LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 03 Νοεμβρίου 2020 16:35 | Ανανέωση: 03 Νοεμβρίου 2020 17:00

Βιέννη: τζιχαντιστής που αποφυλακίστηκε λόγω ηλικίας ο δράστης

Θρήνος και οργή στη Βιέννη. Η ταυτότητα του νεκρού δράστη.  Ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε 14 συλλήψεις. Τι προκύπτει από το οπτικό υλικό των κινητών.

Αυστρία - Βιέννη - τρομοκρατικό χτύπημα

Η αυστριακή αστυνομία συνέλαβε 14 άτομα συνδεόμενα με τον βασικό ύποπτο στην επίθεση της Βιέννης, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ενας 20χρονος αυστριακός υπήκοος με καταγωγή από την Βόρεια Μακεδονία είναι ο βασικός ύποπτος για την επίθεση που άφησε 4 νεκρούς και 22 τραυματίες. Ο ύποπτος ξεγέλασε το πρόγραμμα αποριζοσπατικοποίησης και έδωσε την εντύπωση ότι είχε ενταχθεί, ενώ έκανε το ακριβώς αντίθετο, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών.

Ο βασικός ύποπτος, που σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας, είχε φυλακισθεί αφού αποπειράθηκε να ταξιδέψει στην Συρία για να ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 22 μηνών τον Απρίλιο 2019. Τον Δεκέμβριο 2019 αποφυλακίσθηκε πρόωρα λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Ο Φετζουλάι Κουτίμ εξουδετερώθηκε από την αστυνομία σε διάστημα εννέα λεπτών, διευκρίνισε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Ασφαλείας τόνισε ότι η ταχεία ταυτοποίηση των στοιχείων του είχε ως αποτέλεσμα τις αστυνομικές εφόδους που έκανε στην συνέχεια η αστυνομία και τις συλλήψεις που ακολούθησαν.

Βιέννη

Ο 20χρονος δημοσίευσε μάλιστα και μια φωτογραφία στο λογαριασμό του στο Instagram πριν από την επίθεση. Κρατούσε δύο από τα όπλα που προφανώς χρησιμοποίησε, είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Η παραπάνω εικόνα κυκλοφορεί ευρέως στο Διαδίκτυο, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αυστριακές αρχές ότι είναι αυτός ο Φετζουλάι.

Η επίθεση ξεκίνησε περί τις 20.00 τοπική ώρα. Μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας κλήθηκαν επί τόπου και έδωσαν τέλος στην επίθεση πυροβολώντας και σκοτώνοντας τον άνδρα στις 20.09, δήλωσε ο Καρλ Νεχάμερ. «Χωρίς την ταχεία επέμβαση, το περιστατικό θα ήταν ακόμη χειρότερο», είπε.

Η ανάλυση των σκηνών της επίθεσης με βάση το οπτικό υλικό κινητών τηλεφώνων δεν παρέχει στοιχεία για την ύπαρξη και δεύτερου δράστη, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι μένει ακόμη να αποκλεισθεί ότι υπήρξε και δεύτερος δράστης. Στην πρωινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι τουλάχιστον ένας ακόμη δράστης διαφεύγει.

Βιέννη

Στο μεταξύ, η αυστριακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά την τρομοκρατική επίθεση, την οποία έχουν καταδικάσει οι ηγέτες του κόσμου. «Οι σκέψεις μας και η συμπόνια μας είναι με τα θύματα, τους τραυματίες και τις οικογένειές τους σ' αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες για τη δημοκρατία της Αυστρίας», δήλωσε ο Κουρτς πριν από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Το εθνικό πένθος θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο - Τα θέματα που θα συζητηθούν08:22Παναθηναϊκός: Μέσα και ο Τσιριβέγια με Στουρμ Γκρατς - Επιστρέφουν Καλάμπρια και Κώτσιρας08:08Τραμπ: Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση εναντίον εθνοφρουρών στην Ουάσιγκτον07:54Σεισμός 4,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης07:38ΑΑΔΕ: Καταχώρηση ΙΒΑΝ στο myAADE για καταβολή επιστροφών και επιδοτήσεων07:24Κίνα: Τρένο πέφτει πάνω σε εργαζόμενους, 11 νεκροί07:10Αιγάλεω: Συνελήφθη 16χρονος έπειτα από καταδίωξη – Πάνω από 90 γραμμάρια κάνναβης στην κατοχή του06:56Formula 1: Το 23ο Grand Prix στο Κατάρ έρχεται την Κυριακή, 30 Νοεμβρίου, στις 18:00 ζωντανά, αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+06:42Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη06:28Εορτολόγιο: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 27 Νοεμβρίου06:14Champions League: Ο Ολυμπιακός κοίταξε στα μάτια τη «βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης 23:59ΗΠΑ: Νεκρoί οι άντρες της Εθνοφρουράς που δέχθηκαν πυροβολισμούς κοντά στον Λευκό Οίκο23:46Κάγια Κάλας: Ο ρωσικός στρατός θα πρέπει να περιοριστεί για να τερματιστεί ο πόλεμος23:37Τουρκία - Γκιουλέρ: "Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα έναντι μονομερών ενεργειών της Ελλάδας"23:23Ρωσία - Πεσκόφ για τερματισμό πολέμου: Πιθανότατα δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό23:09Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας αύριο και μεθαύριο22:55ΗΠΑ: Πυροβολισμοί κοντά στον Λευκό Οίκο - Δύο μέλη της Εθνοφρουράς τραυματίστηκαν22:41«Μπλακ άουτ» του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι 22:27Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πάτμος και Λέρος 22:13Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Κέρκυρα και Αιτωλοακαρνανία21:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο