LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 28 Οκτωβρίου 2020 19:59

Αλβανία: Οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου και οι τιμές στον Κατσίφα (εικόνες)

Ο υφυπουργός Εξωτερικών παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ελληνική πρεσβεία, ενώ επισκέφτηκε και τον τάφο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Αλβανία - Κώστας Βλάσης - Κατσίφας

Με τη δέουσα τιμή εορτάστηκε η 80η επέτειος του ΟΧΙ στην Αλβανία, σε εκδηλώσεις που οργάνωσε η πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα από κοινού με την αλβανική κυβέρνηση.

Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στα δύο στρατιωτικά νεκροταφεία των Ελλήνων πεσόντων του Έπους του '40, σε αυτό της Κλεισούρας και στο ελληνικό μειονοτικό χωριό Βουλιαράτες.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης και την αλβανική η αναπληρωτής επιτελάρχης του αλβανικού στρατού, ταξίαρχος Μανουσάκε Σέχου και ο περιφερειάρχης Αργυροκάστρου Οδυσέα Κότε.

Λόγω κορονοϊού απουσιάσαν φέτος οι εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι των πεσόντων, τους οποίους αναπλήρωσαν στην απότιση τιμών τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Χαιρετίζοντας τους παρευρεθέντες στα δύο νεκροταφεία ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βλάσης εξήρε τον ηρωισμό των Ελλήνων στο Έπος του '40 και αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν υποκύπτει και δεν υποχωρεί.

Απευθυνόμενος στα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας, είπε ότι πρέπει να νιώθετε περήφανοι που ζείτε στα εδάφη αυτά, επισημαίνοντας ότι δεν είστε μόνοι.

Ο κ. Βλάσης ευχαρίστησε την αλβανική κυβέρνηση για τη συνεργασία σε εφαρμογή της συμφωνίας του 2009 για την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό της ταυτότητας και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών.

«Χρόνια πολλά σε όλους από τη θρυλική στενωπό της Κλεισούρας, όπου οι πρόγονοί μας πολέμησαν μέχρις εσχάτων κρατώντας τη σημαία μας ψηλά! Σαν σήμερα οι Έλληνες είπαν το Μεγάλο "ΟΧΙ" και δίδαξαν σ' ολόκληρη την υφήλιο τι πάει να πει ανδρεία κι αυταπάρνηση. Σήμερα τιμούμε την μνήμη όλων εκείνων που πολέμησαν ως ήρωες για να μπορούμε εμείς να ζούμε ελεύθεροι και οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις αξίες που μας κληροδότησαν. Οι Έλληνες δεν υποκύπτουμε και δεν υποχωρούμε! Οι Έλληνες στεκόμαστε δυνατοί μπροστά στις προκλήσεις των καιρών! Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940! Ζήτω το Έθνος!» έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο περιφερειάρχης Αργυροκάστρου μετέφερε τη δέσμευση της κυβέρνησής του για τη συνέχιση της στενής συνεργασίας σε εφαρμογή της ανωτέρω συμφωνίας.

Έχουν εντοπιστεί 130 σημεία στην αλβανική επικράτεια όπου υπάρχουν τάφοι των Ελλήνων πεσόντων του Έπους του '40. Σε δέκα σημεία στην περιφέρεια Αργυροκάστρου η ανίχνευση πραγματοποιείται με σύγχρονα μηχανήματα. Μέχρι τώρα έχουν ενταφιαστεί στα δύο νεκροταφεία τα οστά άνω των 1.300 πεσόντων.

Προς τιμήν των Ελλήνων ηρώων στα στρατιωτικά νεκροταφεία κατατέθηκαν στεφάνια από τους επισήμους των δύο χωρών και τις τοπικές αρχές της εθνικής ελληνικής μειονότητας.

Λουλούδια άφησε ο υφυπουργός Εξωτερικών και στο μνήμα του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ενώ συνομίλησε και με τους γονείς του.

Αλβανία - Κώστας Βλάσης - Κατσίφας

Αλβανία - Κώστας Βλάσης - Κατσίφας

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν μετά από σχεδόν 3 χρόνιαΣήμερα 20:10 | Ειδήσεις

Την άμεση κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε στον Ευρωπαίο ομόλογό του ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι συνέπεια της δυτικής πολιτικής.

Φωτιά στις φυλακές Βόλου: Στο Νοσοκομείο τέσσερα άτομα (εικόνες)Σήμερα 22:03 | Ειδήσεις

Η φωτιά προκάλεσε έντονη κινητοποίηση των αρχών, με τρεις πυροσβεστικές δυνάμεις να σπεύδουν άμεσα στο σημείο, επιχειρώντας να περιορίσουν τη φλόγα και να αποτρέψουν την εξάπλωσή της σε γειτονικούς θαλάμους.

Η παιδίατρος που έσωσε τον 65χρονο στο αεροδρόμιο της Ρόδου μιλά ζωντανά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)Σήμερα 19:46 | Ειδήσεις

Η παιδίατρος Όλγα Τζέτζη μίλησε στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου για το πώς με ψυχραιμία και πίστη έσωσε τη ζωή του τουρίστα

Καύσωνας στην Ιταλία: Μπλακ άουτ σε Μπέργκαμο και ΦλωρεντίαΣήμερα 21:42 | Ειδήσεις

Στο μεταξύ, τόσο η ευρύτερη περιοχή της Νάπολης όσο και η Καλαβρία αποφάσισαν να ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων, λόγω της αύξησης των περιστατικών που συνδέονται με τις συνέπειες του καύσωνα, ιδίως τις τελευταίες ημέρες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα είναι "αυστηρός" με τον Νετανιάχου ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα 23:57Φωτιά στις φυλακές Βόλου: Στο Νοσοκομείο τέσσερα άτομα (εικόνες)23:45Θεσσαλονίκη: Βελτιωμένη εικόνα από τη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Ωραιόκαστρο23:35Βουλή: Εγκρίθηκε το ενεργειακό νομοσχέδιο - Στο επίκεντρο η τροπολογία για οικισμούς και οι τιμές ενέργειας23:21Ινδία: Έκρηξη σε εργοστάσιο με χημικά προϊόντα23:07Πέθανε ο Κωνσταντίνος Γιατράκος22:51Τραγωδία στην Ισπανία: Νεκρό ένα δίχρονο παιδί λόγω καύσωνα22:36Τένις - Wimbledon: Η Σάκκαρη πέρασε στον 2ο γύρο22:18Τραγωδία – Πάτρα: Νεκρή γυναίκα μετά από φωτιά σε διαμέρισμα22:02Καύσωνας στην Ιταλία: Μπλακ άουτ σε Μπέργκαμο και Φλωρεντία21:46Μωβ μέδουσες: Σε έξαρση στις ελληνικές θάλασσες - Ποιες περιοχές είναι στο "κόκκινο"21:30Θεσσαλονίκη: Ξέσπασε δασική πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο– Στάλθηκε μήνυμα από το 11221:15Μαρκόπουλο: Υπο μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε χώρο απορριμμάτων21:00Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν μετά από σχεδόν 3 χρόνια 20:46Η παιδίατρος που έσωσε τον 65χρονο στο αεροδρόμιο της Ρόδου μιλά ζωντανά στον ΑΝΤ1 (βίντεο) 20:30Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη20:05Τραγωδία στην Κατερίνη: Κατέληξε η 14χρονη που έπεσε από γέφυρα19:50Γερμανία: Διένυσε τη πιο ζεστή μέρα του χρόνου19:32Δήμος Μαρκοπούλου: Πυρκαγιά σε χώρο εναπόθεσης απορριμάτων19:14Θεσσαλονίκη: Καλλιεργούσαν 453 δενδρύλλια κάνναβης στον Λαγκαδά19:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο