LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 12 Νοεμβρίου 2020 22:14

Αντικαταθλιπτικό φάρμακο βοήθησε ασθενείς με κορονοϊό

Ποιο είναι το ελπιδοφόρο χάπι. Μελέτη του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις. 

AP - ΗΠΑ - νοσοκομείο - κορονοϊός

Ένα χάπι που συνήθως συνταγογραφείται για τη θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής ή του άγχους απέτρεψε την επιδείνωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με ήπια Covid-19, οι οποίοι δεν είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία, σύμφωνα με μια μικρή, τυχαιοποιημένη δοκιμή.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, που δημοσιεύονται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA, δεν αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, επειδή η δοκιμή έγινε σε πολύ μικρό αριθμό ασθενών και επικεντρώθηκε σε σχετικά λίγες παραμέτρους της ασθένειας. Οι ειδικοί ωστόσο εκτιμούν ότι θα άξιζε να γίνουν περαιτέρω μελέτες, σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις χώρισαν 152 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με Covid-19 σε δύο ομάδες: στους 80 χορηγήθηκε φλουβοξαμίνη, ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο (εκλεκτικός αναστολέας της σεροτονίνης) που έχει και ισχυρή επίδραση στις φλεγμονές και οι υπόλοιποι 72 έλαβαν ψευδοφάρμακο. Μετά την παρέλευση 15 ημερών, κανείς από τους ασθενείς της πρώτης ομάδας δεν διαπίστωσε να έχουν επιδεινωθεί τα συμπτώματα (δύσπνοια ή χαμηλός κορεσμός οξυγόνου). Αντιθέτως, έξι από τους ασθενείς της ομάδας που λάμβαναν εικονικό φάρμακο επιδεινώθηκαν. Οι τέσσερις από αυτούς εισήχθησαν σε νοσοκομείο και ο ένας χρειάστηκε να υποστηριχθεί μηχανικά. Το ποσοστό εκείνων η κατάσταση των οποίων επιδεινώθηκε φτάνει το 8,3% και θεωρείται σημαντικό από στατιστικής απόψεως.

Η Ναχίντ Μπαντέλια, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, είπε ότι θα ήθελε να δει μεγαλύτερες μελέτες ώστε να γίνει πιο κατανοητός ο μηχανισμός δράσης του φαρμάκου. Όπως είπε, ένα φάρμακο που θα μπορούσαν να λαμβάνουν οι ασθενείς χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτούν και το οποίο περιορίζει την εξέλιξη της ασθένειας «θα ήταν μια εξαιρετική προσθήκη στο οπλοστάσιό μας», τόνισε.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η φλουβοξαμίνη μειώνει τη φλεγμονώδη απόκριση στη σήψη. Το φάρμακο διεγείρει έναν ανοσοποιητικό υποδοχέα που ελέγχει την παραγωγή κυτοκίνης. Οι «καταιγίδες κυτοκίνης» έχουν κατηγορηθεί για την πρόκληση σοβαρών περιπτώσεων Covid-19, καθώς η υπερβολική ανοσολογική απόκριση είναι χειρότερη από τον κορονοϊό τον οποίο προσπαθεί να καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πρόσφατες μελέτες όμως αμφισβητούν αυτήν την ερμηνεία. Οι συγγραφείς της μελέτης, για παράδειγμα, επικαλούνται μια πρόσφατη αναφορά με βάση την οποία διαπιστώθηκαν χαμηλότερα επίπεδα κυτοκίνης σε ασθενείς με βαριάς μορφής Covid-19, σε σύγκριση με ασθενείς με βακτηριακή σήψη.

Η μελέτη της φλουβοξαμίνης πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως. Το φάρμακο (ή το ψευδοφάρμακο) παραδόθηκαν στο σπίτι των ασθενών, μαζί με άλλες προμήθειες, όπως θερμόμετρα, πιεσόμετρα και οξύμετρα. Οι ασθενείς ανέφεραν τον κορεσμό οξυγόνου, τις ζωτικές τους ενδείξεις, αν λάμβαναν τα φάρμακά τους και τα συμπτώματά τους τηλεφωνικά ή μέσω του διαδικτύου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Παραγωγικότητα χωρίς αξιοποίηση τεχνολογίας δεν μπορεί να υπάρχει σήμεραΧθες 21:20 | Ειδήσεις

Όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση με τον πρόεδρο της Grant Thornton Consulting, Νικόλαο Καραμούζη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Grant Thornton, Βασίλη Καζά, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Future Unfold - Framing the Future of Technology», στο Μέγαρο Μουσικής.

Τραμπ: Χάος η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν είναι εύκολα τα πράγματαΧθες 21:38 | Ειδήσεις

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι ΗΠΑ είναι «ισχυρές και σεβαστές ξανά στην παγκόσμια σκηνή» και αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη νωρίτερα φέτος

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις AI κάμερες – Στόχος μας είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, δηλώνει ο ΠαπαστεργίουΧθες 23:35 | Ειδήσεις

Ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι η εγκατάσταση καμερών σε σημεία όπου έχουν σημειωθεί, ή δυνητικά μπορεί να σημειωθούν συγκρούσεις δεν συνιστούν απλώς τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, αλλά ουσιαστική παρέμβαση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας γεωπολιτικός παράγοντας, αλλά μια αξιόπιστη συνέταιρος των ΗΠΑΧθες 23:09 | Ειδήσεις

«Είναι συναρπαστικό να βλέπω ότι Ελλάδα και ΗΠΑ αξιοποιούν αυτές τις ευκαιρίες. Να διαμορφώσουμε αυτή την εποχή μαζί» τόνισε η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Υπεγράφη η έγκριση του Εθνικού Χάρτη Εκτίμησης Κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών23:59Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις AI κάμερες – Στόχος μας είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, δηλώνει ο Παπαστεργίου23:51Θεσσαλονίκη: Αθώοι Σκωτσέζοι οπαδοί για κατοχή καπνογόνων στο γήπεδο της Τούμπας23:43Τραμπ: Σύντομα θα ξεκινήσουν χερσαίες επιθέσεις στη Βενεζουέλα23:35Παρτιζάν: Συμφώνησε ο Αντρέα Τρινκιέρι για να διαδεχτεί τον Ομπράντοβιτς στην τεχνική ηγεσία23:27Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας γεωπολιτικός παράγοντας, αλλά μια αξιόπιστη συνέταιρος των ΗΠΑ23:19Τροχαίο με εγκατάλειψη στα Χανιά: Στο νοσοκομείο ένας μοτοσικλετιστής (εικόνες)23:11Πιτσιλής - Future Unfold: Η ΑΑΔΕ μετασχηματίζεται σε "data-driven" Οργανισμό23:03Χατζηδάκης - Future Unfold: Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σύμμαχός μας εάν συνεχίσουμε να προχωρούμε με σοβαρότητα στην οικονομία22:58Θεσσαλονίκη – Μπλόκα αγροτών: Άνοιξε το τελωνείο Ευζώνων έπειτα από 4 ώρες αποκλεισμού22:53Χίος: Συνελήφθη Τούρκος για εμπλοκή σε κατασκοπεία22:45Βουλή: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ψηφιακή ενίσχυση της οδικής ασφάλειας – Τι προβλέπει22:37Ο Όμιλος Antenna ενισχύει την ηγετική θέση του στον τομέα της ψυχαγωγίας - Νέα εξαγορά της Options & Town Cinemas22:29Ζελένσκι: Κανείς δεν μπορεί να διαλύσει τον κόσμο μόνος του – ούτε η Ρωσία22:24Δύο τροχαία στη Θεσσαλονίκη με πρωταγωνίστριες μεθυσμένες οδηγούς22:16Αττική: Κανονικά θα λειτουργήσουν όλες οι λαϊκές αγορές αύριο Τετάρτη22:08Μητσοτάκης: Παραγωγικότητα χωρίς αξιοποίηση τεχνολογίας δεν μπορεί να υπάρχει σήμερα22:00Πέρασε η τροπολογία για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί όπλων - Αναλυτικά οι νέες διατάξεις21:52Ελεύθερος αφέθηκε ο οδηγός ταξί που προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 35χρονο στη Θεσσαλονίκη21:44Τραμπ: Χάος η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν είναι εύκολα τα πράγματα21:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο