LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 29 Οκτωβρίου 2020 09:19

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Δικαίωμα συμμετοχής σε περισσότερες επιχειρήσεις

Μέχρι πότε θα μείνει ανοικτή η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. Τι αλλάζει στους όρους για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Πρόστιμο - χρήματα

Aνοικτή έως την ερχόμενη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου θα μείνει η πλατφόρμα για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος, ενώ το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να βελτιώσει τους όρους της έγκρισης αυτών των χαμηλότοκων δανείων.

Η νέα απόφαση «Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 233/10.10.2020 κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων "Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορoνοϊού COVID-19, κατά τους μήνες Μάρτιο ως και Αύγουστο 2020"» δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ.

Με τη νέα απόφαση, κατ' αρχήν και κατ' εξαίρεση, μπορούν να υποβάλουν αίτηση και οι επιχειρήσεις, που δήλωσαν μεν έως την 28η Σεπτεμβρίου στοιχεία εσόδων στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Τα Έσοδά μου», στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, αλλά δεν είχαν υποβάλει έως αυτήν την ημερομηνία εκδήλωση ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση μέσω «επιστρεπτέας προκαταβολής». Έτσι, οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν έως τώρα αίτηση και η οποία είχε απορριφθεί επειδή δεν είχαν υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος έως τις 28 Σεπτεμβρίου, έχουν τη δυνατότητα να επανυποβάλουν αίτηση έως την ερχόμενη Δευτέρα.

Παράλληλα, βελτιώνονται και οι όροι υπό τους οποίους μια επιχείρηση μπορεί να έχει «κούρεμα» 40% στην επιστρεπτέα προκαταβολή, εφόσον διατηρεί το προσωπικό της για ένα έτος. Η προηγούμενη διατύπωση της υπουργικής απόφασης για την επιστρεπτέα προκαταβολή ουσιαστικά απέκλειε από αυτό το μέτρο τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερο προσωπικό το καλοκαίρι σε σχέση με τους προηγούμενους ή τους επόμενους μήνες. Με τη νέα διατύπωση, το κριτήριο για τον αριθμό του προσωπικού γίνεται πιο ελαστικό ως προς τον μήνα αναφοράς για τον αριθμό των εργαζομένων.

Ειδικότερα, παρέχεται δυνατότητα επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Αυγούστου περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων έως και την 1η Αυγούστου 2021. Σε περίπτωση, όμως, που ο αριθμός των εργαζομένων την 1η Αυγούστου 2020 είναι υψηλότερος από αυτόν της 1ης Μαρτίου 2020, το «κούρεμα» παρέχεται εφόσον η επιχείρηση διατηρήσει κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων του Μαρτίου έως και την 1η Αυγούστου 2021. Σε κάθε περίπτωση, εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.

Παρόμοια ελαστικότητα ισχύει πλέον και ως προς την υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος του έτους, για όσους χρηματοδοτηθούν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Έτσι, εάν ο αριθμός εργαζομένων είναι υψηλότερος την 1η Αυγούστου σε σύγκριση με αυτόν της 1ης Μαρτίου, ως βάση υπολογισμού για την ΕΡΓΑΝΗ θα ληφθεί ο Μάρτιος.

Ταυτόχρονα, με άλλη απόφαση ορίζονται και οι προϋποθέσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν πληγεί οικονομικά, και για τους οποίους ίσχυσαν ειδικά και έκτακτα μέτρα περί απαγόρευσης ή αναστολής λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους κατά τον Αύγουστο.

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι:

  • οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι,
  • οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων,
  • οι κοινωνίες αστικού ή κληρονομικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με εξαίρεση τις κοινωνίες κληρονόμων εταίρων ΕΠΕ,
  • οι επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), εκτός των ανωνύμων εταιρειών, οι οποίες δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν έως και 20 εργαζόμενους.

Η αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά έως και τις 2 Νοεμβρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport», και τα 534 ευρώ καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου επιχείρησης που δηλώνεται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ. Η αιτούσα επιχείρηση ενημερώνεται ψηφιακά από την ΑΑΔΕ αναφορικά με την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής της.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕπίσκεψη της Γκίλφοϊλ στη Βουλή – Συναντήθηκε με τον Νικήτα Κακλαμάνη (εικόνες)Σήμερα 17:27 | Ειδήσεις

Ο πρόεδρος της Βουλής, αφού ευχάριστε την Αμερικανίδα πρέσβειρα για την επίσκεψη της στο ελληνικό Κοινοβούλιο της χάρισε ένα μεταξωτό μαντήλι για την ίδια, αλλά και μία γραβάτα με μικρούς τσολιάδες για τον γιό της.

Κακοκαιρία: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τριήμερο καταιγίδων – Ποιες είναι οι "κόκκινες περιοχές"Σήμερα 13:06 | Ειδήσεις

Ποιες ημέρες αναμένονται ισχυρές καταιγίδες στην Αττική.

Σέρρες: Κλούβα των ΜΑΤ εμβόλισε τρακτέρ - Αγρότης κινδύνευσε να παρασυρθεί (βίντεο)Σήμερα 14:44 | Ειδήσεις

Νωρίτερα σήμερα οι αγρότες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, με απόφαση να κατευθυνθούν προς το τελωνείο του Προμαχώνα.

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Επεισόδια στο μπλόκο στο Κιάτο (βίντεο)Σήμερα 12:29 | Ειδήσεις

Οι συγκεντρωμένοι συνεπλάκησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις όταν επιχείρησαν να αποκλείσουν την Εθνική Οδό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Διακοπή κυκλοφορίας στη Γραμμή 3 του Μετρό λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότηση17:54Επίσκεψη της Γκίλφοϊλ στη Βουλή – Συναντήθηκε με τον Νικήτα Κακλαμάνη (εικόνες)17:49"Αποκαλύψεις": Όσα δήλωσε μέσα από τις φυλακές ο γιός του θύματος που καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του πατέρα του17:35Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:21Χατζηδάκης - Γκίλφοϊλ: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ 17:07Ο Κωνσταντίνος Αργυρός... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου16:53Τρίκαλα: Μπλόκο από τους αγρότες στα διόδια του Λόγγου στον Ε65 – Ποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν16:39Ευρωπαίοι "γίγαντες" κάνουν...σειρά για τον Χρήστο Μουζακίτη16:25Χαλκιδική: Στον κόμβο της Τρίγλιας συγκεντρώνονται αγρότες και κτηνοτρόφοι16:11Απεργία ταξί: Ένταση έξω από το υπουργείο Μεταφορών (εικόνες)15:57Χονγκ Κονγκ: Στους 159 οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά στους ουρανοξύστες15:43Σέρρες: Κλούβα των ΜΑΤ εμβόλισε τρακτέρ - Αγρότης κινδύνευσε να παρασυρθεί (βίντεο)15:29"Νύχτα Αποκαλύψεων" με τον Πέτρο Κουσουλό, απόψε στις 24:00 στον ΑΝΤ115:15Μπλόκα αγροτών: Άνοιξε το τελωνείο Ευζώνων – Έληξε ο συμβολικός αποκλεισμός στη Χαλκηδόνα15:01Αγροτικές κινητοποιήσεις: Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό στην Κομοτηνή14:47Αττική: Συνελήφθη 23χρονο μέλος συμμορίας για διαρρήξεις – Πάνω από 17.000 ευρώ η λεία τους14:33Ηράκλειο: Σύλληψη 54χρονου για όπλα και πυρομαχικά (εικόνες)14:19Τροχαίο στη Λούτσα: Νέα προθεσμία για να απολογηθεί αύριο έλαβε ο 29χρονος14:04Μητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Η Ελλάδα του 2025 μπορεί να είναι υπερήφανη για τα βήματα που έχει κάνει 13:50ΕΛΑΣ: Επιχείρηση “σκούπα” για την εξάρθρωση κυκλώματος που εκμεταλλεύεται ανηλίκους13:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο