LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 16 Νοεμβρίου 2020 18:21 | Ανανέωση: 17 Νοεμβρίου 2020 06:30

“Εξοικονομώ-Αυτονομώ”: Αναβολή στις αιτήσεις, πότε αρχίζουν πάλι

Ολιγοήμερη αναβολή στις αιτήσεις "Εξοικονομώ-Αυτονομώ". Το νέο χρονοδιάγραμμα ανά Περιφέρεια.

Εξοικονομώ κατ΄ οίκον - Κουφώματα - παράθυρα - ανακαίνιση

Δεκαήμερη αναβολή στην έναρξη υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» αποφάσισαν σήμερα τα υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, λαμβάνοντας υπόψη όπως επισημαίνουν, τις παρενέργειες που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού και τα αιτήματα του τεχνικού κόσμου ιδιαίτερα από τη Βόρειο Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβάλλονται τα αιτήματα θα ανοίξει στις 9 Δεκεμβρίου, αρχής γενομένης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αντί για τις 30 Νοεμβρίου που είχε ανακοινωθεί. Επίσης το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις Περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας -όπου τα προβλήματα με τον κορονοϊό είναι εντονότερα- θα μετατεθεί στο τέλος του χρονοδιαγράμματος.

Έτσι, το νέο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων διαμορφώνεται ανά Περιφέρεια ως εξής:

  • Θεσσαλίας: 09.12.2020
  • Ηπείρου και Ιονίων Νήσων 11.12.2020
  • Αττικής 14.12.2020
  • Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου 16.12.2020
  • Δυτικής Ελλάδας 18.12.2020
  • Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου 21.12.2020
  • Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 11.01.2021
  • Δυτικής Μακεδονίας 13.01.2021
  • Κεντρικής Μακεδονίας 15.01.2021
  • Πολυκατοικίες 18.01.2021

Αποφασίστηκε επίσης, ότι το απαιτούμενο από τις Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ) πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (Βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικονομικής άδειας ή Βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής.

«Τα υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων θεωρούν ότι με τις τροποποιήσεις αυτές αντιμετωπίζεται σημαντικό μέρος των αιτημάτων που υποβλήθηκαν. Από την άλλη πλευρά, σε μια περίοδο ύφεσης σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, αξιοποιούνται με αυτόν τον τρόπο τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να κινηθεί η αγορά. Σε περίπτωση μεγαλύτερης αναβολής κρίθηκε ότι ένα εμβληματικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης όπως είναι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα έμενε ανενεργό σε μια περίοδο κατά την οποία η συμβολή του είναι κρίσιμη για τη μείωση των συνεπειών της ύφεσης και της επανεκκίνησης της οικονομίας», τονίζουν τα συναρμόδια υπουργεία.

Υπενθυμίζουν εξάλλου ότι κάθε χρόνο πλέον θα προκηρύσσονται προγράμματα αυτής της κλίμακας. Επομένως, όσοι δεν ενταχθούν φέτος θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις τους αμέσως επόμενους μήνες για το 2021, καθώς και για όλα τα επόμενα χρόνια.

Ο τελικός οδηγός του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», αναμένεται να δοθεί αργότερα στη δημοσιότητα με σημειακές μόνο αλλαγές και προσθήκες σε σχέση με την προδημοσίευση που έγινε ένα μήνα πριν.

Φάμελλος: Ο κ. Χατζηδάκης συνεχίζει το επιτελικό μπάχαλο 

Σε δήλωση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλου αναφέρεται "οι τεχνικός κόσμος και η κοινωνία με δυσκολία μπορούν να παρακολουθήσουν το αλαλούμ με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) τις τελευταίες ημέρες, αλλά και την πλήρη άγνοια που επιδεικνύει ως προς τους επιστημονικούς και υγειονομικούς κανόνες. Τελευταίο επίτευγμα αποτελεί η ολιγοήμερη παράταση έναρξης του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», που θα ξεκινήσει τελικά από τη Θεσσαλία, στις 9/12, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν και δε δέχονται κοινό, η πανδημία που βρίσκεται στην κορύφωσή της έχει οδηγήσει σε ασφυξία τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ σε όλη τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στη Λάρισα, και ενώ τμήμα της Θεσσαλίας βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ενώ ο κύριος Χατζηδάκης έδωσε στη δημοσιότητα τον τελικό οδηγό του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», δεν μάς εξήγησε πώς οι πολίτες και η αγορά θα προετοιμαστούν για το πρόγραμμα εν μέσω του καθολικού εγκλεισμού των πολιτών καθώς και με ποιο υγειονομικό πρωτόκολλο θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες από τους μηχανικούς, οι επισκέψεις στις κατοικίες και στις πολεοδομίες. Κρύβει εντέχνως ότι με τη επιλογή του, να μη σεβαστεί τους περιορισμούς της πανδημίας, πολλοί πολίτες δε θα ενταχθούν, και μέσα σε αυτούς οι κάτοικοι των λαϊκών συνοικιών και της υπαίθρου, όσοι δηλαδή πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια και τις μεγάλες ενεργειακές απώλειες.

Από την άλλη δεν μας εξηγεί πώς μια υπεύθυνη δήλωση και μάλιστα από τον ωφελούμενο ή τον μηχανικό υποκαθιστά, έστω και προσωρινά, μια διοικητική πράξη νομιμότητας κτιρίου! Πόσοι φάκελοι θα μείνουν έτσι στον αέρα; Και πόσες ακόμα τροποποιήσεις θα γίνουν για να διορθωθεί αυτή η ανοησία; Πράγματι μιλάμε για «άριστη» αναβάθμιση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος! Ενώ στα ακίνητα που δεν θα ενταχθούν ποτέ στο πρόγραμμα, λόγω της κατάργησης της κατηγορίας 5 των αυθαιρέτων, δεν δίνει καμία λύση. Κυριολεκτικό επιτελικό μπάχαλο, εφόσον ούτε τακτοποίηση αυθαιρέτου γίνεται, ούτε ένταξη στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», αλλά μπορεί με μια δήλωση να τα αποφύγεις όλα και μετά έχει ο Θεός. Χρειάζεται τιτάνια προσπάθεια να ξεφύγει κανείς από τα όρια της λογικής και το καταφέρατε με άριστα! Κύριε Χατζηδάκη τα έχετε καταστρέψει όλα, μην οδηγήσετε σε αδιέξοδο και το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», ενώ η κοινωνία μας δίνει μια μάχη ζωής!".

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καλλιάνος - “Αττικόν”: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή13:32Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίας13:18Φωτιά στη Μονεμβασιά13:05Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: Οι προβλέψεις της Πέμπτης και οι ζήλιες (βίντεο)12:51Ακίνητα: Η τροπολογία για το ύψος των κτηρίων12:38Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωση12:24Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα (εικόνες)12:11Μεξικό: Πρωταθλήτρια χώρα στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών11:57Τέμπη: Δεκτή η προσφυγή γονέα κατά εισαγγελικής απόφασης11:44Η Τουρκία φτιάχνει Sky Dome για να καλυφθεί όλη η χώρα11:31Γιάννης Καλλιάνος: Πέθανε ο πατέρας του11:17Τροχαίο: Οδηγός εγκλωβίστηκε σε φλεγόμενο όχημα (εικόνες)11:04Στάθης Φλώρος για Βελόπουλο: Αν δεν του χτύπαγα την πόρτα, θα πούλαγε ακόμα κηραλοιφές10:50Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου10:37Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας10:23Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα10:10Σίφνος: Η “μάχη” πλοίου για να δέσει στο λιμάνι (βίντεο)09:57Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...09:43Σουηδία: Επίθεση μασκοφόρων σε αντιφασιστική εκδήλωση09:30Κως – Θάνατος βρέφους: Ελεύθεροι με όρους οι γονείς09:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο