LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 25 Νοεμβρίου 2020 13:43

Η νυχτερινή βάρδια βλάπτει σοβαρά την υγεία

Σε ποια ευρήματα καταλήγει βρετανική έρευνα για όσους εργάζονται μόνιμα σε νυχτερινές βάρδιες.

 Άσθμα 

Οι άνθρωποι που εργάζονται μόνιμα τα βράδια αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για μέτριο έως σοβαρό άσθμα, όπως καταδεικνύει μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία είναι σημαντικές, με δεδομένο πόσο εκτεταμένα είναι αφενός η νυχτερινή εργασία στις ανεπτυγμένες χώρες αφετέρου το άσθμα.

Περίπου ο ένας στους πέντε εργαζόμενους στις ανεπτυγμένες χώρες εργάζεται σε μόνιμες ή εναλλασσόμενες βάρδιες. Η εργασία σε βάρδιες, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, διαταράσσει το εσωτερικό βιολογικό ρολόι (κιρκάδιο ρυθμό), που κανονικά συγχρονίζεται με την εναλλαγή φωτός-σκοταδιού στο περιβάλλον. Αυτή η διαταραχή έχει συσχετιστεί με διάφορες μεταβολικές διαταραχές, καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο κ.ά., ενώ -μετά τη νέα μελέτη- σε αυτόν τον κατάλογο πρέπει να προστεθεί, πλέον, και το άσθμα.

«Είναι πολύ πιθανό ότι η αναστάτωση του βιολογικού ρολογιού ευνοεί την ανάπτυξη άσθματος», ανέφεραν οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Χάνα Ντάρινγκτον της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό «Thorax».

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 287.000 άτομα ηλικίας 37 έως 72 ετών, από τους οποίους σε ποσοστό 17% δούλευαν σε βάρδιες (εξ αυτών περίπου οι μισοί και τα βράδια). Περίπου το 5% των ατόμων συνολικά είχαν άσθμα και από αυτούς σχεδόν το 2% μέτριο έως σοβαρό.

Η μελέτη συσχέτισε τον χρόνο εργασίας με τις διαγνώσεις άσθματος και βρήκε ότι όσοι εργάζονταν μόνιμα σε νυχτερινές βάρδιες είχαν κατά μέσο όρο 36% μεγαλύτερη πιθανότητα άσθματος, ενώ ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 11% έως 18% για όσους εργάζονταν σε εναλλασσόμενες βάρδιες (πρωί-βράδυ) ή περιστασιακά τα βράδια.

Επίσης, με βάση τη διάκριση των ανθρώπων σε χρονότυπους «κορυδαλλών» (κοιμούνται πολύ νωρίς-ξυπνούν πολύ νωρίς) και «κουκουβαγιών» (κοιμούνται πολύ αργά-ξυπνούν πολλά αργά), βρέθηκε ότι και στις δύο αυτές ακραίες περιπτώσεις ο κίνδυνος άσθματος είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με όσους έχουν ένα ενδιάμεσο χρονότυπο. Τον μεγαλύτερο κατά 55% κίνδυνο μέτριου έως σοβαρού άσθματος έχουν οι «κορυδαλλοί», δηλαδή οι πολύ πρωινοί τύποι (που είναι ξύπνιοι πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι των υπόλοιπων), που εργάζονται σε ακανόνιστες βάρδιες, μεταξύ των οποίων και νυχτερινές.

Η μελέτη βρήκε ότι, σε σχέση με τους εργαζόμενους σε γραφείο τα πρωινά, οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, ιδίως νυχτερινές, είναι συχνότερα άνδρες, καπνιστές, οι οποίοι εργάζονται περισσότερες ώρες και κοιμούνται συνολικά λιγότερες ώρες μέσα στην ημέρα.

 

          

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Αξιολόγηση, βία και πολεοδομική μεταρρύθμιση στην εβδομαδιαία ανασκόπησηΣήμερα 10:16 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του. 

Νέα Σμύρνη: Πατέρας σκότωσε τον γιο του - Βίντεο ντοκουμέντο από το σημείο του εγκλήματοςΣήμερα 12:31 | Ειδήσεις

Το θύμα βρέθηκε θανάσιμα τραυματισμένο μέσα στο σπίτι του.

Έκρηξη βόμβας στην Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο 36χρονος ενοικιαστής του διαμερίσματοςΣήμερα 11:06 | Ειδήσεις

Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, προμήθεια, κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και κατοχή όπλων.

Περιπέτεια για μαθητές σε σχολική εκδρομή: Έκαναν στάση με το λεωφορείο αλλά... ξέχασαν δύο κορίτσιαΣήμερα 09:37 | Ειδήσεις

Μετά από 45 λεπτά… το λεωφορείο επέστρεψε στον σταθμό της Εθνικής και παρέλαβε τα δύο κορίτσια.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι απολογίες των κατηγορουμένων13:50Οδοντωτός Σιδηρόδρομος: Χωρίς δρομολόγια την Κυριακή - Η επίσημη ανακοίνωση 13:36Γιορτή της Μητέρας: Η συγκινητική ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού 13:22ΕΛΑΣ: Συνελήφθησαν 4 άτομα για ναρκωτικά και όπλα σε Αττική και Αχαΐα13:08Κασσελάκης: “Πυρά” σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - Συνεργασία με Πλεύση Ελευθερίας (εικόνες)12:54Νέα Σμύρνη: Πατέρας σκότωσε τον γιο του - Βίντεο ντοκουμέντο από το σημείο του εγκλήματος12:40Γιορτή της Μητέρας - Μητσοτάκης: Η συγκινητική ανάρτηση για τις μητέρες (βίντεο)12:26Γιορτή της μητέρας - Φίνος Φιλμ: Χρόνια πολλά στις Ελληνίδες μάνες (βίντεο)12:12Νέα Σμύρνη: Άνδρας μαχαίρωσε τον γιο του11:58Τραγωδία στη Ρόδο: 28χρονος εργάτης καταπλακώθηκε από χώματα σε έργα ύδρευσης 11:44Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε λεωφορείο εν κινήσει στο Πανόραμα (εικόνες)11:30Έκρηξη βόμβας στην Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο 36χρονος ενοικιαστής του διαμερίσματος 11:16Κοινωνικός Τουρισμός: Ποια ΑΦΜ κάνουν αίτηση σήμερα11:02Περιπέτεια για μαθητές σε σχολική εκδρομή: Έκαναν στάση με το λεωφορείο αλλά... ξέχασαν δύο κορίτσια 10:48Μητσοτάκης: Αξιολόγηση, βία και πολεοδομική μεταρρύθμιση στην εβδομαδιαία ανασκόπηση10:34Παναθηναϊακός - Ολυμπιακός: Νίκη θέλει ο Βιτόρια, εκτός αποστολής Κωστούλας και Ορτα10:20Εκλογές στην Αλβανία: Ανοίγουν σήμερα οι κάλπες - Ράμα ή Μπερίσα θα επικρατήσει;10:06Μετρό: Στο τραπέζι η 24ωρη λειτουργία του κάθε Σάββατο - "Έχουμε συρμούς παλιούς και με πολλά χιλιόμετρα"09:51Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 11 Μαΐου09:37ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 16 Μαΐου 09:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο