LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 22 Οκτωβρίου 2020 09:58 | Ανανέωση: 22 Οκτωβρίου 2020 10:03

Κορονοϊός: Νέα μέτρα μετά την “έκρηξη” κρουσμάτων

Σε έξαρση η πανδημία. Συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου. Αναμένονται νέα μέτρα.  Τα ισχύει για τις περιοχές σε “Επίπεδο 3” και “Επίπεδο 4”.

Κορονοϊός - τεστ - κρούσματα - διασπορά - λεωφορείο

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στην χώρα λόγω της πανδημίας μετά την έκρηξη κρουσμάτων, καθώς χθες καταγράφηκε αριθμός - ρεκόρ με τα νέα κρούσματα να ανέρχονται σε 865 και άμεσα σήμανε συναγερμός.

Η εξάπλωση της πανδημίας έφερε ήδη το δεύτερο lockdown, με την Καστοριά να περνάει στο επίπεδο 4, αποτελώντας μαζί με την Κοζάνη τις περιοχές που έχουν βαφτεί με κόκκινο στον χάρτη επικινδυνότητας. Ταυτόχρονα, Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Λάρισα, Σέρρες και Ιωάννινα πέρασαν στο τρίτο επίπεδο που συνεπάγεται και αυστηροποίηση των μέτρων.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να συγκρατηθεί η εξάπλωση του κορονοϊού και να αποφευχθεί ένα lockdown στα μεγάλα αστικά κέντρα, με τις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι συνεχείς.

Σε σημερινή σύσκεψη αναμένεται να αποφασιστούν νέα μέτρα, όπως η καθολική χρήση της μάσκας και η απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα, από την 01:00 έως τις 05:00, στις περιοχές που βρίσκονται στο "πορτοκαλί".

Η πανδημία αναμένεται να απασχολήσει και την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη που θα έχει στις 12:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας.

Χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη της τη γενικότερη κατάσταση, αλλά και τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες σε κάθε περιφερειακή ενότητα, αποφάσισε τα εξής, που θα ισχύσουν από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί:

  • Σε επίπεδο 4-αυξημένου κινδύνου τίθεται η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.
  • Στο επίπεδο 3- αυξημένης επιτήρησης παραμένουν τα Γιάννενα μια και οι δείκτες επικινδυνότητας είναι οριακοί μεταξύ των 2 επιπέδων και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί, σε 3 ημέρες, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.
  • Αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού σε επίπεδο 3-αυξημένης επιτήρησης για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών.

Τεστ - κορονοιος - test


«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Για αυτό και συνεχίζουμε με επιμέλεια να παρακολουθούμε κάθε αλλαγή των δεδομένων και αναλύουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν αυτή την έξαρση της πανδημίας, πάντα με ένα μοναδικό κριτήριο: την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας όλων μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

Τα μέτρα για τις περιοχές σε “Επίπεδο 3” και “Επίπεδο 4”

Ο χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας, και εντάσσει τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.
Πιο συγκεκριμένα περιφερειακές ενότητες εντάσσονται στα εξής επίπεδα :

  • Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας,
  • Επίπεδο 2 - Επιτήρησης,
  • Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης
  • Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους. 17 κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση προκειμένου να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις, που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή σε επίπεδο δήμου, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο χάρτης επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Επιπλέον ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Κορονοιος - τεστ - covid - test

Οι τροποποιήσεις που περιλαμβάνει ο χάρτης αυτός σε επιμέρους κανόνες που ίσχυαν έως σήμερα και οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

1. Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικής σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα.
2. Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα: Οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1. Από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2 και από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
3. Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο.
4. Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
5. Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2 , 30% στο επίπεδο 3.
6. Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.
7. Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό αλλά και τους αθλούμενους αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟ Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕΣήμερα 06:18 | Ειδήσεις

Ο Γκουτέρες υποδέχθηκε θερμά τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στην έδρα του στην Νέα Υόρκη.

Πέτρος Κουσουλός: Η οικογένεια του Γιώργου Μαζωνάκη ανησύχησε από τη συμπεριφορά του καλλιτέχνηΧθες 20:04 | Ειδήσεις

 Όλα όσα αποκάλυψε για το παρασκήνιο μεταφοράς του Γιώργου Μαζωνάκη στο Δρομοκαΐτειο.

Μητσοτάκης – Ερντογάν: "Κλείδωσε" η συνάντηση στη Νέα ΥόρκηΧθες 21:04 | Ειδήσεις

Η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου.

Βρετανία: Ποια θέματα απασχόλησαν Τραμπ και Στάρμερ στην κοινή συνέντευξη ΤύπουΧθες 21:43 | Ειδήσεις

Η συνέντευξη σηματοδότησε μία προσπάθεια να παρουσιαστεί η συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ ενισχυμένη και πιο ενεργή, παρά τις εγγενείς διαφωνίες σε διεθνή θέματα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
6 Καλύψεις στην ασφάλεια αυτοκινήτου που μπορούν να σε γλιτώσουν από χιλιάδες ευρώ06:38Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ06:23Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή06:09Τραμπ: Ο Τζίμι Κίμελ απολύθηκε λόγω έλλειψης ταλέντου23:59Αγρίνιο: Χειροπέδες σε γονείς 19χρονης έπειτα από καταγγελία για ξυλοδαρμό και απειλή με όπλο23:44Τροχαίο δυστύχημα στην εθνική οδό Λαμίας – Αθηνών: Οδηγός ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του23:28Ρωσία: Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Καμτσάτκα – Προειδοποίηση για τσουνάμι (βίντεο)23:12Θεσσαλονίκη: Αεροδιακομιδή 50χρονης τετραπληγικής από τη Γερμανία22:58Αίγυπτος: Έκλεψαν βραχιόλι από την εποχή των Φαραώ – Τέσσερις συλλήψεις22:43Missing Alert για την εξαφάνιση 57χρονης22:29Βρετανία: Ποια θέματα απασχόλησαν Τραμπ και Στάρμερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου22:14Βασιλικό δείπνο στο Γουίνδσορ: Κάρολος Γ' και Τραμπ υπογράμισσαν τις αγγλο-αμερικανικές σχέσεις22:00Ένταση στη Γαλλία: Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές κατά της δημοσιονομικής λιτότητας (εικόνες)21:46Χανιά: Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο ανακύκλωσης21:32Παύλος Φύσσας: Πλήθος κόσμου στη συγκέντρωση για τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του (εικόνες)21:18Μητσοτάκης – Ερντογάν: "Κλείδωσε" η συνάντηση στη Νέα Υόρκη21:04Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Καπιτώλιο - Τελέστηκε η Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου20:48Πέτρος Κουσουλός: Η οικογένεια του Γιώργου Μαζωνάκη ανησύχησε από τη συμπεριφορά του καλλιτέχνη20:34Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός σε αντεπίθεση στο ανατολικό μέτωπο20:04Θεσσαλονίκη: Νεκρός 35χρονος υπάλληλος εργοστασίου - Καταπλακώθηκε από μηχάνημα19:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο