LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 26 Νοεμβρίου 2020 14:40

Ακτινοχειρουργική εγκεφάλου με γ-Knife

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Νευροχειρουργός, Υπεύθυνος Τμήματος Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου γ-knife Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Metropolitan-Gamma Knife 

Χωρίς τομή ή αναισθησία, η ακτινοχειρουργική έχει αλλάξει τα δεδομένα στη θεραπεία παθήσεων του εγκεφάλου τα τελευταία είκοσι χρόνια. 

Το Τμήμα Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου γ-Knife είναι το μοναδικό που λειτουργεί στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο ΥΓΕΙΑ τον Φεβρουάριο του 2004. Στα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας του, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 2.500 θεραπείες για παθήσεις του εγκεφάλου, με το ποσοστό επιτυχίας για την πλειονότητα των διαγνώσεων να είναι μεγαλύτερο από 95%.

Η γ-Knife ακτινοχειρουργική θεραπεία θεωρείται η μεγαλύτερη τεχνική καινοτομία στη νευροχειρουργική τα τελευταία 20 χρόνια, επιτρέποντας σε πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς παγκοσμίως να έχουν επαρκή έλεγχο της νόσου τους, χωρίς τους κινδύνους της ανοικτής χειρουργικής επέμβασης. Αποτελεί την πιο σύγχρονη εκδοχή της στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής και με απαράμιλλη ακρίβεια, χορηγεί, σε μια συνεδρία, ισχυρή δόση ακτινοβολίας σε οποιονδήποτε ενδοκρανιακό στόχο, χωρίς να επηρεάζεται ο περιβάλλων υγιής ιστός.

Το γ-Knife μπορεί να θεραπεύσει αναίμακτα, δυσπρόσιτες χειρουργικά παθήσεις του εγκεφάλου όπως αγγειακές δυσπλασίες και όγκους, αλλά και εξεργασίες στους οφθαλμικούς κόγχους.  Η τεχνική αναφέρεται συχνά ως η «χειρουργική χωρίς νυστέρι», γιατί δεν γίνεται καμία τομή με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται οι επιπλοκές για τον ασθενή, ενώ ταυτόχρονα έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με αυτή του χειρουργείου.

Το Leksell Gamma Knife® Perfexion™ που λειτουργεί στο ΥΓΕΙΑ, αποτελεί την πλέον σύγχρονη εξέλιξη της τεχνικής γ-Knife. Χρησιμοποιεί 192 δέσμες φωτονίων, που εστιάζονται ταυτόχρονα και με εξαιρετική ακρίβεια (μικρότερη από 0.1 mm) στο ίδιο σημείο, ακτινοβολώντας επιλεκτικά τον όγκο-στόχο, ο οποίος επιλέγεται τρισδιάστατα στον εγκέφαλο, μέσω απεικονιστικών εξετάσεων (μαγνητική-αξονική τομογραφία, μαγνητική-ψηφιακή αγγειογραφία, PET-CT).

Με το γ-Knife αντιμετωπίζονται καλοήθειες όπως μηνιγγίωμα, αδένωμα υπόφυσης, ακουστικό νευρίνωμα, αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία, σηραγγώδες αιμαγγείωμα, νευραλγία τριδύμου, επιληψία αλλά και κακοήθειες όπως μεταστάσεις εγκεφάλου, μελάνωμα οφθαλμού, γλοίωμα και λοιποί όγκοι, προσφέροντας πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας στον έλεγχο της πάθησης.

Συγκεκριμένα, για το ακουστικό νευρίνωμα υπάρχει πιθανότητα διατήρησης ή καλυτέρευσης της ακοής, για τους όγκους που πιέζουν το οπτικό νεύρο βελτίωση της όρασης,  για τη νευραλγία τριδύμου  έλεγχος του πόνου, συνήθως χωρίς τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και χωρίς την παρουσία αιμωδιών στο πρόσωπο, για τις μεταστάσεις εγκεφάλου έλεγχος των δευτεροπαθών εντοπίσεων, χωρίς διαταραχή της μνήμης, γνωστική δυσλειτουργία ή τριχόπτωση, που συμβαίνει μετά από ολοκρανιακή ακτινοθεραπεία, ενώ για τους όγκους στη βάση του κρανίου αποφεύγεται η συχνή βλάβη των κρανιακών νεύρων, που προκαλείται από την ανοικτή χειρουργική επέμβαση. 

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του Covid-19 ή να αποφεύγετε να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.

*Άρθρο του Δρ. Κωνσταντίνου ΛαμπρόπουλουΝευροχειρουργού, Υπεύθυνου Τμήματος Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου γ-knife Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο