LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 23 Νοεμβρίου 2020 20:27

Οι “εκλεκτοί” του Μπάιντεν σε θέσεις “κλειδιά”

Ποιοι αξιωματούχοι θα στελεχώσουν μια σειρά κρίσιμων υπουργείων και θέσεων συμβούλων στον Λευκό Οίκο.

AP - Τζο Μπάιντεν

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα τους αξιωματούχους που θα στελεχώσουν μια σειρά κρίσιμων υπουργείων και θέσεων συμβούλων στον Λευκό Οίκο, επιβεβαιώνοντας ότι ο Άντονι Μπλίνκεν θα είναι ο επόμενος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τις 20 Ιανουαρίου. 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μπαράκ Ομπάμα, Τζον Κέρι, θα αναλάβει ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα, ένδειξη του πόσο σημαντικό θεωρεί αυτό το θέμα ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος. 

«Χρειάζομαι μια ομάδα που θα είναι έτοιμη από την πρώτη ημέρα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν, την ώρα που ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται ακόμη να παραδεχτεί την ήττα του στις προεδρικές εκλογές. Οι συνεργάτες του «είναι έμπειροι και δοκιμασμένοι σε κρίσεις, ενώ ταυτόχρονα είναι καινοτόμοι και επινοητικοί», πρόσθεσε. 

Ο Τζέικ Σάλιβαν θα αναλάβει σύμβουλος του Μπάιντεν σε θέματα εθνικής ασφάλειας και η δικηγόρος Αβρίλ Χέινς θα είναι η επόμενη διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών. Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ θα αναλάβει πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. 

Ο Μπάιντεν θα προτείνει επίσης για υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας τον ισπανόφωνο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, κουβανικής καταγωγής, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ. Ο 60χρνος Μαγιόρκας, που υπήρξε ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην Καλιφόρνια, ήταν υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας επί Μπαράκ Ομπάμα. Αν επικυρωθεί ο διορισμός του από τη Γερουσία, θα γίνει ο πρώτος επικεφαλής αυτού του σημαντικού υπουργείου που έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Ο Μαγιόρκας γεννήθηκε στην Αβάνα και έφτασε στις ΗΠΑ ως πολιτικός πρόσφυγας, μαζί με την οικογένειά του, όταν ήταν μόλις ενός έτους. Σήμερα είναι στέλεχος της δικηγορικής εταιρείας WilmerHale. 

Την πρώτη ημέρα της προεδρίας του ο Μπάιντεν σκοπεύει να ανακαλέσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που είχε επιβάλει ο Τραμπ σε πολίτες 13 χωρών, κυρίως μουσουλμανικών ή αφρικανικών. Σχεδιάζει επίσης να υποβάλει στο Κογκρέσο ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα περίπου 11 εκατομμύρια μετανάστες που σήμερα θεωρούνται παράνομοι στις ΗΠΑ. 

Ο Μπάιντεν θέλει επίσης να δώσει νέα πνοή στο πρόγραμμα DACA, το οποίο προστάτευε τους λεγόμενους «Ονειροπόλους», εκατοντάδες χιλιάδες παράτυπους μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη ανήλικοι και οι οποίοι σπούδασαν, ζουν και εργάζονται στη χώρα. Ο Τραμπ επιχείρησε να το καταργήσει, όμως τον μπλόκαρε το Ανώτατο Δικαστήριο τον περασμένο Ιούνιο. 

Ο Μαγιόρκας είχε ενταχθεί στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα το 2009, ως διευθυντής της Υπηρεσίας Ιθαγένειας και Μετανάστευσης (USCIS). Με την ιδιότητα αυτή επέβλεψε την εφαρμογή του προγράμματος DACA. 

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στους «Ονειροπόλους», κυρίως νεαρούς ισπανόφωνους, γεννημένους στο Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, να αποκτήσουν την υπηκοότητα. Σχεδόν οι μισοί «Ονειροπόλοι» ζουν σήμερα στην Καλιφόρνια και το Τέξας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά στον Μαραθώνα - Επιχειρούν εναέρια μέσαΣήμερα 13:59 | Ειδήσεις

Στο σημείο επιχειρούν 56 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων, 18 οχήματα, εθελοντές και από αέρος συνδράμουν τρία ελικόπτερα. 

Ρόδος: Κινητό εκρήγνυται μέσα σε τσάντα (βίντεο)Σήμερα 09:18 | Ειδήσεις

Στιγμές πανικού έζησαν περαστικοί και τουρίστες στην καρδιά της Ρόδου όταν κινητό τηλέφωνο άρπαξε φωτιά μέσα σε τσάντα γυναίκας.

Κυριακή Γρίβα: Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία της (βίντεο)Σήμερα 13:33 | Ειδήσεις

Ξεκίνησαν οι καταθέσεις των μαρτύρων.  Ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα επιτέθηκε λεκτικά στον κατηγορούμενο

Αργολίδα: Ανατίναξαν ΑΤΜ και άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικώνΣήμερα 08:26 | Ειδήσεις

Τρεις κουκουλοφόροι ανατίναξαν ATM στην κεντρική πλατεία της Νέας Κίου και άνοιξαν πυρ με καραμπίνα κατά της αστυνομίας πριν διαφύγουν.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φωτιά στον Μαραθώνα - Επιχειρούν εναέρια μέσα14:05Ψηφιακό Πελατολόγιο: "Ταφόπλακα" χαρακτηρίζεται από τους ιδιοκτήτες του κλάδου13:50Ιαπωνία: Περισσότεροι από 900 σεισμοί έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 10 μέρες13:35Κυριακή Γρίβα: Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία της (βίντεο)13:17Ρόδος: Νεκρός 48χρονος οδηγός σε τροχαίο δυστύχημα13:00Βόλος: Φωτιά σε αστικό λεωφορείο - Απομακρύνθηκε ο οδηγός (βίντεο)12:45Δάφνη – Υμηττός: Διέπραττε ληστείες εις βάρος υπαλλήλων καταστημάτων (βίντεο)12:31Κίνα: Ανθρωποειδή ρομπότ…παίζουν μπάλα (βίντεο)12:17Εργασιακό Νομοσχέδιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, σε 16 απαντήσεις12:03Τζάνειο: Σε κρίσιμη κατάσταση η 62χρονη - Ξεκινούν τα εγκεφαλικά τεστ11:49Μυτιλήνη – Αδερφός Θύματος: Παρά τρίχα ζωντανός είναι… Ήταν λες και ήμουνα στην εμπόλεμη ζώνη στη Γάζα11:35Τρίτη 2 Ιουλίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας11:21Αίγυπτος: Μαούνα ναυαγεί στον Κόλπο του Σουέζ - Αναφορές για νεκρούς 11:06Ελευσίνα: Διάρρηξη με λεία άνω των 70.000 ευρώ - Έκλεψαν ακόμη λίρες και κοσμήματα 10:52Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό10:38Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Ανανεώνει την Ηγεσία του Ενισχύοντας τους Διατλαντικούς Δεσμούς10:24Θεσσαλονίκη: 17χρονος ξυλοκόπησε συνομήλικο του10:09Ρόδος: Κινητό εκρήγνυται μέσα σε τσάντα (βίντεο)09:54Λεωφόρος Συγγρού: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών09:39Καύσωνας: Υποχωρεί από τη Γαλλία και μετακινείται πιο ανατολικά προς τη Γερμανία09:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο