LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 30 Οκτωβρίου 2020 21:43

Ανατολική Μεσόγειος: τρεις φορές ταχύτερα αυξάνεται η θερμοκρασία

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κάνουν ήδη αισθητή την παρουσία τους και στην Ελλάδα. Κώδωνας κινδύνου για τον πρωτογενή τομέα.

Κλιματική Αλλαγή - ξηρασία

Τρεις φορές ταχύτερα, έναντι του παγκόσμιου μέσου όρου, αυξάνεται η θερμοκρασία στην ανατολική Μεσόγειο, με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να κάνουν ήδη αισθητή την παρουσία τους και στην Ελλάδα, κυρίως σε Κρήτη και ανατολική Πελοπόννησο, επισήμανε ο επιστημονικός υπεύθυνος του δικτύου climpact, καθηγητής Νίκος Μιχαλόπουλος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον πρωτογενή τομέα, ο ίδιος, μιλώντας στο διαδικτυακό φόρουμ διαλόγου,με θέμα: «Μετριασμός των επιπτώσεων και Προσαρμογή της Ελληνικής Γεωργίας στην Κλιματική Αλλαγή» διατύπωσε τη θέση του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «πολύ φοβάμαι ότι θα αναγκαστούμε να πάμε σε αναδιάρθρωση καλλιεργειών στα επόμενα χρόνια». "Η Ανατολική Μεσόγειος και ο Αρκτικός Κύκλος αποτελούν τα δύο από τα πιο σημαντικά χοτ σποτ σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι αφορά την εκδήλωση επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής», τόνισε.

Ο κ. Μιχαλόπουλος σημείωσε ότι λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών αναμένουμε μείωση στην απόδοση καλλιεργειών, λόγω της αύξησης στη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων συχνότερες καταστροφές καλλιεργειών και εξαιτίας της μείωση διαθεσιμότητας νερού, λόγω παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας, θα έχουμε ως αποτέλεσμα την αύξηση ζήτησης νερού για άρδευση. Πρόσθεσε, ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας στον αέρα θα έχουν ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό ασθενειών παρασίτων και ζιζανίων που επηρεάζουν την απόδοση των καλλιεργειών ποιοτικά και ποσοτικά.

«Περιμένουμε αύξηση στη διάρκεια της βλαστικής περιόδου εξαιτίας της αύξησης θερμοκρασίας, πίεση στα υδάτινα αποθέματα περιοχών με ήδη αυξημένη ευπάθεια, μείωση οργανικής ουσίας εδάφους και αύξηση κινδύνου ζημιών, υφαλμύρωση και υποβάθμιση γεωργικών εδαφών και αύξηση του κινδύνου απώλειας γεωργικής γης», τόνισε. Ως αποδεικτικά στοιχεία για τη σπουδαιότητα της γεωργίας ανέφερε ότι η αγροτική γη στην ΕΕ καλύπτει το 40% της επιφάνειάς της, ενώ βιομηχανίες και υπηρεσίες, που σχετίζονται με γεωργία και τρόφιμα, προσφέρουν πάνω από 44 εκατ. θέσεις εργασίας. Στην Ελλάδα ο γεωργικός τομέας παρήγαγε το 4% του ΑΕΠ και μαζί με τον τουρισμό θεωρούνται οι τομείς που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Για το δίκτυο Climpact, που σήμερα απαρτίζεται από 11 φορείς, τόνισε ότι αποστολή του είναι να αξιοποιήσει το σημαντικό αριθμό υποδομών, που θα ενισχυθούν μελλοντικά, για πιο ακριβή αποτελέσματα και καλύτερη ποσοτικοποίηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της. Στόχοι του είναι η βελτιστοποίηση των υφιστάμενων κλιματικών υπηρεσιών με συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, η αξιοποίηση νέων ερευνητικών αποτελεσμάτων και μεθοδολογιών, για παραγωγή πρωτότυπων και καινοτόμων κλιματικών υπηρεσιών,η δημιουργία εθνικής ανοιχτής βάσης δεδομένων και η έγκαιρη και έγκυρη διαχείριση και διάχυση πληροφοριών προς τους τελικούς φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη λήψη αποφάσεων, αλλά και σχεδιασμό πολιτικών.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης σε αγρότες: Τη Δευτέρα στις 5 περιμένω στο γραφείο μου όποια αντιπροσωπεία οριστείΣήμερα 12:56 | Ειδήσεις

«Το σχέδιο μας προδιαγράφει την εθνική στρατηγική μέχρι το 2030, σε μία χώρα διαφορετική από αυτήν που παραλάβαμε».

Σύνταγμα: Συναγερμός για φωτιά - Έκλεισε η οδός Καραγιώργη ΣερβίαςΣήμερα 21:42 | Ειδήσεις

Κατά την παρέμβαση της πυροσβεστικής έγινε αντιληπτό ότι δεν υπήρξε φωτιά, αλλά υπήρξε βραχυκύκλωμα εντός του κτιρίου με αποτέλεσμα να προκληθούν σπινθήρες.

ANT1 Sports: Το εισιτήριο για τα πλέι-οφ του Conference League, εξασφάλισε η ΑΕΚ, μετά το διπλό στην Τουρκία, απέναντι στη ΣαμσουνσπόρΣήμερα 17:44 | Ειδήσεις

Στο Europa, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ έμειναν στην ισοπαλία, απέναντι σε Βικτόρια Πλζεν και Λουντογκόρετς, αντίστοιχα, όμως παραμένουν κοντά στην πρόκριση, στην επόμενη φάση.

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ - Μπιζόγλη: Φθηνό σοου, αλληλοκατηγορίες και αποπομπέςΣήμερα 19:40 | Ειδήσεις

Το σχόλιο της Ρίτσας Μπιζόγλη στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Στο πλευρό των αγροτών οι οδηγοί ταξί στην Πάτρα22:06Σύνταγμα: Συναγερμός για φωτιά - Έκλεισε η οδός Καραγιώργη Σερβίας21:52Χώρες της ΕΕ: Αποφασίστηκε το επ' αόριστον πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων 21:38Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος ΑΝΤ1 - Στηρίζει παιδιά και δομές στη Θεσσαλία21:28Διαμαρτυρία αγροτών έξω από τα γραφεία βουλευτών της ΝΔ στη Λάρισα - Έριξαν άχυρα στην είσοδο21:14Ουκρανία: Πυραυλική επίθεση σε λιμάνι της χώρας - Ζημιές υπέστη πλοίο που ανήκει σε τουρκική εταιρεία21:00Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:46Τέλλογλου - ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι κατηγορούμενοι έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με κομματικούς μηχανισμούς20:32Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ - Μπιζόγλη: Φθηνό σοου, αλληλοκατηγορίες και αποπομπές20:18ANT1 Sports: Το εισιτήριο για τα πλέι-οφ του Conference League, εξασφάλισε η ΑΕΚ, μετά το διπλό στην Τουρκία, απέναντι στη Σαμσουνσπόρ20:04Στο Βερολίνο τη Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι19:50Οπλισμένα τουρκικά μαχητικά έκαναν την εμφάνιση τους στο Αιγαίο19:36Λάρισα: Με εντεινόμενες κινητοποιήσεις απαντούν οι αγρότες19:19ΕΕ- Κόστα: Πρέπει να μετατρέψουμε τη δέσμευση κάλυψης των οικονομικών αναγκών της Ουκρανίας σε πραγματικότητα19:02Γαλλία: Αποφασίστηκε η θανάτωση κάθε βοειδούς σε μονάδες με κρούσμα οζώδης δερματίτιδας - Αντιδράσεις αγροτών18:45Χολαργός: Προσωρινά κρατούμενοι οι δύο νεαροί που μαχαίρωσαν τον 14χρονο 18:30Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν: Η Τουρκία πρότεινε να εφαρμοστεί μια περιορισμένη εκεχειρία για τις ενεργειακές εγκαταστάσεις και τα λιμάνια18:16Νέα Ιωνία: Συνελήφθη 54χρονη οικιακή βοηθός για κλοπή κοσμημάτων από σπίτι ηλικιωμένων18:02Χατζηδάκης : Η Ελλάδα έχει δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα, πολιτική σταθερότητα και ξεκάθαρο πολιτικό προσανατολισμό17:48Κύπρος: Η Λάρνακα ορίζεται Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 203017:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο