LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 25 Νοεμβρίου 2020 13:41 | Ανανέωση: 25 Νοεμβρίου 2020 20:46

O “Γολγοθάς” με τους φόρους: Ποιοι παγώνουν, ποιοι πληρώνονται

Το άγχος της Εφορίας. Στα σκαριά νέα ρύθμιση 120 δόσεων. Στο τραπέζι η διεύρυνση και επεκτάσεις μέτρων ελάφρυνσης με φόντο την πανδημία. Τριπλό φορο-βάρος τον Δεκέμβριο.

Τέλη κυκλοφορίας - ΕΝΦΙΑ - εκκαθαριστικά - Πινακίδες οχημάτων - ΕΦΚΑ - εφορία - ταμεία - ουρές

Μεγάλες σκοτούρες φέρνει το τέλος του μήνα σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι ενώ βρίσκονται σε καθεστώς εκτεταμένων, αν όχι καθολικών, περιορισμών των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, πρέπει να πληρώσουν κανονικά τις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις σε φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Οι fast track διαδικασίες έγκρισης και εκταμίευσης των κονδυλίων του τέταρτου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής δίνουν ανάσα, αλλά εάν το γενικό απαγορευτικό επεκταθεί δραστικά, εάν περάσουμε σε εναλλαγές μισάνοιχτης και κλειστής οικονομίας, εάν οι περιορισμοί δίνουν το παρών έως την άνοιξη, το οικονομικό επιτελείο εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα.

Από τις χθεσινές δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα προκύπτει ότι το ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης οφειλών ακόμα και σε 120 δόσεις κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί, αλλά οι όποιες αποφάσεις τοποθετούνται το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε συνάρτηση πάντα με τις υγιειονομικές εξελίξεις.

Έτσι, με εξαίρεση τον ΦΠΑ του Νοεμβρίου, ο οποίος έχει παγώσει για τους πληττόμενους και μεταφέρεται για τον Απρίλιο του 2021 όπως και οι φόροι του πρώτου lockdown, οι λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις τρέχουν κανονικά. Το ίδιο αναμένεται να επαναληφθεί και τον Δεκέμβριο, όταν ένας νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να πέσει στην οικονομία. Ένα μέρος αυτών των 800 εκατ. ευρώ αναμένεται πως θα επιστρέψει στον προϋπολογισμό ως έσοδα…

Τον Δεκέμβριο, εκτός από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, στον λογαριασμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων μπαίνουν και τα τέλη κυκλοφορίας του 2021, η προθεσμία εξόφλησης των οποίων θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα παραταθεί πέραν της 31ης Δεκεμβρίου.

Η απόφαση να μην παγώσουν οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, πέραν του ΦΠΑ, ελήφθη από το οικονομικό επιτελείο με γνώμονα την ανάγκη να διασφαλιστεί μια έστω και ουσιαστικά μειωμένη ροή εσόδων στον προϋπολογισμό. Επιπρόσθετα, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, περίπου 4,8 εκατομμύρια φορολογουμένων δεν έχουν πληγεί οικονομικά στο ελάχιστο από την πανδημία. Μεταξύ αυτών, 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, 900.000 δημόσιοι υπάλληλοι και περίπου το 40% της οικονομίας, το οποίο συνεχίζει να δουλεύει κανονικά αν όχι πολλαπλάσια όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

Σε αυτούς επί της ουσίας ποντάρει το υπουργείο Οικονομικών για την τροφοδότηση των εσόδων.

Υπάρχει όμως και το υπόλοιπο 60% που έχει κατεβασμένα ρολά ή ανοιχτό μαγαζί με ελάχιστο τζίρο. Τα μέτρα στήριξης τα οποία έχουν ήδη ληφθεί (επιστρεπτέα, «κούρεμα» ενοικίων, αναστολές συμβάσεων…) δεν αποκλείεται να διευρυνθούν περαιτέρω, ενώ η επέκτασή τους θεωρείται δεδομένη.

Στον προϋπολογισμό του 2021 έχουν υπολογιστεί πρόσθετα μέτρα 7,5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν διευκρινιστεί . Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν για παράδειγμα πρόσθετα μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης, ο οποίος «δύσκολα θα ανοίξει για αρκετές μέρες τον Δεκέμβριο».

Το 2021 άλλωστε θεωρείται παραπάνω από πιθανό να δημιουργηθεί η ανάγκη νέας ρύθμισης χρεών στην εφορία σε βάθος δεκαετίας καθώς εκτός από τα συσσωρευμένα χρέη της πανδημίας, θα πρέπει να αρχίσουν να εξοφλούν και φόρους που «πάγωσαν», παρατάθηκαν και στο τέλος θα διπλώσουν με όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις.


Πηγή: Euro2day.gr

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓενεύη - Ρούμπιο: Κάναμε τρομερή πρόοδο - Έχουμε ένα βασικό κείμενοΧθες 22:20 | Ειδήσεις

Ορισμένα από τα εκκρεμή θέματα αφορούν το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, διευκρίνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Άγρια ζώα σε πόλεις και χωριά: Λύκοι, αλεπούδες και αγριογούρουνα όλο και πιο συχνά σε κατοικημένες περιοχέςΧθες 20:17 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λειψυδρία και η έλλειψη τροφής οδηγούν τα άγρια ζώα στα χωριά ακόμα και σε πόλεις.

Φάκελος Interpol: Η τουρκική υποψηφιότητα για την προεδρία και ο κίνδυνος “Άλωσης” του Διεθνούς ΟργανισμούΣάββατο 22 Νοεμβρίου 2025 16:52 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου, η Τουρκία θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καταχραστές των μηχανισμών της Interpol, αφού το καθεστώς Ερντογάν έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να τους εργαλειοποιήσει για εξοντώσει πολιτικούς αντιπάλους του. 

Αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις – Μπλόκα από 30 Νοεμβρίου σε δρόμους, λιμάνια και τελωνείαΧθες 16:56 | Ειδήσεις

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηράκλειο: Οπαδός επιτέθηκε σε τερματοφύλακα σε αγώνα τοπικής κατηγορίας 23:59Γενεύη: Πιθανή μια νέα επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ για περαιτέρω συζητήσεις του ειρηνευτικού σχεδίου23:48Τεταμένη η ατμόσφαιρα στα Βορίζια: Νέο επεισόδιο μεταξύ των οικογενειών μετά το αιματοκύλισμα23:36Δένδιας: Συνεκτικό πλέγμα μέριμνας για όσους υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τις οικογένειές τους με - Οι 7 άξονες στήριξης23:24ΑΕΚ: Επιστροφή του Ζίνι στην δράση και στα γκολ 23:10Ζελένσκι για συνομιλίες Γενεύης: Tο επιτελείο Τραμπ ακουεί την γνώμη μας 22:56Εύβοια: Συνελήφθη 45χρονος που ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του22:42Γενεύη - Ρούμπιο: Κάναμε τρομερή πρόοδο - Έχουμε ένα βασικό κείμενο22:28Ηράκλειο: 76 μετανάστες διασώθηκαν νότια των Καλών Λιμένων22:14Συνάντηση Μελόνι - Ερντογάν: Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την σημασία της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ22:00Λουτράκι: Συμπλοκή με μαχαίρι έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας τραυματίας21:46ΠΑΟΚ: Ο δικέφαλος του βορρά "αφόπλισε" την Κηφισιά και παραμένει στο κυνήγι του Ολυμπιακού21:32Εσωκομματικές εκλογές ΝΔ - Μητσοτάκης: Είμαστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη αυτού του τόπου21:18Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα21:04Η πορεία ενός θρύλου της κιθάρας: Το ταξίδι του Eric Clapton20:50Προσωπικά ευγνώμων προς τον Τραμπ δηλώνει ο Ζελένσκι 20:36Άγρια ζώα σε πόλεις και χωριά: Λύκοι, αλεπούδες και αγριογούρουνα όλο και πιο συχνά σε κατοικημένες περιοχές20:22Κύκλωμα αρχαιοκαπηλείας: Αρχές ανακάλυψαν θησαυρό μαμούθ, συλλήψεις σε Ελλάδα και εξωτερικό20:08Κατολισθήσεις και κατεστραμμένες καλλιέργειες στην Αλβανία - Σε πορτοκαλί συναγερμό η Γαλλία19:54Γενεύη -Ρούμπιο: Θετική πρόοδος στις συνομιλίες ουκρανικών και αμερικανικών αντιπροσωπειών19:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο