Πάπας Λέων: Tο κοινό προσκύνημα στην Νίκαια15:36Χανιά: Στους δρόμους οι αγρότες - Αγοράζουμε σε τιμές Ευρώπης, πουλάμε σε τιμές Βαλκανίων και ο πολίτης αγοράζει σε τιμές Βρυξελλών15:26Κυριακή Γρίβα: Ελεύθερη και η αστυνομικός-επόπτρια που είχε υπηρεσία την ημέρα της δολοφονίας15:16Βουλή: "Όχι" σε περικοπές στους αγρότες και σε διαιρεμένη Κύπρο - Τα μηνύματα Κακλαμάνη και Μέτσολα15:06Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες σε Ταϊλάνδη, Ινδονησία και Σρι Λάνκα (εικόνες)14:52Κρήτη: Θρήνος στο τελευταίο "αντίο" του 19χρονου ΕΠΟΠ - Με γαλανόλευκη σημαία τυλιγμένο το φέρετρο (εικόνες)14:38Μητσοτάκης: Η Ευρώπη οφείλει να είναι παρούσα όχι με λόγια αλλά με πράξεις14:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο