LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 19 Νοεμβρίου 2020 21:55

Ελαιώνας: Νέος χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων

Μνημόνιο συνεργασίας για έργα ανάπλασης υπέγραψαν το Υπουργείο Μετανάστευσης και ο Δήμος Αθηναίων.

Χώρος Προσωρινής Φιλοξενίας και Στέγασης - Ελαιώνας

Μνημόνιο συνεργασίας, που προβλέπει μεταξύ άλλων έργα ανάπλασης σε γειτονιές της Αθήνας, αλλά και τη λειτουργία ενός νέου χώρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο.

Ο νέος χώρος προσωρινής φιλοξενίας και στέγασης στον Ελαιώνα, που θα κατασκευαστεί δίπλα από την υπάρχουσα δομή, θα φιλοξενεί προσωρινά αναγνωρισμένους πρόσφυγες, οι οποίοι ήταν άστεγοι και διέμεναν σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας. Εξειδικευμένο προσωπικό του ΔΟΜ θα βρίσκεται στον Ελαιώνα και θα υποστηρίζει την ένταξη των διαμενόντων στο πρόγραμμα HELIOS. Ο χώρος θα έχει δυναμικότητα 500 θέσεων και η δημιουργία του θα χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Μετανάστευσης, ενώ την κατασκευή έχει αναλάβει ο δήμος Αθηναίων, ο οποίος από κοινού με τον ΔΟΜ θα αναλάβει τη διοίκηση και υποστήριξή του ως χώρου ημερήσιας φροντίδας και στέγασης.

Παράλληλα, μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας, το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα συντήρησης και ανάπλασης γειτονιών της Αθήνας, όπως η πλατεία Αττικής, ο Βοτανικός, η ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα και η πλατεία Βικτωρίας, ενώ, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, θα αναζητηθούν πόροι ενίσχυσης και της Δημοτικής Αστυνομίας μέσα από ευρωπαϊκά ταμεία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Χώρος Προσωρινής Φιλοξενίας και Στέγασης - Ελαιώνας

Ο Υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Αθήνα αντιμετωπίζει πάνω από δέκα χρόνια τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης». «Εμπράκτως βρισκόμαστε στο πλευρό των δήμων», συνέχισε ο κ. Μηταράκης, «όχι ως πολιτική επιβράβευσης και ανταλλαγμάτων, αλλά ως έμπρακτη συμβολή στη βελτίωση των συνθηκών για τους δημότες».

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, «σήμερα, αναλαμβάνουμε μια δέσμευση απέναντι στη δημοτική αρχή, αλλά και τους πολίτες της Αθήνας, να χρηματοδοτήσουμε έργα πνοής σε διάφορες περιοχές και να δημιουργήσουμε έτσι, τις συνθήκες για να ανακτήσουν τη χαμένη τους αίγλη» και συμπλήρωσε: «Φιλοδοξούμε με τα νέα έργα ανάπλασης να προσδώσουμε σε περιοχές, όπως ο Βοτανικός, μια νέα αισθητική και αρχιτεκτονική όψη, έργα ανάπλασης σε περιοχές όπως η πλατεία Βικτωρίας, η πλατεία Αττικής και ο Άγιος Παντελεήμονας, που αντιμετώπισαν πολυετή αυξημένη πίεση και να τις μετατρέψουμε σε “σταθμούς” για τους κατοίκους, για τουριστικές περιηγήσεις και άλλες οικονομικές δραστηριότητες».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ανέφερε ότι «η Αθήνα τα τελευταία χρόνια έχει επωμισθεί ένα δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό. Έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κρίσης. Σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ερχόμαστε να δώσουμε μια πραγματική λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα, για να μην ξαναδούμε εικόνες, όπως αυτές του περασμένου καλοκαιριού, με συνανθρώπους μας ξαπλωμένους σε πλατείες και πεζοδρόμια».

Ο κ. Μπακογιάννης πρόσθεσε ότι «πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο και πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους και εντός των συνόρων αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν έχει κάνει τόσα, όσα η Αθήνα. Ο δήμος Αθηναίων για άλλη μια φορά υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του. Έχουμε φτάσει όμως σε ένα κρίσιμο σημείο και εξαντλούμε τις δυνάμεις μας».

«Η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος βασίζεται σε συνεργασίες και η σύμπραξη κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης στη δημιουργία της νέας προσωρινής δομής φιλοξενίας στον Ελαιώνα είναι ένα παράδειγμα τέτοιας προσέγγισης», παρατήρησε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Τζιανλούκα Ρόκο.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜαρινάκης σε αγρότες: Όταν προβάλεις τα αιτήματα σου χωρίς να θες να τα συζητήσεις, τότε ο διάλογος είναι προσχηματικόςΣήμερα 17:52 | Ειδήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η θέση της Κυβέρνησης, είναι «Ναι στο διάλογο, όχι στους κλειστούς δρόμους, όχι σε ταλαιπωρία ανθρώπων».

ΟΠΕΚΕΠΕ - Κύκλωμα Κρήτης: Δηλώνονταν βοσκότοποι "βράχια της Νορμανδίας"Σήμερα 18:55 | Ειδήσεις

Οι άνθρωποι των ΚΥΔ, όπως φαίνεται απο τα ποσά που βρέθηκαν σε μετρητά που παίρναν μέρος, εισέπρατταν μέρος της επιδοτήσης.

Αγρότες: “Όχι” στην πρόσκληση Μητσοτάκη για ραντεβού στο Μαξίμου – κλιμακώνουν τις κινητοποιήσειςΣήμερα 16:22 | Ειδήσεις

Θα στείλουν γραπτώς τα αιτήματα τους στον Πρωθυπουργό. Τι διεκδικούν και τι αποφασίστηκε στη σημερινή Πανελλαδική Σύσκεψη στην Νίκαια της Λάρισας.

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Οι διεθνείς προτεραιότητες του Τραμπ την νέα χρονιάΣήμερα 20:01 | Ειδήσεις

Η επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών, προς όφελος των ΗΠΑ, είναι μια από τις προτεραιότητες του Ντόναλντ Τραμπ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τράκαρε με τον Ελ Κααμπί και έβγαλε σέλφι μαζί του21:26Ηρακλής – Άρης: Θρίλερ… στο Ιβανώφειο21:12Ο ΑΝΤ1 στα Παιδικά Χωριά SOS για τον μεγάλο Τηλεμαραθώνιο του 202520:59ΟΦΗ – Πανσερραϊκός: Καθάρισαν… από το ημίχρονο οι νησιώτες20:45Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Οι διεθνείς προτεραιότητες του Τραμπ την νέα χρονιά20:32ANT1 Sports: Προελαύνει ο Λεβαδειακός στο πρωτάθλημα της Super League20:18Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:05Δώρο Χριστουγέννων: Νωρίτερα φέτος η καταβολή του19:51ΟΠΕΚΕΠΕ - Κύκλωμα Κρήτης: Δηλώνονταν βοσκότοποι "βράχια της Νορμανδίας"19:37Super League: Νέο σόου του Λεβαδειακού 19:23ΣΥΡΙΖΑ: Στηρίζουμε τις αγροτικές κινητοποιήσεις – Ο Μητσοτάκης δημιουργεί και επιτείνει το αδιέξοδο19:08"Χάος" στην περιοδεία του Μέσι στην Ινδία (βίντεο)18:54Εύβοια: Μεθυσμένη οδηγός προκάλεσε τροχαίο ατύχημα - Έπεσε με το ΙΧ της σε δύο οχήματα18:40Κρήτη - ΟΠΕΚΕΠΕ: "Θα αποδομηθεί το κατηγορητήριο" δηλώνουν συνήγοροι υπεράσπισης συλληφθέντων18:26«Η ειρήνη δεν απέχει πολύ», δήλωσε ο Ερντογάν μετά από τη συνάντησή του με τον Πούτιν18:13Μαρινάκης σε αγρότες: Όταν προβάλεις τα αιτήματα σου χωρίς να θες να τα συζητήσεις, τότε ο διάλογος είναι προσχηματικός17:59Σοβαρό τροχαίο στην Πάτρα - Οδηγός ντελίβερι συγκρούστηκε με μηχανή (εικόνες)17:46Το “τουρκικό πλυντήριο” ρωσικού αερίου και ο Κάθετος Διάδρομος17:32Με πολλές απουσίες η ΑΕΚ κόντρα στον Παναθηναϊκό 17:18Ολοκαύτωμα Καλαβρύτων: Το χρονικό του ναζιστικού εγκλήματος17:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο