LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 16 Νοεμβρίου 2020 16:43

Bloomberg: Τηλεργασία στην Ελλάδα ή στην Καραϊβική;

Η Αθήνα επιθυμεί ιδιαίτερα να εκμεταλλευτεί τα όνειρα όσων επιθυμούν να «εργάζονται από την παραλία».

τηλεργασία

Του Θανάση Τσίτσα

Με τίτλο «Τηλεργασία στην Ελλάδα ή Μπαρμπέιντος; Η μάχη για τους ψηφιακούς νομάδες του Covid» και υπότιτλο «Το όνειρο του ‘ψηφιακού νομά’ θα συναντήσει την πραγματικότητα των χωρών με πρόβλημα ρευστότητας, που μάχονται ενάντια στην υγειονομική κρίση», άρθρο στη στήλη Technology & Ideas του δικτύου Bloomberg (αναδημοσιεύεται μέσω Washington Post) επισημαίνει ότι προορισμοί όπως φορολογικοί παράδεισοι (π.χ. τα νησιά Μπαρμπέιντος ή Κέιμαν) ή τουριστικά μέρη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) διαγκωνίζονται για την προσέλκυση ενός νεόκοπου ‘αριστοκρατικού’ εργατικού δυναμικού, το οποίο απαρτίζεται από «φιλόδοξους εργαζόμενους γραφείου που αποτελούν μία κατηγορία από μόνοι τους».

Όπως σημειώνεται, ακόμη και η Ελλάδα μπαίνει στο παιχνίδι, απευθυνόμενη σε πιθανούς ενδιαφερόμενους ομογενείς, επικαλούμενη τις υψηλές επιδόσεις της στην καταπολέμηση του κορονοϊού, το κλίμα και τα φορολογικά κίνητρα για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης που θέλουν να μεταφερθούν στη χώρα. Μολονότι η κίνηση αυτή προσιδιάζει σε ανάλογες πρωτοβουλίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών μετά το Brexit για την προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό, σημειώνει το άρθρο, η Αθήνα, ωστόσο, επιθυμεί ιδιαίτερα να εκμεταλλευτεί τα όνειρα όσων επιθυμούν να «εργάζονται από την παραλία».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η εξ αποστάσεως εργασία υποκρύπτει ορισμένες άβολες αλήθειες, όπως:

  • αυξανόμενος βαθμός δυσκολίας στη μετακίνηση ανθρώπων, εξαιτίας περιορισμών στη μετανάστευση, ιδίως μετά το Brexit, αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • κλιμακούμενη οικονομική ύφεση, εξαιτίας της πανδημίας, η οποία έχει εκτοξεύσει το έλλειμμα των εθνικών προϋπολογισμών, με αποτέλεσμα, όσοι ήταν αρκετά τυχεροί να επιβιώσουν οικονομικά, να κληθούν τελικά να επωμιστούν τα φορολογικά βάρη.

Όλα θα τεθούν πλέον στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών, τονίζει ο αρθρογράφος: τα βολικά προγράμματα «χρυσών διαβατηρίων», ο επιθετικός διεθνής φορολογικός σχεδιασμός από εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon.com Inc. και η μητρική της Google Alphabet Inc., αλλά και οι ίδιοι οι ψηφιακοί νομάδες. Προς επίρρωση της άποψης αυτής, αναφέρεται μια πρόσφατη πρόταση φορολόγησης των εργαζομένων εξ αποστάσεως να επωμισθούν τα φορολογικά βάρη για την ανάκαμψη της οικονομίας. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τροχαίο ατύχημα στον Περιφερειακό Θεσσαλονίκης18:38ΕΟΔΥ: 138 νέες εισαγωγές COVID19 και 12 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα18:24ΑΑΔΕ: Πρόστιμα σε ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων για παραβίαση του καθεστώτος ακινησίας18:10Συνελήφθη 23χρονος οπαδός που έκανε χρήση λέιζερ σε βάρος αθλητών κατά τη διάρκεια αγώνα17:57ΗΠΑ: Το FBI διεξάγει έρευνα για τρομοκρατία για τους πυροβολισμούς εναντίον δύο στρατιωτών της Εθνοφρουράς17:42Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες χιονιού στα χιονοδρομικά κέντρα17:28Τουρκία: Ξεκίνησε η ναυπήγηση ενός αντιτορπιλικού αντιαεροπορικής άμυνας - Θα αποτελέσει τμήμα του Χαλύβδινου Θόλου17:14Υπόθεση Novartis: Δεσμεύονται όλα τα περιουσιακά στοιχεια των δύο πρώην προστατευόμενων μαρτύρων17:00ΟΠΕΚΕΠΕ: Άναψε… φωτιές ο ισχυρισμός Ανδρουλάκη για κουμπαριά Μητσοτάκη – Ξυλούρη16:46Χανιά: Επιτέθηκε στον πατέρα του με 50 μαχαιριές επειδή… τον είδε στο καφενείο16:33Πούτιν: Το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ μπορεί να αποτελέσει βάση για μελλοντικές συμφωνίες16:19Ηράκλειο: Με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 έφτασε η σορός του 19χρονου ΕΠΟΠ 16:05UEFA Conference League: Φιορεντίνα – ΑΕΚ απόψε στον ΑΝΤ115:51Ταϊλάνδη - Ινδονησία: Τουλάχιστον 116 οι νεκροί από την σφοδρή κακοκαιρία15:38Γαλλία: Ο Μακρόν ανακοίνωσε εθελοντική στρατιωτική στράτευση – Πότε καθίσταται υποχρεωτική15:24Τέμπη: Συνεχίζεται αύριο η δίκη για τα χαμένα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας15:10Λίβερπουλ: Ένοχος δήλωσε δράστης που έπεσε με ΙΧ σε πλήθος φιλάθλων που πανηγύριζε την κατάκτηση της Premier League14:56Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού με εκδήλωση στο Σύνταγμα14:42Κικίλιας: Διπλασιάζουμε το επίδομα ανεργίας των ναυτικών και διευρύνουμε τους δικαιούχους14:28Ρωσία: Κλείνει το τελευταίο προξενείο της Πολωνίας στην χώρα14:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο