LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 23 Νοεμβρίου 2020 23:10

Ψηφιακή Τεχνολογία και παιδιά: Συμβουλές για τους γονείς στη ψηφιακή εποχή

Γράφει ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, Παιδίατρος - Αναπληρωτής Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής, Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.

παιδί - οθόνη - tablet

Στη ψηφιακή εποχή που ζούμε οι γονείς έχουν την κύρια ευθύνη να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους στους κανόνες χρήσης των ψηφιακών μέσων. Ειδικά το καλοκαίρι, οπότε αυξάνει ο διαθέσιμος ελεύθερος χρόνος των παιδιών, είναι απαραίτητο να ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες, που αφορούν τη σωστή χρήση των ψηφιακών συσκευών.

Χρήσιμες Συμβουλές:

  • Να οργανώνετε ένα οικογενειακό σχέδιο χρήσης των ψηφιακών συσκευών. Οι ψηφιακές συσκευές, όταν χρησιμοποιούνται με το κατάλληλο πρόγραμμα και με τον σωστό τρόπο, βελτιώνουν τη ζωή μας. Αντίθετα, όταν χρησιμοποιούνται απερίσκεπτα και υπερβολικά, ενδέχεται να κλέψουν πολύτιμο χρόνο από άλλες σημαντικές δραστηριότητες, όπως είναι ο χρόνος επικοινωνίας όλης της οικογένειας, το παιχνίδι στην ύπαιθρο, η σωματική άσκηση και η δημιουργία διαπροσωπικών και κοινωνικών σχέσεων.
  • Να αντιμετωπίζετε τα ψηφιακά μέσα, όπως όλες τις δραστηριότητες του παιδιού σας. Οι ίδιες οδηγίες που αφορούν τις δραστηριότητες σε πραγματικές συνθήκες προτείνονται και για τα ψηφιακά μέσα. Να καθορίζετε συγκεκριμένα όρια στην χρήση τους. Να αποφεύγεται εντελώς η χρήση τους από τα παιδιά ηλικίας <2 ετών. Τα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών μπορούν να παρακολουθούν 1 ώρα ημερησίως, μαζί με τους γονείς τους, μόνο εκείνα τα ποιοτικά προγράμματα, που έχουν παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Να επιδιώκετε να γνωρίζετε τους φίλους των παιδιών σας, στην πραγματική αλλά και στην ψηφιακή τους ζωή. Να φροντίζετε να μαθαίνετε τα προγράμματα και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας, τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται και το τι κάνουν, όταν είναι συνδεδεμένα με το διαδίκτυο.
  • Οι οικογένειες να παίζουν μαζί, ώστε να και μαθαίνουν μαζί. Η συμμετοχή όλης της οικογένειας θεωρείται σημαντική και στις ψηφιακές δραστηριότητες. Να ενθαρρύνετε, μέσα από την χρήση των ψηφιακών μέσων, την κοινωνική επαφή, τους συναισθηματικούς δεσμούς και τη μάθηση των παιδιών σας. Να επιδιώκετε να παίζετε μαζί με τα παιδιά σας βιντεοπαιχνίδια. Αυτό θεωρείται ένας θαυμάσιος τρόπος για να τα εκπαιδεύετε στο φίλαθλο πνεύμα και τα πρότυπα της σωστής συμπεριφοράς. Μέσα από το παιχνίδι, σας δίνεται η δυνατότητα να μοιραστείτε με το παιδί σας τις προσωπικές σας σκέψεις, εμπειρίες, αντιλήψεις, και συμβουλές.
  • Να αποτελείτε ένα καλό πρότυπο για το παιδί σας. Να του διδάσκετε τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς στο διαδίκτυο. Επειδή τα παιδιά μιμούνται τους ενήλικες, θα πρέπει να περιορίζετε και το δικό σας χρόνο ενασχόλησης με τις ψηφιακές συσκευές. Έτσι θα έχετε στην διάθεση σας περισσότερο χρόνο, για να επικοινωνείτε, και να παίζετε με τα παιδιά σας, και να τους εκδηλώνετε την αμέριστη αγάπη σας.
  • Να εκτιμάτε τη σπουδαιότητα της πρόσωπο με πρόσωπο, επικοινωνίας.Τα πολύ μικρά παιδιά μαθαίνουν περισσότερο με την αμφίδρομη –διαπροσωπική επικοινωνία. Η άμεση συζήτηση και ο ζωντανός διάλογος με τα παιδιά ενισχύουν την εξέλιξη της γλώσσας τους. Η παθητική ακρόαση και η μονόδρομη και απρόσωπη επικοινωνία μέσω της ψηφιακής οθόνης, δεν προσφέρουν τίποτα το χρήσιμο και ουσιαστικό για την κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού σας.
  • Να δημιουργείτε “τεχνολογικά ελεύθερες” ζώνες στην κοινωνική σας ζωή. Να αποφεύγετε τη χρήση της ψηφιακής οθόνης κατά τη διάρκεια των γευμάτων, των κοινωνικών εκδηλώσεων και στα υπνοδωμάτια των παιδιών. Να κλείνετε τις τηλεοράσεις, όταν δεν παρακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα και να φορτίζετε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές μακριά από τα υπνοδωμάτια των παιδιών. Αυτές οι αλλαγές ενθαρρύνουν τη διάθεση και τη χρήση του οικογενειακού χρόνου επικοινωνίας και βελτιώνουν τις καλές συνήθειες του ύπνου και της διατροφής.
  • Να μη χρησιμοποιείτε την τεχνολογία, για να ηρεμήσετε τα παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται από μόνα τους τα έντονα συναισθήματά τους, και να ανακαλύπτουν τους κατάλληλους τρόπους, που θα τα βοηθούν να ξεπερνούν την ανία τους.
  • Να ενημερώνεστε από τους αρμόδιους οργανισμούς. Για τις ανασκοπήσεις και τις κριτικές των εφαρμογών, των προγραμμάτων και των παιχνιδιών που θεωρούνται κατάλληλα για τα παιδιά να ενημερώνεστε από ιστοσελίδες, όπως η Common Sense Media (https://www.commonsensemedia.org/).
  • Να μην αποκλείονται εντελώς οι έφηβοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα κοινωνικά δίκτυα βοηθούν τους εφήβους να εξερευνούν και να ανακαλύπτουν χρήσιμα πράγματα για τον εαυτό τους και τη θέση τους στον κόσμο των “ενηλίκων”. Να τους υπενθυμίζετε όμως ότι οι ρυθμίσεις της “εμπιστευτικότητας” και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, που παρέχουν αυτά τα δίκτυα δεν διασφαλίζουν πλήρως τις εικόνες, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές, που μοιράζονται διαδικτυακά. Ό,τι μοιραζόμαστε δημιουργεί το ψηφιακό μας αποτύπωμα, το οποίο παραμένει στο διαδίκτυο για πάντα. Πολλά διεστραμμένα άτομα χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, τις ομάδες συζητήσεων, τα ηλεκτρονικά μηνύματα και τα διαδικτυακά παιχνίδια, προκειμένου να επικοινωνήσουν με τα παιδιά και να εκμεταλλευτούν την αθωότητα, την απειρία και την άγνοια τους. Να διατηρείτε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους εφήβους σας, ώστε αυτοί να νοιώθουν την άνεση να μοιράζονται τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς τους μαζί σας.
  • Να μη ξεχνάτε: Τα παιδιά παραμένουν πάντα παιδιά. Πολλές φορές μπορεί να κάνουν λάθη στη χρήση των ψηφιακών μέσων. Να προσπαθείτε να αντιμετωπίζετε τα λάθη τους με κατανόηση και συμπάθεια και να μετατρέπετε τα λάθη τους ως μια παιδαγωγική ευκαιρία για μάθηση. Οι γονείς πρέπει να επιβλέπουν στενά τη δραστηριότητα και τη συμπεριφορά των παιδιών τους στο διαδίκτυο και εφόσον κρίνεται απαραίτητο να συμβουλεύονται τον Παιδίατρο τους.

Τα ψηφιακά μέσα και οι ηλεκτρονικές συσκευές αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του σημερινού μας κόσμου. Είναι γεγονός ότι τα οφέλη, από την σωστή και με μέτρο χρήση αυτών των συσκευών, είναι τεράστια. Ωστόσο αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους και τους δασκάλους παίζουν καθοριστικό και σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της μάθησης και της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης των ατόμων.

Συνεπώς, θα πρέπει να επιδιώκετε να δίνετε απόλυτη προτεραιότητα στη διαπροσωπική επαφή και να μη την αφήνετε να χάνεται από τον καταιγισμό των ψηφιακών μέσων και της τεχνολογίας της εποχής μας.

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του Covid-19 ή να αποφεύγετε να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε. Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.

Metropolitan - ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

*Άρθρο του Γιώργου Χατζηγεωργίου, Παιδίατρου - Αναπληρωτή Διευθυντή Παιδιατρικής Κλινικής, Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Λέανδρος”: κακοκαιρία με κρύο, χιόνια και καταιγίδες το ΣάββατοΧθες 20:36 | Ειδήσεις

Πότε και που θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα. Πόσο ισχυροί θα πνέουν οι άνεμοι. Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Ανήλικα αδέλφια έκαναν την επίθεση στον σταθμάρχη - Χειροπέδες και σε ειδικό φρουρόΣήμερα 06:53 | Ειδήσεις

Πως και ποιοι συνελήφθησαν για τον άγριο ξυλοδαρμό του άτυχου άνδρα. Γιατί οδηγείται στον εισαγγελέα και ο ένστολος.

Lockdown: Πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της αγοράς – αναλυτικά τα μέτραΧθες 18:05 | Ειδήσεις

Ποια καταστήματα ανοίγουν. Ποιοι οι κανόνες λειτουργίας τους. Τι θα ισχύσει στις "κόκκινες περιοχές". Η διάρκεια του sms για τα ψώνια. Οι αποφάσεις για τις εκκλησίες.

Η Τουρκία δεσμεύει με Navtex το Αιγαίο για ένα χρόνοΧθες 20:30 | Ειδήσεις

Ανακοίνωσαν ασκήσεις με πυρά σχεδόν σε όλο το Αιγαίο, οι οποίες λήγουν τον Δεκέμβριο του 2021!

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ανήλικα αδέλφια έκαναν την επίθεση στον σταθμάρχη - Χειροπέδες και σε ειδικό φρουρό06:56“Υγεία πάνω απ΄ ολα”: η ανοσμία, η ελληνική συσκευή για το Πάρκινσον και η κατάψυξη ωαρίων06:44“Λέανδρος”: κακοκαιρία με κρύο, χιόνια και καταιγίδες το Σάββατο06:33“Ο πρώτος άνθρωπος”: σε α΄ τηλεοπτική μετάδοση από τον ΑΝΤ1 (εικόνες)23:59Περιστέρι γλίτωσε τη θανατική ποινή - η απίστευτη ιστορία του23:47Ολυμπιακός: Ανώμαλη προσγείωση στο ΣΕΦ23:38Δύο συλλήψεις για τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη23:18Ο Ραφαέλ Παγιαρέ στη Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ23:09Τι ισχύει για τις εξετάσεις γλωσσομάθειας23:00Στη Βουλή νομοσχέδιο για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας 22:50Πέθανε o Σιλβέιν Σιλβέιν 22:41Κορονοϊός: Ο μέχρι στιγμής απολογισμός παγκοσμίως22:30Νεκρός φύλακας από σκυλιά: αυτοψία του ΣΕΠΕ παρουσία αστυνομικών22:21Άγρια καταδίωξη κατέληξε σε τροχαίο (βίντεο) 22:10Χαλκιόπουλο: συλλήψεις για την αιματηρή ληστεία σε βάρος ηλικιωμένων21:59Έβρος: αναβολή στην επίσκεψη Μηταράκη21:47Μπορέλ σε Τουρκία: άμεση ανάκληση των μονομερών ενεργειών στα Βαρώσια21:36“Άγριες Μέλισσες”: αποκαλύψεις, ένοχα μυστικά και μια παράτολμη απόφαση21:25Παναθηναϊκός: Βαριά ήττα στην Πόλη 21:14Φορτηγό άρπαξε φωτιά εν κινήσει 21:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο