LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 26 Νοεμβρίου 2020 14:39

24ωρη καταγραφή γλυκόζης (Holter σακχάρου): Το νέο όπλο στη μάχη κατά του διαβήτη

Γράφει η Ευανθία Διαμάντη – Κανδαράκη, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Δ/ντρια Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Σακχαρώδη Διαβήτη, Όμιλος ΥΓΕΙΑ.

ζάχαρη

Για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη είναι απολύτως απαραίτητη και σημαντική η συστηματική και ακριβής παρακολούθηση και καταγραφή του από τον ασθενή. Τις δυσκολίες στο σημείο αυτό αντιμετωπίζει μια νέα μέθοδος, η 24ωρη καταγραφή γλυκόζης (Holter σακχάρου). Ποια είναι, λοιπόν, τα πλεονεκτήματα τόσο για τον ασθενή όσο και για τον θεράποντα ιατρό;

Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού, στην οποία παρατηρείται αύξηση του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, είτε γιατί δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη είτε γιατί αυτή δεν έχει ικανοποιητική δράση στα διάφορα όργανα του σώματος, όπως οι μύες, το ήπαρ και ο λιπώδης ιστός. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη είναι η ρύθμιση των τιμών του σακχάρου του αίματος. Η παρατεταμένη χρόνια αύξηση του σακχάρου στο αίμα είναι η κύρια αιτία των επιπλοκών και του κινδύνου που ενέχει ο ΣΔ για την εμφάνισή τους όπως λ.χ. η καρδιαγγειακή νόσος. Ωστόσο, η σύγχρονη έρευνα έχει καταδείξει ότι εξίσου σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των επιπλοκών του διαβήτη παίζουν οι διακυμάνσεις του σακχάρου, είτε προς τα κάτω (υπογλυκαιμία) είτε προς τα πάνω (υπεργλυκαιμία). Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ διαθέτει, σε συνδυασμό με την επιστημονική γνώση των ενδοκρινολόγων και άλλων ειδικών, την εξειδικευμένη τεχνογνωσία για την μελέτη των διακυμάνσεων του σακχάρου, μέσω της συνεχούς 24ωρης καταγραφής σακχάρου.

Τι είναι το Holter σακχάρου;

Το σύστημα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης αίματος (Holter σακχάρου) περιλαμβάνει τη μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης σε 24ωρη βάση. Συνήθως, πραγματοποιείται για 4 συναπτές ημέρες και μελετά τις διακυμάνσεις των επιπέδων του σακχάρου ανάλογα με τα γεύματα, τη θεραπευτική αγωγή και τη φυσική δραστηριότητα του ασθενούς.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση γίνεται με υποδόρια τοποθέτηση ενός ειδικού αισθητήρα στην κοιλιακή χώρα του ασθενούς. Λαμβάνονται μετρήσεις της γλυκόζης αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ παράλληλα ο ασθενής καταγράφει σε έντυπο την ώρα και το περιεχόμενο των γευμάτων του, τη φαρμακευτική του αγωγή και τη φυσική δραστηριότητα που έχει. Το σύστημα λειτουργεί με «τυφλό» τρόπο, δηλαδή όλες οι μετρήσεις που καταγράφονται δεν γνωστοποιούνται στον ασθενή κατά τη διάρκεια (συνήθως τετραήμερη) της εξέτασης, αλλά αποθηκεύονται στο λογισμικό πρόγραμμα.

Μετά την αφαίρεση της συσκευής, ο ιατρός αναλύει ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα του συστήματος συνεχούς καταγραφής, μέσω ενός εξειδικευμένου ηλεκτρονικού προγράμματος, στο οποίο οι τιμές της γλυκόζης παρακολουθούνται ανά ημέρα, συνολικά, αλλά και σε σχέση με τα γεύματα και ενημερώνει τον ασθενή.

Σε ποιους απευθύνεται;

Η εξέταση αυτή απευθύνεται σε ασθενείς με διαγνωσμένο ΣΔ, ιδίως σε όσους δεν επιτυγχάνουν τους στόχους για την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c), συμβάλλοντας στη βελτίωση της γλυκαιμικής τους ρύθμισης με τις πιο κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Επιπρόσθετα, το holter σακχάρου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο σε ασθενείς με επαναλαμβανόμενα υπογλυκαιμικά επεισόδια.

Τέλος, το σύστημα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης έχει θέση και σε περιπτώσεις γυναικών με ΣΔ που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν, οπότε και απαιτείται αυστηρή ρύθμιση του σακχάρου, καθώς και σε γυναίκες με ΣΔ κύησης.

Γιατί (να) το κάνει ο ασθενής;

Το Holter σακχάρου είναι ένα μοναδικό εργαλείο τόσο για τον ιατρό όσο και για τον ασθενή, γιατί:

  • Παρέχει μεγάλο αριθμό μετρήσεων.
  • Εντοπίζονται υπεργλυκαιμικές αιχμές ή χαμηλές τιμές σακχάρου που συμβαίνουν μεταξύ των μετρήσεων από την αυτομέτρηση, που σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να χαθούν.
  • Μπορεί να ανιχνεύσει νυχτερινές ή ασυμπτωματικές υπογλυκαιμίες.
  • Μέσω της λεπτομερούς μελέτης της ημερήσιας διακύμανσης της γλυκόζης, μπορεί να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση της HbA1c και της γλυκαιμικής ρύθμισης των ασθενών.
  • Εκτός της γλυκαιμικής ρύθμισης, μέσω των πληροφοριών που λαμβάνουμε από το Holter Σακχάρου, έχει φανεί ότι μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ή στη βελτίωση της συχνότητας και της βαρύτητας των επιπλοκών του ΣΔ.

Τι περιλαμβάνει η εξέταση;

Η εξέταση περιλαμβάνει:

  • τοποθέτηση μιας συσκευής μέτρησης (μία για όλους τους ασθενείς) μέσω ενός καθετήρα (αναλώσιμο υλικό, ένας για κάθε ασθενή),
  • αφαίρεση της συσκευής,
  • εξαγωγή/ανάγνωση/εκτίμηση των αποτελεσμάτων και, τέλος,
  • ενημέρωση του ασθενούς.

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του Covid-19 ή να αποφεύγετε να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.

*Άρθρο της Ευανθίας Διαμάντη – Κανδαράκη, Ενδοκρινολόγου – Διαβητολόγου, Δ/ντριας Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Σακχαρώδη Διαβήτη, Όμιλος ΥΓΕΙΑ.

Metropolitan - ΔΙΑΜΑΝΤΗ

*Άρθρο της Ευανθίας Διαμάντη – Κανδαράκη, Ενδοκρινολόγου – Διαβητολόγου, Δ/ντριας Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Σακχαρώδη Διαβήτη, Όμιλος ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠως λειτουργεί η αγορά από σήμεραΣήμερα 06:16 | Ειδήσεις

Δείτε ποια καταστήματα ανεβάζουν ρολά και με ποιο ωράριο. Πως θα γίνονται οι μετακινήσεις. Οι κανόνες λειτουργίας.

Μπεκατώρου: συσπείρωση αλήθειας και δικαίουΣήμερα 08:36 | Ειδήσεις

«Η προσωπική μου περιπέτεια δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα που αφορά μόνο εμένα», τονίζει σε ανακοίνωση της η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης.

Κοντοζαμάνης στον ΑΝΤ1: δεν έχουμε μείνει πίσω στον εμβολιασμόΣήμερα 08:47 | Ειδήσεις

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας απαντά σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με το εμβόλιο. Γιατί δεν έχει ασκηθεί το δικαίωμα αίτησης επιπλέον δόσεων.Πότε θα έχουμε ανοσία.

Παγώνη – Ζαχαράτος: όταν η Ματίνα… συνάντησε τη Ματίνα (εικόνες)Σήμερα 06:29 | Ειδήσεις

Η ανεπανάληπτη συνάντηση της γιατρού με τον καλλιτέχνη και η μίμηση που έγινε viral.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ορκωμοσία Μπάιντεν με Lady Gaga και Τζένιφερ Λόπεζ!09:11Κοντοζαμάνης στον ΑΝΤ1: δεν έχουμε μείνει πίσω στον εμβολιασμό08:59Κορονοϊός: δεύτερο κρούσμα σε δημοτικό σχολείο (βίντεο)08:47Μπεκατώρου: συσπείρωση αλήθειας και δικαίου08:35Γκουίνεθ Πάλτροου: "θα το... κάνω, μόνο αν το πει ο σύζυγος μου" (βίντεο)08:22Κορονοϊός: η Αυστραλία δεν αναμένεται να ανοίξει τα σύνορα της σε αλλοδαπούς ταξιδιώτες το 202108:10Κακλαμανάκης για Μπεκατώρου στον ΑΝΤ1: δεν ήταν εύκολη η “κατάθεση ψυχής” της (βίντεο)07:57Πως το παλάτι με εξωτερικές τουαλέτες έγινε… η Βουλή07:44Λινού στον ΑΝΤ1: εξαιρετικά αργοί οι ρυθμοί στον εμβολιασμό (βίντεο)07:32Αθλέτικ Μπιλμπάο: “σκότωσε” τα θηρία και σήκωσε την “κούπα”07:20Γέμιζαν την αγορά με ποτά “μπόμπες” (εικόνες)07:07Με σεισμό ξύπνησε η Κρήτη06:54Ζωή και Νίκος Κωνσταντόπουλος αναλαμβάνουν τη Σοφία Μπεκατώρου06:42Παγώνη – Ζαχαράτος: όταν η Ματίνα… συνάντησε τη Ματίνα (εικόνες)06:30Πως λειτουργεί η αγορά από σήμερα06:17“Λέανδρος”: χιόνια και στα πεδινά, κρύο και βοριάδες την Δευτέρα06:04Ο Παναγιώτης Γιαννάκης… “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου (εικόνες)23:59Κορονοϊός: τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για μήνες23:48Στη 2η θέση η ΑΕΚ με... “σκαλοπάτι” τον Ατρόμητο23:39Ο Σβαρτσενέγκερ υιοθέτησε αρχαίο ελαιόδεντρο στην Κρήτη23:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο