LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 30 Οκτωβρίου 2020 11:59 | Ανανέωση: 30 Οκτωβρίου 2020 12:05

Βρούτσης: Πυλώνες 8ωρο - 40ωρο με νέες μορφές εργασίας

Στον πυρήνα της εργασιακής μεταρρύθμισης παραμένουν ως πυλώνες 8ωρο και 40ωρο με ευελιξία, εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση, τονίζει ο Γιάννης Βρούτσης. Ριζική αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο, προανήγγειλλε ο υπουργός Εργασίας.

τηλεργασία

«Οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που προετοιμάζουμε στην αγορά εργασίας θα παρουσιαστούν στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας στα μέσα του Νοεμβρίου» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εστιάζοντας στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου.

«Επιδίωξή μας είναι να γίνει ένας εκτενής, ειλικρινής και παραγωγικός διάλογος με την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους κοινωνικούς φορείς. Γι' αυτό, θα δώσουμε όσο απαραίτητο χρόνο χρειάζεται στην κοινοβουλευτική διαβούλευση, στον κοινωνικό διάλογο και στην κοινοβουλευτική διαδικασία, κάτι ανάλογο δηλαδή που κάναμε και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση ν. 4670/2020» διευκρινίζει ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι το μίγμα των αλλαγών, «που σχεδιάζουμε, θα συμβάλουν ταυτόχρονα στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην περιφρούρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην άρση παρωχημένων αντικινήτρων, που αντιστρατεύονταν τη διαμόρφωση επενδυτικού κλίματος και τη βελτίωση της αγοράς εργασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις».

Παράλληλα, όπως σημειώνει, με την «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και την ψηφιοποίηση της αγοράς εργασίας, καταργούνται γραφειοκρατία και διοικητικά βάρη για τις επιχειρήσεις, ενώ διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός μέσα από την αυστηρή, ακριβή, και ηλεκτρονική παρακολούθησή της (ψηφιακό ωράριο, κάρτα εργαζομένου).

Τονίζει, δε, ότι στον πυρήνα της εργασιακής μεταρρύθμισης παραμένουν ως πυλώνες το οκτάωρο και το 40ωρο συνδυαστικά με ευελιξία, εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση της αγοράς εργασίας.

«Για πρώτη φορά, δημιουργείται στο εργατικό δίκαιο της χώρας μας θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία, μία νέα εργασιακή μορφή απασχόλησης, που η αναγκαιότητά της αναδύθηκε μέσα στην κρίση και ήρθε, για να μείνει» υπογραμμίζει ο αρμόδιος υπουργός.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης αναφέρει ότι ενισχύεται σημαντικά το ευρωπαϊκό κεκτημένο π.χ. περί ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και αίρονται βασικά αντικίνητρα για την πρόσληψη των γυναικών, καθώς με δίκαιο τρόπο στηρίζονται για πρώτη φορά ισότιμα και οι δύο γονείς.

Όπως επισημαίνει, το νομοσχέδιο ενσωματώνει επίσης συστάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (International Labour Organization-ILO) και υιοθετεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αξιοποιώντας τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Αναφερόμενος στο συνδικαλιστικό νόμο, ο υπουργός Εργασίας σημειώνει: «Αλλάζουμε ριζικά το συνδικαλιστικό νόμο, μετά από 40 χρόνια, στην προσπάθεια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του συνδικαλιστικού μας κινήματος, κάνοντάς το πιο ελκυστικό στους εργαζόμενους και ανταποκρινόμενο στη νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Δικαίωμα στην απεργία με ισότιμο δικαίωμα στην εργασία».

Με τη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βρούτσης τονίζει ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο και μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, που χωρίς να θίγει τα εργασιακά δικαιώματα - αντίθετα τα ενισχύει - δημιουργεί μία νέα αγορά εργασίας σύγχρονη, όπως πραγματικά αξίζει στους εργαζόμενους και συμβάλλει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέα περιστατικά με μετανάστες στα νότια της Κρήτης 21:33Γερμανία: Ταξιδιωτική οδηγία για όσους επισκέπτονται την Τουρκία21:19Πέθανε ο διάσημος λυράρης Μανώλης Σκουλάς21:05Τζανάκης στον ΑΝΤ1: Η επιδημία αναπτύχθηκε νωρίτερα φέτος - Τι πρέπει να προσέξουμε 20:51Καλλιθέα: Φωτιά σε διαμέρισμα μετά από έκρηξη - Δύο άτομα απανθρακωμένα20:37Το ασήμι ξεπερνά τα 75 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά στην ιστορία 20:23Ant1 Sports: Σενάρια για την επιστροφή Φορτούνη και Τσιμίκα… στο λιμάνι20:09Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο19:55Αταλάντη: Σκύλος δάγκωσε και ακρωτηρίασε γυναίκα - Έχασε δύο δάχτυλα19:40Ροδόπη: Σε κατάσταση σοκ η μητέρα - Δεν γνωρίζει για τον θάνατο του 7χρονου γιού της19:26Φωκίδα: Νεκροί εντοπίστηκαν οι ορειβάτες στα Βαρδούσια19:11Αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους λαμβάνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι18:57Κρήτη: Σοβαρό τροχαίο στις Μοίρες – 78χρονος δικυκλιστής με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις18:43Παναθηναϊκός: Ξεκάθαρη διάψευση για Τετέ: Καμία πρόταση, δεν παραχωρείται δανεικός18:29Μαρούσι – Παναθηναϊκός: Αναβλήθηκε ο αγώνας… λόγω γρίπης18:15Ο Ολυμπιακός θέλει να πει "αντίο" στο 2025 με νίκη στη Μπολόνια 18:01Συρία: Πολύνεκρη έκρηξη σε τέμενος17:47Αλεξανδρούπολη: Μόλις 9 κιλά ζύγιζε το 3χρονο παιδί που πέθανε από ασιτία17:33Αργίες 2026: Όλα τα τριήμερα και το τετραήμερο του νέου έτους17:19Μάλγαρα - Μπλόκα: Κλείνουν την Κυριακή το μεσημέρι οι αγρότες το ρεύμα προς Αθήνα17:05
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο