LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 23 Οκτωβρίου 2020 20:22

Κοινό κρυολόγημα Vs γρίπη … ή μήπως COVID-19;

Γράφει ο Στέργιος Τασιόπουλος, Παθολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

AP -  μύτη - κρυολόγημα

Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι παρούσες σε όλη τη διάρκεια του έτους. Οι χειμερινοί μήνες, όμως, αποτελούν παραδοσιακά την «εποχή των ιώσεων». Η πτώση της θερμοκρασίας, ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους και η πλημμελής εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και προστασίας αποτελούν τους σημαντικότερους λόγους αύξησης της συχνότητας των ιώσεων.

Χειμερινές λοιμώξεις

Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη αποτελούν παραδοσιακά δύο από τους κύριους εκπροσώπους των χειμερινών λοιμώξεων. Η φετινή χρονιά, όμως, έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα! Στις συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις ήρθε να προστεθεί και η λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του χρόνου και παρέμεινε έκτοτε, με τους περισσότερους επιστήμονες – ακόμη και τους πιο αισιόδοξους – να μιλούν για σημαντική πιθανότητα εξάπλωσης της νόσου τους μήνες που θα ακολουθήσουν.

Η διάγνωση 

Και στις τρεις περιπτώσεις πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις που προσβάλλουν κυρίως το αναπνευστικό. Προκαλούνται, όμως, από διαφορετικούς ιούς, έχουν διαφορετική βαρύτητα συμπτωμάτων, πορεία και πιθανότητα επιπλοκών και διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση.

Για τους λόγους αυτούς, η προσπάθεια έγκαιρης διάκρισης και αξιολόγησης συμπτωμάτων που προσανατολίζουν προς τη σωστή διάγνωση έχει ιδιαίτερη σημασία. Δυστυχώς, τα συμπτώματα και των τριών παραπάνω ιογενών λοιμώξεων παρουσιάζουν σημαντικό βαθμό αλληλοεπικάλυψης, με αποτέλεσμα η κλινική εικόνα να μοιάζει σε πολλές περιπτώσεις.

Η διάγνωση (εκτός από την περίπτωση του κοινού κρυολογήματος που είναι κλινική) επιβεβαιώνεται με ειδικές εξετάσεις. Οι ενδείξεις διενέργειας των ειδικών εξετάσεων, οι μέθοδοι διάγνωσης και οι τρόποι αντιμετώπισης της νόσου από κορωνοϊό συνεχώς μεταβάλλονται, καθώς αλλάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και συσσωρεύονται νέες επιστημονικές γνώσεις. Έτσι, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας πριν κάνουμε οτιδήποτε.

Υπάρχουν, όμως, ενδείξεις με βάση το είδος και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων που θα μας κάνουν πιο «υποψιασμένους» για την πιθανότητα COVID-19 και θα μας οδηγήσουν στην άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι:

  • • άρθρα υγείας όπως αυτό που διαβάζετε
  • • ενημερωτικές εκπομπές, ακόμη και
  • • εφαρμογές στο διαδίκτυο ή σε smartphones που υπολογίζουν την πιθανότητα λοίμωξης με κορωνοϊό με τη συμπλήρωση κατάλληλων ερωτηματολογίων που λαμβάνουν υπόψη τις επαφές, τα ταξίδια, τα συμπτώματα, την υποκείμενη κατάσταση της υγείας μας και άλλες παραμέτρους

ΔΕΝ θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν μια σωστά τεκμηριωμένη ιατρική συμβουλή.

Κοινό κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα συνήθως εξελίσσεται αργά και σταδιακά και τα συμπτώματα είναι ηπιότερα. Ο βήχας του κρυολογήματος συνήθως συνοδεύεται από φτερνίσματα, πονόλαιμο και ρινική καταρροή. Πυρετός, ρίγη, μυαλγίες και πονοκέφαλος είναι σπάνια.

Γρίπη

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι σοβαρότερα και εξελίσσονται ταχύτατα. Πονοκέφαλος, πυρετός, ρίγη, μυαλγίες, αδυναμία ή αίσθημα κόπωσης, συνοδευόμενα από βήχα, πονόλαιμο και ρινική συμφόρηση ή καταρροή αποτελούν την τυπική κλινική εικόνα.

Covid-19

Οι πάσχοντες από COVID-19 εμφανίζουν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα κύρια συμπτώματα:

  • Πυρετό >37,8 οC
  • Ξηρό και επίμονο βήχα
  • Απώλεια ή μεταβολή της όσφρησης ή/και της γεύσης

Η παρουσία αυτών των συμπτωμάτων θα πρέπει να μας οδηγεί στην άμεση αναζήτηση ιατρικής συμβουλής για τις περαιτέρω ενέργειες. Τα υπόλοιπα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια σε μεγάλο βαθμό με αυτά του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, υπάρχουν όμως μικροδιαφορές στο χαρακτήρα και τη βαρύτητά τους που μπορεί να μας κατευθύνουν, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Metropolitan - ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

Metropolitan - ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ *Άρθρο του Στέργιου Τασιόπουλου, Παθολόγου, Αναπληρωτή Διευθυντή Α’ Παθολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραμπ: Σε μία – δύο εβδομάδες θα ξέρουμε αν θα βρεθεί λύση στον πόλεμο στην ΟυκρανίαΧθες 22:48 | Ειδήσεις

Οι εγγυήσεις ασφαλείας και η τριμερής σύνοδος βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνόδου με τους Ευρωπαίους ηγέτες, στο Λευκό Οίκο.

Νεκρός άνδρας από πυροβολισμό στον Άγιο ΠαντελεήμοναΧθες 22:24 | Ειδήσεις

Η σορός του εντοπίστηκε επί της οδού Μιχαήλ Βόδα.

Τραμπ: Αν όλα πάνε καλά στη συνάντηση με Ζελένσκι θα έχουμε τριμερή με τον ΠούτινΧθες 22:10 | Ειδήσεις

Ο Τραμπ επανέλαβε επίσης ότι θέλει να οργανώσει μια τριμερή συνάντηση με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν «εφόσον όλα πάνε καλά».

Οι γονείς της 15χρονής που σώθηκε από παραλυτικό ιό, στον ΑΝΤ1: Μόλις ξύπνησε, ζήτησε να αγκαλιάσει τους γιατρούςΧθες 21:04 | Ειδήσεις

Οι γονείς της κοπέλας μιλούν αποκλειστικά στον ΑΝΤ1, για την περιπέτεια της υγείας της.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συρία: Έως και 300.000 άνθρωποι "εξαφανίστηκαν" τα τελευταία 55 χρόνια00:00ΗΠΑ: Ο Τραμπ διέκοψε τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες για να μιλήσει με τον Πούτιν23:48Οι γονείς της 15χρονής που σώθηκε από παραλυτικό ιό, στον ΑΝΤ1: Μόλις ξύπνησε, ζήτησε να αγκαλιάσει τους γιατρούς23:34Χαλκιδική: Απαγορευτικό απόπλου σε πλοίο που παρουσίασε βλάβη23:20Σεισμός 4,3 Ρίχτερ νότια της Καρδίτσας23:04Τραμπ: Σε μία – δύο εβδομάδες θα ξέρουμε αν θα βρεθεί λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία22:50Φωτιά στο Αμύγδαλο Τυρνάβου: Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις22:36Νεκρός άνδρας από πυροβολισμό στον Άγιο Παντελεήμονα22:22Τραμπ: Αν όλα πάνε καλά στη συνάντηση με Ζελένσκι θα έχουμε τριμερή με τον Πούτιν22:08Πάτρα: 50χρονος κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις εις βάρος της 9χρονης ανιψιάς του21:54Τι καιρό θα κάνει αύριο Τρίτη21:40Τραμπ σε Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ "θα εμπλακούν" στη μελλοντική ασφάλεια της Ουκρανίας21:26Βοιωτία: Μηχανή συγκρούστηκε με τρακτέρ – Νεκρός ο 33χρονος μοτοσικλετιστής21:12Τραμπ - Ζελένσκι: Οι πρώτες συζητήσεις στο Οβάλ Γραφείο20:58Έφτασε ο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο (εικόνες)20:44Διακοπή της ροής του πετρελαίου προς την Ουγγαρία, έπειτα από ουκρανική επίθεση σε ρωσικό υποσταθμό20:34FIFA: Εξετάζει Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων κάθε 2 χρόνια, με 48 ομάδες20:20Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας20:06Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι πέντε ανήλικοι που κατηγορούνται ότι λήστεψαν 15χρονο19:52Γάζα: Η Χαμάς απάντησε θετικά στη νέα πρόταση εκεχειρίας19:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο