LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 10 Νοεμβρίου 2020 16:30 | Ανανέωση: 10 Νοεμβρίου 2020 16:40

Τσίπρας από Ιωάννινα: εγκληματική ολιγωρία Μητσοτάκη στο ΕΣΥ

Αναφερόμενος στο φιάσκο με την τηλεκπαίδευση τις δύο πρώτες μέρες λειτουργίας της πλατφόρμας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να φέρει τη σύμβαση με τον πάροχο στη Βουλή.

Τσίπρας Ιωάννινα

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από τα Γιάννενα, όπου περιοδεύει σήμερα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τον τρόπο που αντιμετωπίζει εν μέσω καραντίνας τη δημόσια Υγεία και Παιδεία.

«Δεν πρόκειται στο όνομα της πανδημίας να συναινέσουμε σε μια αυταρχική διακυβέρνηση γιατί σε αυταρχική διακυβέρνηση συντείνει ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα και για την δημόσια Υγεία και για την δημόσια Παιδεία» σημείωσε, τονίζοντας ότι «η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα. Θα υπάρξει λογοδοσία από δω και στο εξής».

Ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε τόσο με την διοίκηση όσο κυρίως με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων καττηγόρησε την κυβέρνηση και κ. Μητσοτάκη προσωπικά ότι αντιμετώπισε την πανδημία «με εγκληματική ολιγωρία και αδράνεια». «Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη μόνιμου γιατρού κατά την διάρκεια της πανδημίας. Ούτε σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπήρξε καμία προκήρυξη. Είχαμε μονάχα την ενίσχυση σε ότι αφορά σε επικουρικούς γιατρούς» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί ντο σημερινό στελεχιακό δυναμικό να ανταπεξέλθει στις πολύ αυξημένες ανάγκες.

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η κρίση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι με εγκληματική ολιγωρία και αδράνεια όπως την αντιμετώπισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά ως ευκαιρία να ενισχύσουμε το ΕΣΥ» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ήταν ευκαιρία να ενισχύσουμε το ΕΣΥ επειδή ακριβώς δεν έχουμε τώρα την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας να μας λέει πόσους θα προσλάβουμε και πόσους θα απολύσουμε. Τώρα που, όπως είπε, «δεν υπάρχουν περιορισμοί στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, αντίθετα τώρα που και και η ΕΕ μας δίνει το πράσινο φως να δαπανήσουμε, οφείλουμε να αλλάξουμε στρατηγική».

«Ο κύριος Μητσοτάκης δεν έκανε ούτε μια πρόσληψη, διότι έχει στο μυαλό του τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου και στην υγεία. Ήταν στο πρόγραμμά του» πρόσθεσε και ανέφερε ότι προεκλογικά ο πρωθυπουργός μιλούσε απαξιωτικά για τα δημόσια νοσοκομεία και πως πρέπει μέσα από συμπράξεις με ιδιώτες να γίνουν λειτουργικά. Ελπίζω να συνειδητοποίησε πόσο άστοχες ήταν αυτές οι σκέψεις, πόσο άδικο είχε, τώρα που όλοι αντιλαμβανόμαστε την αξία του ΕΣΥ» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και δήλωσε συμπαραστάτης του αιτήματός τους για μόνιμες προσλήψεις και ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ειδικά για αυτό, κάλεσε την Πολιτεία να αντιμετωπίσει το αίτημα «με απόλυτη κατανόηση, «αλλιώς δεν έχει νόημα να χειροκροτούμε τους ήρωες, όταν τους σκεφτόμαστε μονάχα την κρίσιμη στιγμή. Οι νοσηλευτές κάνουν υπερωρίες, εργάζονται την νύχτα για 8 ευρώ για να αντιμετωπίσουν τον ανθρώπινοι πόνο και την αγωνία όλων όσων έρχονται εδώ για να νοσηλευτούν με κορονοιό» σημείωσε.

Τσίπρας Ιωάννινα

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει επέκταση των συμβάσεων επικουρικών γιατρών και εργαζόμενων. «Είναι αδιανόητο σε περιόδους κρίσεων να φεύγει προσωπικό από τα νοσοκομεία». «Εγώ στην ΔΕΘ μίλησα για την ανάγκη 15.000 νόμιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ, όταν ο κύριος Μητσοτάκης μας είχε πει ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας θα τα καταφέρει καλύτερα από το πρώτο και ότι δεν θα έχουμε ποτέ ξανά lockdown», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, στηλιτεύοντας την ανακοίνωση 15.000 προσλήψεων «στο στρατό αλλά όχι στα νοσοκομεία».

«Η παρουσία μας λοιπόν σήμερα εδώ, και σήμερα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, έχει αυτό τον χαρακτήρα. Έστω και στο και πέντε η κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να αυτοαποθεώνεται και να αυτοθαυμάζεται. Μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε με την ολιγωρία της, ας έρθει εδώ να ζητήσει την βοήθεια όλων μας να καταστρώσουμε ένα σχέδιο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Ενίσχυσης του ΕΣΥ» τόνισε.

Γιατί δεν φέρνει ο κ. Μητσοτάκης τη σύμβαση με τον πάροχο τηλεκπαίδευσης στην Βουλή;

Αναφερόμενος στο φιάσκο με την τηλεκπαίδευση τις δύο πρώτες μέρες λειτουργίας της πλατφόρμας, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι ψεύδονται για τους λόγους που κατέρρευσε το σύστημα και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται και να φέρει στην σύμβαση με την εταιρεία που παρέχει το σύστημα τηλεκπαίδευσης στην Βουλή όπως οφείλει.

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό Δυστυχώς και εδώ ψεύδεται» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και όπως είπε εν μέρει πράγματι η εταιρεία με την οποία συμφώνησε να δώσει το 100% του συστήματος τηλεκπαίδευσης είχε προβλήματα με τον server της, «αλλά καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έδωσε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία σε ένα μόνο πάροχο».

«Ζητούμε λοιπόν, το ζητούμε εδώ και μήνες, έστω και τώρα οφείλει ο κύριος Μητσοτάκης, όχι η κυρία Κεραμέως. Δεν υπάρχουν ευθύνες στους υπουργούς. Ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη να φέρει στην Βουλή την σύμβαση του υπουργείου Παιδείας με τον πάροχο ο οποίος ευθύνεται για την κατάρρευση του συστήματος με αποτέλεσμα να μην γίνεται τηλεκπαίδευση στην χώρα μας» τόνισε.

«Γιατί δεν φέρνει την σύμβαση; Μήπως, γιατί αν φέρει την σύμβαση θα δούμε ότι υπάρχουν όροι που αφορούν την δυνατότητα του παρόχου να κάνει χρήση προσωπικών δεδομένων όσων συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση και μάλιστα για πολλά χρόνια; Λέω μήπως» κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ?Προοδευτική Συμμαχία και κάλεσε την κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση να φέρει την σύμβαση στην Βουλή όπως οφείλει. «Η πανδημία δεν σημαίνει κατάλυση της Δημοκρατίας» κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας.

Γιατροί σε Τσίπρα: Ζούμε έναν πόλεμο, ξέραμε τι θα γίνει και δεν υπήρχε πλάνο

Την έλλειψη συντονισμού σε συνθήκες «πολέμου», όπως χαρακτηριστικά είπαν, επεσήμαναν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ιωαννίνων κατά τη συζήτηση που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα στην επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

«Δεν υπήρξε συντονισμός, να το ξέρετε αυτό», υπογράμμισε εκπρόσωπος τον γιατρών και εξήγησε: «Σε αυτές τις καταστάσεις δεν μπορεί ο καθένας από εμάς να κάνει ότι θέλει. Χρειάζεται ο ηγέτης, χρειάζεται από το υπουργείο Υγείας, από τους επιδημιολόγους, από τους λημωξιολόγους, από τους εντατικολόγους και όλους εκείνους οι οποίοι θα μπορέσουν να δώσουν συντεταγμένα τη μάχη».

Σε ότι αφορά στις υγειονομικές περιφέρειες ανέφερε ότι «από το καλοκαίρι που είχαμε την ύφεση - ξέραμε όμως το τι θα γίνει, υπήρχαν οι προειδοποιήσεις – θα έπρεπε να έχουμε πλάνο 1, πλάνο 2, πλάνο 3, πλάνο 4 και πλάνο 5, που θα πάμε σε νοσοκομείο στη συνέχεια ή θα πάμε σε γήπεδο». Ακόμα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του νοσοκομείο σημείωσαν ότι δεν γίνεται από έναν γιατρό πέντε ημερών να του ζητείται να σηκώνει όλο αυτό το βάρος. Εξέφρασαν παράλληλα την ικανοποίησή τους για το πολυδύναμο των Ιωαννίνων που έγινε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως χωρίς αυτό δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Ένας εκ των νοσηλευτών τόνισε ότι όλα περνάνε από τα επείγοντα και γι’ αυτό προκαλείται τεράστια πίεση όλο το εικοσιτετράωρο: «Μιλάμε για εξάντληση του προσωπικού, νοσηλευτές, γιατροί, καθαρίστριες, μεταφορείς ασθενών, ένας πόλεμος! Δεν υπάρχουν δυνάμεις». Αναφορικά με τον αριθμό των νοσηλευτών ειπώθηκε ότι «πήραν γιατρούς από άλλα τμήματα, αποδυνάμωσαν άλλα τμήματα, για να βγάλουν τη δουλειά αυτή». Σε αυτό το σημείο χειρουργός γιατρός επισήμανε ότι αναβάλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία, καθώς δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν. «Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε όλοι στο 120%», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του οι καθαρίστριες ορισμένου χρόνου, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο επόμενο έτος αναγνώρισαν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε επαναπροσλάβει τις καθαρίστριες που είχαν απολυθεί επί Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν είναι ατύχημα ότι δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη, δεν είναι ατύχημα ότι αυτή η κυβέρνηση ξανάρχισε να πηγαίνει σε ιδιώτες στην καθαριότητα και να ενισχύει τα outsourcing, είναι διαφορετική η στρατηγική».

Η μεσαία τάξη είναι το πρώτο μεγάλο θύμα της κυβέρνησης στην οικονομία

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια γιγαντιαία αναδιάρθρωση στην αγορά και στην οικονομία τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην σύσκεψη που είχε στα Ιωάννινα με την διοίκηση του Επιμελητηρίου της πόλης.

“Μέχρι σήμερα έχουμε 120 χιλιάδες ανέργους από την πανδημία, έχουμε το 12 % των εργαζομένων με 200 ευρώ, η απώλεια εισοδήματος φτάνει τα 4 δισεκ. ευρώ και ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσες επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν ξανά λόγω της κρίσης” επεσήμανε ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Συμπληρώνοντας την γενική εικόνα που διαμορφώθηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πιο δύσκολη για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την μεσαία τάξη “στο όνομα της οποίας χύθηκε πολύ δάκρυ, αλλά φαίνεται ότι είναι το πρώτο μεγάλο θύμα της πανδημίας”.

Αντίθετα από ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει επιχορηγηθεί η εργασία και όχι η αναστολή της εργασίας ενώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει δοθεί επιδότηση, επιχορήγηση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας: “Όχι επιστρεπτέα ενίσχυση. Διότι η επιστρεπτέα ενίσχυση που δεν είναι και επαρκής, είναι συσσώρευση χρεών. Κάποια στιγμή πρέπει να δώσεις πίσω” τόνισε.

Αναφερόμενος στην στάση των τραπεζών ο Α.Τσίπρας μίλησε με έμφαση στην απόφαση της ΕΚΤ που δίνει την δυνατότητα σε όλες τις συστημικές τράπεζες να αυξήσουν κατά πολύ την ρευστότητά τους . “Το συνολικό ποσό αύξησης της ρευστότητας στις τράπεζες το 2020 ήταν 56 δισεκ. ευρώ από τα οποία έχουν δώσει μόλις 10 στην αγορά. Εκ των οποίων τα 5 δισεκ τα πήραν 4 μεγάλοι όμιλοι και αντιληφθείτε τα άλλα μισά ποιοι τα πήραν” αποκάλυψε ο Αλ.Τσίπρας για να συμπληρώσει: “Πάντως οι επιχειρήσεις, οι μικρές και οι μεσαίες που έχουν ανάγκη να στηριχθούν αυτή την στιγμή δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από την τράπεζα αν δεν αποδείξουν ότι δεν τα έχουν ανάγκη. Μόνο αυτές που αποδεικνύουν ότι δεν έχουν ανάγκη δανείζονται.”

Από την πλευρά τους τα μέλη της διοίκησης του επιμελητηρίου χαρακτήρισαν “τοκογλυφία άνευ προηγουμένου” αυτό που κάνουν οι τράπεζες που δίνουν τα ελληνικά ομόλογα και δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο από την ΕΚΤ και στην συνέχεια δανείζουν τα χρήματα αυτά στους μικρομεσαίους με 8 και 9%!

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου των Ιωαννίνων σημείωσε ότι ήδη καταγράφονται μεγάλοι αριθμοί κλεισίματος επιχειρήσεων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στις ατομικές και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις όπου όπως είπε “δεν πάνε για κλείσιμο αλλά για κατασπάραξη”.

“Το απεχθές πτωχευτικό δίκαιο που πέρασε θα μας οδηγήσει τον επόμενο χρόνο σε ένα κυκεώνα κλεισίματος. Ανέβηκε το όριο από τις 200 στις 700 χιλιάδες. Θα μπορεί η τράπεζα να σε πτωχεύει ό,τι ώρα θέλει. Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία.. είναι μύθος” είπε ο πρόεδρος και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν προχωρά σε νέα επιδοτούμενα προγράμματα.

“Με τέτοιο κλίμα δεν τρέχει κανένα επιδοτούμενο πρόγραμμα όπως χρειάζεται. Καθυστερήσεις σε βαθμό τερατουργήματος. Ρευστότητα από το ελληνικό δημόσιο δεν υπάρχει.. Τα προγράμματα που τρέχουν τώρα είναι σαν να μην υπάρχουν” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του επιμελητηρίου.

Στην συνέχεια κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τα αιτήματα του κλάδου όσον αφορά τον νέο αναπτυξιακό νόμο, την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού αλλά και την βοήθεια της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημά τους, που συμμερίζεται και η Κρ.Λαγκάρντ, για κούρεμα χρεών που δημιουργήθηκαν στο εννεάμηνο της πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού ήταν από τα πρώτα μέτρα που πρότεινε στην κυβέρνηση και μάλιστα ύψους 1 δισεκ.ευρώ ενώ η κυβέρνηση μόλις που έδωσε εν τέλει 150 εκατομμύρια στο αντίστοιχο πρόγραμμα που υλοποίησε.

Όσον αφορά το κούρεμα χρεών αλλά και την προτροπή της Κρ.Λαγκάρντ προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε γενναία πακέτα στήριξης της οικονομίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν πάρα πολύ φειδωλή σε σχέση με άλλα μέτρα που έχουν παρθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις , ιδιαίτερα στον τομέα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. “Είμαστε πάρα πολύ πίσω” υπογράμμισε.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και ΘεσσαλονίκηΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Που θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεωνΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματαΣήμερα 16:18 | Τοπικά Νέα

Ο εφιάλτης μιας 37χρονης στα χέρια του συζύγου της, που την κακοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, απαιτώντας χρήματα για τα χρέη του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:00“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54Ελεύθερη πτώση: Παγκόσμιο ρεκόρ από Ρώσους που έπεσαν από την... στρατόσφαιρα! (βίντεο)15:40Γαλλία: Άντρας απειλούσε να ανατιναχτεί έξω από το ιρανικό προξενείο (βίντεο)15:26“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία15:15Ερντογάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Στόχος η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων15:02Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Περιορισμός των αφίξεων στο αεροδρόμιο 14:49Θεσσαλονίκη: Έκλεψε μπαταρία από... αναπηρικό αμαξίδιο14:35Ισραηλινή επίθεση - Άγκυρα: Κίνδυνος μόνιμης σύγκρουσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις14:22Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε πολυκατοικία (βίντεο)14:08“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην Ελλάδα13:57Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:31Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:18
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο