LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 22 Νοεμβρίου 2020 08:23

Ενοίκια: Διάταξη για αφορολόγητη αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων

Τι θα αναφέρεται στην επίμαχη διάταξη που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.

Ενοικιάζεται - ενοικίαση - ενοικιαστήριο

Τέλος στην αγωνία εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων βάζει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη φορολόγηση των αποζημιώσεων που θα λάβουν για τη μείωση ενοικίων που υπέστησαν. Εντός των επόμενων ημερών κατατίθεται συμπληρωματική διάταξη στη Βουλή με την οποία θα ξεκαθαρίζεται ότι η αποζημίωση που θα λάβουν οι εκμισθωτές θα είναι όχι μόνο αφορολόγητη αλλά και ακατάσχετη και μη συμψηφιζόμενη με άλλες υποχρεώσεις του δικαιούχου.

Το ζήτημα προέκυψε από το γεγονός ότι οι διατάξεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή για τη νέα αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων δεν προβλέπουν ότι αυτή θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξέτασε το ενδεχόμενο να φορολογηθεί τελικά η αποζημίωση καθώς τυπικά και ουσιαστικά αποτελεί αναπλήρωση εισοδήματος από εκμίσθωση ακινήτων.

Η αποζημίωση θα πάρει τη μορφή απευθείας αναπλήρωσης εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση ενοικίων του τρέχοντα μήνα, δηλαδή του Νοεμβρίου 2020 και τους επόμενους μήνες. Η δήλωση των μισθώσεων στις οποίες τα μισθώματα μειώθηκαν θα πάρει, σύμφωνα με πληροφορίες, παράταση έως το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που έγινε η μείωση. Στην προκειμένη περίπτωση η δήλωση των μειώσεων ενοικίων του Νοεμβρίου θα μπορεί να γίνει το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2020.

Η νέα μορφή της αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων για το υποχρεωτικό "κούρεμα" των ενοικίων του Νοεμβρίου και των επόμενων μηνών ανέρχεται σε 50% επί της απώλειας του εισοδήματος του εκμισθωτή. Το υποχρεωτικό "κούρεμα" των ενοικίων είναι 40% και αφορά όλες τις επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά με διοικητική εντολή λόγω του lockdown αλλά και τις πληττόμενες επιχειρήσεις βάση της διευρυμένης λίστας Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Αφορά επίσης το ενοίκιο κύριας κατοικίας για τους εργαζόμενους που τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και τους φοιτητές για την φοιτητική τους κατοικία που τουλάχιστον ένας από τους γονείς του έχει τεθεί σε αναστολή εργασίας. Το ποσό της αποζημίωσης για τον ιδιοκτήτη θα κατατίθεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του ενώ με την αρχική μορφή του μέτρου η αποζημίωσης συμψηφιζόταν με άλλες φορολογικές οφειλές και ανερχόταν στο 30% της απώλειας ενοικίου.

Παράδειγμα

Εκμισθωτής λαμβάνει μηνιαίο μίσθωμα από επιχείρηση εστίασης ύψους 1.500 ευρώ. Για τον μήνα μειώνεται υποχρεωτικά κατά 40% και διαμορφώνεται σε 900 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει απώλεια εισοδήματος 600 ευρώ. Θα λάβει αποζημίωση ύψους 50% της απώλειας του εισοδήματός του, δηλαδή 300 ευρώ. Το ποσό των 300 ευρώ, αφορολόγητο και ακατάσχετο, θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει στο taxisnet.

Πηγή: Capital.gr

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαιρός: Ζέστη και μπόρες το ΣάββατοΧθες 14:50 | Ειδήσεις

Πόσο ψηλά θα φτάσει ο υδράργυρος. Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή, επιδείνωση με έντονα φαινόμενα αναμένεται από την Δευτέρα. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

ΗΠΑ: Ο Μενέντεζ αποχωρεί από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών ΥποθέσεωνΧθες 23:57 | Ειδήσεις

Η ανακοίνωση του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, μετά τις καταγγελίες σε βάρος του Μπομπ Μενέντεζ.

Μεταναστευτικό - Μαξίμου: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με την ΤουρκίαΧθες 21:44 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Γκουτέρες και την επανέναρξη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε μια λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Αχτσιόγλου για Κασσελάκη: Δεν έκανε γλωσσικό ολίσθημα, είναι ανέτοιμοςΧθες 22:57 | Ειδήσεις

Η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε για το email Κασσελάκη και αντιπαρέβαλλε τις πολιτικές της θέσεις.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σημεία για rapid test δωρεάν το Σάββατο06:36ΗΠΑ: Ο Μενέντεζ αποχωρεί από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων06:23Καιρός: Ζέστη και μπόρες το Σάββατο06:09“Μάγισσα”: Η πρεμιέρα και τα τέσσερα πρώτα επεισόδια (εικόνες)23:59Παγκράτι: Συλλήψεις για όπλα και ναρκωτικά23:48Junko Tabei: η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε το Έβερεστ23:36Άσθμα: Μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος23:24Αχτσιόγλου για Κασσελάκη: Δεν έκανε γλωσσικό ολίσθημα, είναι ανέτοιμος23:11Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Καναδάς δίνει νέα στρατιωτική βοήθεια “μαμούθ” στο Κίεβο22:59Νετανιάχου: Κοντά σε “ιστορική συμφωνία” Ισραήλ και Σαουδική Αραβία22:46Πάτρα: Πήγε στον γιατρό και οι διαρρήκτες... αλώνιζαν στο σπίτι της (εικόνες)22:32Γυναικακτονία στη Ζάκυνθο: Ισόβια στον 51χρονο που μαχαίρωσε τη γυναίκα του22:19Μεταναστευτικό - Μαξίμου: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με την Τουρκία22:05Ελαιόλαδο: Προβλέψεις ότι θα φτάσει τα 15 ευρώ το λίτρο21:52Ρωσία: Ο Ναβάλνι στην απομόνωση για 20η φορά21:38Θεσσαλία: Νέα περιστατικά λεπτοσπείρωσης, αυξήθηκαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας21:25Μέγαρα – Νέα Πέραμος: Εξάρθρωση συμμορίας που είχε “ρημάξει” την ευρύτερη περιοχή21:11Ανακαλύφθηκε κιβωτιόσχημος τάφος στους Κάτω Αμπελόκηπους (εικόνες)20:58Φυλακές Κορυδαλλού: Ξεκίνησε η διαδικασία για τη μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο20:30Κασσελάκης: Η απάντηση για το “λεκτικό ατόπημα” για τα Κατεχόμενα20:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο