LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 21 Οκτωβρίου 2020 09:34

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε 500000 νεογέννητα το 2019!

Σε ποιές περιοχές καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι και γιατί.

Νέο Δελχί - κανόνι νερού - ατμοσφαιρική ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε 476.000 νεογέννητα το 2019, κυρίως στην Ινδία και την υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με νέα έρευνα η οποία αποδίδει σχεδόν τρεις στους τέσσερις τέτοιους θανάτους στο τοξικό νέφος που εκλύεται από τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα.

Περισσότερα από 116.000 βρέφη στην Ινδία πέθαναν λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τον πρώτο μήνα από τη γέννησή τους και 236.000 στην υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με το State of Global Air 2020, το οποίο χρησιμοποιεί στοιχεία από δύο αμερικανικά ινστιτούτα (το Health Effects Institute και το Institute for Health Metrics and Evaluation).

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που συνδέουν την έκθεση των μητέρων στην ατμοσφαιρική ρύπανση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τον αυξημένο κίνδυνο τα μωρά τους να γεννηθούν με μικρό βάρος ή πρόωρα.

“Αν και υπάρχει μια βραδεία και συνεχής μείωση της εξάρτησης των νοικοκυριών από κακής ποιότητας καύσιμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση που προέρχεται από αυτή εξακολουθεί να είναι ένας παράγοντας-κλειδί στον θάνατο αυτών των μικρών παιδιών”, εκτίμησε ο Νταν Γκρίνμπαουμ, πρόεδρος του Health Effects Institute.

Τα νεογέννητα στη νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική επηρεάζονται ιδιαίτερα, πρόσθεσε.

Συνολικά η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε 6,7 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2017, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, γεγονός που την καθιστά την τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου.

Οι συντάκτες της έρευνας αποκαλύπτουν ότι, αν και η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε πολλούς θανάτους όπως και οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, επηρέασε και τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης: “Πολλές χώρες ξαναείδαν γαλάζιο ουρανό και αστέρια τις νύκτες, συχνά για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια. Όμως αυτά τα οφέλη δεν διήρκησαν πολύ”, προειδοποίησαν.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον ΓραμμένοΣήμερα 15:14 | Ειδήσεις

Εις βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιαιοπραγία κατά βουλευτή, κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Ποιος όρος του επιβλήθηκε σε σχέση με τον συνάδελφο του.

Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίαςΣήμερα 12:42 | Ειδήσεις

Ενδελεχής έρευνα για την απομάκρυνση υλικών και την επιχωμάτωση του σημείο της τραγωδίας διατάχθηκε από την αντιεισαγγελέα Λάρισας.

Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)Σήμερα 13:10 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο κ. Μαρινάκης - μεταξύ άλλων - για τη δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία, Βίκυς Φλέσσα, ότι «όλοι και όλες μαζί σκοτώσαμε τα παιδιά στα Τέμπη» αλλά και για τις βασικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής 

ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζεςΣήμερα 14:18 | Ειδήσεις

Σημαντική βελτίωση στα μεγέθη του 2023 καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδας, που όμως προειδοποιεί για νέο κύμα “κόκκινων δανείων”.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΑΑΔΕ: Φύλλα κοκαΐνης “κρυμμένα” σε λιπάσματα (εικόνες)15:56Ελληνικό: Πάνω από 300 βόμβες βρέθηκαν στον πρώην αεροδρόμιο15:42Αφρικανική σκόνη: Πέρασε από την Ελλάδα στην Τουρκία15:28Φλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον Γραμμένο15:15“Ψυχοκόρες”: Η ερωτική εξομολόγηση του Παύλου στη Βασιλική (βίντεο)15:02Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...14:51Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο14:38ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζες14:25Μαδρίτη – Σάκκαρη: Πρόκριση μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση14:12Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)13:58Ο Φλώρος απολογείται για το επεισόδιο με τον Γραμμένο13:45Καλλιάνος - “Αττικόν”: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή13:32Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίας13:18Φωτιά στη Μονεμβασιά13:05Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: Οι προβλέψεις της Πέμπτης και οι ζήλιες (βίντεο)12:51Ακίνητα: Η τροπολογία για το ύψος των κτηρίων12:38Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωση12:24Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα (εικόνες)12:11Μεξικό: Πρωταθλήτρια χώρα στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών11:57Τέμπη: Δεκτή η προσφυγή γονέα κατά εισαγγελικής απόφασης11:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο