LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 27 Οκτωβρίου 2020 18:24

Διπλωματικές πηγές: Ικανοποίηση από την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα

Η αποτίμηση των επαφών και των διαβουλεύσεων με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών.

Δένδιας - Λαβροφ

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, "η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα επέφερε θετικά αποτελέσματα στην Αθήνα τόσον όσον αφορά το διμερές κομμάτι όσον και τις δηλώσεις αναφορικά με τα δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Καταρχήν συγκρατείται ο συμβολισμός της επίσκεψης, η πρώτη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Αθήνα εδώ και τέσσερα χρόνια, η οποία ουσιαστικά σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είναι η τρίτη συνάντηση Δένδια-Λαβρόφ σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. Παράλληλα ο Ρώσος ΥΠΕΞ προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί εκ νέου τη Ρωσία, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή. Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, κατά την διάρκεια των συζητήσεων τους τόνισαν την διαχρονική σχέση των δύο χωρών. Ιδιαίτερο συμβολισμό είχε το γεγονός ότι η συνάντηση έγινε στην αίθουσα "Καποδίστριας", μακρινού προκατόχου του κ. Λαβρόφ. Ο Έλληνας Υπουργός ζήτησε από τη Ρωσία να εκπροσωπηθεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια του αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας μας σε υψηλό επίπεδο, πρόταση που αντιμετωπίστηκε από τη Ρωσική πλευρά θετικά.

Συγκρατείται επίσης ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν την προοπτική επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης εκκρεμών συμφωνιών σε διάφορους τομείς και αναφέρθηκαν στην προσεχή Μικτή Διυπουργική Επιτροπή που αποσκοπεί στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Η Ρωσική πλευρά αναγνωρίζει πλήρως τις υποχρεώσεις της Ελλάδας ως Κράτος-Μέλος της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό έδειξε κατανόηση όσον αφορά το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας. Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά υπογράμμισε τη σημασία της Ρωσίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφαλείας.

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συγκρατείται η ξεκάθαρη δήλωση του Ρώσου Υπουργού αναφορικά με το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, στη βάση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ο κ. Λαβρόφ μίλησε επίσης για την ανάγκη τήρησης της κοινής λογικής, επαναλαμβάνοντας τις σχετικές προβλέψεις για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σε αντίθεση με όσα υπονοήθηκαν σε διάφορους κύκλους, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεν ενστερνίστηκε επ'ουδενί τις τουρκικές θέσεις όσον αφορά το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως γνωστόν, η Τουρκία δεν αποδέχεται τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ακόμα και αν οι τελευταίες αποτελούν μέρος του εθιμικού δικαίου. Παράλληλα η Τουρκία έχει διαμηνύσει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας αποτελεί αιτία πολέμου. Η Ρωσική στάση απέχει έτη φωτός από τις τουρκικές θέσεις και ουσιαστικά καταρρίπτει το μύθο που θέλει τη Ρωσία να μην υποστηρίζει την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο".

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙστορική συνάντηση Πατριάρχη Βαρθολομαίου - Ντόναλντ Τραμπ: Όλα όσα συζήτησαν στον Λευκό ΟίκοΣήμερα 13:49 | Ειδήσεις

Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Συνελήφθη 32χρονος για σεξουαλική παρενόχληση τριών γυναικών στο Αιγάλεω καθώς και για εμπρησμό στον ΥμηττόΣήμερα 18:53 | Ειδήσεις

Ο αλλοδαπός κατηγορείται ως υπαίτιος της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο δάσος του Υμηττού, στην περιοχή του Βύρωνα, πλησίον της Λεωφόρου Αγίου Ιωάννη Καρέα.

Συναγερμός για φωτιά στον Ρέντη – Ξέσπασε σε υπαίθριο χώρο εταιρείας Σήμερα 17:45 | Ειδήσεις

Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Τέμπη: Έκλεισε η ανάκριση - Αντιδράσεις από τις οικογένειες των θυμάτωνΣήμερα 13:18 | Ειδήσεις

Αντιδράσεις προκαλεί τις τελευταίες ώρες η διαβίβαση του φακέλου στον Πρόεδρο των Εφετών, με στόχο να φθάσει στα δικαστήρια η υπόθεση.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Αντιδράσεις στα τουρκικά σόσιαλ μίντια εναντίον του19:42Ηράκλειο: Συνελήφθη 44χρονος για κλοπές – Έκανε διαρρήξεις σε εκκλησίες19:25Συνελήφθη 32χρονος για σεξουαλική παρενόχληση τριών γυναικών στο Αιγάλεω καθώς και για εμπρησμό στον Υμηττό19:08Λαμία: Σταμάτησε αυτοκίνητο του Δήμου και επιτέθηκε στον οδηγό - Τον πέταξε κάτω και τον χτυπούσε μέσα στο δρόμο18:51Λαμία: Εντοπίστηκε φυτεία με 567 δενδρύλλια κάνναβης που φτάνουν μέχρι και τα τρία μέτρα (εικόνες)18:34Φωκίδα: Έσκαβαν τούνελ δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο – Δύο συλλήψεις (εικόνες)18:20Αγρίνιο: Γυναίκα που αγνοούνταν εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της σε χωράφι - Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ18:06Συναγερμός για φωτιά στον Ρέντη – Ξέσπασε σε υπαίθριο χώρο εταιρείας 17:52Νοσηλεύτρια Καραμανδάνειου για Μουρτζούκου: Δεν έδειχνε το ενδιαφέρον μιας φυσιολογικής μάνας, ήταν αδιάφορη17:38Τραμπ: Έχουμε συμφωνία για το TikTok17:24Αποκαλύψεις- Η μητέρα της Ειρήνης Μουρτζούκου: Με πονάει που είναι στη φυλακή17:10ΔΟΕ: Στις 10.000 τα κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση16:56Πάτρα: 15χρονη δέχθηκε σεξουαλική κακοποίηση ενώ βρισκόταν σε κατάσταση μέθης16:42Ρουί Βιτόρια: Φεύγω με καθαρή συνείδηση έχοντας δώσει τον καλύτερο εαυτό μου16:28Αθήνα: Συνελήφθη 48χρονος καταζητούμενος με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τη Γαλλία16:14Πέθανε ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ16:00Καλλιθέα: Εντοπίστηκε παράνομο καζίνο μέσα σε καφετέρια - Έγιναν δύο συλλήψεις15:46Ηράκλειο: Σύλληψη 43χρονου έπειτα από χρήση panic button της πρώην συντρόφου του15:32Τέμπη: Έκλεισε η ανάκριση - Αντιδράσεις από τις οικογένειες των θυμάτων15:18Καραμπόλα πέντε οχημάτων στη Λεωφόρο Κηφισίας – Δυσκολίες στην κυκλοφορία στο ύψος του Αμαρουσίου15:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο