LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 23 Νοεμβρίου 2020 16:22

Χορτοφάγοι και vegans πιο ευάλωτοι σε κατάγματα

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για ανθρώπους που κάνουν χορτοφαγική διατροφή, αποφεύγοντας το κρέας, 

μεσογειακή διατροφή

Οι άνθρωποι που κάνουν χορτοφαγική διατροφή, αποφεύγοντας το κρέας, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων στα οστά τους, ιδίως του ισχίου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που κάνει αυτή τη διαπίστωση.

Οι χορτοφάγοι (vegetarians), οι ολικοί χορτοφάγοι που δεν τρώνε καθόλου ζωικά προϊόντα (vegans) και οι ψαροφάγοι που δεν τρώνε κρέας (pescetarians) έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να σπάσουν κάποιο κόκαλο, πιθανώς εξαιτίας αφενός της έλλειψης ασβεστίου και πρωτεϊνών, και αφετέρου του γεγονότος ότι συνήθως είναι πολύ αδύνατοι. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η χορτοφαγική συχνά εξασθενεί τα οστά, ενώ η νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό έχει ως συνέπεια οι χορτοφάγοι να είναι πιο ευάλωτοι σε κατάγματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο-διατροφολόγο δρα Τάμι Τονγκ του Τμήματος Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "BMC Medicine", ανέλυσαν -στο πλαίσιο της μακρόχρονης διατροφολογικής έρευνας EPIC-Oxford- στοιχεία για σχεδόν 55.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 45 ετών στην αρχή της μελέτης, από τους οποίους 29.380 έτρωγαν κρέας, 8.037 έτρωγαν ψάρια αλλά όχι κρέας, 15.499 ήταν χορτοφάγοι που έτρωγαν ζωικά προϊόντα αλλά όχι κρέας, ενώ 1.982 ήταν ολικοί χορτοφάγοι.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο επί 18 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν συνολικά 3.941 κατάγματα. Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους κρεατοφάγους, οι ολικοί χορτοφάγοι (vegans) είχαν 43% μεγαλύτερη πιθανότητα ολικών καταγμάτων στο σώμα τους, καθώς επίσης σε συγκεκριμένα σημεία (ισχία, πόδια, σπονδυλική στήλη). Οι απλοί χορτοφάγοι (vegetarians) και οι ψαροφάγοι είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος κυρίως στα ισχία (γοφούς) περίπου κατά 25%.  

«Η μεγαλύτερη διαφορά κινδύνου μεταξύ κρεατοφάγων και φυτοφάγων αφορά τα κατάγματα ισχίου, όπου ο κίνδυνος για τους ολικούς χορτοφάγους είναι 2,3 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με όσους τρώνε κρέας», ανέφερε η Τονγκ. Δεν βρέθηκε διαφορά κινδύνου -ανάλογα με το είδος διατροφής- σε ορισμένα άλλα κατάγματα, όπως βραχίονα (μπράτσου), καρπού του χεριού ή αστραγάλου.  

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο μικρός δείκτης μάζας σώματος σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για κάταγμα ισχίου, ενώ τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και πρωτεϊνών έχουν και τα δύο σχετιστεί με χειρότερη υγεία των οστών και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ειδικά οι ολικοί χορτοφάγοι (vegans) έχουν κατά μέσο όρο τόσο μικρότερο δείκτη μάζας σώματος (είναι συνήθως πολύ αδύνατοι), όσο και χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου και πρωτεϊνών, σε σχέση με όσους τρώνε κρέας.  

πό την άλλη, η Τονγκ επεσήμανε ότι «οι ισορροπημένες και κατά βάση χορτοφαγικές δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιωμένα επίπεδα θρεπτικών ουσιών και έχουν σχετιστεί με μικρότερους κινδύνους για διάφορες παθήσεις, όπως καρδιοπάθεια και διαβήτη. Οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τόσο τα οφέλη όσο και τους κινδύνους των διατροφικών επιλογών τους και να διασφαλίζουν ότι έχουν επαρκή επίπεδα ασβεστίου και πρωτεϊνών, καθώς επίσης ότι διατηρούν ένα υγιή δείκτη μάζας σώματος, ούτε κάτω ούτε πάνω από το κανονικό». 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Κακοκαιρία BYRON”: Μήνυμα του 112 σε Μέγαρα και Μάνδρα – Απομακρυνθείτε από υπόγεια και ισόγειαΣήμερα 06:21 | Ειδήσεις

Τα προβλήματα στα Μέγαρα, εντοπίζονται ειδικά στις περιοχές Λάκκα Καλογήρου και Αλμυρές.

“Κακοκαιρία BYRON”: Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να απουσιάσουν σήμερα από τις υπηρεσίες τουςΣήμερα 06:48 | Ειδήσεις

Ποιες υπηρεσίες εξαιρούνται και κατά συνέπεια οι υπάλληλοι που τις στελεχώνουν πρέπει να εργαστούν κανονικά.

Επίδομα Θέρμανσης: Τελευταία ευκαιρία για την υποβολή αιτήσεωνΣήμερα 08:44 | Ειδήσεις

Το επίδομα, κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ και ενισχύεται έως τα 1.200 ευρώ για περιοχές με βαρύτερες κλιματικές συνθήκες.

“Κακοκαιρία BYRON”: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αττική – Πρόβλημα και στην Εθνική Οδό Αθηνών – ΚορίνθουΣήμερα 07:43 | Ειδήσεις

Στις 12.00 θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου για να αξιολογήσει τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπό εξέλιξη κακοκαιρία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:29Καλαμάτα: Αυτοκίνητο με υπερήλικα οδηγό έπεσε στη θάλασσα10:15Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης: Σοκ με νταλίκα να κινείται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας10:01Επίδομα Θέρμανσης: Τελευταία ευκαιρία για την υποβολή αιτήσεων09:47ΥΠΑΑΤ- ΕΕΕΔΕΕ: Στις 430.000 τα θανατωθέντα αιγοπρόβατα από την ευλογιά09:32Κουρέτας σε αγρότες: Τα αιτήματα σας είναι δίκαια – Μαζί θα αγωνιστούμε09:18Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία σε ολόκληρη τη Γραμμή 7 του Τραμ09:04Αταμάν: Ελπίζω ο Φαρίντ να είναι και στην καλύτερη πεντάδα του Final408:50“Κακοκαιρία BYRON”: Αναβλήθηκε η συγκέντρωση των εκπαιδευτικών έξω από το Υπουργείο Παιδείας08:36Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε εταιρεία με ανακυκλώσιμα υλικά στα Διαβατά (βίντεο)08:22“Κακοκαιρία BYRON”: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αττική – Πρόβλημα και στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου08:08F1: Ο πιο συναρπαστικός τελικός έρχεται την Κυριακή στις 15:00 ζωντανά σε ANT1 και ΑΝΤ1+07:54“Κακοκαιρία BYRON”: Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική σε Αττική και Πελοπόννησο07:40Νέλσον Μαντέλα: Tο σύμβολο της καταπίεσης και του αγώνα για ισότητα που “έφυγε” σαν σήμερα07:25“Κακοκαιρία BYRON”: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα 07:11“Κακοκαιρία BYRON”: Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να απουσιάσουν σήμερα από τις υπηρεσίες τους06:57Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 5 Δεκεμβρίου06:42“Κακοκαιρία BYRON”: Μήνυμα του 112 σε Μέγαρα και Μάνδρα – Απομακρυνθείτε από υπόγεια και ισόγεια06:28Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή06:14Πάτρα: Ανήλικη βρέθηκε αναίσθητη έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ - Δύο συλλήψεις23:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο