LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 26 Νοεμβρίου 2020 14:39

Μύθοι και Αλήθειες στην Ακτινοθεραπεία: Σύγχρονη Ακτινοθεραπεία

Γράφει ο Γεώργιος Κριτσέλης, Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος, Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ.

Metropolitan - HALCYON ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ - ακτινοθεραπεία

Παρά το γεγονός ότι σήμερα η ακτινοθεραπεία, προσφέρει λύσεις και ποιότητα ζωής στους ασθενείς, μόνη ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, εξακολουθούν να επιβιώνουν κάποιοι μύθοι σχετικά με τη χρήση της. Μύθοι που ανάγονται σε παλαιότερες δεκαετίες και σε παλαιότερες τεχνολογίες. Οποιαδήποτε είδους θεραπεία μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε ένα μικρό ποσοστό και το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην ακτινοθεραπεία. Ωστόσο οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες και διαχειρίσιμες. 

Ακτινοθεραπεία και «πόνος»

ΜΥΘΟΣ. Η ακτινοθεραπεία δεν πονάει, το αντίθετο μάλιστα. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο διαχείρισης του πόνου και βελτίωσης της ποιότητας ζωής σε ογκολογικούς ασθενείς.

Στη διάρκεια της ακτινοθεραπείας, ο ασθενής δεν αισθάνεται τίποτα, καμία δυσφορία ή ενόχληση, είναι σαν να κάνει μια απλή ακτινογραφία. Το μόνο που έχουν αναφέρει ορισμένοι ασθενείς, είναι κάποια αίσθηση καύσους ή κνησμού στην υπό θεραπεία περιοχή. Μερικές εβδομάδες αργότερα μπορεί στην περιοχή που ακτινοβολήθηκε να εμφανιστεί ξηρότητα ή/και ήπιος ερεθισμός.

Ακτινοθεραπεία και «παρενέργειες»

ΜΥΘΟΣ. Oι ανεπιθύμητες ενέργειες της ακτινοθεραπείας, που δεν είναι σοβαρές, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή που θα ακτινοβοληθεί και από τη δόση που θα χορηγηθεί. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 94% των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία αισθάνονται φόβο στην αρχή, στη συνέχεια όμως, το 90% εξ’ αυτών αναφέρουν ότι η εμπειρία δεν ήταν τόσο τρομακτική όσο νόμιζαν. Αντίστοιχα, για το 84% των ασθενών οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν διαχειρίσιμες και καλύτερες από όσο ανέμεναν.

Ακτινοθεραπεία και «αποχή από την εργασία» 

ΜΥΘΟΣ. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία, πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους και συνεχίζουν την καθημερινότητά τους. Η ακτινοθεραπεία είναι σύντομη και μη επεμβατική και έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Βέβαια, αυτό εξαρτάται και από τον αν ο ασθενής λαμβάνει ταυτόχρονα και άλλες θεραπείες (π.χ. χημειοθεραπεία).

Ακτινοθεραπεία και «τοξικότητα σε υγιή όργανα»

ΜΥΘΟΣ. Ποτέ άλλοτε η ακτινοθεραπεία δεν μπορούσε να στοχεύσει με τόσο μεγάλη ακρίβεια έναν όγκο. Με συγκεκριμένες τεχνικές μάλιστα, όπως η απεικονιστική καθοδήγηση (Image Guided Radiotherapy), το RTsafe στην ακτινοθεραπεία εγκεφάλου (όπου ένα ακριβές ομοίωμα της κεφαλής του ασθενούς δημιουργείται για τον έλεγχο της θεραπείας, πριν αυτή εφαρμοστεί στον ασθενή), η τεχνική ακτινοβόλησης μαστού  ABC κ.ά., εξασφαλίζεται μέγιστη ακρίβεια στόχευσης και ασφάλειας. Έτσι, η τοξικότητα στους γύρω ιστούς μειώνεται στο ελάχιστο.

Σύγχρονη Ακτινοθεραπεία και ο ρόλος της στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Τα τελευταία χρόνια, η Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία σώματος (SBRT) ήλθε να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στην κλασσική ακτινοθεραπεία και την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Θεωρείται  εκριζωτική θεραπεία. Το εκριζωτικό φαινόμενο “tumor ablative effect”  της στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας, έγκειται στη χορήγηση υψηλών δόσεων ανά συνέδρια  και  της θανατηφόρας βλάβης του DNA των καρκινικών κυττάρων, σε σχέση με την ύπo- θανατηφόρα βλάβη (που συμβαίνει με τη συμβατική ΑΚΘ).

Ο σκοπός είναι να λάβει ο όγκος-στόχος τη μεγαλύτερη δυνατή δόση ακτινοβολίας, με ακρίβεια χιλιοστού έτσι ώστε να προστατευτούν οι πέριξ υγιείς ιστοί.

Η διαφορά μεταξύ της στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας σώματος σε σχέση με την κλασσική ακτινοθεραπεία, εντοπίζεται στην απόδοση πολύ υψηλότερων δόσεων ακτινοβολίας σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα και στο γεγονός ότι δεν δύναται να εφαρμοστεί σε όλους τους τύπους καρκίνου, ενώ είναι συγκριτικά πιο αποτελεσματική σε όγκους με αυξημένη ακτινοαντοχή.

Παρέχει ραδιοβιολογική ισοδύναμη δόση σε σχέση με αυτήν της συμβατικής ακτινοθεραπείας, αυξάνοντας σημαντικά τον τοπικό έλεγχο της νόσου και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Επιπλέον, σε αντιδιαστολή με τη συμβατική ακτινοθεραπεία των 28-35 καθημερινών συνεδριών, με τη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία η θεραπεία ολοκληρώνεται σε μόλις 5 συνεδρίες σε διάστημα 2 εβδομάδων, γεγονός που μειώνει σημαντικά το χρόνο της θεραπείας και την καθημερινή μετακίνηση του ασθενούς ενώ επιτρέπει την επιστροφή σε επιπλέον θεραπευτικούς χειρισμούς (ανοσοθεραπεία, χημειοθεραπεία) σε σύντομο χρονικό διάστημα.

H εφαρμογή της στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας είναι ιδιαιτέρως απαιτητική και χρειάζεται εξειδίκευση και εμπειρία από τον ακτινοθεραπευτή - ογκολόγο αλλά και από το σύνολο του επιστημονικού δυναμικού (ακτινοφυσικοί, τεχνολόγοι). 

Οι σύγχρονες μελέτες  έχουν δείξει όφελος από την Στερεοτακτική ακτινοθεραπεία,  στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα (αρχικό στάδιο), γαστρεντερικούς καρκίνους (πάγκρεας, ήπαρ), όγκους στη σπονδυλική στήλη, καρκίνου του προστάτη (αρχικό στάδιο), και ηπατικές/πνευμονικές μεταστάσεις στο πλαίσιο ολιγομεταστατικής νόσου, ενώ τρέχουσες μελέτες αναδεικνύουν σημαντικό όφελος στον καρκίνου του μαστού και του νεφρού.

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του Covid-19 ή να αποφεύγετε να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.

Metropolitan - ΚΡΙΤΣΕΛΗΣ

*Άρθρο του Γεώργιου Κριτσέλη, Ακτινοθεραπευτή – Ογκολόγου, Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣυναθροίσεις: το όριο για 100 άτομα “άναψε φωτιές”Σήμερα 13:22 | Ειδήσεις

Νέος γύρος πολιτικής κόντρας ξέσπασε μετά την ανακοίνωση για το όριο στις συναθροίσεις.

Μπεκατώρου στο “Ενώπιος Ενωπίω”: Γιατί μίλησα τώρα (βίντεο)Σήμερα 06:10 | Ειδήσεις

Για την σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε, πώς την αντιμετώπισε, αλλά και τους λόγους που βγήκε να μιλήσει τώρα, αναφέρθηκε η χρυσή Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοϊας. Η συγκίνησή της όταν μίλησε για την απώλεια αδελφής της.

Σήφης Βαλυράκης: Η ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατό τουΣήμερα 13:35 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγριας στο πόρισμά του για τα αίτια θανάτου του πρώην υπουργού.

Εμβόλιο AstraZeneca: αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά του η ΓερμανίαΣήμερα 09:34 | Ειδήσεις

Τι απαντά η φαρμακοβιομηχανία στα δημοσιεύματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. «Ναι» από το Βερολίνο σε περιορισμούς στις εξαγωγές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κόντρα για το όριο των 100 ατόμων στις συναθροίσεις13:55Ιταλία: Παραίτηση Κόντε από την Πρωθυπουργία13:46Σήφης Βαλυράκης: Η ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατό του13:35Χάρης Σώζος: Σοβαρό τροχαίο με μηχανή13:28Υπόθεση Ναβάλνι: το Κρεμλίνο κατηγορεί τους διαδηλωτές για υπερβολικά βίαιη συμπεριφορά 13:21Κικίλιας: Οι εμβολιασμοί γίνονται οργανωμένα, με σεβασμό στον πολίτη13:13Αρκουμανέας: υπάρχει διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα13:04“Άγριες Μέλισσες”: Τι αποκάλυψε ο “κουρέας” για το Διαφάνι (βίντεο)12:57Σακελλαροπούλου - Ιερώνυμος: Η πανδημία στο επίκεντρο της συνάντησής τους12:48“Παρουσιάστε!”: Στοιχηθείτε! Έρχεται ο Αρχηγός του ΓΕΣ (εικόνες)12:39Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: γιατί “κόπηκε” η μια στις δυο αιτήσεις12:29“Άγριες Μέλισσες”: Τι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο (βίντεο)12:21Στο έλεος του χιονιά οι κεντρικές ΗΠΑ (εικόνες)12:13Υπουργείο Παιδείας: Τι ισχύει για τις απουσίες και τη βαθμολογία12:02Οι 10 κορυφαίες ομάδες σε έσοδα11:54Ζώδια: Απρόβλεπτα γεγονότα την Τρίτη (βίντεο)11:46“ΣΑΛΑΜΙΣ – 02/21”: εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση Ελλάδας-Κύπρου11:37Ο Τσίπρας κατάθεσε αγωγές σε βάρος Παπαχρήστου – Κουρτάκη11:29Εκπτώσεις: τι δείχνουν τα στοιχεία για τιμές και τζίρο11:20Γρηγόρης Αρναούτογλου: στον ΑΝΤ1 για άλλα τρία χρόνια11:09
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο