LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 23 Νοεμβρίου 2020 12:41

Κορονοϊός – ΙΕΛΚΑ: ασφαλή τα ελληνικά σούπερ μάρκετ

Το ΙΕΛΚΑ διαβεβαιώνει ότι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ κάνουν τα πάντα προκειμένου τα ελληνικά νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή καταστήματα.

Σούπερ μάρκετ - μάσκα - κορονοϊός

Ανυπόστατα χαρακτηρίζει το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι τα καταστήματα σούπερ μάρκετ αποτελούν εστίες υπερμέταδοσης του κορονοϊού COVID-19.

Όπως σημειώνεται σε ανοιχτή επιστολή του ΙΕΛΚΑ προς το καταναλωτικό κοινό σε σχέση με την ασφάλεια των αγορών στα σούπερ μάρκετ, που υπογράφουν ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, πρόεδρος και ο Λευτέρης Κιοσές, γενικός διευθυντής, τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί αριθμός δημοσιευμάτων τα οποία ενδέχεται να δημιουργήσουν ανησυχία ή ακόμα και πανικό στο καταναλωτικό κοινό σε σχέση με την ασφάλεια των αγορών στα σουπερμάρκετ.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι τα καταστήματα σουπερμάρκετ αποτελούν εστίες υπερμέταδοσης του κορονοϊού COVID-19 είναι ανυπόστατα.

Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε ότι «καμιά ένδειξη ή απόδειξη δεν υπάρχει, δεν προκύπτει, από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουμε ιχνηλατήσει για συρροές, ή για επιδημιολογικά clusters στα σούπερ μάρκετ ή στα σχολεία».

Στην ίδια θέση κατέληξε λίγο νωρίτερα και ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολογων, αναφέροντας ότι «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πώς μεταφράζουμε τις μελέτες και πως μεταφράζουμε τα στοιχεία για να μη δημιουργούμε αυτές τις πλασματικές εικόνες».

Το ΙΕΛΚΑ διαβεβαιώνει ότι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ κάνουν τα πάντα προκειμένου τα ελληνικά νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή καταστήματα, σε ασφαλή προϊόντα, πάντα με επάρκεια προϊόντων. Τους τελευταίους μήνες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν επωμιστεί κόστος για τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19 και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, το οποίο ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ.

Σούπερ μάρκετ - μάσκα - κορονοϊός

Ενδεικτικά, μέχρι τον Οκτώβριο 2020, έχουν προσληφθεί πάνω από 7.000 εργαζόμενοι, έχουν χρησιμοποιηθεί πάνω από 2,83 εκατ. μάσκες, 8,62 εκατ. γάντια και 302 χιλ. συσκευασίες αντισηπτικών. Η υπεύθυνη στάση καταγράφεται στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και αναγνωρίζεται και από το κοινό, όπως καταγράφεται στα ευρήματα της πρόσφατης πανελλήνιας έρευνας του ΙΕΛΚΑ (Νοέμβριος 2020), όπου:

  • - μόλις 8% φοβάται να επισκεφτεί τα καταστήματα σούπερ μάρκετ
  • - μόλις 14% δεν εμπιστεύεται ότι τα σούπερ μάρκετ λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για στην δημόσια υγεία
  • - μόνο 5% δεν εμπιστεύεται ότι τα σούπερ μάρκετ έχουν επαρκή αποθέματα προϊόντων.

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες όλες οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στις εξ αποστάσεως αγορές και στα ηλεκτρονικά καταστήματα με κόστος, το οποίο εκτιμάται στα 8 εκατ. ευρώ, παρότι μόλις το 5% των καταναλωτών χαρακτηρίζει το ηλεκτρονικό σούπερμάρκετ ως το κύριο κανάλι αγορών τροφίμων και οι διαδικτυακές πωλήσεις αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 1% της συνολικής κατανάλωσης.

Εν όψει της αγοράς των εορτών είναι σημαντικό, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, όλοι να γνωρίζουν ότι οι αλυσίδες σουπερμάρκετ λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη δημόσια υγεία και την επάρκεια στη διάθεση των προϊόντων.

Το ΙΕΛΚΑ παροτρύνει τους καταναλωτές να τηρούν τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, όπως αποστάσεις και χρήση μάσκας καθώς επίσης και διασταυρώνουν τις πληροφορίες τους και να μην διαδίδουν στοιχεία παραπληροφόρησης, τα οποία μπορούν να βλάψουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Ιστορική στιγμή η συμφωνία με την ExxonMobil για γεωτρήσεις στο ΙόνιοΣήμερα 15:59 | Ειδήσεις

«Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας: αξιοποιούμε με σχέδιο και όραμα τον εθνικό μας πλούτο», αναφέρει ο πρωθυπουργός σε μήνυμά του

Συνάντηση Μητσοτάκη - Κάλας: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα γεωπολιτικής και οικονομικής σταθερότηταςΣήμερα 15:59 | Ειδήσεις

Όλα όσα συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάγια Κάλας.

Νέα εποχή για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, το 2026 – 2027 η ερευνητική γεώτρησηΣήμερα 15:40 | Ειδήσεις

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και ποιες οι προοπτικές. 

Βορίζια: Αρνείται τις κατηγορίες ο γαμπρός του 39χρονου – Τι υποστηρίζει για το βίντεο με το καλάσνικοφΣήμερα 15:44 | Ειδήσεις

Οι αστυνομικοί που εξετάζουν την υπόθεση εκτιμούν πως η 57χρονη Ευαγγελία Φραγκιαδάκη έχει σκοτωθεί από τα πυρά του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συνάντηση Μητσοτάκη - Κάλας: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα γεωπολιτικής και οικονομικής σταθερότητας16:28Ο ΟΣΕ διαψεύδει ότι μπήκε τρένο σε λάθος γραμμή στη Λάρισα16:18Μητσοτάκης: Ιστορική στιγμή η συμφωνία με την ExxonMobil για γεωτρήσεις στο Ιόνιο16:08Βορίζια: Αρνείται τις κατηγορίες ο γαμπρός του 39χρονου – Τι υποστηρίζει για το βίντεο με το καλάσνικοφ15:58Νέα εποχή για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, το 2026 – 2027 η ερευνητική γεώτρηση15:4418χρονος μετέτρεψε την Ιόνια Οδό σε πίστα ράλι – Έτρεχε με 218 χλμ/ώρα15:30Το ant1news.gr συμμετέχει στη στάση εργασίας της ΠΟΕΣΥ11:30Ο Παναθηναϊκός θέλει να κάνει βήμα πρόκρισης απόψε στο Μάλμε11:22Κίλι Σφακιανάκη: Η επιθυμία να αποτεφρωθεί, το σημείωμα και τα τραγούδια που θα ακουστούν στο τελευταίο "αντίο"11:08Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε ηλικιωμένη που επιχείρησε με βενζίνη να βάλει φωτιά στο σπίτι του γείτονα της10:54Βρέθηκε σορός άνδρα ανοιχτά της Γαύδου10:40Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα στα Προπύλαια10:26Τροχαίο έξω από τον Προαστιακό Παιανίας - Κάντζας: Αυτοκίνητο ανετράπη, μετά από σύγκρουση με σταθμευμένο όχημα10:12Πάνος Ρούτσι στο "Πρωινό": Δε νομίζω να υποστήριζα ένα κίνημα που θα προέδρευε η Μαρία Καρυστιανού09:58SPECIAL EDITION: Συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, στις 15:0009:44Η κτηνοτρόφος που έχασε 600 πρόβατα στο "Καλημέρα Ελλάδα" - Η ευλογιά δεν ήρθε από το Θεό, μας την έφεραν09:30Η Ελλάδα στο επίκεντρο των ευρωατλαντικών ενεργειακών σχέσεων09:16Νέα άφιξη μεταναστών στην Ιεράπετρα09:02Λύτρας - Καλημέρα Ελλάδα: Δεν έχει αποδειχθεί από το βίντεο ότι είναι ο 39χρονος που πυροβολεί08:4848ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών08:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο