LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 01 Νοεμβρίου 2020 16:43 | Ανανέωση: 01 Νοεμβρίου 2020 16:46

Τουρκία - Σεισμός: σβήνουν οι ελπίδες στα χαλάσματα

Η απελπισία αρχίζει να καταβάλει τους διασώστες. Θρήνος για τρία μέλη της ίδιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό. Στο πένθος η Τουρκία.

AP - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΕΙΣΜΟΣ

Στους 69 αυξήθηκαν οι νεκροί στη Σμύρνη από τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής, ανακοίνωσε η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD) της Τουρκίας στον νεότερο απολογισμό της. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 949 και από αυτούς οι 220 παραμένουν ακόμη σε νοσοκομεία, ενώ 729 πήραν εξιτήριο.

Από τις 17.00 τοπική ώρα (18.00 Ελλάδας) σήμερα, 987 μετασεισμοί, με 43 από αυτούς να έχουν μέγεθος 4 βαθμών έχουν σημειωθεί στην περιοχή, ανακοίνωσε το AFAD. Προσωρινά κέντρα διαμονής έχουν δημιουργηθεί για την κάλυψη της επείγουσας ανάγκης για στέγαση στη Σμύρνη, με 3.545 σκηνές, 57 σκηνές γενικής χρήσης, 24.382 κουβέρτες, 13.280 κρεβάτια, σημείωσε το AFAD. Μέχρι στιγμής, έχουν εγκατασταθεί 1.040 σκηνές, ενώ 1.430 ακόμη βρίσκονται σε φάση εγκατάστασης.

Την ίδια ώρα, οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα των κτιρίων, που κατέρρευσαν στη Σμύρνη, εξανεμίζονται όσο περνούν οι ώρες. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε 8 κτίρια που κατέρρευσαν στην περιοχή της Σμύρνης. Στο Μπαϊρακλί, στα προάστια της Σμύρνης, τα σωστικά συνεργεία απομακρύνουν τόνους τσιμέντου και δοκούς στήριξης, ό,τι απέμεινε από μια πολυκατοικία, υπό το ανήσυχο βλέμμα των κατοίκων.

Η απελπισία αρχίζει να καταβάλει ορισμένους από τους διασώστες: αφού βοήθησε να βγάλουν από τα χαλάσματα τα άψυχα σώματα τριών μελών της ίδιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό, ένας νεαρός διασώστης λυγίζει, ακουμπά σε ένα κομμάτι τσιμέντο αδυνατώντας να συγκρατήσει τους λυγμούς του…

Ο ισχυρός σεισμός έπληξε κυρίως στο Μπαϊρακλί, μια περιοχή όπου κατοικούν 300.000 άνθρωποι και η οποία γνώρισε δημογραφική έκρηξη τα τελευταία χρόνια. Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD) της Τουρκίας ανέφερε ότι σε αυτό το προάστιο κατέρρευσαν 17 κτίρια και οι έρευνες συνεχίζονται σήμερα σε οκτώ από αυτά.

AP - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΕΙΣΜΟΣ

Όταν ρωτήθηκε πόσοι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε «να κάνει εικασίες». «Θα ήταν θαύμα αν έβρισκαν επιζώντες», είπε μια γυναίκα, παρακολουθώντας τους διασώστες να ανοίγουν διόδους στα συντρίμμια ενός κτιρίου. Ένας διασώστης είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ενδέχεται δέκα άνθρωποι να παραμένουν ακόμη παγιδευμένοι εκεί.

Ανά διαστήματα, οι διασώστες ζητούν από όλον τον κόσμο να κάνει ησυχία, προσπαθώντας να ακούσουν τυχόν εκκλήσεις για βοήθεια ή άλλους ήχους κάτω από το μπετόν. Σε μια ένδειξη ότι οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες, κατάφεραν κατά τη διάρκεια της νύχτας, 33 ώρες μετά τον σεισμό, να βγάλουν ζωντανό έναν 70χρονο άνδρα.

Αφού πέρασαν μια δεύτερη νύχτα στο ύπαιθρο, φοβούμενοι να μπουν στα σπίτια τους εξαιτίας των μετασεισμών, η κούραση και η θλίψη είναι πλέον εμφανείς στα πρόσωπα πολλών κατοίκων. Αρκετές χιλιάδες σκηνές έχουν στηθεί για να φιλοξενήσουν οικογένειες και οι εθελοντές μοιράζουν σούπα για να ζεστάνουν τους άστεγους.

AP - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΕΙΣΜΟΣ

«Υλικά κακής ποιότητας»

Είναι η δεύτερη φορά φέτος που η Τουρκία βυθίζεται στο πένθος εξαιτίας ενός σεισμού. Τον Ιανουάριο, περίπου 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επαρχίες Ελαζίγκ και Μαλάτια, στα ανατολικά, από μια σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 βαθμών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, το 2012 και το 2018 οι ειδικοί μηχανικοί είχαν επισημάνει ότι δύο από τα κτίρια που κατέρρευσαν στο Μπαϊρακλί ήταν «επικίνδυνα». Σε μια από τις αναφορές τους έγραφαν ότι είχε χρησιμοποιηθεί «τσιμέντο χαμηλής ποιότητας» στην κατασκευή τους.


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον ΓραμμένοΣήμερα 15:14 | Ειδήσεις

Εις βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιαιοπραγία κατά βουλευτή, κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Ποιος όρος του επιβλήθηκε σε σχέση με τον συνάδελφο του.

Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίαςΣήμερα 12:42 | Ειδήσεις

Ενδελεχής έρευνα για την απομάκρυνση υλικών και την επιχωμάτωση του σημείο της τραγωδίας διατάχθηκε από την αντιεισαγγελέα Λάρισας.

Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδαΣήμερα 17:09 | Ειδήσεις

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ για τους θανάτους, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους διασωληνωμένους.

ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζεςΣήμερα 14:18 | Ειδήσεις

Σημαντική βελτίωση στα μεγέθη του 2023 καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδας, που όμως προειδοποιεί για νέο κύμα “κόκκινων δανείων”.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα17:18Θεσσαλονίκη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο17:04Έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ16:51“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: εκπλήξεις και καυγάδες στο επεισόδιο της Πέμπτης (βίντεο)16:37Τουρκικά ΜΜΕ: Η Γερμανία βλέπει θετικά την πώληση Eurofighters στην Τουρκία16:23Άλκης Καμπανός: Απομακρύνονται τα ενθύμια από το σημείο της δολοφονίας του 16:09ΑΑΔΕ: Φύλλα κοκαΐνης “κρυμμένα” σε λιπάσματα (εικόνες)15:56Ελληνικό: Πάνω από 300 βόμβες βρέθηκαν στον πρώην αεροδρόμιο15:42Αφρικανική σκόνη: Πέρασε από την Ελλάδα στην Τουρκία15:28Φλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον Γραμμένο15:15“Ψυχοκόρες”: Η ερωτική εξομολόγηση του Παύλου στη Βασιλική (βίντεο)15:02Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...14:51Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο14:38ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζες14:25Μαδρίτη – Σάκκαρη: Πρόκριση μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση14:12Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)13:58Ο Φλώρος απολογείται για το επεισόδιο με τον Γραμμένο13:45Καλλιάνος - “Αττικόν”: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή13:32Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίας13:18Φωτιά στη Μονεμβασιά13:05
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο